De week van 12 tot 19 augustus

 

De week begon heel naar, ik kreeg een appje van Hidde de zoon van mijn broer met het bericht dat Tjebbe onverwachts in het ziekenhuis was opgenomen met hartklachten … nou dan schrik je je lam! Na verschillende onderzoeken werd duidelijk dat Tjebbe een licht hartinfarct gehad heeft maar dat er gelukkig geen vernauwingen waren in de aders, waarschijnlijk is er een bloedpropje geweest die de boel verstopt heeft, doordat Tjebbe gelijk bloedverdunners kreeg van de ambulance broeders lost zo'n propje op en kon de boel weer goed doorstromen. Nou dat was prachtig nieuws en Tjebbe voelt zich weer fit, moet wel aan de bloedverdunners blijven maar dat is niet erg. Woensdag einde middag mocht de apparatuur waar hij op aangesloten was eraf gehaald worden en mocht hij weer naar huis! Wat fijn dat het allemaal zo goed verlopen is, wat een schrik en dan realiseer je je hoe snel er iets kan gebeuren wat je leven op z'n kop zet!

 

 

Het was natuurlijk nog vakantie en we hebben wat leuke uitjes gemaakt, we zijn naar het Indonesische dierenpark Taman Indonesia, jaren geleden zijn we er eens geweest en ik wilde er nu wel weer eens heen. Ik hou er niet echt van dat dieren in een kooi zitten maar dit park geeft de dieren wel heel veel ruimte gelukkig en ze worden goed verzorgd. Bijzondere dieren hebben we gezien, de grote beermarter, de Bengaalse tijgerkat, bijzondere vogels en een blafhert! Veel dieren en ook kaketoes en net zo eentje als die wij hebben, een goffini kaketoe net als Stevie, er stond op het hek een waarschuwing; ze kunnen bijten. Ja dat weten wij ook, wij laten nooit iemand onze vogels aaien. Maar die ene kaketoe genaamd Daantje ging op de tak vlak bij het hek zitten en zocht duidelijk contact … Frans kon het niet weerstaan en ging naar hem toe en begon met hem te kletsen en het diertje wilde duidelijk geaaid worden … oh wat sneu! Frans zei; ik waag het erop en hij ging kroelen met Daantje en Daantje beet niet hoor :) die was zo blij met de aandacht en liefde die hij kreeg van Frans! Frans heeft er een tijdje gestaan en met Daantje gekletst en gekroeld maar ja we konden er niet blijven, we liepen weer verder maar Daantje bleef roepen naar Frans … och och Frans weer terug … wat sneu voor Daantje. Frans zei tegen Daantje; ik kan je niet meenemen, dat mag niet en ik heb Stevie al, nou met pijn is ons hart zijn we na een tijdje toch verder gegaan maar we hadden het zo met Daantje te doen ...

Het was een mooi uitje, de bijzondere Indonesische sfeer is er fijn, hou ik wel van.

 

 

Einde middag werd het slecht weer … erg slecht weer! Onweer en stortregens en hagel kwam op ons neer en de hondjes waren zo bang! Benji kroop onder de tafel naast me en Boef ging erbij zitten … och zo sneu! Gelukkig gaat zo'n bui ook weer over en de regen was zo nodig, op ons veld stonden vele plassen en het was best afgekoeld buiten maar wij zaten warm bij de grote houtkachel! De vogeltjes zaten ook wat sneu in het voederhuisje en de vetbol hangt onder een afdakje :) handig, kunnen ze droog eten!

Woensdags op naar Woudsend, we hadden een dagje naar huis gepland om wasjes te draaien en familie bezoekjes af te leggen, Leonie was met Myrthe bij mem en zo konden we daar gezellig koffie drinken en lunchen en genieten, Myrthe was zo leuk bezig ;) allemaal speelgoed heeft ze bij mijn mem en waar speelt ze het liefst mee … met het afwasteiltje! Haha! Speelgoed erin of er zelf in gaan zitten! Je blijft lachen! Boekje lezen met beppe en met pake spelen met de bal, zo leuk!

'S middags met mem op naar Hoorn, we wilden graag even naar Tjebbe toe die nog in het ziekenhuis lag, het was fijn om even bij hem te zijn en te zien dat het weer zo goed met hem ging. Gezellig met elkaar een bakje gedronken en Tjebbe zat hoopvol te wachten op het bericht dat hij van de apparatuur af mocht en naar huis kon en later toen wij alweer op weg waren naar huis appte Tjebbe me; ik mag naar huis, jippie!

 

Ondertussen had Frans die middag alle wasjes gedraaid en kwam ik thuis in een opgeruimd huis! Zalig!

 

Donderdagochtend een bezoekje gebracht aan Freddie en Jolanda en de kids en als verrassing had Jolanda met de kids cup-cakes gebakken! Wat een leuke en lekkere verrassing en ik kreeg nog een verrassing! Freddie was druk bezig met het polijsten van de glaswerkstukken! Dan kan je ze meenemen zei hij! Wow wat geweldig en wat zijn de 2 werkstukken mooi geworden, de e-poxy glanst en is zo helder en glad en de knikkers liggen er prachtig in! Ik toon ze hier alvast maar ze moeten nog een plekje krijgen voor het raam, als de zon er op gaat schijnen wordt het effect nog mooier! Zo blij met het resultaat en vooral ook met de hulp van Freddie, ik had dit zelf niet gekund.

Op onze ritjes van en naar Sneek zagen we veel drukte in de weilanden, er werd weer water gespoten op het land en daar komen heel veel vogels op af en wat veel ooievaars! Ik heb nog nooit zoveel ooievaars bij elkaar gezien, wel honderd of meer en allemaal druk eten zoeken, nou dat is er volop dus jammer voor de muisjes maar de vogels varen er wel bij .... de een z'n dood is de ander z'n brood, zo gaat het. Al die vogels was wel een prachtig gezicht maar ik denk ook aan de arme muisjes .... die knokken om te overleven en verdrinken.

Donderdagmiddag weer naar de camping, heerlijk!

 

 

Vrijdagochtend na mijn kleine wandeling met de hondjes op het fietske gestapt en even naar de mooie plekjes gefietst net buiten Havelte, een paar reeën gezien op afstand en toen ik weer op de terug weg was dacht ik; laat ik nog even naar de hei fietsen bij Darp en wat werd ik daar verrast! Hoe paars wil je het hebben! Paarser kan haast niet volgens mij, wat was het schitterend! Ik wandelde daar in mijn uppie en zag vele vlinders en libellen maar poseren ho maar en toen gebeurde er iets bijzonders … opeens kwam er een libelle op mijn arm zitten, op mijn trui! Zomaar … ik heel voorzichtig mijn camera pakken en wat foto's maken en dat lukte, ik blij! Maar het diertje bleef maar zitten tot mijn verbazing, ik toch maar verder lopen en de libelle had zeker ook wel zin in een wandeling want ze bleef maar zitten, ik vond het zo bijzonder van dit schuwe diertje, ik moest steeds naar haar kijken, ik was er ontroerd van. Snel uitgekeken was ik daar niet en het werd later en later, toen ging opeens mijn telefoon; Frans aan de lijn! Waar ben jij? Och die arme Frans was wakker geworden en normaal ben ik dan wel terug als ik op stap ga maar nu nog niet en hij was ongerust … dus snel op de fiets en naar de camping waar Frans een kopje thee klaar had! De schat!

We zijn op expeditie geweest! Ik had in de krant gelezen dat er in het Dwingelderveld een kunst-expeditie was met als thema; Kado voor de natuur. Elf kunstenaars hadden een kado voor de natuur gemaakt en als je de route loopt kom je de kunstwerken tegen. Het was erg leuk om deze tocht te lopen en we kwamen prachtige kunstwerken tegen, we mochten zelf ook klankenbeelden aantikken om antwoord te geven aan het bos, klonk zo mooi die klanken en we mochten schommelen -net wat voor ons- om zo vrijheid en speelsheid te ervaren. Leuke expeditie, ik kon me er goed in vinden!

Ondanks dat er regen voorspeld was gingen we 's vrijdagavonds weer met buurman Henk op pad, de regen zou om half 9 komen en dan hoopten we weer terug te zijn. Met z'n drieën op de fiets en Henk als de reisleider voorop en hij fietst op een elektrische fiets … Frans en ik er puffend en hijgend achteraan, haha! De omgeving in Drenthe is erg heuvelachtig en dat is heel mooi maar als je moet klimmen fietst het erg zwaar maar dan … met een gejuichje weer naar beneden ;) we kwamen weer op plekken waar ik nog nooit geweest was, langs de paarse heide en we zagen weer een paar reeën. En precies om half 9 was het drup drup drup … we waren gelukkig al in de buurt van de camping en voor de bui echt losbarstte waren we onder dak! Perfecte timing!

 

 

Zaterdagavond hadden we een vakantie afsluiting van ons veld, sommigen hebben nog vakantie en sommigen vertrekken alweer, we zien elkaar weekends dan nog wel maar het vakantieseizoen hebben we afgesloten met een etentje bij de chinees en dat was erg gezellig! Jong en oud samen aan de tafel en lekker eten en drinken en plezier maken, op het fietske erheen zodat iedereen een borreltje kon drinken. En na het eten nog een after-party ;) bij onze overburen … het kon niet op!

Zondagmiddag kwamen Freddie en Jolanda en de kids bij ons en zijn we naar de hunebedden bij de heide en het bos gegaan en hebben daar een heerlijke lange wandeling gemaakt, hondenkar mee in de grote auto van Freddie. Wat vonden de kids het ook fijn, eikeltjes zoeken en spelen bij de hunebedden en erop klimmen natuurlijk! Einde middag heeft Freddie voor ons gekookt, eten klaarmaken op de barbecue vind hij geweldig om te doen en wij genieten ervan! Vlees en vega en gepofte aardappelen en groenten, zalig was het! Een heerlijk middag!

Nu gaat ons laatste vakantie weekje in en het weer schijnt op te knappen volgens de geleerden, nou Frans weet het weerbericht al! Ik kreeg van hem deze spreuk cadeau! Nou denk dat het wel zo'n beetje klopt! Haha! Ach het slechte weer had ook zijn voordelen, veel minder wespen!

Wij gaan nog even genieten, fijne week allemaal! 

Met liefs

 

 

 

 

De week van 5 tot 12 augustus

 

 

Vakantie vieren, dat doen we volop! Maandags was een luierdagje, bijkomen na een drukke week en wat is het dan heerlijk dat je niks hoeft, gewoon lekker lezen in een spannend boek dat zo spannend is dat ik het bijna niet weg kon leggen, ik kreeg van Leonie een serie boeken van Lars Kepler (pseudoniem voor het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril) en als je van thrillers houd kan ik deze boeken aanbevelen! Ik ben in het tweede boek bezig en ik verdwijn erin! En zo hoort het te zijn met een boek, je moet erin zitten, nou dat lukt me goed … soms zelfs te, help! Haha!

Dinsdags even naar de markt hier in Havelte, altijd een gezellig gebeuren en met een kofferbakmarkt, dat is zo heerlijk speuren naar spulletjes voor een prikkie, ik vond een prachtige rugzak voor 2 euro :) als nieuw en net mijn ding met al die felle kleuren. De markt had als thema streekproducten en wat zag ik daar! Een vogeltjes paraplu! Nou dat is net wat voor mij dus die heb ik gekocht, jeetje wat een prachtige paraplu met al die verschillende vogeltjes erop, nou zo wordt lopen in de regen een stuk leuker!

Af en toe zat ik 's ochtend op mijn vogelkijkhutplekje en het was er druk, heel veel koolmeesjes … het leek wel een familie bijeenkomst, misschien is het wel het gezinnetje wat bij ons gesticht is in de tuin. Ruzie maken kunnen ze ook goed, vleugels wijd en krijsen naar de ander die ook een hapje mee wil eten, niks vredelievends aan hoor bij die leuke lieve vogeltjes. Gelukkig kwam er af en toe ook andere visite, de specht en de gaai en de boomklever en een jong roodborstje die nog niet op de goede oranje kleur is. Het blijft leuk om te zien al deze drukte op de voederplek.

 

 

Vorige week had Frans op een avond toen het donker was geritsel gehoord in het voederhuisje en omdat de vogeltjes niet komen eten in het donker werd hij nieuwsgierig wie er zou zijn … nou Molly onze tuinmuis was op strooptocht in het donker en ze had haar familie meegenomen! Frans zag wel 5 muisjes in het voederhuisje, Molly 1 en Molly 2 en 3 en 4 en 5 … oh oh, dit loopt uit de hand! Tja, hier waren we minder blij mee maar het zij zo, het gekke is nu dat ik begin van de week Molly wel zag maar de laatste 4 dagen niet meer en het is misschien gek maar ik mis Molly! Ons grappige leuke tuinmuisje is weg! We hebben wel geregeld egeltjes 's avonds laat in de tuin, dat is leuk maar ook link ... Boef heeft wel eens een egeltje gepakt en dat vond ik zo erg. Dus als het donker wordt moet Boef naar binnen … uit voorzorg. Zo kunnen de egeltjes de restje vogelvoer van de grond op eten.

 

 

Veel libellen hebben we ook in de tuin en dat vind ik machtig, die leuke bijzondere diertjes met dat vrolijke koppie, alleen als je ze close-up kiekt zie je dat, dat ze glimlachen! Ik kiekte verschillende libellen, de heide-libelle en nog een rode, het koppie van de heide-libelle kon ik scherp kieken van heel dichtbij (foto linksonder in de collage) en die foto was zo mooi gelukt dat ik die opstuurde naar de site van “vroege vogels” en wat kreeg ik een leuke verrassing … de foto werd ingedeeld in de categorie; mooisten! Nou dat maakt me wel een beetje trots :) ! De veldsprinkhaan zat bij ons in het gras, zo'n snel diertje, hij hipte steeds snel weg maar ik kon hem toch net kieken!  

Er zijn ook diertjes in onze tuin die eigenlijk niet welkom zijn … de wespen! Jeetje wat hebben we dit jaar veel van die rotzakken (sorry maar zo denk ik over ze) om ons heen, ik zat lekker aan een glaasje wijn van de week en zou weer een slokje nemen en ik voelde iets tegen mijn lip … geschrokken trok ik mijn mond terug van het glas en wat zag ik, 2 wespen dreven in de rode wijn … mijn rode wijn! Wat jammer dat die diertjes net als ik dol zijn op een wijntje ;) ik wil mijn wijntje niet met hun delen! Nu hebben zowel Frans als ik een viltje op ons glas want we willen geen risico lopen dat we een wesp in onze mond krijgen, dat is erg gevaarlijk! Hoop dat deze plaag snel over is. 

Woensdags naar Staphorst waar een grote markt was met oude ambachten erbij, daar gaan we elk jaar heen. Zo leuk om te zien die mensen in klederdracht en hoe het vroeger ging met de arbeid ... vrouwen aan de tobbe en draaiend aan de wringer, wat hebben we het nu dan toch een stuk makkelijker! Een leuke wandeling gemaakt daar en me verwondert over de mooie boerderijen maar met vreemde kleuren combinaties, groene luiken en deuren en dan een lichtblauwe rand onderaan de boerderij … ik vind het niet echt mooi maar het zal wel een betekenis hebben. Een leuk uitje was het.

