Blog is verhuist naar mijn natuurwebsite; janniesnatuurkiekjes.nl. Daar schrijf ik af en toe stukjes over de dingen die ik zie en meemaak in de natuur. 

6 mei

Zomaar weer eens een blog na enkele weken, schrijven blijf ik leuk vinden dus ben ik maar weer eens “in de pen geklommen” zoals dat wel genoemd wordt, nou ik klim in de laptop om weer wat te krabbelen!

Ben druk bezig geweest om mijn nieuwe camera onder controle te krijgen die zoveel meer opties heeft dan de oude maar het ging niet bepaald zonder blunders en stomme fouten en dus veel leermomenten! Al doende leert men en ik ben nu eenmaal meer een praktijk mens dan iemand die in een theorieboek duikt dus is veel oefenen en blunderen wel goed, dan leer je het best hoe het niet moet, haha! Ik pruts en probeer de knopjes en draai aan (verkeerde) radertjes en dan denk je; huh? Wat heb ik nou weer gedaan? Schijnen de foto's opeens blauw uit …. ik zoeken op Google wat er aan de hand kan zijn, oh de witbalans verkeerd ingesteld, gelukkig kon ik dat betreffende knopje vinden en de foto's werden weer mooi gekleurd  😊 of opeens was het beeld helemaal zwart .... oh help mijn camera al kapot  😮 nou nee, ik had de dop nog op de lens zitten 🤣 ooohhh!

Het maken van macro-foto's gaat ook anders en het heeft even geduurd voor ik het door had maar ik leer en het gaat al veel beter, ik kon toch al mooie close-up foto's maken van diertjes! Macro foto's maken vind ik zo leuk, dat je kleine diertjes uitvergroot en ziet hoe ze er dan uitzien! Soms net monsters haha, je zou er bang voor worden maar ze zijn maar klein gelukkig!

Mijn eerste foto met de zelfontspanner is ook een feit, ik stel dan de camera in en zet hem neer en dan hup snel naast Frans en de hondjes gaan zitten en … tja dan is het bepaald geen staatsieportret  😆 Boef ging achter Frans zitten! Nou ja, ik weet nu ook hoe dit werkt dus zo langzamerhand leer ik mijn camera wel kennen!

Speciale effect-foto's kan ik ook maken, dat ga ik normaliter niet gebruiken maar het is wel gewoon leuk om uit te proberen en er een beetje mee te spelen, glinster-effect is leuk, dan wordt het water extra glinsterend, het lijken wel sterretjes die in het water zitten! Leuk hoor!  Zo af en toe probeer ik effect foto's uit, ik ben nog lang niet uitgespeeld! Haha!

Veel vogels heb ik gekiekt en ook vogeltjes die ik nog niet eerder voor de lens kreeg zoals de tapuit en de roodbortstapuit (bovenin de collage), leuke verrassingen! De goudvink liet zich even zien maar op afstand, de grutto poseerde met de spreeuw, koolmeesjes met rupsjes voor hun jonkies, de heggemus die je toch niet veel ziet kwam langs en verders vele vertrouwde gasten zoals de spechten en de boomklever en de gaai en de vinkjes, geweldig en ik geniet er volop van!

Tijdens mijn vroege ochtendtochtjes in Drenthe zie ik geregeld reeën en af en toe laten ze zich kieken, heerlijke wandel- en fietstochtjes maakte ik met af en toe “witte wieven” en mooie zonsopkomsten. De stilte 's morgens met alleen de geluiden van de natuur maken de tochtjes zo fantastisch, ik kan het iedereen aanraden om vroeg je nest uit te komen.

 

Ik merk trouwens wel dat als ik in mijn uppie rondzwerf ik soms ook wel eens de kriebels krijg, je weet maar nooit wie er achter de bomen vandaan komt 😉 ik moet gewoon niet zoveel enge thrillers lezen! Haha, die rare seriemoordenaars moeten maar lekker in de boeken blijven; gek dat een schijtert zoals ik zo graag  thrillers te lees ….

'S morgens was het best koud en als ik weer terugkwam van mijn tochtjes zou ik wel weer even in het warme nestje willen duiken naast mijn lief maar geen kans want er is iemand die mijn plekje naast Frans ingenomen heeft … oh die Boef die mag helemaal niet op bed! Maar ja, als de kat van huis is  😉 en Frans merkt er toch niks van, die snurkt vrolijk verder!

Benji is een tijdje terug prachtig op de foto gezet; niet door mij maar door dorpsgenoot Bjorn Goossen die als examenopdracht had om huisdieren te fotograferen die ze zelf niet hebben. Ik reageerde op een oproep van hem; wie wil zijn huisdieren laten kieken. Nou net wat voor Benji dacht ik, onze mooie rustige hond die wel wil poseren als hij er maar iets lekkers voor krijgt. Prachtige foto's maakte Bjorn van hem, krijgt hij vast wel een goed cijfer voor.

Benji voelt zich nu zo ongeveer Doutzen Kroes en kreeg sterallures … eiste daarom een tweede vervoermiddel. De grote hondenkar is al naar de camping dus nu moesten we nog een vervoermiddel hebben voor thuis. Op marktplaats stond een bolderkar te koop voor een prikkie en die hebben we gekocht, een mooie cabriolet voor Benji erbij maar dat mag ook wel als je een sterrenstatus hebt! Benji zit er prins heerlijk in en laat zich lekker rijden! 

Ik kiekte zelf ook iets bijzonders … dacht ik! Ik wandelde in de wijk Stadsfenne en had mijn camera bij de hand, er zijn best veel vogels in deze mooie groene wijk die ik wilde kieken. Opeens zag ik op een woning een roofvogel zitten! Jeetje dat leek wel een sperwer! Ik werd helemaal enthousiast, een sperwer in de stad, ik weet dat dat kan want een sperwer verschijnt wel eens in de tuin bij woningen om een hapje te halen; een duifje ofzo. Dus ik de camera pakken en bidden en hopen dat de vogel bleef zitten en dat deed ie heel rustig. De bewoner van het huis was in zijn tuin bezig en zag mij, ik riep enthousiast: er zit een roofvogel op het dak van uw huis! Hij reageerde amper wat me verbaasde, ik zoomde in met de camera en toen zag ik het; een nep roofvogel! Jeetje wat een blunder, ik schaamde me rot  🙈 en de meneer die lachte vrolijk naar me en vertelde me dat hij die vogel daar neergezet had om vogels te verjagen uit zijn tuin, oh oh. Ik heb maar mee gelachen, wat moet je anders

Onze wilde bloementuin op de camping doet zijn best maar wat er allemaal opkomt …. we hebben geen idee, dat wordt aanstonds een verrassing! Frans heeft al wel bloembakken gevuld met geraniums, ik hou wel van deze eenvoudige maar mooi gekleurde planten, nu zitten we bij de geraniums  😊 en niet er achter!

Vreugde en verdriet ook in de afgelopen weken;

 

Vreugde omdat Myrthe jarig was! Die dappere dame is alweer 2 jaar geworden en dat hebben we in kleine familiekring gevierd in de tuin, Myrthe straalde in haar verjaarsdags-outfit en genoot volop van de cadeaus en het spelen met haar nichtjes en neefje. Een gezellige dag in een zonnige tuin!

 

Verdriet was er ook, het afscheid van mijn lieve tante Griet. Langzaam ging ze achteruit en al lange tijd was ze niet fit en kwam ze niet meer buiten, het zal niet makkelijk geweest zijn voor haar maar klagen deed ze nooit en haar humor bleef en daar heb ik diep respect voor. Wat zal ze gemist worden door haar kinderen en kleinkinderen en door mijn moeder die elke dag bij haar kwam. De herdenkingsdienst was in kleine kring vanwege het corona-virus maar toen we de kerk uitkwamen stonden er veel mensen bij de weg om haar de laatste eer te bewijzen, dat was ontroerend, ik kreeg er kippenvel van. Dat ze mag rusten in vrede.

 

 

In deze vreemde tijden met het corona virus gaan veel dingen anders, het blijft vreemd om afstand te houden vooral als je iemand een knuffel wil geven of een arm om iemand heen wil slaan om degene te steunen, dat dat niet kan vind ik moeilijk, wanneer kan en mag het weer normaal worden …

Dat we niet naar de kapper kunnen is bijzaak natuurlijk maar Frans en ik zien er nu wel wat anders uit, ach vroeger hadden we ook allebei lang haar dus we gaan gewoon terug in de tijd en zijn weer hip  😂 !

De lente maakt alles weer heerlijk groen, in het bos is een groen explosie aan de gang, prachtig mooi!

 

De treurwilg bij ons voor huis begint ook goed uit te spruiten en ik bedacht me al dat ik straks het gat in de boom wat de torenvalken in bezit hadden genomen niet meer kan zien, maar het probleem hebben de torenvalken zelf opgelost helaas … ze zijn vertrokken! Ik denk dat ze het toch te druk vonden hier in het dorp, de laatste foto die ik maakte van een van hen plaats ik hier, de torenvalk zit bovenin de boom, prachtig plaatje! Zo jammer dat ze vertrokken zijn, ik mis ze echt!

Ik zag wel veel andere vogels op of bij een nest, soms al met jongen. Bij de witte zwanen zag ik nog geen kleintjes maar de zwarte zwanen hebben al wel jonkies!  Wat een plaatjes die kleintjes en een trotse pa en ma erbij! Ze zijn zo prachtig en sierlijk als ze over het water schrijden, bijzonder en machtig mooi!

 

Gelukkig kunnen de kleintjes heerlijk warm onder moeders vleugels want het is 's morgens toch koud! Ik heb nog geen ooievaars jongen gezien maar dat zal binnenkort ook wel gebeuren.

Het zijn nog steeds vreemde tijden met het corona gedoe maar gelukkig mogen wij wel naar ons heerlijke campingplekje en we genieten daar volop van de fijne tuin en de heerlijke wandelingen, ik voel me bevoorrecht met deze plek! De hondjes zijn er ook zo happy en liggen na een vermoeiende wandeling languit in het gras!

Ondanks het verdriet om het verlies van haar zus gaat het verders gelukkig redelijk goed met mijn mem,

ze zit grotendeels thuis maar ik kom er dagelijks en we beeldbellen met haar beppesizzers en oerbeppesizzers en dat vind ze machtig mooi en de kids ook! Gezellig even bijpraten en zwaaien naar elkaar en hopen dat ze binnenkort weer bij elkaar kunnen en mogen komen!

En mem heeft meegedaan aan de herdenkingsdienst op 4 mei in de Karmelkerk, er was aan een paar Woudsenders die de oorlog meegemaakt hebben gevraagd om de ervaring uit de oorlog die hun het meest bijgebleven is te vertellen op een filmpje wat tijdens de dienst uitgezonden zou worden, mem vond het ontzettend spannend en eng maar ik heb haar een beetje geholpen, mem vertelde en ik heb dat opgeschreven en uitgeprint, zo kon ze wat oefenen en na het oefenen wat heb ik haar gefilmd en het is best een mooi filmpje geworden! Dapper dat ze meegedaan heeft, de dienst is nog te bekijken op internet; kerkomroep.nl en dan Woudsend intypen en de datum 4 mei.

Zo dit was zomaar weer een heel verhaal, blijf gezond en hou de moed erin als je het niet meer ziet zitten … doe dan maar net als in het liedje van Tol Hansse en duik achter de rododendron want die is op het ogenblik zo mooi!

 

Met liefs en tot horens

 

 

 

Geen wekelijkse blog meer, af en toe zal ik wel weer een  blog schrijven maar niet meer op een vaste dag.

De week van 6 tot 13 april

Wat een schitterend weertje was het afgelopen week en ik ben goed bezig geweest om weer in conditie te komen en vet te verbranden! Het is ook echt nodig want anders kan ik een nieuwe garderobe kopen  😮 en maatje groter! Veel gefietst en wat is het een genot om te fietsen tussen het gele koolzaad dat uitbundig bloeit, het is zo fleurig dat je er gewoon blij van wordt! Elke dag een stuk fietsen, heerlijk en ik ben zo blij dat ik dat weer kan zonder pijn!

Dinsdags was het mistig maar het zou zonnig weer worden dus ik was hoopvol, laaghangende mist (de witte wieven) is zo mooi om te zien en als de zon er dan ook nog eens bij komt; super! Half 7 op pad en richting natuurgebied “Het Swin” een mooi rustig weggetje. Maar oeps wat was de mist dik  😕 komt de zon daar door heen? Nou nee dus, het was echt een dikke mist en de zon had geen kans en het was nat en ik werd hoe langer hoe natter! Af en toe een kiekje maken en maar door fietsen. In Het Swin ben ik richting de kijkhut gelopen en daar kon ik toch mooie “natte” kiekjes maken van takjes en katjes met dauwdruppels en spinnenwebben met veel piepkleine drupjes en omdat de spin niet thuis was durfde ik het web dichtbij te kieken. Eindelijk kwam er toen een waterig wit zonnetje tevoorschijn en dat gaf wel een mooi wazig effect toen ik de zwaan zag zwemmen, wel een vredig plaatje. Via Elahuizen weer naar huis gefietst en echt kleddernat weer thuis! Maar toch was het fijn, mist heeft ook wel iets mysterieus en moois.

In de nacht van dinsdag naar woensdag was het de nacht van de supermaan, nou kom ik 's nachts liever niet buiten want ik ben bang in het donker maar ik ben 's morgens vroeg op en zo kon ik hem nog mooi kieken in de schemer. Hij was echt super, hij leek wel verlicht! Toch wel bijzonder!

'S middags zijn Frans en ik met de hondjes naar het Harichsterbos geweest, een fijn plekje om te wandelen en altijd rustig. Bij de vijver vonden Benji en Boef het zo warm dat ze het water indoken … nou ik moet er niet aan denken maar ik heb dan ook niet zo'n dicht vachtje als mijn hondjes. Een enkel drupje in een plantje blonk mooi in de zon en we zagen nog een vreemde vogel toen we weer naar huis reden, ik moet nog uitzoeken wat dat voor vogel is.

Donderdagochtend weer mist en ik dacht ; zal ik nog eens een poging wagen om witte wieven te zien en hopelijk de zon zien opkomen? Tja wie weet was het nu wel bingo dus ik weer om half 7 op mijn fietstke gesprongen en richting Harich en jaaaa 😊 bingo! De mist was lang niet zo dik als dinsdags, nu waren het echt de witte wieven die over het land zweefden, zo mooi en de zon kwam kleurrijk tevoorschijn! Wow wat prachtig, op de Trophornsterweg heb ik een tijd gestaan en zo genoten van de witte wieven en de zon en de gekleurde lucht en de schapen die op het land liepen! Na een tijdje verder gefietst door Het Swin en deze keer werd ik niet nat, heerlijk tochtje in de vroege ochtend!

Donderdagochtend heb ik mijn privé spaarpotje op de kop gehouden ... ik was aan het sparen voor een nieuwe camera en na het tellen van de briefjes kon ik concluderen dat ik op naar Sneek kon naar de fotozaak! Ik wist al welke camera ik wilde want die had al naar me staan lonken en lachen als ik bij de fotozaak kwam. Op het fietske naar Sneek en daar lag mijn droom al op mij te wachten; oei wat een prachtige stoere camera; de nieuwste uitvoering van de camera die ik al had. Tekst en uitleg gekregen omdat deze camera weer veel meer opties heeft dan mijn oude. Opgetogen en blij kon ik weer naar huis en omdat het zulk prachtig weer was heb ik een ommetje gemaakt langs IJlst. 

Wat heb ik veel moois gezien! Net buiten Sneek liet de prachtig gekleurde spreeuw zich uitgebreid kieken; die had er echt zin in om te poseren! Net buiten IJlst zag ik zwarte zwanen met 2 jonkies! Zo mooi! De ganzen stonden te genieten in het zonnetje en een witte zwaan lag rustig te broeden op haar nest. Een reiger kon ik kieken toen hij weg vloog en eigenlijk niet wilde poseren voor die rooie fotograaf  maar toch gelukt! En nog dan nog de vrolijke lammetjes … wat fijn allemaal!