Een leuk tripje maakten we ook met buurman Henk, op een avond hebben een fietstocht gemaakt met Henk als reisleider, die fietst al zo'n 40 jaar hier in de buurt rond dus die weet de mooie routes wel, wij nog niet zo. Waar we overal geweest zijn weet ik niet maar we zijn 2 uur onderweg geweest en hebben veel gezien, mooie vijvers en schotse hooglanders in het natuurgebied “Hoitingerveld” en veel reeën gezien! Een machtig mooi tochtje en ik hoop dat we dat deze week nog een keer gaan doen, Henk weet de mooie fietspaden wel … Frans en ik zouden alleen maar verdwalen weet ik uit ervaring! 

 

Gewandeld hebben we ook, lekkere lange wandelingen door het bos en voor Benji de hondenbuggy mee, hij vind het helemaal super. Meestal lieten wij Benji 2 keer even uit de buggy zodat hij even kon rond sneupen en zijn behoeftes doen maar Benji wil niet eens meer 2 keer eruit, als hij zijn poepje en plasje gedaan heeft en even rond gekeken en gesneust heeft vind hij het wel best, ligt lekker in de hondenbuggy en kijkt om zich heen … al ware hij zijne koninklijke hoogheid W.A. himself in de gouden koets! Het is dat hij niet kan zwaaien met zijn pootje anders was het hele plaatje compleet geweest! Haha! Het is jammer dat hij niet meer een eindje kan wandelen maar wat is deze hondenkar/buggy een uitkomst!

Zaterdags hadden we traditie getrouw onze jaarlijkse BBQ op ons veld! Het was stormachtig … de partytent opzetten ging niet zonder risico! We gingen bijna met de hele handel de lucht in! Maar toen de tent eenmaal stond hebben de mannen een touw over de tent gespannen en die vast gezet aan de auto's die ze vlak ernaast neer gezet hadden en zo bleef de tent staan! Wij konden veilig in de tent, het was weer een super gezellig gebeuren, veel lol en plezier met z'n allen, wat fijn dat wij zo'n leuk gezellig veld hebben! Met een knus vol buikje en na de (vele) wijntjes rolde ik mijn bed in … geslapen als een roosje ;) ! 

Zondags een lange wandeling gemaakt en maar weer eens een tas meegenomen om troep op te ruimen, dat doen we zo af en toe. Helaas is dat nodig … een tas vol troep hadden we toen we weer op de camping kwamen, triest dat mensen zich niet bekommeren om de natuur en hun afval gewoon dumpen, hup een blikje leeg drinken en het gewoon in de berm mikken!  Zouden dat nu echt alleen de jongeren zijn vraag ik me af? 

Nu is het alweer maandag en gaan we nog fijn verder met vakantie vieren, het weerbericht is niet super maar het maakt mij niet uit, alles beter dan die verschrikkelijke hitte, zo denk ik erover. We hebben nog wel wat leuke uitjes in de planning en gaan woensdag een dagje naar huis, wasjes draaien enzo, toch wel handig dat je niet al te ver weg vakantie viert en verder van huis hoeven we niet, we zijn erg happy op de camping in Drenthe!

Fijne week en geniet … van de zon of van de regen, wat maakt het uit!

 

Met liefs

 

 

De week van 29 juli tot 5 augustus

 

 

Maandags na ons kopje thee een heerlijke boswandeling gemaakt en veel moois gezien en warempel al de eerste eikeltjes! De voorbode van de herfst al mag het voor mij nog wel even wachten, ik zag in een afgezaagde boomstronk toch echt een vogel en het kleine vlindertje het bruin zandoogje wilde wel even poseren! De zonnestralen schenen door de bomen en schenen precies op Frans :) mijn lief in de spotlights, leuk! De bijtjes waren al druk, zaten samen aan het ontbijt in dezelfde bloem. Leuk allemaal!

Toen op naar Sneek voor mijn oppasweekje bij Huize De Leeuw. Jolanda ging 's middags onder het mes en dat was spannend, het zou een kleine ingreep zijn maar dat viel tegen, een grote jaap van zo'n 10 tot 15 cm onder haar arm en die wond moest open blijven en langzaam dicht groeien dus das niet zo fijn en erg pijnlijk, gelukkig mocht Jolanda einde van de middag weer naar huis! Freddie verzorgd als een echte “broeder” de wond keurig elke dag, dat moet je maar kunnen … ik heb de wond gezien en ik zou het niet gekund hebben, werd er beroerd van toen ik het zag. Gelukkig heelt de wond goed.

Woensdagochtend was ik vroeg wakker en iedereen sliep nog lekker dus ik dacht; even der op ût! Ik ben naar het sluisje bij de Oudvaart gefietst want ik weet dat daar de zon altijd mooi opkomt en ik bofte want toen ik bij de Oudvaart stond kwam de zon prachtig mooi tevoorschijn! Het was een wow moment! Bij het sluisje stroomde het sterk en toen ik weer naar Huize De Leeuw fietste genoot ik van het vele groen daar en de mooie sloten, prachtige buurt.

 

 

Ik zag ik ook de mooie plant; de wilde peen en als je ziet hoe mooi die ontluikt, van prachtig bolletje die langzaam open gaat met grappige bolletjes en een mooie bloem wordt, leuk om te zien die verschillende fases.

Overdag had ik het gezellig druk met de 3 kids en het huishouden, donderdags kwam Leonie met Myrthe op visite en dat was gezellig en toen kon ik er wel even tussenuit, even fietsen door de stad, door mijn oude buurtje die nu zo mooi opgeknapt is, wij woonden in de Eeltje Halbertsmastraat, daar ben ik opgegroeid en heb ik mooie herinneringen aan, gezellige buurt met veel kinderen, in de vakanties dinsdags met een groep naar de veemarkt om kalfjes te laten sabbelen op onze vingers en geitjes te aaien. De speeltuin waar we vroeger speelden is er nog maar zag er niet uit.

Toen op naar het Wilhelminapark waar ik vroeger ook al graag kwam, even kijken bij de zwarte zwanen en ik zag helaas dat het tweede nest van dit jaar geen succes wordt, de eieren lagen niet meer in een nest maar lagen los op wat losse takjes en de zwanen zwommen in de vijver. Het zijn zulke prachtige dieren en ik had gehoopt op mooie jonkies maar dat wordt um nu niet denk. Vlinders zag ik ook niet maar wel de mooie grote muskuseend en een prachtige roze waterlelie. Toen nog een ritje door het Zwettebos en weer op naar de stadsfenne, een heerlijk tochtje! 

Mijn weekje met de kids was druk maar ook heel gezellig, leuke gesprekjes met elkaar over van alles; over wat ze later wilden worden bv, Jennifer wilde wel bij de politie om boeven te vangen, later veranderde dat in; ik wil prinses worden maar hoe wordt ik dat beppe? Beppe wist de oplossing! Trouw maar met een prins dat komt het goed :) later werd het zwemjuf ;) en daar blijf het voorlopig bij geloof ik! Eva wil ook politie worden en boeven in de gevangenis zetten en Michael wil autoracer worden, mooi dat ze al een plan hebben! Al hoe klein de kids ook zijn … een serieus verhaaltje over oud worden had ik met Jennifer en zij vraagt graag door, is nieuwsgierig, toen ik vertelde dat oude mensen naar de hemel gaan vroeg Jennifer; gaat beppe daar ook heen dan? Toen ik ja zei vroeg ze; maar als beppe in de hemel is hoe moet beppe dan bij ons komen? Ik was ontroert, dat doet je wel even wat kan ik zeggen!

 

Jennifer was ook een fijne hulp, bij het boodschappen doen bij Appie wist zij wel waar alles stond! Kom maar beppe ik weet het wel, Jennifer voorop met haar kleine winkelwagentje en ik erachter aan met de wandelwagen! Zo scheurden wij door de Appie!

We hebben ook “getut” nageltjes lakken en omdat Michael ook mee wilde doen heb ik zijn nageltjes stoer zwart gelakt! Beppe heeft een snelcursus haar invlechten gedaan -lang leve youtube- en kon zo Jennifer haar lange haar invlechten en Eva's nog niet zo lange haar kan nu in een staartje! Zo leuk dit getut! En al ben ik geen goede kok … koekjes bakken lukt me wel met de kids met een kant en klaar pakket waar alleen nog maar boter aan toe gevoegd hoeft te worden, dat kan eigenlijk niet mislukken dus zeer geschikt voor zo'n keukenklus als ik! 

En ik ben ook nog creatief bezig geweest dankzij de hulp van Freddie, ik vind glaskunst erg mooi en had al vaak geprobeerd iets met knikkers te maken, aan elkaar lijmen en zo een raamhanger maken. Dit lukte me echter nooit, alles viel weer uit elkaar. Freddie heeft al een paar keer prachtige dingen gemaakt met e-poxy, een mengsel van 2 substanties die dan hard wordt. Ik had Freddie gevraagd of hij met mij zoiets wilde maken en omdat ik nu een week bij hun was zei Freddie; we gaan ermee aan de slag. Freddie maakte eerst 2 kistje; bekistingen en ik kocht knikkers, toen een laagje e-poxy mengsel in de kistjes en toen mocht ik de knikkers erin leggen en heeft Freddie de bakken vol gegoten met e-poxy, toen moest de boel goed uitharden en na 2 dagen kon de bekisting eraf en toen kwam het zware werk, schuren schuren en nog eens schuren, Freddie deed het zware werk … ik heb maar een beetje geholpen. Nu gaat Freddie het werkstuk nog polijsten maar eerst moet nog verder uitharden maar nu al is te zien dat het prachtig mooi wordt! Precies zoals ik gehoopt had, dit wordt een plaatje voor het raam!

 

 

Veel tijd om natuurfoto's te maken had ik niet maar toch zijn er eigenlijk overal wel leuke diertje te kieken, mooie kleine spinnetjes in de tuin ... eigenlijk vind ik ze doodeng maar ze zijn ook bijzonder mooi als je ze close-up kiekt. De kauw kwam de restjes aardappel ophalen en de houtduif zat sneu op haar nest in de regen, zal me benieuwen of ze nog een jong groot brengt, ze doet haar best!

Zondags met z'n allen op naar Woudsend, de verjaardag vieren van mijn mem die 84 jaar mocht worden en het was een heerlijke dag met een lekker etentje tot besluit, wat hebben we genoten en vooral mem die het prachtig vind om ons allemaal om haar heen te hebben. Ze heeft het niet altijd makkelijk, lopen zonder hulpmiddelen lukt niet meer en ze heeft pijn in haar rug maar ze kan nog zo genieten en doet dapper elke dag haar loopjes, naar haar zuster voor een gezellig babbeltje en naar de buurtsuper voor haar boodschapjes. Elke week komt Leonie haar helpen voor het huishoudelijke werk en zo scharrelt mem nog genoeglijk door het leven, ik hoop dat dat nog een hele tijd zo mag blijven!

Zondagavond op naar de camping en onderuit voor de houtkachel met een borreltje, een drukke maar leuke week gehad en nu vakantie vieren!

Blij dat het lekker weer is, de hitte hoeft voor mij niet terug te komen.

Ik zag al dat sommige bomen hun bladeren laten vallen … het is aanstonds zomaar herfst

Fijne week allemaal, wij gaan genieten van Drenthe, mooie wandelingen maken en weet ik wat al niet meer, en met Benji oefenen ... Frans heeft vorige week een loopplank gekocht voor hem die je aan de auto kan plaatsen en hopelijk kan hij zo in de auto lopen, ik vond die op marktplaats voor een prikkie en in Havelte! Die was echt voor ons hondje bedoeld dus! Benji is wat een angsthaas dus hij zal het wel spannend vinden maar met de hondenbuggy gaat het ook heel goed dus ik heb wel goede hoop.

En ik ga heel erg luieren ;) !

 

Met liefs

 

 

 

De week van 22 tot 29 juli

 

 

Maandags vroeg op ut fietske naar Sneek voor mijn oppasdagje, kids hebben vakantie dus dan mag beppe vroeg in actie en dat is geen probleem. Ik was benieuwd hoe de situatie bij juffrouw ooievaar zou zijn in het nest bij Jutrijp, ik had een week gemist van het gebeuren omdat ik niet fit was. Nou Juffrouw ooievaar stond op het nest met haar uitverkorene lover en een van de twee was druk bezig met de ochtendgymnastiek! Rekken en strekken ;) en dan op pad voor het ontbijt denk ik. Hoe dit nu verder gaat … de andere ooievaars maken zich op voor hun tocht naar Afrika maar als dit stel nog eieren uit gaat broeden en jongen groot gaat brengen komt het vluchtplan in gevaar. De jonge ooievaars in Havelte zijn al vertrokken.

Vlak voor Sneek zag ik een punk-reiger! Compleet met hanekam stond hij of zij te zoeken naar een lekker hapje voor het ontbijt en had duidelijk nog geen tijd gehad om zijn of haar veren netjes te strijken, eerst eten dan toilet maken!

Mijn dagje met de kids was heerlijk, eerst binnen knutselen met papier en kleurtjes en de schaar, kleedjes knippen en kleuren. Later lekker buiten spelen, gezellig!

Dinsdagochtend super fit en lekker gewerkt en dan 's middags opeens weer pijn in mijn onderlijf en plassen plassen plassen … o jee! Dus maar weer op naar Balk met een buisje afvalvocht en weer naar huis met weer een kuur en nu weer een zwaardere :( wat shit! Ik wordt er ook behoorlijk onzeker van dat ik zo opeens ziek kan worden en bij een toilet in de buurt moet blijven, waarschijnlijk was de bacterie nog niet goed weg uit mijn lichaam omdat ik het nu voor de derde keer op rij heb … ik hoop dat het nu dan wel echt vertrokken is! 

Het was natuurlijk bloedje heet afgelopen week en daar wordt je moe van, ik kwam slapers tegen op andere plekken dan gewoonlijk. Op een ochtend wandelde ik langs de jachthaven en naast een bankje lagen twee jongens diep te slapen op een autostoel leek het wel … gek toch? Hebben ze die stoelen ergens gevonden of uit hun auto gehaald en die gewoon buiten bij het water neergezet … maar lekker slapen deden ze wel! 'S middags zaten wij graag in het plantsoen onder de grote boom waar het in de schaduw heerlijk is met meestal ook wel wind, op een middag gingen wij daar weer zitten en zagen we dat er meer mensen dit een heerlijk plekje vonden ;) er lag een stel heerlijk te slapen! Benji wilde er al heen maar dat heb ik gekeerd, ik dacht die mensen schrikken zich rot als er opeens een dikke natte neus aan hun gaat snuffelen, doe je je ogen open en kijk je tegen een grote zwarte natte neus aan! Toen ze wakker werden groeten ze ons vriendelijk en vertrokken weer op hun fietsen, leuk dat dit zo kan in het plantsoen. Die arme Frans had het ook moeilijk in de hete fabriek en knapte dan ook af als hij na het werk lekker ging zitten in de stoel onder de boom, hij viel zo in slaap! Gelukkig mochten ze 2 keer eerder vrij van hun baas! Ikzelf hield me rustig dus had niks te klagen.

 

 

De arme vogels hadden het ook zo warm! Ze zaten met hun snavel open te puffen … ik vond het echt zielig! Wij hebben water voor ze staan en daar maken ze ook goed gebruik van. De jonge zwaluwtjes hingen uit het nest, wat zal het in zo'n nestje ook heet zijn! Toen ik ze kiekte draaide een zwaluwtje zich om en liet een poepje vallen! Die had schijt aan mij dat was duidelijk! Weg jij dacht ie, we wachten op papa en mama voor een lekker hapje! Pa en ma kwamen ook geregeld langs om te voeren maar dat kon ik niet kieken helaas, deze jonkies zijn bijna vliegklaar en dan kunnen ze op naar Afrika!