Vrijdagochtend weer naar de camping en ik verheugde me er op om de nieuwe camera uit te testen! Nou het was wel even wennen, toch andere knoppen en instellingen en als je dan op een vroege ochtend een groepje van 5 reeën ziet en dan de camera nog moet instellen ... tja dan kun je verwachten dat als je na puzzelen en het in de haast even niet weten hoe het ook alweer moest dat de reeën daar niet op wachten ... oh oh wat baalde ik! Maar door ondervinding leert men, deze domme fout zal ik niet snel weer maken.

Op de voederplaats was het gezellig druk en we kregen weer nieuwe gasten! Het echtpaar appelvink verblijde ons met een bezoek 😍 en daar werd ik heel blij van want dat zijn van die prachtige grote gekleurde vogels die je bij ons thuis niet ziet! Die machtige oranje kop van het mannetje, de gekleurde veren en dan die blauwe snavel! Het vrouwtje is iets bescheidener gekleurd maar ook heel mooi. Plaatjes van vogels!

 

Een andere nieuwe bezoeker was de bonte vliegenvanger en dat is ook een prachtig wit/bruin vogeltje maar of we nou zo blij zijn met haar komst ... dit vogeltje is ook een vervelende klier want ze jaagt de koolmeesjes weg uit hun vogelhuisje om er eventueel zelf in te gaan nestelen, vorig jaar gebeurde dat al en toen lagen er kleine verlaten koolmees-eitjes in het huisje  😢 zo jammer! En nadat ze de koolmeesjes verjaagd hadden vertrok de vliegenvanger zelf ook weer dus waarom ze dan zo nodig het koolmees gezinnetje moest verjagen?  De zanglijster kwam langs en de specht die ik nog niet bij de voederplek heb gezien maar wel in de bomen achter onze tuin. We schrokken van nog een andere bezoeker in de bomen achter onze tuin ...  Frans zag opeens een roofvogel zitten in de boom en dat zal de sperwer wel geweest zijn die wel eens een hapje wil halen op voederplekken, we konden het zo snel niet zien want hij vertrok snel weer maar dit is wel eng want ik weet dat onze papegaaien dan gevaar lopen, de sperwer houd van duifjes en daar lijken Jopie en Stevie wel op qua grote, en ik moet er toch niet aan denken dat deze roofvogel er op eens vandoor gaat met onze huisdieren, we hebben ze altijd al onder het afdak staan maar wie weet hoe de sperwer ons bespioneert en loert op een hapje … help!

De hondenhaartjes worden goed gebruikt! Geregeld zien we koolmeesjes of pimpelmeesjes haartjes uit de bloempot halen en met de snavel vol gaan ze er weer vandoor, leuk dit! Of er serieus genesteld wordt in de vogelhuisjes bij ons in de tuin is niet duidelijk, er wordt wel geregeld binnen gekeken, afwachten maar.

Het eekhoorntje kwam ook zonnebloempitjes eten op de voederplek en die kon ik mooi kieken in close-up! Ach dat lieve eekhoorntje met dat schattige koppie en dan die pootjes … maar ondertussen! Dat lieve beestje eet jonge vogeltjes op en eieren uit de nesten dus zo'n lieverdje is het niet, maar dat is ook de natuur. In wezen is het eekhoorntje dus een wolf in schaapskleding! Maar ik ben wel dol op dit diertje hoor, echt een plaatje en in de natuur is het nu eenmaal zo dat ze elkaar opeten ...

De mini-vijver is een groot succes! Al is het 's morgens koud de vogeltjes nemen wel een ochtendbad, dapper hoor en gelukkig hoeven wij dat niet in de buitenlucht te doen ... veel te koud en niet bepaald privé ! Het roodborstje en een koolmeesje en vrouw Kees (merel) komen geregeld badderen! Zo leuk om te zien! Er wordt gespetterd en gefladderd en ik kon het bad festijn mooi kieken vanuit mijn kijkhutplekje, privacy regels hebben de vogels niet geloof ik  😉  anders heb ik een probleem!

'S morgens vroeg heb ik heerlijke fietstochtjes gemaakt, mooie zonsopkomsten gezien en reeën en witte wieven en prachtige blauwe luchten met wolken, rond 8 uur weer bij de caravan en dan in de kijkhut genieten van de diertjes op de voederplek tot Frans uit bed komt en dan samen aan de koffie!

Zondag in de loop van de middag besloten we even een wandeling te maken bij de vijver in het natuurgebied “Engelgaarde” bij Ruinerwold, een prachtige plek. Ik had een tasje mee genomen met een hapje en een drankje om ergens gezellig op een bankje even te picknicken, helaas waren er meer mensen die dit bedacht hadden al hield iedereen zich wel keurig aan de regels maar geen bankje meer vrij! Het was er druk en we zijn snel weer vertrokken en hebben nog een leuk ritje gemaakt in de omgeving en genoten van de natuur. We zagen zelfs lichtbruine lammetjes en die uitvoering heb ik nog nooit eerder gezien, halfbloedje denk 🤔  het tasje met lekkers hebben we fijn genuttigd in onze eigen heerlijke tuin! Picknicken in eigen tuin, hoe leuk! Haha!

Een heerlijk paasweekend met dit mooie weer, de hele dag en het grootste gedeelte van de avond leefden we lekker buiten, ik heb nog een paasborrel gedronken bij de tijdelijke après-skihut op ons veld met buurvrouw Jenet en op keurige afstand! Hopelijk kunnen we snel weer met z'n allen gezellig op het veld een borreltje drinken maar nu nog even niet.

De egeltjes zijn ook alweer actief, zondagavond toen ik met Benji de laatste ronde deed zag ik in de tuin een lief egeltje onder de voederplek, hij ruimt vast het voer op wat de vogels morsen. Vorig jaar kwamen ze 's avonds ook vaak eten als het donker was en dan moesten we goed op Boef letten want die heeft ergens het idee in zijn kop dat hij een jachthond is en wil ze dan pakken en dat willen we uiteraard niet!

Vandaag nog een vrije dag en vanmiddag gaan we weer naar huis en dan is het mooie weekend weer voorbij. Ben benieuwd hoe het met de torenvalken is in de grote wilg voor ons huis, of ma torenvalk al is gaan broeden op eitjes ... kon ik het maar zien! Het is afwachten, maar ik ben hoopvol. Ik kon ma torenvalk al mooi kieken met mijn nieuwe camera!

Omrop Fryslân plaatst  geregeld natuurfoto's van mij op hun app of op tv en zondag werd ik verrast dat ons aller Piet Paulusma een natuurfoto die ik afgelopen week maakte als achtergrond had, de zon en de mist! Leuk!

En dit was dan mijn laatste blog … na ongeveer 6 of 7 jaar (ik weet het niet eens meer) wekelijks mijn verhaaltjes geschreven te hebben hou ik er nu mee op, ik schrijf graag maar toch heb ik besloten om te stoppen. Misschien schrijf ik nog wel losse stukjes ofzo dat weet ik nog niet, ik zie wel. Het is geweldig leuk dat ik zoveel lezers had en ik kreeg zo vaak leuke reacties en dat vind ik best bijzonder want het waren toch maar verhaaltjes over mijn gewone leventje.

Lieve lezers,

 

liefs en “oant sjen”  💖

 

 

 

 

De week van 30 maart tot 6 april

Het was weer een week in een vreemde situatie die nog wel even voort duurt hoorden we die maandagavond van Rutte en dat hadden we ook wel verwacht. Fleurig wordt ik van ons tuintje, zo fleurig al die bloemetjes en toen de zon maandags scheen na de regen waren ze nog mooier met die regendruppeltjes, een leuk effect, regendruppels zijn echt zo mooi op bloemen!

Dinsdags was het koud, het had een paar graden gevroren maar het zonnetje scheen dus ik dacht; hup de dikke jas, sjaal om en muts op en der op uit! Het waaide bijna niet en wat was dat heerlijk en het water was zo rustig dat het wel een spiegel leek en wat geeft dat mooie plaatjes! Bij de brug kiekte ik de voormalige kerk al mooi gespiegeld in de Ee en tijdens mijn fietstochtje zag ik een hongerige reiger die op zoek was naar zijn ontbijtje en in de sloot stond met z'n poten ... bbrr wat koud! Gelukkig hoeven wij niet met de voeten in de koelkast om ons ontbijtje op te scharrelen 😄 ! Een nieuwsgierige koe keek naar die rooie fotograaf met een blik van; wat mot je? Zij  werd ook zo mooi gespiegeld in de sloot en een fuut zwom rond vlakbij de plek waar ze vorig jaar een nest had, die ga ik weer bespioneren de komende tijd!

De kou gaf de bloemetjes vlak bij de grond een prachtige witte versiering, zo leuk om dat te kieken al moest ik er wel voor op mijn knieën maar dat kan ik nog gelukkig! Een rondje gefietst bij Koufurderigge en de Indijk en het was zo heerlijk buiten met de zon en de blauwe lucht en de wolkjes, koud was ik wel vooral mijn handen dus na mijn tochtje een lekker bakje koffie gehaald bij mijn moeder en weer fijn opgewarmd!

Met het mooie weer is het 's morgens vaak genieten van een prachtige zonsopkomst en donderdags was het bingo bij de jachthaven, ik zag de lucht al verkleuren en even later kwam de gloeiende bal al tevoorschijn, een geniet moment in de stilte van de vroege ochtend, ik kan het iedereen aanraden om dat eens te doen; vroeg eruit en de zon zien opkomen is genieten!

In onze tuin is het druk met de vogeltjes, vrouw Kees liet zich goed kieken al kijkt ze niet zo vrolijk .. ruzie met Kees misschien?Het pimpelmeesje komt aanvliegen en duikt helemaal in de pindakaaspot, zo grappig! Het vinkje en het roodborstje poseerden ook gewillig net als houtduif Flip; alle houtduiven heten bij ons Flip omdat ik een keertje een houtduif groot gebracht heb en die noemden we Flip en dan blijft dat zo. De kauwen zijn druk de takken in het plantsoen aan het opruimen, er liggen nogal wat in het gras na de stormachtige wind van zondag en de kauwen slepen er mee rond, voor het nest neem ik aan.

 

Het vervolg verhaal van de torenvalken, ik moest lachen toen ik zag dat Flip de houtduif nog een poging wilde wagen en vlak boven het hol ging zitten, houtduiven zijn van die grote slungelige onhandige vogels in mijn idee en die kunnen nooit tegen de torenvalken op maar de dappere Flip meende toch dat ie kans had, nou mooi niet dus! Ma torenvalk zit vaak rustig aan de rand van het gat, veertjes poetsen enzo, geregeld komt pa torenvalk aanvliegen en duikt dan in het gat en wat daar verder gebeurt is privé  😉 haha. Ma torenvalk gaat er zelf ook af en toe op uit, op jacht denk ik en ik kiekte haar toen ze aan de maaltijd zat; muis stond op het menu en dat werd met smaak opgegeten 😮  zolang ik haar nog veel zie zitten op de rand van het gat zit ze nog niet te broeden denk ik dus eitjes zijn er nog niet maar dat zal niet lang meer duren als pa goed z'n best heeft gedaan tenminste! 

Tijdens wandelingen kijk ik altijd goed om me heen om niks te missen van de mooie dingen in de natuur, ik ben dus ook niet bepaald een snelwandelaar ... ik kijk naar de omgeving; de tuinen en de bomen en de vogels en ook geregeld naar de grond en laat ik nou in een minuscuul tuintje een goudsbloem zien staan; ik keek naar het mooie gekleurde bloemetje en zag toen dat het bruine hart van de bloem er wat vreemd uitzag dus door m'n knieën en wat zag ik; een mooi klein groen rupsje! Ik had Boef bij me en die wil nooit stilstaan maar ik wilde dit kieken met de camera in macro-stand en dan moet je de camera echt stil hebben maar gelukkig was Boef bereid om even te gaan zitten en zo kon ik op mijn knieën dit rupsje kieken in het hart van de goudsbloem, wat een lief plaatje, klein maar zo mooi! Thuis heb ik uitgezocht welke rups dit is en welke vlinder dit wordt; het is de rups van de agaatvlinder; foto rechtsboven van internet geplukt dank je wel google!

Vrijdagochtend inpakken en op naar de camping! Gelukkig mogen wij wel naar ons plekje in het bos omdat we zelf sanitaire voorzieningen hebben en een eigen tuin. Ik had er zo'n zin in om naar ons heerlijke plekje te gaan in het bos, naar onze gezellige stacaravan en de fijne tuin met de beestjes! Helaas waren er meer diertjes blij met onze caravan … oh oh! Toen we aankwamen wilde ik de boel lekker luchten en dus alle ramen open en de kussens op de bank even opschudden en wat een schrik … ik tilde een kussen op en daar vlogen 2 muisjes geschrokken op, nou ik weet niet wie er meer schrok de muizen of ik maar ik heb zo gegild dat heel Havelte zich lam schrok! Ik ben echt niet bang voor muizen maar je schrikt je rot  😮 ze hadden een heerlijk nestje gebouwd in het kussen waar nu een groot gat in zit dus, gelukkig nog geen gezinsuitbreiding! We hebben maatregelingen genomen zodat ze het niet meer leuk vinden in onze caravan, als ze buiten in de tuin willen wonen prima maar niet binnen! Toen de voederplek gevuld en hopen dat de vogeltjes ons voederplekje weer snel zouden ontdekken en ja hoor; net of hadden ze bericht gekregen dat de fam. Hoekstra er weer was want binnen een half uur kwamen de eerste vogels al een kijkje nemen in ons vogeltjesrestaurant en er kwamen snel meer, Frans zei; dat gaat via de tam tam en dat werkt goed! 

Het was fris maar we hadden genoeg te doen, ik poetsen en Frans in de tuin bezig en later een borreltje bij de houtkachel  😊 onze grote houtkachel verwarmt ons terras heerlijk! 'S avonds binnen in de stacaravan waar het ook knus en warm was. 

Zaterdagochtend was ik zo benieuwd of er ook andere vogels zouden komen eten, vogels die je niet zo vaak op onze voederplek thuis ziet, de hondjes uitgelaten in de ochtendschemer en toen even op mijn laptop bezig, toen het helemaal licht was geworden keek ik even door het raam, nieuwsgierig of er al enige actie was op de voederplek en wat zag ik! Het eekhoorntje zat al heerlijk te smullen van de vetbollen! Nou dat was een hele verrassing dus ik snel op mijn kijkhutplekje met de camera  😊 het eekhoorntje had het er maar druk mee, ik heb dat trouwens nog nooit eerder gezien dat ze van de vetbollen eten maar hij of zij vond het erg lekker! Later kwam ook de gaai zijn ontbijtje halen, pinda's als ontbijt en de gaai neemt er meerdere mee, dat kan omdat hij een keelzak heeft, erg handig! Als dank voor het eten ging de gaai uitgebreid voor me poseren al was ze Doutzen Kroes 😄 wat een cadeautje want deze vogel is anders zo schuw, maar ze zag me ook niet natuurlijk want ik heb een prima verstop plekje om te kieken! Het was zo gezellig druk op de voederplek, roodborstjes en de boomklevers en natuurlijk de gewone pimpelmezen en koolmeesjes en merels.

Ook heb ik goede hoop dat er gezinnetjes gesticht worden want er werd al nieuwsgierig rond gekeken naar een geschikte woning! We hebben veel vogelhuisjes dus de keuze is reuze maar er zijn 2 huisjes die duidelijk in de smaak vallen, en voor de aankleding van hun woninkje heb ik gezorgd want ik heb de hondjes goed gekamd en de haren in kleine stukjes geknipt en op de grond neergelegd en zo kunnen ze een lekker warm tweekleurig tapijtje aanleggen, Boef z'n zwarte haartjes en Benji levert de blonde variant 😊 ik zag al een koolmeesje haartjes oppakken! Heerlijk om dit alles gade te slaan!

Fijne wandelingetjes gemaakt in het bos waar het nog wel heel kaal was maar alles staat op het punt om los te gaan, overal al knopjes in de bomen en planten!