 

In onze tuin kwam ook een libelle eten bij de vlinderstruik en er was een vlinder die bij mij op schoot kwam zitten :) erg leuk maar op mijn spijkerrokje zit geen voedsel!

 

Donderdagochtend voelde ik me weer wat fitter en heb eerst een wandeling gemaakt met Boef, net buiten Woudsend zag ik dat de paarden bij de boerderij naast de mini-rotonde een gemaskerd bal hadden ;) wat een komisch gezicht, het zal wel tegen de vliegen zijn en als bescherming tegen de zon maar ik krijg er wat middeleeuwse beelden bij van ridders te paard enzo. Even verderop zag ik een schaap staan in zijn uppie, een ram dus want die staan meestal alleen anders wordt er teveel gespeeld ;) ik zag dat het dier moest plassen en wat viel me toen op … hij heeft maar een klein piemeltje maar wat een grote ballast hangt er een eindje verder achter! Dat is toch helemaal niet in verhouding! Ik schrok ervan en dacht; zie ik dit nou goed? Dus de camera gepakt en even inzoomen … en ja hoor, het klopte wat ik vermoede, nou die heeft vast een enorme reserve voorraad kikkervisjes! Haha!

Later heb ik nog een fietstochtje gemaakt naar het Heegermeer, de zon kwam op en de witte wieven zweefden over het veld, het was zo mysterieus en mooi dat ik nog maar een eindje verder ben gaan fietsen, het was in de vroege ochtend ook lekker buiten en nog niet heet! De paarden en de koeien liepen heerlijk te eten, voor hun is het 's morgens ook heerlijk. Een fijn tochtje!

 

Vrijdags op naar Sneek, oppassen op de kleintjes van Freddie en Jolanda die een bruiloft hadden van vrienden. Tijdens mijn fietstochtje zag ik veel vogels genieten van het water wat gesproeid werd over het land, heerlijk voor de vogels en minder leuk voor de muizen. Er zat een oververhitte vogel op een hek te hijgen, ik zou bijna gezegd hebben; ga even verderop lekker badderen! Maar de vogeltaal ben ik niet machtig dus een gesprekje tussen ons zat er niet in. Ik zag bij de Wellebrug net buiten Woudsend weer een fuut zitten op het nest wat in het voorjaar ook al in gebruik was bij de fuut, of het dezelfde is weet ik niet maar vast wel een tweede leg net zoals de houtduif die bij huize De leeuw weer gaat broeden, nestje wat gerenoveerd en poging twee!

Het was weer een warme dag dus hebben de kids en ik er maar een waterfeestje gemaakt! Lekker spelen met water en de middag vloog om! Beppe kreeg ook nog de zwemband op haar hoofd gezet, nou prachtig zo'n hoed! En Jennifer heeft nog een mooie tekening gemaakt, ze zei; ik ga beppe tekenen! En wat een een pronkje deze tekening! Daar wordt je als beppe erg blij van!

Zaterdags weer op het fietske naar huis en toen inpakken en op naar de camping!

Heerlijk om daar weer te zijn en te genieten van het bos en de beestjes, van Molly de muis (ik heb onze tuinmuis een naam  gegeven) ze is banger voor de vogels dan voor ons, we zaten op het terras en Molly kwam gewoon eten op maar een meter afstand van ons! Als ze een andere vogel zag rende ze snel weg maar wij zijn vertrouwd dus :) ach die rooie en die kale, die doen me niks zal ze wel denken, die kijken alleen maar naar me! De libelle die op de vlinderstruik zat en naar me lachte :) super toch! De boomklever die samen met de andere vogels kwam eten … groot was mijn verrassing toen ik opeens een jonge kwikstaart in de boom zag zitten net achter de blokhut, rustig bleef ze zitten en keek naar ons en pa of ma zat bij de buren op het chalet met een lekker hapje voor haar! Het zijn leuke vogeltjes die steeds met hun staartje wippen! Toen ma/pa weg vloog ging de jonge kwikstaart erachteraan, eten gaat voor alles … ook voor een fotosessie!

 

 

Zondags zijn we vroeg op pad gegaan met de hondjes, overdag wandelen met de hondjes gaat niet met die hitte maar een ritje naar de vijver bij het natuurgebied nabij Ruinerwold en daar even lekker afkoelen is zo zalig voor Boef en Benji! Wat hebben ze heerlijk gezwommen en genoten! Terugreis een leuk ritje gemaakt en dan kom je ook weer veel moois tegen, zwanen die zich aan het poetsen waren en luie koeien … gelukkig in de schaduw! Afgelopen week zag ik soms dieren die geen schaduwplekje hebben en dat vind ik zo erg! Die hebben geen goede baas! Als je van je dieren houd dan geef je ze ook een schaduwplek in deze hitte.

Zondagmiddag kwamen Freddie en Jolanda met de kids op visite en kregen Frans en ik ons verjaardagscadeau … een prachtige houtkachel gemaakt van een bierfust! We waren aan een nieuwe houtkachel toe en dit is een beauty! Een duur cadeau maar omdat ik veel oppas mocht het wel wat extra kosten zei Freddie! We zijn er erg blij mee! We hadden een gezellige middag met z'n allen, zwembadje erbij en de zandbak en met elkaar naar het strandje hier op de camping waar ik met kleren en al getrakteerd werd op een duik in het water ;) dank je wel Freddie voor de fijne verkoeling! Haha!

 

Nu is het vakantie maar vanmiddag ga ik richting Sneek, eerst een weekje bij huize De Leeuw waar ik “Nanny” ben, op de kids passen en het huishouden doen. Jolanda wordt vanmiddag geopereerd, een kleine ingreep maar wel een hele vervelende. Jolanda heeft al heel lang last van Hidradenitis, pijnlijke ontstekingen aan de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren in de oksel en omdat het steeds erger wordt moet dat nu operatief weggehaald worden, als alles goed verloopt is Jolanda vanavond weer thuis maar mag ze de komende week haar arm niet gebruiken en met 3 kleine kids is dat moeilijk dus daarom val ik in. Als het herstel goed gaat kan ik na een week weer naar de camping en gaan we nog 3 weken genieten!

Fijne week iedereen! Geniet van de koelte, even bijkomen van de hitte!

 

Liefs en tot volgende week

 

 

De week van 15 tot 22 juli

 

 

Maandags geen oppasdagje, fit was ik echt nog niet helaas. Onderuit op de bank met het uitzicht op het voederhuisje en dat is best leuk :) vogeltjes kijken verveelt nooit, een spannende thriller om te lezen erbij en 's avonds aan de berenburg want Pieter Wilkens zingt toch niet voor niets; de berenburg is mijn chirurg. Blijkbaar moet je dan een hele liter opdrinken want het hielp me niet echt, als je een hele liter opdrinkt ben je zo lam dat je waarschijnlijk niks meer voelt! Haha! Dinsdags nog niet fit en dat was zwaar shit want Frans was die dag jarig! Dus paracetamolletjes slikken met ibuprofen en toen ging het wel.

Frans is alweer 61 jaar geworden en omdat we op zijn verjaardag getrouwd zijn was het ook onze trouwdag; al 38 jaar in het huwelijksbootje en ons bootje vaart nog steeds heel plezierige rond! Heerlijk dat je het na zoveel jaar nog zo leuk hebt met elkaar. Ik zei 's morgens tegen Frans; zouden we nu zo ongeveer op de helft zijn? Ach ja dat zal wel zei Frans, als we tegen de 100 jaar lopen zal het wel eens gebeurd zijn. Wie dan leeft wie dan zorgt, we genieten nu! En zo is het!

'S middags kwamen de kids met aanhang en mijn mem en dat was fijn, met elkaar hadden we het fijn! De kids speelden lekker buiten en ons terras is nu vrolijk en kleurrijk versierd, zelfs de tuintafel en de tuinkussenkist zien er prachtig uit ;) lang leve het stoepkrijt! Even naar het speeltuintje vlakbij huis en toen Jolanda ging schommelen met Myrthe zei mijn mem; ach schommelen dat vond ik vroeger leuk, nou zeiden wij; doe het dan! En ja hoor; beppe ging op de schommel! Niet te hoog want dan werd ze duizelig maar rustig heen en weer, prachtig toch! Jaja, 83 jaar maar je bent zo oud als je je voelt hé. Na het avondeten ging iedereen weer weg en ging bij mij het licht uit, zelfs met pijnstillers erbij houd het een keer op .... kapot was ik en ben gelijk plat gegaan, balen dat ik me nog lang niet fit voelde!  

Woensdag moest ik echt bijkomen, mijn hoofd zat nog zo verstopt en ik was moe, dus een rustig dagje thuis en omdat het mooi weer was lekker onderuit in de tuinstoel en met het zicht op de vlinderstruik die zo druk bezocht wordt door vele insecten! Af en toe even proberen een close-up foto te maken en dat lukte en toen ik later de foto's bekeek in het groot op mijn laptop zag ik iets heel leuks! Op 1 close-up foto is heel duidelijk de roltong te zien van de dagpauwoog vlinder! Prachtig gezicht! Wow wat zijn insecten leuk van heel dichtbij!

'S middags haalde Frans me over om even naar het bos te rijden voor een kleine wandeling met de hondjes en al had ik geen zin … het was toch wel fijn om er even heerlijk uit te zijn! De hondjes lekker poedelen in de vijver en even een klein tochtje op de open plek in het bos die vol met bloeiende planten staat, de vlinders en libellen wilden niet echt poseren, met moeite eentje kunnen kieken, maar het was wel genieten van het kleine grut, vogelgezang hoorden we dit keer niet veel maar wel de krekels! Jeetje wat waren die aan het herrie maken, het knetterde in onze oren! Gekke drukke beestje die rond springen om je heen, ze hebben een schutkleur maar als je oplet zie je ze jumpen om je heen.

Donderdagochtend eindelijk weer een lange wandeling met Boef gemaakt, ik voelde gelukkig dat ik opknapte. Bij de jachthaven kwam de zon weer prachtig op en ik zag later in het gras leuke kleine paddenstoeltjes, zelfs in de zomer zijn ze er! De kippen van Omke Jan waren ook present en bereid voor een fotosessie op afstand weliswaar, tja Boef had wel zin in een kippenboutje dus die moest ik kort aan de lijn houden. Geen kip op het menu voor Boef!

Heb me die dag rustig gehouden en ben lekker gaan schilderen en het doek voor Michael is bijna af! Het onderwater project met de haaien, hopelijk krijg ik het voor de vakantie klaar!

 

 

'S avonds op naar de camping met heerlijk weer in het vooruitzicht :) !

Vrijdagochtend na een kleine wandeling met beide hondjes ben ik gaan fietsen, de zon kwam op en de witte wieven waren er! Machtig en ik op naar de hertjes … hoopte ik! Nou de mist was op het veld zo dik dat ik geen hertje zag maar de weg door het bos was helder en opeens vloog er een buizerd over mijn hoofd! Ik schrok me rot, hij vloog voor me uit en ging in een boom zitten vlak langs de weg en zat naar me te kijken, ik afstappen en rustig de camera tevoorschijn halen en hopen dat ie bleef zitten … de buizerd bekeek het allemaal rustig en ik kon foto's maken zoveel ik wilde! Wat een bof zeg! Na een tijdje vloog hij op en even was ik bang dat hij op mij af kwam maar het was maar een schijnbeweging van hem, hij vloog wel mijn richting op maar kwam niet erg laag, Waarschijnlijk wilde hij mij even plagen ;) pppfff het zal je gebeuren! Help!

'S middags hebben we een lange boswandeling gemaakt en Benji weer in zijn eigen luxe kar, hij vind het echt prima zo en gaat zelf in de kar, super! In het bos laten we hem een tijdje uit zijn driewieler en dan sneupt hij lekker rond en doet zijn behoeften en als hij moe wordt gaat hij weer in de kar en laat zich heerlijk rijden! Wat een uitkomst dit en wat krijgen we ook positieve reacties onderweg van andere dierenvrienden, er was een mevrouw die zelf ook een Golden retriever heeft gehad en die hond had hetzelfde probleem, wat hebben jullie een mooie oplossing zei ze! Halverwege onze lange wandeling een pitstop op het terras ;) tja ook wij worden oud en hebben af en toe pauze nodig! Haha.

Zaterdags was er een creatieve markt op onze camping en ik was ook gevraagd om mee te doen, omdat het meeste van mijn werk op de expositie hangt had ik alleen mijn kaarten handel mee, de foto-natuurkaarten van eigen fabricaat. En de handel ging weer lekker, heel druk was het niet op de markt maar het was ook regenachtig weer, gezellig was het wel. Leuke mensen op de markt en leuke bezoekers en de handel liep goed. Ikzelf ben ook nog actief geweest, ik mocht bij mijn buurvrouw (en goede kennis) twee werkstukjes maken van bijenwas en dat was erg leuk en bijzonder, met een strijkijzer maak je de was warm en ga je over het speciale papier strijken en wat er dan zo ontstaat zonder dat je daar zelf eigenlijk de hand in hebt … jeetje wat bijzonder en voor mij ook raar, ik ben gewent om zelf te bepalen wat er op het doek komt en nu had ik niet de regie, je strijkt en er ontstaat van alles, op de ene afbeelding zie ik een vis die naar beneden duikt in het zeewier en op de andere zie ik een dier wat moeilijk over een obstakel klimt en een eekhoorntje en links boven een kinderkopje! Geweldig leuk om te doen en ik ga dat zeker weer proberen. Een leuke gezellige dag was het!

Zondagochtend vroeg weer wakker en nadat ik de hondjes uitgelaten had ben ik op mijn fietsje gestapt, het was nog voor zessen. En wat ik bofkont was ik! Eerst waren er de witte wieven en een zonnetje wat tevoorschijn kwam, dat gaf al mooie kiekjes en toen ik weer richtig camping zou waren de witte wieven verdwenen en zag ik in de verte een ree, ik afstappen en me wat verstoppen bij een boom en warempel … de ree liep mijn kant op en zijn vriendje kwam opeens ook tevoorschijn uit de hoge begroeiing! Nou dat was een bonus, ik bleef doodstil staan om me niet te verraden en ze liepen gezellig samen door het veld en kwamen steeds dichter naar mij toe, ik kon foto's maken zoveel ik wilde :) wat machtig mooi dit! Blij fietste ik weer naar de camping, ben wel anderhalf uur weg geweest en toen ik terug kwam was Frans nog in dromenland! En toen hij later wakker werd en vroeg; heb je nog wat leuks gekiekt vanmorgen? Ja Frans heel veel moois!

 

 

Er was veel drukte op de voederplek van veel vogels maar het leukste vond ik toch wel het dappere kleine muisje die zo'n zin had aan de pindakaas maar die pot staat niet op de grond dus moest het muisje klimmen op de schutting en hij zat steeds achter het voederhuisje en kwam dan af en toe voorzichtig met zijn snuitje tevoorschijn, kijken of de kust veilig was en dan racen naar de pindakaaspot … snel wat eten en dan snel weer weg! Het ging een hele tijd zo door tot het te druk werd voor het muisje en hij weer naar zijn holletje op de grond ging. Ook leuk was dat ik voor het eerst een vogeltje zag badderen in de mini vijver, wat een mooi gezicht! Volgens mij was het een jong roodborstje die een bad nam, die zijn nog niet rood, die kleur komt later pas.

 

Ik kreeg dit weekend ook nog een bijzondere mail; er werd mij gevraagd om mee te werken aan een boek over Friesland met natuurfoto's en tekst erbij en dan samen met andere fotografen! Ik kreeg het er een beetje spaans benauwd van … of moet ik zeggen Fries benauwd! Haha, het is natuurlijk geweldig dat ik gevraagd wordt maar ik ga het niet doen, nadat ik alles door gelezen had wat er allemaal bij komt kijken (teveel om hier even te vertellen) heb ik dat samen met Frans besloten, het is niet alleen alleen foto's aanleveren, dit alles gaat me heel veel tijd kosten en mijzelf kennende veel stress opleveren en dat is niet de bedoeling van mijn hobby. Maar ik voelde me wel heel erg vereerd!

 

 

Het is hartje zomer en wie denkt er nu al aan december … aan de gezellige tijd met Sinterklaas en kerst? Nou “Appie Hein” dus want wat zagen we toen we boodschappen deden … de pepernoten lagen al de winkel!!! Stomverbaasd waren we maar ja, het zal wel verkopen.... maar bij mij horen pepernoten toch echt NIET bij de zomer!

 

Nog een druk weekje voor de boeg en dan op naar de vakantie, al is mijn eerste week vakantie niet op de camping maar ben ik “nanny” maar dat vertel ik volgende week wel.

 

Fijne week iedereen, blijf rustig met de voorspelde hitte! Met liefs

 

 

De week van 8 tot 15 juli

 

Miezerige regen maandags toen ik ging wandelen maar als je dan een regenboog voor je neus ziet verschijnen wordt je weer blij :) snel wat foto's maken en om de regendruppels denken die niet op de camera moeten vallen! Ik kiekte onderweg ook nog wat mooie bloemen met regendruppels, altijd een mooi gezicht.

Toen ik ging fietsen naar Sneek was het gelukkig droog dus dat was boffen, bij het ooievaarsnest nabij Jutrijp was het rustig, juffrouw ooievaar stond rustig op het nest naar mij te kijken. Bij de vijver vlak voor Sneek zag ik een jonge fuut, nog met die leuke strepen op z'n kop, bijna volwassen en dan wordt het verenpak anders maar ook heel mooi!

Door de harde wind was het fietsen niet echt een pretje ondanks dat ik elektrisch fiets maar ik hield het droog gelukkig.

 

 

Dinsdags mijn vrijwilligersbaantje voor kerk, de kerkkrantjes rond brengen en wat leuk dat een natuurfoto die ik gemaakt heb op de voorkant stond :) ! Ik fietste mijn route in het recreatiepark “het Rakkenplan” werd blij verrast door de wilde bloemenvelden in de bermen, wat een prachtig gezicht en een geweldig initiatief van de bewoners, er zaten veel vlinders en bijen op de bloemen die genoten van de weelde en ik genoot mee!

Onze vlinderstruik thuis en die op de camping is nu in volle bloei en geurt nu pas denk ik want het is nu een komen en gaan van vlinders en bijtjes, zo leuk en af en toe is er eentje bereid tot een fotosessie :) het zijn van die prachtige kleine diertjes en als je het kopje van een vlinder ziet … dat is zo lief! De bijtjes hebben meestal een wat enger koppie van heel dichtbij maar die haartjes overal, in close-up zijn het plaatjes!

Onze poes Storm is toch ook een gekke! Er staan bij ons 2 drinkbakken en waar drinkt mevrouw uit … uit de bloemgieter die buiten staat vol met water, Frans zet altijd water klaar zodat de bloemen in de bloembakken in onze tuin geen koude douche krijgen van het koude water direct uit de kraan, nu wordt het lauw. De bloemen houden niet van een koude douche, dat zei mijn vader tenminste altijd en dat was een wijs man! Storm kan amper bij het water in de gieter … maar vind dit water lekkerder zeker!

Donderdags ging ik op het fietske naar Sneek, mijn dagje bij Myrthe en Leonie, helaas waren de fietstochtjes eind van de week niet echt fijn, bewolkt weer en soms zelfs miezerige regen, 's morgens had ik nog een waterig zonnetje gelukkig maar toen ik 's avonds naar huis fietste was bewolkt, wel mooie wolken trouwens! En ik zag een skûtsje door het weiland varen ;) prachtig! De regenbui hing achter op mijn kont maar ik kwam droog over, snel gefietst!

Vrijdagochtend vroeg leek het wel leuk weer te worden en ik dacht; hup der ut en het mooie weer in, alleen met Boef helaas want Benji kan geen wandelingen meer maken, het was prachtig buiten met de witte wieven om me heen en de opkomende zon, anderhalf uur gelopen en genoten van de rust en de mysterieuze sfeer die er was, een verdwaalde reiger op een paal. Ik zou bijna zeggen; mensen ga eruit 's morgens vroeg als de zon opkomt … maar dat zag ik toch maar niet want dan wordt het te druk!

Toen ik langs de jachthaven weer richting huis ging zag ik dat er die avond ervoor een feestje gevierd was … wat een bende! En het trieste is dat het niet opgeruimd was en dat de vogels zaten te eten van de resten. Tja een feestje moet kunnen dat weet ik ook wel en er zal later die dag ook wel opgeruimd worden maar ik denk dan toch; had alle afval gelijk in de afvalbakken gedaan, maar ja, gezien het aantal drankflessen en kratten bier zullen ze wel lam geweest zijn ... en dan denken ze daar niet aan.

Vrijdagmiddag op naar Franeker, want daar was iemand die een keurige grote hondekar/buggy aanbood, nog wel een hele prijs vroeg de mevr. maar ik werd blij verrast met het aanbod van Jort en Leonie om de hondenkar toch te kopen en dat hun die betaalden, alvast voor mijn verjaardag volgende maand en omdat we hun zo verwent hadden tijdens hun vakantie bij ons op de camping! Nou fantastisch toch en zo hebben we de kar opgehaald en tijdens ons camping weekend hebben we al heerlijk met Benji gewandeld, Benji vind het wel best, we lokken hem met een brokje in de kar omdat hij het nog wel wat spannend vind en dan gaat hij lekker zitten, af en toe laten we hem eruit om even te lopen en rond te snuffelen. Zo fijn dat we weer op stap kunnen met alle twee!

Vrijdagavond heb ik opgepast bij huize De Leeuw en ik zou met de kids eten dus einde middag op het fietske op pad maar oh oh die regenbuien! Ik hield buienradar goed in de gaten maar die weet het soms zelf ook niet meer geloof ik, het weerbeeld en de buien veranderden steeds. Ik kwam droog in Sneek aan maar toen ging helaas de brug bij de waterpoort voor mijn neus dicht … of open, is maar net hoe je het bekijkt! En toen begon het … regen regen regen en onweer :( zo erg dat ik moest schuilen op het Kleinzand, wel 20 minuten. Er waren meer mensen die schuilden en zo werd het ook nog wel gezellig, eerst bij de Turkse winkel voor kledingreparatie die me uitnodigden om binnen te komen en te gaan zitten :) jaja, en later onder de poort bij de appartementen waar ik heen verhuisd was omdat ik dacht dat het droger werd … daar stonden aardig wat mensen te schuilen en was het best goed vertoeven en ik was toch nog op tijd voor het avondeten!

Zaterdagochtend vroeg weer naar huis gefietst en gingen Frans en ik naar de camping. Het was niet druk op de voederplaats, ik zag alleen wat gewone koolmeesjes en musje en de eekhoorn kwam zondagochtend langs om zijn kunsten te tonen ;) slingeren en klauteren aan de schutting om pinda's te pakken! We weten nu ook hoe het komt dat de lampjes steeds scheef staan! Het mooie kleine vlindertje zag ik op de hei.

We hebben wel lekker gewandeld, zagen veel nesten van de beruchte processierups … bbbrrr wat ziet dat er vies uit! De mooie zwam zie ik liever! Zaterdagmiddag werd ik niet fit, mijn keel werd dik en er zaten kabouters met messen in mijn keel te snijden … zo voelde het. Smoorverkouden werd ik en ben ik nog, koortsig en niet echt fit dus en heel veel slapen en dan weer zo koud dat ik op de bank lig met dekens en dan weer bloedheet! Het ergste heb ik nu wel gehad denk ik, vandaag maar een huispakdag, even rustig bijkomen!

Hopelijk is mijn blog zonder fouten en toch leuk te lezen, het schrijven/tikken ging vanmorgen minder goed dan anders ...

 

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

De week van 1 tot 8 juli

 

 

Toen ik maandags naar Sneek fietste keek ik natuurlijk naar het ooievaarsnest nabij Jutrijp en: Ut giet oan! Dat was mijn eerste gedachte toen ik zag dat ma ooievaar prinsheerlijk op het nest lag :-) ik ben benieuwd! Ik kon tijdens mijn fietstochtje eindelijk ook eens een kieviet mooi kieken, dat lukt niet vaak want ze zijn zo schuw. En in Sneek zag ik in een tuin een jong vogeltje zitten heel zielig … och, aan de veren te zien was hij of zij nog niet helemaal vlieg klaar volgens mij, ik hoopte maar dat pa of ma in de buurt zou zijn. Later zag ik bij huize De Leeuw hoe snel het houtduif jong groeit! Wat een verschil met vorige week, het grappige gele pluk haar is al weg en het wordt al een echte duif, ze zat zo heerlijk met ma op het nest!

Ik zou vroeg in de middag naar huis omdat ik nog wat dingetjes moest doen voor de expositie die ik s avonds zou inrichten maar soms lopen de dingen heel anders …. Jolanda werd gebeld door de school dat Jennifer gevallen was op het schoolplein en dat het ernstig was, dus ik oppassen op de kleintjes en Jolanda snel naar school en het was inderdaad zo ernstig dat Jolanda Freddie heeft gebeld en met z'n drieën op naar de huisarts en ook nog door naar de tandarts, 3 tanden los die met een spalkje vastgezet zijn en veel verwondingen in het gezicht … och die arme pop! Maar wat was ze flink, de behandeling bij de tandarts duurde wel even maar ze hield zich prima, wat een dapper meisje! Wat een nare boel zo opeens, wat kan er dan zomaar iets gebeuren! Jennifer zag er behoorlijk gehavend uit en de kleren onder het bloed ... nadat Jolanda haar schone kleren aan had gedaan is ze lekker op de bank gaan liggen, bijkomen van alle hectiek. Ik snel naar huis en de boel klaarzetten voor de avond, expositie inrichten in de Karmelkerk!

Samen met mijn dreamteam (Lydia en Frans) en ook nog de hulp van koster Jan de Groot hebben we de schilderijen met de gedichtjes en de natuurfoto's een plekje gegeven in de kerk en de kaartenstandaard met de natuurfotokaarten staat in de hal. Het is wel een bijzondere ruimte om te exposeren en niet alle doeken zijn geschikt, de popidolen die ik geschilderd heb moeten dit keer thuis blijven, sorry Mick & Keith, Tina, Bowie, Freddie en Herman Bôle! Het thema van de expositie is natuur dus daar heb ik de doeken ook op uitgezocht samen met de dominee; dieren en planten. Elke zaterdagmiddag in de maanden juli en augustus is de kerk open, het is een mooi geheel geworden dus … net stinne mar der hinne! Haha! 

Woensdagmiddag hebben we een korte maar leuke wandeling gemaakt in het Harichsterbos, Benji kan geen lange wandelingen meer maken helaas en dit was een mooie oplossing, auto bij het bos en via een kort bospad kom je in de open ruimte in het bos met vijver en heel veel bloeiende planten, daar is het altijd genieten van heel veel vlinders en libellen. Jammer genoeg hadden deze diertjes op een enkeling na geen zin om te poseren … er waren wel 2 kevertjes “leuk” bezig, deze rode weekschildkevertjes ook wel “soldaatjes” genoemd zijn vrij algemeen en ik vond een leuk verhaaltje over deze kevertjes op internet; het mannetje is kleiner dan het vrouwtje en de paring duurt urenlang, het vrouwtje gaat gewoon door met eten en het mannetje rijd gewoon op haar rug mee! Ik moet er niet aan denken! Ze lieten zich rustig kieken ;) tja als zo'n spelletje uren duurt dan kan je niet zomaar weg vliegen! Haha! Via natuurgebied “het swin” waar we de lepelaars weer zagen op naar huis!

Ik kreeg een berichtje van zwager Piet dat zijn bloementuin nu wel erg mooi was en of ik misschien foto's wilde maken, ik weet dat de tuin van Piet prachtig is met veel bloemen en fruitbomen dus ik erheen en wat een weelde zeg! Prachtig kleurrijk en ik heb veel foto's gemaakt, de namen van de bloemen wist Piet niet dus daar ben ik mee bezig gegaan en heb al aardig wat gevonden, de naam van het mooie gele bloemetje wat “meisjesogen” heet is zo leuk en toepasselijk, grote ogen met blaadjes als wimpers! Het is jammer dat de tuin van de weg af niet te zien is zodat meer mensen het kunnen zien.

Het is momenteel erg druk in de lucht, veel duikvluchten worden uitgevoerd … door de zwaluwen! Ze schieten links en rechts voor je langs, ik heb soms de neiging om te bukken! Ze zijn zo druk bezig nu met hun jonkies te voeren,ik zag een nestje bij ons in het dorp, de jonkies kwamen al met hun kopjes door het gaatje kijken, komt pa of ma er al aan met een lekker hapje? Ik kon het kieken dat de zwaluw het voer naar het jong bracht, die had de snavel al wijd open! Nog een paar weken dan vertrekken de zwaluwen weer naar Afrika, het zijn leuke snelle vogeltjes die bijna niet stilzitten, ze doen bijna alles in de lucht, eten en drinken en slapen en zelfs seksen! Jaja, dan doen wij mensen ze niet na, ik krijg er ook een gek beeld bij nu ik daar zo over nadenk :-)) tja rijke fantasie hebben is soms lachwekkend!

Donderdags op naar mijn beppedagje bij Myrthe, heerlijk fietstochtje gemaakt en bij Koufurderigge zag ik een stuk land wat ondergelopen was met water, dat is tegen de muizenplaag dat weet ik en wat hebben veel vogels daar profijt van! Het was me een drukte daar! Gelukkig woont onze huismuis veilig in onze campingtuin, ik geniet elke ochtend van mijn leuke grappige vriendje! Via het schelpenpad bij IJlst naar Sneek, ik zag een reiger en een aalscholver en die zag mij aan met zijn mooie groene ogen, de familie zwaan was weer present en ik zag een rare waterplant … van het merk Amstel! Nou als die zich gaat verspreiden dan kan het wel eens druk worden daar in dat water door de vele liefhebbers ….

Na een heerlijk beppedagje weer naar huis en Frans had de tassen al klaar staan! Hup in de auto op naar de camping! En een dik uur later zaten we heerlijk buiten in de campingtuin bij de houtkachel met een borreltje :) het is toch wel bijzonder, het is maar 3 kwartier rijden en toch ben je in een hele andere wereld!