Ook met de fiets tochtjes gemaakt en zondagochtend wilde ik de zonsopkomst zien maar wat was het koud 's morgens vroeg! Bbbrr de stap om uit bed komen was zelfs voor mij als vroege vogel moeilijk want ik voelde de kou al toen ik nog in bed lag, onder het dekbed was het warm maar als ik mijn hand boven het dekbed stak … help wat koud! Rond half 6 genoeg moed verzameld en uit bed gestapt en snel de kachel aangezet, de hondjes even uitlaten en toen om half 7 op het fietske op pad, heerlijk! Helaas had ik geen handschoenen meegenomen dus mijn vingers bevroren zowat, om beurten mijn handen in de jaszak. Maar het tochtje was zalig, ik zag 2 hertjes maar uit de verte helaas, eentje was dichterbij maar toen ze mij zag vloog ze snel tussen de bomen; ik zag net het witte kontje tussen de bomen huppen!

De zon kwam mooi rood tevoorschijn tussen de bomen en toen ik weer richting de camping fietste zag ik in het dorp juffrouw ooievaar op het nest, zo mooi dat ze gewoon in het dorp hun nest hebben! Een heerlijk maar koud tochtje en om 8 uur weer bij de caravan en opwarmen! Het was een heerlijk weekend op ons plekje!

Zo was de week weer voorbij, een week waarin we onze knuffelaar Storm ontzettend missen en Boef lijkt ook van slag, is zo onrustig en wil constant op schoot liggen en maakte zelfs ruzie met Benji en dat is echt uitzonderlijk van het is zo'n close stel. Tja de roedel is niet meer compleet, dat zal het wel zijn.

De kids zien we al een tijdje niet maar ze verblijden ons veel met foto's en filmpjes van de kleintjes en we beeldbellen natuurlijk zo hou je mooi contact, Jolanda knutselt veel met ze en geeft Jennifer les en Myrthe vermaakt zich ook prima; wat kregen we een prachtig filmpje en foto's van Myrthe achter haar nieuwe piano! Myrthe Soerjadi! Zo fijn allemaal!

Ik ben weer bezig met schilderen en dat voelt goed, fijn om me weer te kunnen uitleven op het doek! Ook de kapper is al een poosjes gesloten dus nu heb ik lang haar wat in staartjes kan 🤣 Haha!

En nu maar weer de nieuwe week induiken met prachtig weer volgens de geleerden, nou ik ga maar in training want ik knap zowat uit mijn kleren! Fietstochtjes maken en wandelingen en veel water drinken … hoop dat de kilo's er dan weer afvliegen,!

Fijne week iedereen en maak er wat van, de situatie is nu eenmaal zo ie is en we moeten het ermee doen.

 

Met liefs

 

 

 

 

De week van 23 tot 30 maart

Veel thuis afgelopen week, gelukkig mogen wij nog wel een frisse neus halen en dat doen we dan ook, op de vroege ochtend als je heel weinig mensen tegenkomt of op stille plekjes.

 

Maandags was het heerlijk zonnig weer en ik had de achterdeur open staan, en onze hondjes genoten al van het zonnetje! Lekker lui in de zon en ik heb maar even een kleedje voor ze neergelegd...

'S middags had ik mijn vrijwilligersbaantje, de kerkkrantjes rond  brengen en toen ik langs de boerderij in Ypecolsga kwam zag ik iets heel liefs, een jong veulentje met mama merrie! Ach het veulen was zo vrolijk aan het rond dartelen en af en toe ging ze haar dorst lessen bij mama! Een prachtig plaatje en ik heb er een tijdje gestaan en genoten!

Mijn wandelingetjes 's morgens vroeg zijn heerlijk, de prachtige gekleurde luchten en de opkomende zon en de rust  😊 buiten het dorp wandelen en langs de haven en door het dorp langs de Eewal weer naar huis, bijna geen mens te zien dus afstand houden was makkelijk. Leuke kiekjes kunnen maken en om 7 uur al weer thuis! Dat is echt genieten en wat fijn dat dat nog kan en mag!

Ik kon leuke vogeltjes kieken, het roodborstje en het vink vrouwtje kwam hier eten met haar mannetje net als meneer groenling en de zon scheen net volop op zijn prachtige groene veren! Hij gaf bijna groen licht! Ik zag verliefde houtduiven  😉 een stelletje zat knus te flikvlooien in de boom voor ons huis, ze konden niet van elkaar afblijven zo verliefd waren ze, zo leuk om te zien! Bij de jachthaven zag ik een tortelduifje op het nest zitten, zo prinsheerlijk! Ik zag een scholekster zonnebaden op een paal in het water van “De Welle” ik dacht dat vogels meestal op een paal zaten maar liggen doen ze dus ook, of deze scholekster was gewoon lui, haha!  De grutto zag ik ook in het veld helaas alleen uit de verte. Kleurrijk is het wel nu overal!

Bij de torenvalken in de grote wilg voor huis is het rustiger, ik denk dat duidelijk is voor de kauwen dat ze verslagen zijn, ze dreigen af en toe nog wel; gaan vlakbij het hol zitten (foto's boven in de collage) maar verders heb ik geen aanvallen meer gezien. Ik zag een torenvalk die met een muis aan kwam zetten en die ging hij lekker oppeuzelen in de boom naast de wilg, kon het niet kieken helaas door alle takken heen. Voor de rest zitten ze vrij relaxt bij of in het hol al houden ze de omgeving wel goed in de gaten, ik ga af en toe nog wel in de auto zitten om ze goed en van dichtbij te kunnen kieken, mooi kijkhutplekje hoor! Wordt vervolgd!

We hebben mooie tochtjes gemaakt in de bossen; vrijdags in het bos tussen Sint Nicolaasga en Idskenhuizen, het Eysinga-State bos, een prachtig gebied met een grote vijver waar we omheen gewandeld hebben. Langs het pad mooie houtwerkstukken, een heerlijke wandeling in de natuur met het prachtige zonnige weer al vonden meer mensen dat ... echt druk was het niet maar we kwamen toch af en toe andere mensen tegen en dan vluchten wij van het pad af en doken tussen de bomen, vinden we ook niet erg ! En even op de kiek met een prachtige houten aap, zoiets vind ik leuk!

En heel veel lammetjes gezien huppelend in het gras en ook lui aan het zonnebaden, het is toch zo'n vrolijk gezicht! Die lieve koppies en het is net of lachen ze! Net als ik genieten heel veel mensen van deze diertjes maar helaas belanden ze over een tijdje bij sommige mensen op het bord, als ik daaraan denk wordt ik verdrietig en ik begrijp het ook niet  😢 die lieve leuke beestjes kan je toch niet opeten ...

Dat het volop lente is ondanks de koude wind is te merken aan de insecten, zoemende bijtjes en zweefvliegen kon ik mooi close-up kieken, je ziet het stuifmeel op de pootjes 😊 en ik zag de bloedrode kniptor! Nou ben ik geen held in kleine kriebelende beestje maar ik durfde bij dit torretje toch wel dichtbij te komen, op m'n knieën in het zand maar toen kreeg ik dat mooie rode diertje leuk op de kiek!