Vrijdags lekker bezig geweest in de tuin en 's middags wandelen in het natuur gebied nabij Darp, hondjes even lekker laten poedelen in de vijver en een korte wandeling gemaakt over de heide waar veel libellen rondvlogen die niet wilden poseren :( maar de hele kleine blauwe icarus vlindertjes wilden dat wel :) die gingen samen poseren! De zanglijster zat onopvallend naast het pad tussen de bladeren en had een klein krekeltje in haar bek! Op de terugreis riep Frans opeens; kijk een ree tussen de struiken, ze zat zo goed verscholen dat ik haar niet zag maar Frans heeft betere ogen zeker ;) even de auto stil zetten en het raampje open en toen kon ik haar kieken! Leuke foto geworden!

Vrijdags hadden we gekeken bij het ooievaarsnest in Havelte en we zagen 2 ooievaars zitten, dan is er al een jong vertrokken dachten we, zaterdagochtend vroeg ging ik een eindje fietsen na de wandeling met de hondjes en toen was het nest leeg! Alle 3 nu groot genoeg om uit te vliegen dus … dacht ik, maar toen we zaterdag rond lunchtijd nog een paar boodschapjes gingen halen en langs het nest kwamen zaten alle drie jonge ooievaars weer op het nest! Nou ja, ze zijn bezig met testvluchten zeker en komen nog steeds terug op het nest, pa en ma ooievaar heb ik niet meer gezien, die zijn klaar met opvoeden zeker.

Zaterdagmiddag weer naar huis omdat ik 's avonds op zou passen bij huize De Leeuw, we waren half 5 thuis en ik dacht; ik loop nog even naar de Karmelkerk om te horen hoe de eerste middag dat de kerk open was verlopen is en of er belangstelling was voor de expositie van mijn werk … nou ik werd blij verrast door de enthousiaste verhalen van de vrijwilligers die die middag aanwezig waren in de kerk, er waren veel bezoekers geweest en die waren heel enthousiast over de expositie, veel lovende reacties waren er en er zijn heel veel foto's gemaakt van de schilderijen en ook zijn er al aardig wat kaarten verkocht, wat geweldig leuk dit! Ik glim nog steeds na :) !

Zondagochtend fietste ik na het ontbijt met de kids weer naar huis, het was fris! Dat was even wennen en ik zag in de stad een mevrouw die het ook nog niet door had, ze solliciteerde in haar kleine hotpants broekje naar een blaasontsteking! Ik had gelukkig een dikke trui aan!

 

Ik zag de familie zwaan zo lief bij elkaar in het gras en de familie meerkoet was druk in de sloot, mijn blik ging vlak voor Jutrijp naar het ooievaarsnest en daar stond juffrouw ooievaar, ik stoppen en liep een eindje het fietspad op wat naast het land ligt voor een beter zicht op het nest … opeens sloeg juffrouw ooievaar haar lange hals achterover en ging luid klepperen en wat er toen gebeurde! Ik schrok me rot, opeens kwamen er wel 5 ooievaars aanvliegen en het zijn hele grote vogels dus dat was spektakel vlak boven mij, ze deden duikvluchten naar het nest en eentje ging even op het nest zitten maar vertrok ook snel weer, wat een prachtig indrukwekkend schouwspel die grote zwevende vogels in de lucht en zo dichtbij! Toen juffrouw ooievaar weer stil werd vertrokken de andere ooievaars weer, zouden dit nu allemaal mannetjes zijn die een kans willen maken bij het vrouwtje? Ik denk het wel, nou dat kan nog een hele strijd worden als er 5 mannetjes gaan strijden om 1 vrouwtje! Wordt vervolgd!

Na de koffie zijn we met de hondjes op pad gegaan, even kijken bij Koudum of de visarenden er nog zijn … nou het nest was leeg dus die zijn weg gevlogen denk, er is ook een nestkast waar het gezin torenvalk in woont en ik was nieuwsgierig of die ook vertrokken waren dus voorzichtig de boom benaderen en ik zag net dat er een jonkie over de rand loerde! Helaas hield hij of zij zich verders schuil ... zal wel gedacht hebben; wat moet dat rooie mens! Maar ik had hem toch net kunnen kieken! Veel paarden met hun veulens in de landerijen, prachtige dieren al kom ik niet dichtbij ze, ze zijn zo groot dat ik er eigenlijk bang voor ben.

In het bos bij Ruigahuizen hebben we een kleine wandeling gemaakt en het viel ons op dat er veel berkenbomen oranje gekleurd waren … hoe kan dat nou? Deden ze mee aan de oranje gekte voor het WK vrouwen voetbal??? Nog nooit eerder gezien dit, voor de rest was het prachtig groen en we zagen zelfs een prachtige paddenstoel! Onze wandelingen zijn kort nu omdat Benji nog maar een klein eindje kan lopen, hij is zo snel moe en loopt moeilijk, zakt af en toe zelfs door zijn poten heen … ik ben daarom op zoek naar een hondenkar of buggy zodat Benji nog wel met ons mee kan, thuis laten is ook niet leuk voor hem want hij wil wel altijd graag mee als we op pad gaan, staat hij al te kwispelen! Moeilijk hoor! Als iemand een tweedehands hondenkar/buggy weet voor ons hondje … dat zou fantastisch zijn! Nieuw zijn ze niet goedkoop en ik weet niet eens of Benji er wel in wil dus zoek ik nu op marktplaats en roep het rond! Ik denk dat Benji best nog een tijdje mee kan, is vrolijk en eet goed en heeft geen pijn lijkt het .... het is alleen wel echt een oudje.

 

De zondagmiddag heb ik besteed aan kaarten maken, ik heb weer natuurfoto's af laten drukken bij de fotozaak en kon dus aan de slag, over 2 weken sta ik op de markt in Havelte met mijn kaartenhandel en misschien nog wat schilderijen en als de verkoop van de kaarten in de kerk zo door gaat moet ik dat rek ook bijvullen! Leuk!

Nu weer op naar de nieuwe week,

fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

 

 

 

De week van 24 juni tot 1 juli

 

Wat een hitte begin van de week, ik wordt er niet blij van en veel mensen niet denk ik. Die arme Frans had het bloedheet in de fabriek en dat vond ik erg, er zijn natuurlijk veel meer mensen die moeten werken in de hitte en dan weet ik dat ik niet hoef te klagen. Wat me erg verbaasde was het tafereel wat ik zag toen ik naar Sneek fietste, net buiten Jutrijp staat een ooievaars-nest dat is meestal onbemand en soms zit er een verdwaalde ooievaar op … nu echter zaten er 2 ooievaars op en die hadden het wel gezellig ;-) ze waren druk doende in de volle zon! Ongelofelijk in die hitte en ook wel wat laat lijkt me of ze doen een tweede leg. Onder het nest liepen ook wel 4 ooievaars rond, concurrentie of toeschouwers ;-) nou het zal me benieuwen of er een nestje komt. Het was leuk om dit schouwspel te kieken, gelukkig malen de ooievaars niet om de privacy regels!

Ik had een leuk dagje met de kids, de hele middag lekker buiten spelen met water, ik had er geen kind aan!

 

 

Dinsdags was het nog heter en toen ik tegen lunchtijd thuis kwam dacht ik; ik ga zo lekker met de hondjes in het plantsoen zitten onder de grote boom want daar is het altijd lekker koel, echter toen ik thuis kwam zat er een meneer lekker onder de boom met een gasbrandertje zijn lunch te bereiden, het zag er zo gezellig uit en ik glimlachte erom en zei tegen hem; wat gezellig zo! Hij lachte ook en zei; ja leuk hé! Ik ben maar niet met de hondjes in het plantsoen gegaan want ik weet zeker dat ze dan met hun neus richting pannetje gaan! Haha!

Woensdagochtend had ik afgesproken met vriendin Ineke om in Sneek koffie met gebak te drinken/eten en dan zou zij het egeltjes schilderij meenemen wat ik geschilderd heb en wat bij Ineke thuis aan de muur hangt; dit schilderij komt op de expositie in de Karmelkerk. Ik fietste rond half 9 van huis in een T-shirtje want het was toch steeds zo warm … nou ik had gelukkig een trui meegenomen want het was me toch fris, onderweg de trui aangetrokken, bbrrr dat was even wennen … wat een verschil zeg maar eigenlijk ook wel fijn! Ineke en ik hadden het gezellig en de luxe heavenly hazel koffie met gebak was heerlijk! Later met de egeltjes weer naar huis gefietst en vanavond mogen ze uit het bubbeltjes plastic ... dan komen ze voor het eerst op een expositie!

'S middags inpakken en onderweg naar Havelte voor een mini-vakantie samen met Jort en Leonie en Myrthe! Myrthe was nog nooit op de camping geweest dus we waren benieuwd hoe het zou gaan vooral met het slapen in een vreemd bedje en in een vreemde omgeving. Nou Myrthe vond het super, lekker spelen in de tuin en op blote voetjes in het gras, schommelen en autootje rijden en heel ander speelgoed dan thuis, altijd interessant.  Jort en Leonie mochten de fietsen lenen van onze overburen en zo konden we heerlijke fietstochtjes maken in de omgeving, reeën gezien zelfs eentje met een jong die helaas net niet lang genoeg bleef staan om te kieken … tjsa ik had mijn camera in de tas dus dan duurt het even vooral als je snel wil want dan krijg je de rits niet open! Haha.

We zijn naar “De Drentse koe” geweest,een speel-boerderij hier in de buurt, dat was erg leuk en al is Myrthe er eigenlijk nog wat te klein voor, de trampoline en de springkussens vond ze machtig! Net zoals pake en beppe trouwens die zich ook uitgeleefd hebben … iets met tweede jeugd ofzo ;) !!

Zaterdags kwamen Freddie en Jolanda ook met kids en was het gezellig druk en het was heet dus tijd voor … een waterfestijn! Een groot bad op het gras waar ze allemaal in pasten en wat een pret hebben ze gehad, zo heerlijk! 'S avonds lekker aan de bbq met z'n allen en toen fam. De leeuw weer huiswaarts ging waren alle kids erg moe, wat een fijne dag zo met elkaar!

Op een ochtend toen Myrthe net wakker was hebben we samen op het kijkhutplekje gezeten om naar de vogeltjes te kijken, ze vond het prachtig! Samen gluren naar de vogeltjes op de voederplek en ondertussen gezellig kletsen over wat we zagen :) Myrthe met haar vingertje wijzen naar de vogeltjes en dada zeggen ;) wat knus, Myrthe nog in haar slaapzakje en samen zo genieten!

Het was steeds aardig druk op de voederplek, zelfs toen ik 's morgens vroeg buiten zat in mijn uppie met mijn kopje thee kwamen de dieren eten! Dat is best bijzonder vooral van de schuwe vogels zoals de gaai en de specht en zelfs het winterkoninkje! Die komt zeer zelden bij ons en nu kon ik haar goed kieken, dit leuke vrolijke vogeltje met haar grappige wipstaartje parmantig omhoog en zulke leuke riedeltjes zingend! Zelfs de eekhoorn komt eten als ik buiten zit, geweldig! Ze kennen me denk ik; ow dat is die rooie die doet niks alleen maar foto's maken, nou vooruit maar … ze voert ons goed! Ik zag 1 keer zelfs 2 eekhoorntjes tegelijk op de voederplek! Meestal wordt er dan eentje weg gemept maar nu ging het goed. Verstoppertje spelen vinden de dieren ook erg leuk, ze denken dan dat ik ze niet zie maar mijn ogen zijn oké als ik de bril maar op heb want ook mijn ogen hebben last van ouderdoms verschijnselen. Het muisje wat bij ons in de tuin woont is schrikkerig, loopt rond maar verstopt zich snel als ze een geluid hoort, verschuilt zich achter het nep-riet en je kan net zijn snuitje zien! De eekhoorn jumpt altijd snel door de bomen maar zat net lang genoeg stil voor een foto-moment! Er was veel te genieten!

 

Vlinders zijn meestal ook niet van die stilzitters dus als ik eentje kan kieken wordt ik al blij maar soms wordt je verrast als zich een vlinder zelf aanmeld voor een foto-shoot :) op een ochtend zag ik een vlinder in de caravan en die zat heel rustig, ik had al door dat het een nachtvlinder was die zie je nu veel, waarom deze vlinder bij ons binnen wilde overnachten is me een raadsel maar leuk is het wel, ik heb een tijd moeten zoeken naar de naam maar dat is gelukt, het is een; puntige zoomspanner, prachtig getekend en gekleurd! Deze diertjes mogen zich wel vaker aanmelden voor een foto shoot! Nadat ik wat foto's had gemaakt het diertje naar buiten gebracht en ook daar kon ik nog een foto maken.

Ik heb afgelopen dagen 's morgens vroeg in mijn uppie met de hondjes heerlijke wandelingen gemaakt en dat was genieten van zonsopkomsten en ook zag ik weer een ree in het bos en redelijk dichtbij, dat vind ik een cadeautje! Ze keek me nieuwsgierig aan en bleef rustig staan … zou ik bij de reeën ook al bekend zijn? Qua haarkleur passen we ook wel wat bij elkaar al ben ik iets roder, maar misschien dacht deze ree wel dat ik soortgenoot was … alleen in een iets andere uitvoering ;) .

Zondagochtend na de koffie zijn Jort en Leonie en Myrthe weer vertrokkenen en werd het opeens heel stil op ons campingplekje … die kleine spruit houd ons altijd wel bezig en ik moest echt even afkicken.

Wij zijn 's middags niet meer op pad geweest met de hondjes, het was te heet vooral voor Benji die er niet tegen kan. Einde middag weer thuis en eerst even naar mijn mem, even bijpraten en ik kiekte er nog een grote kauw die een broodje kwam halen. Op een stokroos zag ik een bijtje en die was gestippeld ;-) helemaal onder het stuifmeel! Prachtig gezicht.

Nu weer op naar de nieuwe week, ik ga vroeg op pad om eerst op Myrthe te passen want Leonie moet naar  handtherapie voor haar vinger, er zat een zwelling in haar vinger vandaar dat het niet goed opknapte maar het gaat nu al wat beter. Later naar huize De Leeuw, kids uit school halen en oppassen, hele leuke bezigheden, ik geniet er zo van!

Vanavond mag ik de expositie in de kerk inrichten, leuk!

Fijne week allemaal, met liefs

 

 

 

 

 

 

De week van 17 tot 24 juni

 

Wat een schitterend weer was het maandags, ik was al om 5 uur op en ben eerst gaan wandelen met de hondjes voordat ik aan mijn blog begon te schrijven, langs de haven waar de zon altijd zo mooi opkomt! Prachtig was het en zo stilletjes nog, tja als je de zonsopkomst wil zien in deze tijd van het jaar moet je wel vroeg opstaan om daar van te kunnen genieten en dat doen niet zo veel mensen en dat vind ik wel fijn, heerlijk die stilte.

 

 

Nadat ik later mijn blog online had gezet zag ik weer een vlinder (de kleine vos) bij ons voor huis, gelukkig niet op de weg maar in de heg en ik kon deze mooi kieken en wat zag is later op de pc … wat een haar heeft dat diertje! Het schitterde als gouden draadjes in het zonnetje! Er waren ook veel bijtjes in de heg, gezellig samen eten ;) leuk!

Later ging ik op het fietske naar Sneek, wat een heerlijk tochtje met het mooie weer en ik genoot volop, veel bijzonders te kieken zag ik niet maar vlak voor Sneek bij de afslag naar IJlst zag ik een reiger staan met de vleugels wijd open en dat is een pracht gezicht al lijkt het net een potloodventer, dit wilde ik wel op de foto zetten maar de reiger dacht daar anders over en liep weg naar de sloot, ik dacht ik blijf even staan wachten want misschien komt er nog een fotomoment en ja hoor, de reiger had honger en haalde zijn hapje uit de sloot en ik stond erbij en keek ernaar en … maakte foto's! De hele actie van aanval tot het opeten kon ik op de foto zetten, tja het is natuurlijk wat dubbel dat ik dat mooie plaatjes vind maar zo gaat het in de natuur en om dit nu te fotograferen was top!

 

 

 

Woensdags was het een hete dag en na een warme dag in de fabriek wilde Frans wel lekker wandelen en niet in de zon dus op naar het bos! Ik vond het een geweldig idee :) dit keer op naar de "De Wylde merk” een prachtig natuur gebied en toen we aankwamen stond het ontvangst comité al klaar ;) de Nederlandse Landgeiten stonden bij het pad en het leek alsof ze zeiden; kom maar op! Haha, een mooi gezicht en ze zijn goedaardig dus werden we er niet bang! Ze gingen een eindje aan de kant toen we bijna bij ze waren, dit gebied is tevens een libelle reservaat, nou libellen waren er zat bij de vijvers maar poseren ho maar, 1 keertje kon ik er een kieken maar op afstand, een enkele kikker was bereid om te poseren en voor de rest was het lekker wandelen daar, nog een klein ritje in de auto en om 7 uur weer thuis en ben toen maar eens gaan bedenken wat voor eten ik zou klaar maken.

Donderdags beppedag! We zijn de stad in geweest, lekker shoppen! Beppe achter de wandelwagen en Leonie en Jolanda die ook mee was rondneuzen naar leuke kleertjes voor de kids en soms voor hunzelf, ook ik vond 2 leuke zomerjurkjes :) klaar voor de warmte! Later ging ik met Leonie en Myrthe naar de eendjes, altijd leuk en het gekke is dat ze het brood bij Leonie uit de hand eten en bij mij niet! Waarom vertrouwen ze mij niet?? Is het misschien het rode haar … Leonie is blond dus dat verschilt nogal, tja wat kan het anders zijn … ?

 

'S avonds even oppassen en gezellig met Myrthe voor baby-tv, ach dat vind beppe ook nog wel leuk en knus is het zeker als die pop zo heerlijk tegen je aanhangt met haar duimpje in de mond.

Helaas gaat het herstel na de operatie van de "trigger vinger" van Leonie niet voorspoedig, gelukkig heeft Jort vakantie opgenomen want Leonie kan niet veel, hopen dat het snel beter gaat!

Vrijdags oppassen bij Huize De Leeuw en toen ik daar heen fietste zag ik een kuifeend met jonkies! Prachtig deze bruine eendjes, mama eend heeft ook van die prachtige knalgele ogen en de veren zijn glanzend bruin. Deze eenden eten anders dan de gewone eenden, ze zoeken hun eten op de bodem van de sloot, ze duiken steeds naar beneden en dat was vooral met die kleintjes een erg leuk gezicht! Ik zag ook nog een “gewone” eend en die had nog 1 jonkie … ach waar de rest gebleven is raad zich niet raden :( maar daar moet ik maar niet aan denken, dit kleintje was een plaatje en totaal niet bang, ging gewoon poseren voor me! Nog een eend met een stuk of 6 jonkies bij de sloot …. wat een weelde!

 

In de tuin zag ik een lieveheersbeestje-pop, heel klein maar in close-up gekiekt heel mooi net als het prachtig bloeiende Sint-janskruid!

En er was geweldig leuk nieuws! Gezinsuitbreiding bij Huize De Leeuw! Jaja, echt waar … nee Jolanda is niet zwanger maar bij houtduifjes die in de boom bij hun huis een nestje hebben is een jonkie! Ik hield het nest al steeds al goed in de gaten en vrijdag zag ik voor het eerst een klein kopje boven de rand uitkomen! Eigenlijk een lelijk grijs koppie met wat geel flut haar maar wat schattig! Later zag ik ook dat het jong eten uit de bek van moeders haalde, handig dat duiven een krop hebben, altijd eten in voorraad en als je honger hebt gewoon even snavel bij mama in de voorraadkast duwen! Soms ging het mama duif wel wat te gek, dan ze pakte de snavel van die kleine even vast … zo van; rustig aan jij! Haha, wat leuk om dit te observeren! 

Ik ben met Jolanda en de kids naar het Wilhelminapark geweest en daar zagen we dat de pauwen ook gezinsuitbreiding hebben gekregen! Er liepen 4 kleine pauwtjes rond, zo leuk maar om ze alle 4 op de foto te krijgen lukte niet vanwege het hekwerk maar ik kreeg wel eentje mooi op de foto zonder hekwerk, mama stapte parmantig rond met haar kroost! In de vlindertuin zag ik maar 1 vlinder en die wilde wel poseren en dat is leuker dan veel vlinders die dat niet willen! De zwarte zwanen zijn alweer bezig met hun tweede leg, ma zwaan was wat bezig bij het nest maar er lagen volgens mij nog geen eieren in. Waar de andere jonge zwanen gebleven zijn is mij een raadsel, naar een ander park misschien? De kids hebben heerlijk gespeeld in het speeltuintje en later natuurlijk allemaal een dikke ijsco op het terras bij van der Wal, want dat hoort erbij! 

Zaterdagochtend naar de camping maar omdat ik opgepast had moest ik nog uit Sneek komen, vroeg op pad en zo fietste ik voor 6 uur Sneek uit en wat bofte ik! De zon scheen al en de witte wieven zwierven over het land, een machtig mooi natuurverschijnsel die witte mist die over het land zweeft en uit de sloot omhoog komt en ik genoot! Was ik even later geweest dan had ik het gemist want toen ik het Jelte-aquaduct uit fietste was de mist al weg!

Om 7 uur was ik weer thuis en Frans was net uit bed, kopje thee drinken en op naar ons weekend verblijf :) voor een warm weekend volgens de weerberichten. Gelukkig was het zaterdag niet al te heet want Frans wilde klussen, het afdak achter de caravan moest nog gemaakt en dat is ook gelukt, ik mocht assisteren! De deurtjes zitten nog niet op de goede plek omdat we geen scharnieren hadden dus dat komt binnenkort nog, weer een klus klaar! Grote klussen zijn er nu ook niet meer, hier en daar nog wat tegelen voor de rest is het relaxen :) !

Zondagochtend een tijdje op mijn kijkhutplekje gezeten en ik zag weer leuke visite, mooie vogels en het eekhoorntje en ook een nieuwe bezoeker! Dat vind ik altijd leuk als er wat nieuws aan komt wippen :) dit keer zag ik bij de vijver iets kleins bewegen en zowaar een klein muisje at van het vogeltjes voer wat op de grond lag, wat een klein schatje! Ik weet wel dat muizen ook een plaag kunnen zijn maar dit muisje mag bij ons in de tuin wonen en mee-eten! Gezellig! Later dronken we koffie in de tuin en toen kwam er een libelle aanvliegen en die ging op mijn knie zitten!!! En ik had mijn camera-accu in de caravan aan de oplader … shit zeg, kon dit mooie gebeuren niet op de foto zetten! Ggrrr … zo bijzonder dit en dan kan je het niet vastleggen :( zucht! Ik kan eigenlijk mijn camera niet een moment missen dus ;) .

Het was een hete zondag dus na een heerlijke ochtendwandeling hebben we verders niet meer gewandeld met de hondjes, ze liggen het liefst in de schaduw dus even uitlaten in de buurt en verders niks. Vooral Benji kan niet meer tegen de hitte, Boef gaat iets beter maar is ook snel moe. Allemaal in de relaxstand!

De ooievaars die we volgen zijn nog steeds niet uitgevlogen wat ik eigenlijk wel verwacht had, de 3 in het nest in Havelte zitten er nog, mama ooievaar zat op een woning er naast. Op de andere nesten zijn de jongen ook nog. Volgend weekend maar weer zien maar elk moment kan het zover zijn … dat ze vertrekken! We zagen ook nog een ooievaar in het veld die een muisje pakte, arm muisje …

 

Komende week de expositie bij de Rabobank weer opruimen en op naar de nieuwe expositie in de Karmelkerk! Ik zal deze week alles bij elkaar zoeken, de schilderijen en de gedichtjes en de ingelijste foto's en dan mag ik maandag 1 juli inrichten met mijn hulpteam!

Jort en Leonie en Myrthe gaan een paar dagen vakantie vieren met ons, woensdagavond gaan we al richting camping :) gezellig!

 

Fijne week iedereen, het wordt warm dus rustig aan! Met liefs 

 

 

 

De week van 10 tot 17 juni

 

 

Het was een heerlijke pinkstermaandag, een heerlijke wandeling gemaakt op de hei en in het bos, de hondjes rollebollen zo fijn in de stekelige heide … bbrr moet er niet aan denken om daar met mijn blote lijf in te rollen maar misschien zijn die prikken wel goed, een soort alternatieve acupunctuur! Er vlogen heel veel libellen rond maar ze waren druk en wilden niet even stil zitten helaas … Benji nam nog een bad in de vijver, het was ook erg warm daar.

Later toen we in de tuin zaten zag ik een heel klein insect op een paal zitten en dacht; even een macro foto maken want dan zie je pas hoe zo'n diertje er echt uitziet en wat zag ik … een bijzonder diertje van maar 1 cm groot maar prachtig gebouwd en getekend en uit zijn onderlijf kwam een sliert met met piepkleine balletjes, eitjes misschien? Je kon dit met het blote oog niet zien! Erg nieuwsgierig geworden wat dit was heb ik de foto ingezonden op het forum van Vroege vogels en even later kreeg ik al antwoord, zijn naam is; Cloeon dipterum of te wel “gewone tweevleugel” een eendagsvlieg en de slierten die onderuit zijn lijf hangen zijn geen eitjes maar gewone staartdraden. Nou weer wat geleerd over zo'n heel klein diertje van ongeveer 1 cm en wat is dit kleine insect prachtig als je dat met de macro-lens kiekt! Jammer dat dit diertje 's avonds alweer dood gaat … wat een kort leventje heb je als eendagsvlieg, hoop dat ie genoten heeft van zijn korte leventje in onze tuin!

Dinsdagochtend wandelde ik met de hondjes en het was triest weer, geen weer om scherpe mooie foto's te maken en dan zie je 2 vogels die je niet vaak kiekt en dan lukt het niet om die mooi op de foto te krijgen! Shit! Eerst zag ik de rietgors in het riet en die zong uit volle borst een liedje voor mij … die heb ik nog nooit gekiekt en toen zag ik een prachtige torenvalk zitten op een boerderij in Ypecholsga en beide keren heb ik geprobeerd ze te kieken maar de foto's zijn gewoon niet scherp dus weg ermee, ik moet de kwaliteit van mijn foto's toch wel wat hoog houden.

'S middags miezerde het nog en mijn fietstochtje naar Sneek was niet echt fijn maar de rest van de middag en avond wel want we vierden een gezellig feestje, Freddie was dinsdags jarig en trakteerde familie en vrienden op een BBQ! Een gezellig gebeuren en toen ik na het eten en het drinken van enkele wijntjes met een knus rond buikje weer naar huis fietste was het heerlijk zonnig … en ik hield het pad recht! Haha, zoveel drink ik niet hoor als ik nog de weg op moet al is het op het fietske!

Woensdag einde middag hebben we gewandeld bij het Heegermeer en een klein ritje gemaakt met de auto door natuurgebied ”Het Swin” veel te kieken was er niet maar de geiten maakten alles goed, we zagen ze bij elkaar staan en ze waren zo lief aan het knuffelen! Wat een vertederend plaatje was dat, zo zachtjes streken ze met hun kopjes tegen elkaar en af en toe de oogjes dicht … wat een liefde en zo kun je zien dat dieren ook gevoel hebben en emoties. Zouden er over een tijdje kleine geitjes komen? Ik hoop het :) en hou het in de gaten!

Donderdags beppedag, vroeg op het fietske naar Sneek, afslag Heeg genomen en zo via leuke kleine wegen via IJlst naar Sneek en toen ik op het schelpenpad fietste tussen IJlst en Sneek zag ik jong geluk! Een familie zwaan zat met elkaar in de sloot en ik telde wel 5 jonkies! Prachtig gezicht en ze lieten zich rustig kieken al hield pa zwaan mij wel goed in de gaten, gracieus gleden ze over het water, lief! Even verderop zag ik een eend met kleine “pykjes”! Dat er nu nog nog steeds jonkies zijn zeg, geweldig leuk. Verderop weer een mama eend met haar gezinnetje … wat een weelde! Waarschijnlijk de tweede leg, wat een drukte zeg zoveel kids en dat 2 of misschien wel 3 keer per jaar, ppfff! Nou ja, ze zullen wel niet allemaal groot worden …. de natuur regelt het allemaal.

Mijn beppedagje bij Myrthe was weer heerlijk, ik had dit ook 3 keer gemist door vakantie en ziekte. Myrthe laat ons ook zo genieten en lachen, ze danst vrolijk op de muziek, handjes in de lucht en stampen met de voetjes! Ze heeft een eigen keukentje gekregen en speelt er al leuk mee maar anders dan eigenlijk de bedoeling is! Ze vind de kastjes erg leuk en haalt de plank eruit en kruipt in het keukenkastje! Een pracht gezicht :) tja in de echte keuken mag ze niet in de kastjes komen dus ze zal wel denken … ik grijp mijn kans! Lekker chippies eten met beppe ;) ach van die paar chippies groeit beppe vast niet! Het eten is altijd feest en de laatste hapjes mag ze altijd zelf doen en dan wordt dan een heerlijke smeerboel! Ik had net mijn haar in de henna gezet en poes Pino vond dat erg lekker (!) zat steeds in mijn haar te likken, gek! Vrijdags had ik nog een beppedag omdat Leonie een kleine ingreep aan haar hand moest ondergaan, ze heeft last van een peesontsteking in haar vinger; een triggervinger en dat moest opengesneden worden om zo de klachten te verhelpen. Frans met Leonie naar het ziekenhuis en beppe paste op Myrthe, het was mooi weer dus wij gingen fijn de stad in om even later een dikke plensbui op de kop te krijgen! Myrthe onder het regendek en beppe kletsnat geregend … pppfff. Maar gelukkig is alles goed verlopen met Leonie alleen is ze nu wel beperkt in alles met haar hand in de doek. Hopen dat het snel opknapt!

Ik was een nachtje in Sneek gebleven vanwege de twee beppe-dagjes achter elkaar en heb 's morgens vroeg even een rondje gefietst, even kijken bij Oudvaart en het sluisje, zoals gewoonlijk weer prachtig met zonsopkomst, een rustige fijne plek al is het vlak naast de rondweg.

Vrijdag einde middag naar de camping en we kwamen rond 6 uur aan en wat fijn dat je dan gelijk uitgenodigd wordt bij je overburen voor een borrel en een bbq! Zo val je dus met de neus in de boter :) geweldig toch! We hadden een hele gezellige avond met veel verhalen over nieuwe caravans … wij hebben net een nieuwe en de buurtjes krijgen over ruim een week ook een nieuwe, het wordt steeds mooier op ons veld!