Wij kregen afgelopen week ook met verdriet te maken al valt het in het niet met het grote verdriet wat er nu in de wereld speelt … maar voor ons was het toch nog onverwachte afscheid van onze Storm erg verdrietig, ze was al oud en dat ze achteruit ging zagen we wel maar ach, het ging nog redelijk. Ze bleef wel steeds vaker binnen en sliep veel en het liefst bij Frans of bij mij op de schoot of in onze hals, ze werd magerder en echt een oudje, afgelopen week zagen we dat ze weinig meer in beweging kwam en ze ging vreemd liggen slapen, niet meer zo gezellig in een rondje, Vrijdag ging ze snel achteruit en wiebelde op haar pootjes en miauwde zachtjes, Storm was op dat was ons duidelijk en zaterdagochtend zijn we met haar naar de dierenarts geweest die hetzelfde concludeerde. Ze is in mijn armen voor altijd in slaap gevallen en is nu bij haar vriendinnetjes Misty en Pepper. Lieve Storm wat gaan we je missen en wat was het afscheid moeilijk ... 15 jaar geleden werd ze bij ons gebracht door iemand uit het dorp die haar tijdens een fietstochtje op een verlaten binnenweggetje gevonden had, nog piepklein en hooguit 6 of 7 weken oud, gedumpt waarschijnlijk. Degene die Storm bij ons bracht kon haar niet houden maar dacht misschien kan ze wel bij de fam. Hoekstra terecht en natuurlijk kon dat, we hadden Misty en Pepper al maar daar kon nog wel een poes bij en Pepper ontfermde zich echt over haar als een moederkloek, zo lief! Frans is 's avonds samen met onze dochters naar de dierenarts geweest met Storm voor een check-up en anti-vlooien midden en ontworm-spul en zo kwam ze in ons leven, we noemden haar vaak; onze asielzoekster! En nu is ze na 15 jaar uit ons leven … het zal wennen zijn want ze was zo lief! We missen haar nu al, onze knuffelkat en de tranen zitten hoog en af en toe stromen ze uit onze ogen. Voor het eerst zijn wij nu zonder poezen in ons leven ... raar hoor. Toen wij trouwden bijna 39 jaar geleden hadden we gelijk al poezen, tja het zal wennen maar nu heb ik nog steeds het idee of kan ze zo binnen komen lopen of dat ik haar hoor miauwen ...

We zijn zaterdag na het trieste afscheid van Storm met de hondjes er op uit gegaan, afleiding zoeken. Een wandeling in het Harichsterbos en een ritje door de natuur, het helpt om de zinnen te verzetten en ik zag zelfs prachtige kleine zwammetjes op een boomstronk, net een open bekkie! De verdere dag was anders dan anders, we hadden alle twee een knoop in onze buik van verdriet.

Zondags hebben we een mooi tochtje gemaakt richting Koudum en bij het Heidenschip een wandeling gemaakt langs het water en wat waaide het hard! Het was niet normaal meer en zo koud! Ik hou echt wel van uitwaaien maar ik was blij dat ik weer in de auto zat! Onderweg veel moois gezien, een zwaan en een meerkoet op het nest, 2 mooie eenden en vooral de smaragdeend met zijn prachtige glimmende groene kop is een plaatje! Gele berm bloeiers fleuren de boel op!    Daarna hebben we de voorraad kattenbrokjes en kattengrit bij Leonie en Jort en Myrthe gebracht, even zwaaien voor het raam en weer weg, we houden nu maar even afstand al is het erg moeilijk … ik mis ze allemaal! We mogen nog wel op visite dat weet ik maar dan moet je eigenlijk afstand houden en dat wordt moeilijk met de kleinkinderen die gewend zijn om bij ons op schoot te zitten en leg dat die kleintjes maar eens uit dat dat niet mag. Nare boel. Het is wel fijn dat we kunnen beeldbellen, zo kunnen we elkaar zien en met elkaar babbelen, erg leuk!

Veel mensen zitten noodgedwongen thuis en ik zie dat ook aan de bezoekers aantallen op mijn websites, veel meer bezoekers dan anders terwijl ik normaal al niet te klagen heb, elke maand honderden bezoekers op beide websites en dat is toch best veel voor een gewone huis/tuin en keuken hobbyist , ik vind het mooi als mensen genieten van het bekijken van mijn natuurfoto's en van schilderijen en het lezen van mijn blog, en nu helemaal in deze moeilijke tijd!

Het vogelhuisje wat Freddie maakte en wat Eva laatst op geschilderd heeft toen ze bij ons logeerde heeft Frans op de muur van de schuur bij mijn moeder opgehangen, zo kan mijn moeder er plezier aan beleven als er vogeltjes willen gaan nestelen en de vogels waren gelijk al geïnteresseerd in het fleurig beschilderde huisje! Fantastisch, vogeltjes houden ook van kleur dus! Met mijn moeder gaat het goed gelukkig al hoopt ze wel dat dit niet te lang gaat duren want ze wil zo graag weer naar haar zus en zelf naar de winkel maar wat is het fijn dat mensen uit het dorp om de ouderen denken, mijn moeder kreeg al verschillende lieve kaartjes en van de buurtkinderen kreeg de kleurplaten en daar werd ze erg blij van.

Zondag aan het einde van de middag werd ik opeens blij verrast! Het echtpaar groenling kwam samen bij ons eten! Ik heb zo nog nooit samen kunnen kieken en nu zaten ze gezellig samen aan het diner! Goed is te zien dat het mannetje veel mooier gekleurd is dan het vrouwtje ... tja mannen zijn in de dierenwereld altijd veel mooier! Leuk is het toch dat je vanuit de woonkamer zo kan genieten!

Ik vermaak me verders ook prima, de serie boeken van Lars Kepler heb ik uit en ik ben nu bezig met de Zweedse thrillerserie van Henning Mankell, met inspecteur Kurt Wallander, heerlijke spannende boeken waar je echt in kruipt en je even doet vergeten wat er in de wereld speelt.

En ik heb eindelijk weer eens schets op het doek gezet!  Eerst kon ik door de pijn van mijn gekneusde ribben niet bezig en nu dat een stuk beter gaat wil ik ook weer schilderen maar in mijn hoofd is het onrustig door alle zorgen van wat er nog allemaal op ons af komt  🤔 hopelijk vind ik in het schilderen ook afleiding en rust, ik ga het in elk geval proberen.

Iedereen een goede week toegewenst en hopelijk in goede gezondheid, laten we hopen dat deze ellende snel voorbij is!

 

Met liefs

 

 

De week van 16 tot 23 maart

 

Het is een vreemde tijd en hoe het allemaal komt weten we niet maar ik schrijf toch maar mijn stukje omdat ik nu toch tijd zat heb en schrijven zo leuk vind om te doen, ik heb ook veel foto's kunnen maken omdat we wel wandelingetjes hebben gemaakt met de hondjes, we zoeken wel altijd hele rustige plekjes op en komen dan ook geen of heel weinig mensen tegen en als we iemand tegenkomen houden we afstand.

Maandags hoefde ik niet op te passen maar ben wel naar Sneek gereisd met de bus, ik moest nog een kaartje kopen omdat ik mijn ov-kaart niet opgeladen had … nou het werd een gratis ritje want ik mocht niet bij de chauffeur komen, zijn plek was afgezet met lint en ik moest achter in stappen. Begrijpelijk allemaal, toen ik door de stad liep kon je wel merken dat alles anders was, het was zo stil.

 

Bij Jolanda en de kids was het gezellig en omdat ik nog niet werk en ben ik een nachtje blijven logeren. Freddie had een klus in Limburg en bleef dus een paar dagen weg en dat wisten de kids natuurlijk maar het kwam wel af en toe ter sprake, Jolanda zei dan; heit komt niet thuis; heit werkt ver weg en gaat in de kost, dat werd een leuke woordspeling want in het Fries noemen wij een kast --- kost ! Dus toen kwam de vraag van de kids; wanneer komt heit weer uit de kost? Haha, machtig.

Dinsdagochtend was ik zoals altijd vroeg wakker en de rest van de familie sliep nog als een roosje, ik zag een redelijk heldere lucht en dacht; eruit! Even de fiets van Freddie geleend en een mooi tochtje gemaakt langs de Oudvaart en wat bofte ik want ik zag een schitterende zonsopkomst, de lucht kleurde voor de zon opkwam al rood en bij het sluisje kwam de zon erbij en werd het oranje. Een machtig mooi gezicht en ik kon mooie kiekjes maken met de vogels erbij als bonus!!

Toen ik weer richtig huize de Leeuw fietste zag ik bij de vijver een grote bruine kuifeend, wat een mooi apart beestje met dat grappige pruikje haar/veren op haar kop! En toen hoorde ik een bekend geluid … het geklop van de specht! Nou het was niet zomaar het bikken op een boom maar het bikkelen op ijzer, wat een herrie en waar kwam het vandaan? Ik moest goed opletten en luisteren want hij hield steeds pauzes maar ik ontdekte de specht op het dak van een huis op een kachelpijp, och wat had hij het druk met bikken op ijzer en dat geeft toch een herrie, ik weet dat hij dat doet om zoveel mogelijk indruk te maken op de vrouwtjes … veel herrie dus dan imponeer je de vrouwen 💪 ik denk dat de bewoners van het huis er niet blij mee waren met deze herrie in de vroege ochtend!

 

Dinsdags einde middag zijn Frans en ik even naar het bos gegaan bij Harich, wandelen op een plekje waar heel weinig mensen komen, er viel ook weinig te kieken maar toch zag ik wat … een eng beest dat in de boom zat! Haha, ik vind dat zo leuk dat een gewone tak sprekend op een dier lijkt met een echt oog en een bek! Zo af en toe zie ik zoiets maar je moet dan wel goed kijken!

Ik was verrast toen ik op de voederplek bij ons voor huis opeens het groenling vrouwtje zag! Die zien we zeer zelden hiero, ze liet zich eerst niet kieken maar geduld was weer een schone zaak want aan het einde van de week wilde ze poseren! Ze zag me bij het raam staan maar het was oké 😊  ik hoopte natuurlijk dat ze haar mannetjes eens mee zou nemen want ik weet dat die veel mooier gekleurd zijn en warempel zaterdags kwamen ze samen! Het mannetje liet zich maar heel even zien maar ik kon toch een paar foto's maken en ik hoop dat het echtpaar vaker komt. Kees kwam ook met z'n vrouwtje en ik zag dat vrouw Kees ook een snor heeft ! De tortelduifjes komen meestal samen, een leuk gezellig stelletje!

We hebben ook een klein wandelingetje gemaakt door het land net buiten Woudsend en wat zagen we veel doerebouten oftewel lisdodden, een prachtig gezicht want ze waren half of soms helemaal ontploft, het waaide hard en de pluisjes van de  de doerebouten vlogen over het land.  Het was koud in het open veld maar uitwaaien is ook heerlijk.

Tijdens vroege wandelingetjes is het al heerlijk licht en valt er veel te genieten, veel bloeiende bomen en planten; de Japanse kers is een plaatje net als de blauwe druifjes en andere blauwe bloemetjes en de bermen kleuren al geel, de specht zat herrie te maken op een lantaarnpaal en de molen stond mooi met de wieken naar me toe, leuk plaatje met het skûtsje erbij. Boef pikte weer een appeltje 😉 hij weet de appelboom waar nog steeds appels afvallen goed te vinden, duikt in de struiken onder de boom en komt met een appeltje in zijn bek weer terug! Kees zat heel kleurig in de kerspruim, wat een mooi fleurig plaatje zo!

Dan het verhaal van de wilg, we zien de torenvalkjes steeds vaker en ik denk dat ze besloten hebben om hier te nestelen; er werd zowaar voor onze neus een wip gemaakt!  Ik wilde proberen om ze zo mooi mogelijk te kieken maar ik wil ze niet verstoren … dus kwam ik op het idee om in onze auto te gaan zitten dan val ik niet op! Ik heb zaterdags en zondags een tijdje in de auto gezeten en zondagochtend was het bingo! Het was ideaal, de zon scheen en de valkjes zaten mooi in en bij het nest en ik kon ze kieken zoveel ik wilde maar helaas niet samen bij het hol, als je ze observeert zie je dat er nog dikke oorlog is met de kauwen, er wordt geknokt om het hol. We zagen dat de valken serieus bezig zijn met een gezinnetje te stichten want ze waren aan het paren bovenop de boom, ik kon het nog snel kieken maar het is helaas geen scherpe foto, het was dan ook een echt vluggertje wat niet goed te kieken viel, haha (in de collage rechts onder)!  Ik hoop dat de kauwen de boel niet verzieken, afwachten maar!

Frans geniet nu ook veel van het hele gebeuren voor ons huis, zit veel voor het raam te kijken want tja er is verders niet veel te doen, geen voetbal enz. Zaterdagmiddag ging hij uit verveling maar zegeltjes plakken  😂 een klusje wat zo'n 1 x per jaar gebeurt! Nu heeft hij toch maar mooi een gratis fles berenburg verdient!

Zaterdagochtend scheen de zon al vrolijk en we besloten om een mooi rustig plekje uit te zoeken voor een wandeling met de hondjes, op naar de Wyldemerk! Wat was het heerlijk en stil met alleen het vogeltjesconcert als achtergrond muziek, geen mens te bekennen! De zon scheen mooi in het water van de vijvers, het was nog te koud voor de libellen helaas en de Nederlands landgeiten lieten zich ook niet zien net als de grote koeien maar de natuur is daar zo mooi en heuvelachtig dat wij ons in het paradijs waanden.

Zondags hebben we een ritje gemaakt naar de camping, spulletjes brengen. Vlak voor we bij de camping aankwamen zagen we heel veel ooievaars die al druk bezig waren met het voorjaar, een paartje in actie op het nest en sommigen lagen ook al plat in het nest maar het lijkt me stug dat ze al eieren hebben dus misschien wel gewoon lekker lui genieten in het zonnetje, nu kan het nog voordat straks de drukke tijd aanbreekt met de jonkies! Ik kon ze allemaal gewoon kieken vanuit de auto.

Bij de camping aangekomen ging Frans nog wat plantjes planten en ben ik eerst even naar de Tosca boom gelopen die vlakbij is, daar wil ik altijd even heen. Van verre zag ik al wat fel gekleurds op de stam … wat gek wat was dat? Groot was mijn verrassing toen ik zag wat het was! Er stond een kleine dinosaurus op de stam! Nou dat zal een of ander kindje wel gedaan hebben maar ik denk dat dat niet zomaar is gebeurt … dit is een grapje van Tosca! Zo vaak is er iets speciaals op deze stam, dat is niet zomaar iets, echt niet!

Nadat de kleine klusjes klaar waren hebben we een rustig plekje uitgezocht voor een wandelingetje met de hondjes, bij het waterwin gebied bij Darp en dat was fijn! In het nog behoorlijk kale bos en bij de vijvers waar veel kikkerdril in lag, de kikkers hadden de voortplanting al geregeld! Mooi om te zien! Er waren heel weinig mensen en als we al iemand tegen kwamen hield degene keurig afstand en wij ook, zo hoort het!

Het is nu officieel lente en de lentekleur is groen … zo groen als het koppie van de hele gewone mannetjes eend maar wat is ie toch prachtig vooral in de zon, een soort metallic groen, echt zo mooi! Ik ben nu op mijn website  begonnen met de lente in het menu, komende week ook maar eens oude foto's verwijderen want mijn website puilt uit van de foto's … ik vind het sorteren altijd moeilijk en foto's weg doen helemaal maar ja … het moet gewoon.

Nu weer een nieuwe week en voor ons allemaal is het spannend, hoe gaat deze ellende  zich verder ontwikkelen? De kinderen mogen niet naar school maar ik zie ze wel met elkaar spelen in het dorp en in de speeltuin en op het schoolplein … tja. Frans moet gewoon werken met collega's en ga zo maar door. Ik ben zelf niet bang om het virus te krijgen maar ben erg ongerust over mijn moeder en de (klein)kinderen. Vooral mijn moeder die kwetsbaar is, ze ging begin van de week nog wel naar buiten maar ik heb met haar overlegd en we hebben besloten dat ze voorlopig niet meer naar buiten kan, alleen nog in de tuin bij haar huisje. Maar als ik ziek zou worden kan ik niet meer voor mijn moeder zorgen en dat beangstigd me, ik zorg voor haar; doe haar boodschappen en regel haar medicijnen enz, help hoe moet het dan! Dagelijks kom ik bij haar maar we houden wel enige afstand, geen knuffels en tûtsjes meer en maar hopen dat dit verschrikkelijke virus snel over is, toch maar proberen om er kalm onder te blijven.

 

Dus we houden de moed erin en gelukkig ben ik over het algemeen een positief mens!

Voor iedereen toch een goede week toegewenst, hopelijk gezond blijven en ons best doen om goed om te gaan met dit alles op welke manier dan ook.