 

 

Zaterdagochtend was het regen regen en nog eens regen … er viel weinig te kieken voor mij op mijn kijkhutplekje maar als er in de natuur niks te kieken is vind ik soms toch nog wel wat anders leuks … we hebben cd's aan het afdak hangen omdat ik had gelezen dat het muggen en wespen af zou schrikken, nou of dat helpt weet ik zo net nog niet maar ik zag wel wat anders leuks met het cd gebeuren … regendruppels op cd's geven een prachtig effect! Wat bijzonder apart en kleurrijk, het lijkt wel een abstract schilderij! Misschien moest ik dit eens schilderen!

We hebben gewandeld in het bos met de paraplu's op en de regenlaarzen aan, 's middags gelukkig beter weer en kon Frans nog wat klussen en hebben we later nog een heerlijke wandeling gemaakt in een voor ons onbekend bos, ik was getipt door iemand van de camping dat het er zo mooi wandelen was en inderdaad was het prachtig alleen raakten we de routebordjes kwijt … oh oh net weer wat voor ons! Dus dezelfde paden maar terug gelopen en gelet op de routepaaltjes in omgekeerde volgorde en zo kwamen we weer bij de auto ;).

Zondags was het heerlijk weer en was er volop drukte op de voederplek :) het eekhoorntje kwam veel en pa specht kwam met zijn zoon eten! Zo leuk om te zien en kwetteren dat ze deden, jammer dat ik het niet kon verstaan want ik had wel willen weten waar ze het over hadden! De jonge specht ging zelfs aan de vetbol peuzelen … heb ik spechten nog nooit zien doen maar dit jonge diertje wilde het wel uitproberen! De houtduif kwam een keer tegelijk met het eekhoorntje, ze waren behoedzaam en voorzichtig aan het eten, ze zagen elkaar niet maar voelden dat er iemand vlakbij ook aan het eten was. Toen ik later buiten op ons terras zat kwamen de houtduif en de specht tegelijk eten maar ze hielden elkaar goed in de gaten, tja je weet maar nooit! De specht is altijd heel schuw maar komt soms toch eten als we buiten zitten, leuke gezellige drukte was het bij vogeltjes-restaurant Hoekstra!

In het bos nabij de camping waar we even wandelden zagen we al paddenstoelen, door de vele regen denk. Leuk al die kabouter huisjes. Door de storm lagen er nog bomen over het pad en Benji wist niet hoe hij erover heen moest … och die pop is zo krakkemikkerig geworden dat ik hem moest helpen, hij bleef gewoon staan voor de boom en wachtte af … ach hij weet wel dat we hem altijd helpen, we tillen hem ook al in de auto want er zelf in springen lukt ook al niet meer.

De prachtige berenklauw bloeit ook al volop! Deze prachtige maar gevaarlijke plant is echt een plaatje, net een parasol en ik maak graag foto's van deze bloem maar hou wel goed afstand want bij aanraking van deze plant kan je lelijke blaren of brandwonden oplopen, gevaarlijk voor mens en dier!

Zondags einde middag weer naar huis en toen hebben we nog even gezellig een borreltje gedronken op het bankje voor ons huis, ik zag dat een vlinder op de weg ging zitten en al is het niet druk met auto's in ons smalle straatje ... af en toe rijd er wel een auto dus ik dacht ik jaag de vlinder even voorzichtig het plantsoen in en de camera even mee natuurlijk ;) een paar foto's gemaakt van de mooie atalanta vlinder en toen voorzichtig geprobeerd het diertje te bewegen om ergens anders te gaan zitten want hij niet echt wilde, eerst ging ie even in de tuin zitten maar steeds weer terug naar de straat ... tja dan weet ik het ook niet meer, de stenen zijn lekker warm dus daarom zitten ze op straat weet ik maar verstandig is het niet .... tja van verkeersveiligheid heeft dit diertje nog nooit gehoord, ook het leven van een vlinder zit vol risico's ....

'S avonds op verjaardags visite bij vriendin Lydia, ook spannend want het doek wat ik net af heb ging mee ... een tijd geleden hadden de dochters van Lydia mij gevraagd of ik Chica het hondje van Lydia die begin dit jaar overleden is wilde schilderen, zij wilden dit graag aan hun moeder cadeau geven. Ik vond het een mooie opdracht om Chica te schilderen en het is dan wel een spannend moment of het doek in de smaak valt, omdat de dochters zelf verhindert waren deze dag mocht ik het doek uit naam van de dochters aan Lydia overhandigen en gelukkig vind Lydia het prachtig! Opdracht geslaagd! Een mooi aandenken aan de lieve Chica en het doek hangt al in de kamer. We hadden een gezellige avond en ik kon later heerlijk slapen op de wijntjes .... 

 

Nu is het alweer maandag, de tijd vliegt! Ik ben al bezig met de komende expositie en heb nog 3 natuurfoto's uitgezocht die ik af laat drukken en in laat lijsten, nu heb ik in totaal 9 ingelijste natuurfoto's en 10 schilderijen voor de expositie, flyer is klaar en over 2 weken mag ik inrichten in de mooie Karmelkerk. 

Het doek voor Michael waar ik mee begonnen ben krijgt al vorm, het onderwater gebeuren met 2 haaien en die staan al op het doek, koraal en planten schilderen is erg mooi om te doen, leuke klus dit!

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

 

 

 

 

 

De week van 3 tot 10 juni

 

Ik was maandags vroeg in Sneek omdat ik mijn oude laptop weg zou brengen naar de pc-winkel zodat mijn bestanden enzo overgebracht konden worden op de nieuwe, zo had ik nog veel tijd over voor ik de kids uit school moest halen en dacht laat ik maar een mooi eindje gaan fietsen en ik koos voor het mooie fietspad bij de Oudvaart, een prachtig stukje natuur! Ik zag korenbloemen in verschillende mooie kleuren en bij de vijvers was ook prachtig groen, opeens zag ik een kraai op het pad met iets redelijks groots bezig … oh hij was net aan de maaltijd! Oeps niet leuk om te zien :( het molletje leefde nog en spartelde! Toch mijn camera gepakt om het te kieken … tja het is toch een normaal gebeuren in de natuur maar ik kiekte het gebeuren met gemengde gevoelens ….

De kraai was er druk mee maar vertrouwde mij niet echt, vond mij maar vervelend of zag mij als een concurrent die zijn maaltijd af wilde pakken, hij vertrok dus met zijn prooi in de snavel.

 

Er waren ook nog punkertjes! Ik dacht dat de meeste kleintjes al aardig groot zouden zijn maar las op internet dat meerkoeten wel 2 tot 3 nesten hebben elk seizoen, vandaar dus dat er weer van die gekke grappige jonkies zijn, ze zijn zo leuk! Pa en ma meerkoet waren er maar druk mee en ik genoot van hun bezigheden!

Dinsdagochtend heb ik het schilderij af gekregen wat ik in opdracht heb gemaakt, ik kan het nog niet tonen want de opdrachtgever moet het eerst zien, ik hoop het binnenkort te tonen, ik ben er zelf tevreden over. Ik had een heerlijke ochtend en voelde me zo fit maar schijnt bedriegt blijkbaar want in de middag werd ik niet lekker en toen ik ook weer steeds een plasje moest plegen wist ik het wel … weer blaasontsteking! Weer met een flesje met afvalvocht naar de doktersassistente, gelukkig was er een vriendin zo lief om met mij te rijden want ik moest naar Balk en zelf rij ik niet, toch best lastig hoor dat je niet in je eigen woonplaats terecht kan, met medicijnen weer naar huis, waarschijnlijk is de vorige medicijnenkuur niet sterk genoeg geweest en sluimerde de bacterie nog … tja hopen dat ik nu wel genoeg medicijnen heb om de vervelende bacteriën voorgoed te verbannen! Wegwezen en niet weer terug komen! Ik vind het ook een naar idee dat je het zomaar krijgt en dan gelijk zo heftig dat ik me ook ziek voel, je zal maar een dagje op stap zijn en elk kwartier moeten plassen ….

 

Nou ja, ik ga er maar vanuit dat het nu klaar is!

Ik ben 2 dagen niet fit geweest en wat omgehangen maar ik wilde er toch graag op uit, even een ritje in de auto en een kuierke in het bos en gelukkig was Frans er na zijn werkdag daar ook wel voor te porren! Op naar het Harichsterbos, vlakbij en heel mooi :) bij de vijver met veel libellen die niet wilden poseren! Het veld vol lupinen is prachtig, zo kleurrijk en vol met bijen en een paar vlinders die ook allemaal niet in waren voor een foto sessie helaas. Boef ging lekker midden in de lupinen zijn behoefte doen, kleurrijk poepen! We zagen zelfs een stinkzwam, normaal zie je die in de herfst maar door het vochtige weer ook nu dus, en de prachtige maar o zo gevaarlijk berenklauw staat op knappen ... de knoppen komen bijna uit! Zo'n mooie plant maar kom er niet aan! Later reden we via de Bokkeleane naar natuurgebied "Het Swin" waar de schapen lui in het gras lagen, het was een heerlijk tochtje, wordt een mens blij van!

Donderdagavond op naar de camping voor een heel lang weekend, 4 dagen in het bos! Vrijdagochtend gingen we wandelen en als eerste naar het bos waar de "Tosca boomstronk" staat en jawel weer was er een verrassing! Een slijmzwam zat op de stronk en wel de "blote billetjes" zwam, een grappige naam voor een hele leuke zwam met al die ronde bolletjes en ... er was een bolletje die had de vorm van een hartje :) tja dat betekent voor mij wel iets heel speciaals! Een teken van Tosca!  Geweldig en bijzonder dit hartje! Deze bolletjes verdwijnen altijd heel snel, ze zijn er maar 1 dag en precies op de dag dat wij daar liepen waren ze op hun mooist!  'S middags ben ik er weer even gaan kijken en toen werden de oranje bolletjes al wat grijs, zie de 2 foto's rechts in de collage. De officiële naam van deze leuke zwam is: Lycogala epidendrum ... maar dat vergeet ik maar snel, dat onthoud ik echt niet!

Vrijdag en zaterdag waren klusjesdagen en ik was Frans zijn assistente ;) en het leuke is dat we samen goed kunnen klussen! Haha, ik mocht schroeven aangeven toen Frans onder de caravan lag om de trespa platen vast te schroeven om de onderkant netjes af te werken,  gelukkig is Frans heel dun want ik zou niet onder  de caravan passen denk maar ik zou het ook niet durven!  Frans schoof er zo onder! Toen de platen op z'n plek zaten hebben we de dakgoten van het afdak geplaatst en toen werd ik bevordert  tot zager of zaagster eigenlijk! Ik mocht met de decoupeerzaag klosjes afzagen en zowaar ging dat goed, ik heb al mijn vingers nog! Zo zijn er weer een paar klusjes klaar, het klus-echtpaar klust er leuk op los :) nu nog een afdak achter de caravan maken voor de houtopslag, ook dat zullen we wel redden samen!

Veel te genieten was er 's morgens vroeg op de voederplek en ik kon naar hartenlust foto's maken vanaf mijn zetel in de privé-vogelkijkhut,  zittend op de pot! Haha! Wat een weelde dat ik nu dichter bij de voederplek zit en zo ook mooie close-up foto's kon maken, de groenling heeft toch wel een erg mooi koppie! Veel visite op de voederplek en ook het drink/badder bad is in trek, de vogels drinken er lekker uit maar nog geen badder festijn ... moet het eerst warmer weer worden denk ik. Het eekhoorntje komt ook geregeld langs, veel kleurrijke  bezoekers en dat is genieten

Zondagochtend vroeg heb ik een fietstochtje gemaakt, zondags is de fijnste dag om vroeg te gaan fietsen want dan is het stil ... geen werkverkeer en de meeste mensen liggen wat langer in hun mandje en dat stille is zo heerlijk en deze zondag was het ook nog eens prachtig weer, de zon scheen heerlijk! Ik genoot sowieso al en toen ik ook nog eens een stelletje reeën zag werd ik helemaal blij! Ze liepen vlak naast de weg maar toen ze me zagen liepen ze verder het veld in, tja dat snap ik wel .... je weet maar nooit wat de mens in het zin heeft. Ik draag in het bos geen felle kleuren om niet op te vallen maar ja ... mijn rode haar valt wel op, ik moet maar een groene burka aanschaffen ;) dan zien ze me niet! Ik kon ze mooi op de foto zetten, ze keken nieuwsgierig naar me maar er was rust en voor hun een veilige afstand denk ik. Heerlijk tochtje!

Een mooi tochtje maakten we later zondags samen, met de auto naar  het natuurgebied "Engelgaarde" nabij Ruinerwold, een rondje om de grote vijver heen, de hondjes even lekker in het water badderen en lekker wandelen, het kleine stukje naaktstrand wat je dan ook tegen komt was gelukkig leeg, ik voel me dan toch wat opgelaten als we daar wandelen en de mensen daar liggen in hun blootje maar het is een wandelpad en we wandelen daar graag dus tja, ... de hondjes houden we wel vlakbij ons als er mensen zijn ... ze zouden eens kunnen denken; ha een lekkere hot-dog! Haha.

Het was er heerlijk en er waren veel libellen en deze wilden wel poseren! Zelfs toen er 2 bezig waren met de voortplanting vonden het niet erg dat ik dat kiekte ... tja de privacy regels maar even overschreden! Ik had dit nog niet eerder gekiekt, het voortplantings gebeuren bij de libellen, ik wist wel hoe ze "het" doen, het is een kunst op zich! Als je ziet hoe het mannetje als een soort slangemens naar het vrouwtje toe buigt ... onderlangs! Wat bijzonder en kunstig! Leuk dat ik dit kon kieken!

We hebben op veel plekken stormschade gezien, de storm van afgelopen week heeft veel sporen nagelaten, onderweg naar de camping zagen we omgevallen bomen en heel veel afgevallen grote takken en ook een beschadigt ooievaarsnest! Het grote brede nest van deze ooievaar is een triest  gezicht, alleen op de boom liggen nog takken en mama of papa ooievaar stond zonder haar jonkies op het nest ... dit nest staat naast een woonhuis dus ik denk dat de bewoners zich wel over de jonkies ontfermt hebben. Het ooievaarsnest in Havelte is gelukkig heel gebleven! De 3 jonge ooievaars zagen we weer en mama liep in het veld er naast om eten te zoeken, prachtig!

Het was een zalig weekend en einde middag gaan we weer naar huis, wat een luxe zo'n lang weekend! 

Thuis kan ik verder met een nieuw doek, de achtergrond en de schets heb ik al op het doek, het wordt een groot schilderij voor onze kleinzoon Michael die gefascineerd is van haaien ... dus wordt het een onderwater gebeuren wat ik zelf in mag vullen als er maar haaien op komen! Nou dat komt goed, leuk om dit voor hem te doen!

En ik moet nog veel foto's op mijn natuur website plaatsen, ik moest even geduld hebben afgelopen week want ik kreeg een waarschuwing van Novosite waar ik mijn website ondergebracht heb dat ik te veel GB gebruikte en ik was over de limiet heen ... dus het was of veel foto's verwijderen of bijbetalen. Tja dat was even dubben en ik kan natuurlijk foto's verwijderen maar ik plaats ook elke week weer nieuwe foto's om mijn site aantrekkelijk te houden ... dus ik heb besloten om maar bij te betalen, ik kan weer even vooruit!

En wat is het heerlijk om te werken op een nieuwe laptop! Alles gaat snel en zonder gedoe en stress, het is ook wennen omdat er veel anders gaat dan op mijn oudje maar ik ben er heel blij mee!

Vandaag nog genieten in het bos als bosjesvrouw en vanavond weer Friezin, ik heb een dubbel paspoort!

Fijne week, met liefs

 

 

 

De week van 27 mei tot 3 juni

 

Eerst zal ik nu eindelijk het ingelijste diamond painting werkstuk tonen want dat vergat ik steeds, ik heb de lijst van een paar euro uit de kringloop geschuurd en geschilderd in goudkleur en zelf ben ik er erg blij mee!  Het is groot maar hangt op een mooie plek aan de muur,  Als ik al die piepkleine steentjes zie denk ik wel ppfff wat was het een klus die 48.000 steentjes maar ook een hele leuke! In de herfst begin ik wel weer aan een nieuw diamond painting project.

Het was een week met hele mooie luchten, prachtige wolken een machtig mooi gezicht, 's morgens vroeg al met mooie zonsopkomsten en dat is genieten. Wolken waar je van alles in kan zien als je tenminste een rijke fantasie hebt en die heb ik gelukkig :) verschillende dieren en objecten verschijnen in de lucht en een paar tellen later is het alweer wat anders!

Toen ik in de Indijk wandelde op een ochtend hoorde ik veel geschreeuw en gekrijs, ruzie bij de vogels dacht ik. Ik zag in de verte een buizerd op een paaltje zitten en daar scheerden 2 kievieten  vlakbij langs ... het was paniek!  Toen had ik wel door wat er aan de hand was, de buizerd loerde vast op hun jonkies. Ik heb het een tijdje gade geslagen, de buizerd bleef rustig zitten en bewoog alleen een beetje met zijn bovenlijf om de vogels te ontwijken, hoe het afgelopen is weet ik dus niet. Wel naar voor de kievieten ... ze zullen je kindjes maar willen vermoorden maar ja, de buizerd moet ook eten ... ppff het is niet altijd leuk hoe het gaat in de natuur! Bij ons voor huis in het voederhuisje was ook ruzie tussen een kauw en een tortelduif, ik dacht dat zal de grote zwarte kauw wel winnen maar de duif maakte zich dik en bleef zitten en de kauw droop af! Wat een dapper duifje!

Bij de Wellebrug zag ik mama fuut met 2 jonkies! Niet piepklein meer, eentje zwom zelf rond en eentje op mama's rug. Het ene jong dook zelf ook al onder om eten te zoeken. Ze zijn zo leuk die kleine fuutjes met hun gestreepte kopjes die later veranderen in een mooi wit en roodbruin koppie en een prachtige lange snavel en een grappig zwart pruikje haar, echt een prachtige watervogel!

We hebben op een middag een wandeling gemaakt bij het Heegermeer en dat is altijd mooi, ik zag een kleine groene libelle, een juffer in het lange gras en het lijkt wel een zoekplaatje ;) ik zag hem of haar vliegen en toen gaan zitten anders was het me niet opgevallen en ze bleef net lang genoeg zitten zodat ik een close-up foto kon maken!  Na de wandeling even een klein ritje gemaakt met de auto door natuurgebied "het Swin" en wat zag ik daar ... de lepelaars! Die grote witte vogel met z'n gekke grote platte snavel,  ze zochten de bodem af voor voedsel en dan is zo'n platte bek die als een stofzuiger over de grond gaat wel handig natuurlijk, op een klein eilandje zag ik een reiger en een lepelaar en een paar eenden bij elkaar, die zijn geen vijanden dus! Het is gelukkig niet altijd ruzie in vogelland.

Woensdagavond op naar de camping voor een lang weekend! Ik had me voorgenomen om het nieuwe kijkhutplekje uit te proberen, ik zat in de oude stacaravan altijd mooi op een krukje in de slaapkamer bij het raam maar op die plek is nu de badkamer ... dus zou ik er nog wel kunnen zitten en foto's kunnen maken op de voederplaats?  Ik had een kussentje op het toiletdeksel gelegd en kon daar op zitten :) het raam een stukje open en klaar dacht ik! Nou niet dus, het eekhoorntje kwam langs maar zag me zitten ... en vertrok! Tja er hangt een rolgordijn en dat had ik een stukje omhoog gedaan natuurlijk, er was een aanpassing nodig en die vond ik na enig zoekwerk in de schuur, een stukje vitrage en dat heb ik met knijpers aan het rolgordijn gehangen en zo kon ik me weer verstoppen!  Ik achter de vitrage en de cameralens er tussen uit en wat een geweldige plek is het nu want ik zit nu nog dichter bij de voederplek en kan zo de vogels en het eekhoorntje nog mooier kieken ... zittend op het toilet als een koning op zijn troon! Haha! En wat kwam er veel moois bij ons vogeltjes restaurant!  Het eekhoorntje en de appelvink, de gaai, de groenling, de boomklever en de specht, een musje werd gevoed door mama en het vogeltje de bonte vliegenvanger waar ik gemengde gevoelens bij heb omdat ze een herrieschopper is ... maar ze poseerde prachtig! Wat geweldig mooi dit prive-kijkhutplekje ... alleen mis ik het gesnurk van Frans wel op de achtergrond!

In de tuin was het druk met insecten, vooral met libellen! Het leek de libelle-zomerweek wel bij ons! Ik geloof niet dat ik ooit zoveel libellen rond heb zien vliegen en gelukkig gingen ze ook af en toe in de tuin zitten, poseren lukt lang niet altijd, ze vliegen meestal snel weer weg maar soms lukt het wel! En zo kon ik 3 verschillende libellen prachtig kieken in close-up!  Ik weet van eentje de naam; de onderste libelle in de collage is de bruine korenbout libelle en die komt niet vaak voor maar wel bij ons in de tuin dus! Van de anderen moet ik de naam nog opzoeken. Het blauwe vlindertje kiekte ik op de hei waar we hebben gewandeld, dat is het icarus-vlindertje of het blauwtje, daar ben ik nog niet uit. Het zal wel door het warme weer gekomen zijn deze insecten explosie.

Geklust is er ook nog, er moet nog het een en ander gebeuren op ons plekje, gelukkig kreeg Frans hulp van broer Piet en de bouwbroers zijn goed bezig geweest! Alle golfplaten liggen nu op het afdak en de palen van het afdak die door de verhuizing niet meer recht stonden staan nu weer waterpas! Hondje lady was ook mee gekomen met Piet, gezellig! Het was een nuttige en gezellige klusdag met ook nog eens heerlijk weer!

Met dit mooie weer is het 's morgens ook zo mooi vooral als de witte wieven rond zweven over het land, ik heb verschillende fietstochtjes gemaakt in de vroege ochtend, nu het zo vroeg licht is ben ik ook vroeg wakker, meestal zo rond 4 uur of half 5. Dat is mijn ritme denk, zo zit ik in elkaar blijkbaar want ik kan dan echt niet meer slapen. Een uurtje wandelen met de hondjes op het gemak en dan een uurtje fietsen en dan ben ik toch rond half 8 weer terug op de camping en dan genieten op het kijkhutplekje.  Frans slaapt dan nog heerlijk en ik heb al een stuk van de dag gehad!  maar het is wel genieten 's morgens in de vroegte van de natuur en de dieren!

Bij de ooievaars is het druk! Pa en ma ooievaar vliegen af en aan met voedsel en de hongerige kleintjes kijken uit of ze er al aan komen, een prachtig gezicht zoals ze op het nest staan op de uitkijk en als pa of ma komt wordt het voedsel in de grote snavels deponeert.  Zondags stonden de kleintjes met de snavel open vanwege de warmte denk ik ... ach sneu hoor, ze staan ook volop in de zon op die hoge nesten maar als het regent krijgen ze ook alles op hun kop. In 1 nest zagen we maar 1 kleintje, die ouders hebben het niet zo druk. Nog even en ze vliegen uit denk, ze doen al vlieg oefeningen op het nest,  hebben de ouders het weer wat makkelijker, ze hebben vast niet last van het lege nestsyndroom!

Zaterdag even naar Woudsend en toen ik de brievenbus leegde zag ik een grote envelop aan mij geadresseerd ... van de Friesland Post!  Ja ik wist waarom ik die kreeg want ergens in april had ik al een berichtje van hun gehad dat mijn foto van een bijzondere zonsondergang geplaatst zou worden in hun blad! Nou daar ben ik best wel een beetje trots op en ze hebben ook de tekst die ik hun bij de foto geschreven had erbij gezet, dat het voelde of kreeg ik een teken uit de hemel, echt bijzonder! 

We gingen zaterdags even naar huis om een feestje te vieren, een verlaat verjaardagsfeestje van mijn broer Tjebbe en hij trakteerde ons op en heerlijk etentje bij restaurant Vis en Meer,  met mijn moeder en de kinderen van Tjebbe en aanhang gezellig met elkaar heerlijk gegeten, Echt een fijn familie gebeuren waar we zo van genieten en mem straalt helemaal, die vind het zo fijn! Later met een knus vol buikje weer richting camping, we zouden buiten zitten maar ik geloof dat de muggen de rosé lucht die vast om me heen hing wel erg lekker vonden! Ik werd  zowat aangevallen en ben dus maar naar binnen gegaan. 

Misschien vinden de insecten ons nu ook wel leuker want Frans en ik hebben alle twee voor het eerst een tekenbeet opgelopen, Frans ontdekte vrijdags een teek op zijn been en ik zondags ... bbbrrr wat naar zo´n beest wat in je huid kruipt! We hadden ze er wel snel uit maar dat is ook nog eens pijnlijk, ze zitten echt vast in je huid! Nu maar opletten dat de plek niet rood wordt want dan moeten we naar de huisarts, de ziekte van Lyme moesten we maar niet oplopen!

Zondag einde middag weer naar huis, het was warm en we hadden de ramen van de auto open, dat vinden we fijner dan de airco aan, de hondjes lekker met hun snuit bij het open raam. We zagen in een sloot een mama zwaan met haar jongen, prachtig mooi! En vlakbij Woudsend zagen we dat er een weiland onder water gezet werd en daar kwamen heel veel vogels op af! Een prachtig gezicht.

Zo was de week weer voorbij, vandaag ga ik mijn nieuwe laptop ophalen die ik vorige week gekocht heb, de oude breng ik weg en dan worden de bestanden enzo over gezet. Dit oudje gaat dan echt met pensioen want hij weigert steeds vaker te doen wat ik wil dus het is klaar! Het zal wel wennen zijn met de nieuwe laptop maar dat zal ook wel weer goed komen, ik hoop dat ik nu minder stress heb om te schrijven want het gaat zo vaak mis, vorige week met de opmaak van de tekst ... dat was echt niet naar mijn zin.

Ik moet nog veel foto´s plaatsen op mijn website en op het doek de laatste streekjes zetten.

Genoeg te doen! Fijne week allemaal, met liefs

 

 

 

 

 

 

Op deze site is het niet mogelijk om alle blogs te bewaren... vandaar dat ik oudere blogs moet verwijderen.

Dit speciale verhaal van mijn lieve schat zal ik niet verwijderen.

 

Kerstochtend 25 December 2014

Normaal schrijf ik aan het begin van de week mijn stukjes maar nu een extra verhaal, het verhaal van mijn hond Tosca die gisteren overleden is.

Ruim 8 jaar geleden kwam jij in ons leven, in de week van dierendag stond er een advertentie in de Sneker courant met foto's en verhaaltjes over honden en poezen die een plekje zochten: wie geeft deze hond nog een kans stond er bij jou foto. Onze hond Gismo was net anderhalve week daarvoor overleden en daar hadden we veel verdriet van en dachten nu even niet een nieuwe hond. Maar we zijn toch naar het asiel gegaan omdat een vriendin van me zei ( die er was wezen kijken voor een poes) die hond die daar zit is net wat voor jullie. We moesten in het kantoortje wachten en toen werd je bij ons gebracht en besprong mij gelijk,het was duidelijk..de klik was er en we waren gelijk gek op elkaar. Die vrijdag kwam je bij ons wonen en je was gek en druk en hyper maar zo blij dat je bij ons was. We hebben van de mensen van het asiel over je verleden gehoord en dat was niet best, je woonde bij verschrikkelijke mensen die je in de tuin hadden vastgebonden aan een klein stukje antennedraad en je was uitgehongerd en verwaarloosd. De buren van die mensen hebben de dierenbescherming ingelicht en die hebben jou daar weggehaald en in het asiel ben je opgeknapt en rond dierendag mocht je weg. Als ik aan je verleden denk wordt ik beroerd want hoe kun je een dier dit aandoen, ik moet er niet teveel aan denken. Je gaf zoveel liefde en wij hebben dat ook aan jou gegeven, knuffelen was je hobby! Maar door je verleden had je ook een trauma en aan de lijn lopen was geen succes vooral als we andere honden tegenkwamen en ik was ook nog eens een waardeloze leider, een paar cursussen gedaan maar ik kreeg steeds te horen dat ik veel te lief was en niet streng genoeg en dat klopte ook, ik kan dat niet. Maar als je los was speelde je met andere honden en elke ochtend wandelden wij samen met mijn vriendin en haar hond Bibi en dat was je grote vriend en jullie hebben veel gespeeld tot Bibi en haar baasje verhuisden en ook met de honden van onze oudste dochter en haar vriend, Max en Benji, was je dikke vriendjes.Naast de fiets rennen vond je ook prachtig, onze tochtjes s'morgens vroeg naar het strandje bij het meer en dan daar spelen waren heerlijk! Toen we later nog een pup erbij kregen was je super blij, een eigen speelkameraadje! Je was zo'n blije enthousiaste hond, soms iets te enthousiast ! Blij als onze dochters en hun mannen hier kwamen en altijd maar willen knuffelen en kroelen en op schoot zitten.

Op de camping in het bos en met de grote tuin daar was je zo graag, rennen en spelen met Boef. De laatste tijd werd je minder, we weten niet eens hoe oud je bent geworden omdat je leeftijd geschat was in het asiel, je bent een paar keer erg ziek geweest maar kwam er weer bovenop, deze keer niet want je nieren en je lever lieten het afweten, we wisten al een tijdje dat je niet meer beter zou worden maar het ging nog redelijk, zondag heb je nog gespeeld bij het natuurgebied nabij Sneek. Dinsdagavond kwamen we thuis na een prachtig kerstfeest en toen lag er overal poep in de kamer en jij lag zielig op je kleed, later ging je overgeven en raar liggen en je wilde niet meer eten, het was duidelijk dat het slecht ging.Na een slapeloze nacht s'morgens met de dierenarts gebeld en die was duidelijk maar toen kon ik je nog niet wegbrengen, je liep nog rond en kwispelde nog tegen mij en Frans, later weer met de dierenarts gebeld want we zagen dat het slecht ging en toen de knoop doorgehakt en s'middags ben je op mijn schoot in slaap gevallen om niet weer wakker te worden.Wat een drama..... Later hebben we jou lichaam naar het crematorium in Drachten gebracht en volgende week gaan we je uitstrooien. Lieve knuffelbeer wat ga ik je missen en ik niet alleen, Frans ook en onze naaste familie en vriendje Bjorn waar je zo gek op was en hij op jou.En Boef niet te vergeten die nu ons enigste hondje is, hoe zou hij dit ervaren?

Lieve Tosca bedankt voor al je liefde, ik hoop dat je nu bij Bibi bent in de hondenhemel.