Met liefs 

 

 

De week van 9 tot 16 maart

Maandags voor het eerst weer een ochtendwandeling gemaakt met Boef, ik weet dat Boef nog wel eens onverwachts een ruk wil geven aan de lijn dus ik was super alert want help … zoiets wilde ik nu niet! Nog steeds een pijnlijk lijf dus voorzichtig aan, maar het was wel fijn om weer een lekkere ochtend wandeling te maken en weer wat in het dagelijkse ritme te komen, ik genoot van een beetje zon die probeerde door de wolken te breken en dat werd mooi weerspiegeld in het water van de haven, de zonnestralen zetten het huis van “juffrouw Trien” in de spotlights … dat huis blijf ik zo noemen, dat zit in zo in mijn kop. Toen ik bij het Julianaplantsoen wandelde zag ik de uitbundig bloeiende rode kerspruim … wat heeft die toch prachtige bloemetjes!

Ik voelde me een stuk leuker en de zon scheen dus dacht; laat ik maar een fijn fietstochtje maken naar het Heegermeer en dat ging lekker en ondanks dat de zon me niet wilde vergezellen fietste ik verder, langs de boerderij met de prachtige sier-eenden waar ik de naam niet van weet ... zo fietste ik 10 km en bedacht me dat ik voortaan in ieder geval weer fietstochtjes kon maken … nou dat vond mijn lijf dus niet want dinsdags verging ik van de pijn die weer veel erger was geworden, ik was dus een beetje te enthousiast bezig geweest  🙈 tja me kalm houden is niet mijn ding! Dinsdags dus maar weer in de rust stand en meer pijnstillers, ik moet echt oefenen om te leren om rustig aan te doen!

Gelukkig maakte ik wel elke ochtend weer mijn wandelingetjes met Boef en woensdags had ik gehoopt op een mooie zonsopkomst die dan zo mooi te kieken is bij de jachthaven … nu dat viel erg tegen maar toen ik op de Eewal liep en de weg overstak zag ik dat de zon doorbrak en dat gaf een leuk doorkijkje bij de brug!

Met Benji maakte ik elke ochtend een rustig kuiertje door het dorp, ach we lopen nu in hetzelfde tempo 😉 en ook maar een klein stukje, en zo kon ik ook mooie fotootjes maken op mijn gemak, een hommel die lekker op de bloemetjes zat en veel kleurige knopjes en bloemetjes en donderdags toen Benji jarig was vond hij een tennisballetje op straat,   hij vond zelf een verjaardagscadeautje … tja als je baasjes dat vergeten te doen moet je dat zelf doen!

Donderdagochtend waaide het zo hard en toen ik met Boef op pad was vond ik het heftig, bij de haven zag ik de golven op de kant botsen en dat was grappig, net of was het water aan het dansen! En toen ik langs de Eewal liep kwam de zon op en dat was prachtig want hij werd met goud omringt!

En donderdag was een feestdag want onze knuffelbeer Benji was jarig en werd 12 jaar! Eigenlijk een wonder want anderhalf jaar geleden kregen we al te horen dat hij niet lang meer zou leven maar gelukkig werd dat een heel ander verhaal en met de juiste medicatie knapte Benji zo goed op! Ja hij is wel echt oud en heeft natuurlijk het nodige meegemaakt, 2 operaties en een acute hernia en is zijn conditie niet echt goed maar hij is blij en vrolijk en als het kan gaat hij met ons mee op pad eventueel met de Benji-mobiel. 

Hij vertedert ons ook zo vaak met zijn lieve blik en knuffels en laat ons lachen, als wij ons toetje op hebben en hij en Boef de restjes uit het bakje uit mogen likken komt hij als het bakje schoon is naar ons toe en meld even dat het lekker was en hij nog wel wat wil! De schat, zo leuk! Ik hoop dat hij nog een tijdje bij ons mag blijven!

Toen we einde middag nog een boodschapje moesten doen in Balk reden we terug via het natuurgebied “het Swin”,  we zagen verschillende roofvogels maar niet eentje was bereid om te poseren maar bij “de Fluessen” kregen we toch nog cadeautje want de zon kwam vlak voor hij zou verdwijnen nog even dag zeggen en als een prachtige gouden bal zakte hij in het water, Frans probeerde hem nog te vangen maar hij glipte tussen zijn handen door 😄 !

Frans wilde vrijdags een ritje maken naar Havelte, naar onze stacaravan om alvast spul te brengen omdat we eigenlijk komend weekend er weer heen willen voor een nachtje, ik zag het nog niet zitten om mee te gaan dus stelde ik voor; breng je mij eerst even in Sneek dan kan ik dagje naar Jolanda en de kids en Jennifer wat extra aandacht geven die ziek thuis was vanwege een middenoorontsteking en zo gingen we naar Sneek via een klein omweggetje langs de Krimweg 

en tot onze verrassing zagen we 2 reeën die het heel leuk hadden met elkaar 😉 een soort van voorspel denk ik want  de reebok en de ree dolden door het land, het zag er erg leuk en vrolijk uit! 

Rond koffietijd was ik bij de kleintjes en ze misten mij ook, ze hadden aan Jolanda gevraagd; is beppe nog steeds gevallen? Leuk dat prietpraat  😊 we zijn even gaan knutselen en met Jennifer woordspelletjes gedaan en natuurlijk ook Michael en Eva aandacht geven, memory gedaan met de dametjes en wie verloor dik … beppe dus! Ingemaakt worden door je kleinkinderen 😔 oohhh ! 

Ik zag een leuke verrassing in de boom naast de tuin want het echtpaar houtduif is weer terug op het nest! Wat fijn dat ze er weer zijn, vorig jaar hebben ze 2 keer een gezinnetje gesticht en in totaal 3 jonkies groot gebracht en nu zijn ze weer bezig met renovatie werkzaamheden bij het oude nest om er aanstonds weer eitjes in te leggen en kids groot te brengen, het hele gebeuren kon ik vorig jaar volgen en kieken en dat was zo leuk! Op de voederplek was het niet druk maar grappig was dat de eenden ook even kwamen kijken of er wat voor hun was.

 

Een heerlijk dagje!

Zaterdags weer op naar Sneek, Frans ging met Jort een berg afval naar de stort brengen en ik kon zo mooi bij Myrthe en Leonie zijn en genieten van die kleine schat! Myrthe houd van verkleden en ging eerst verkleed als giraffe .. daarna in de prinsessen jurk van Elsa en Anna en toen werd ze dokter, het witte uniform trok ze aan en met de dokterstas erbij moest beppe er aan geloven! Ik werd uitgebreid onderzocht; bloeddruk controle en verders alles wat nodig was, toen kreeg ik een prikje en werd door Myrthe gezond verklaard! Nou dat is toch fantastisch  😊 later nog de eendjes gevoerd en zo was de ochtend om, heerlijk!

Het bleef heerlijk weer en dus zijn we in de loop van de middag maar een ritje gaan maken in de auto, rondje om het Slotermeer. Bij de Lytse Jerden hebben we gewandeld en het was er heerlijk! Blauwe lucht met mooie wolken en de zon en groot was onze verrassing toen we een grote groep schapen zagen met lammetjes die zo druk aan het spelen waren, lekker rennen en dollen een prachtig gezicht! Heerlijk tochtje!

Zondags minder zon en ik ben lekker in huis bezig geweest met nieuwe kaarten maken van mijn natuurfoto's, leuk dat de verkoop en de belangstelling van de natuurfoto-kaarten altijd maar door gaat! Een wandelingetje bij het Slotermeer gemaakt en in de loop van de middag belde Freddie op dat hij ging koken op de bbq en of we zin hadden om te komen eten ... nou zeker wel! En zo kreeg de zondag een leuk en lekker einde en toen we weer naar huis reden gaf de zon ons nog een knipoogje mee! 

En dan het vervolg van de grote wilg in het plantsoen bij ons voor huis, groot was mijn verrassing toen ik na een ochtendwandeling de torenvalken weer zag bij het hol in de boom, ze geven het toch nog niet op dus! Ik heb de boom met zijn vele gasten geobserveerd afgelopen week en zag dat de spreeuwen nu ook een holletje ontdekt hebben aan de kant van ons huis en zo kan ik dat ook mooi zien. De torenvalken en de kauwen hebben echt oorlog … ze jagen achter elkaar aan en dat gaat soms heftig! De torenvalken zijn niet bang en gaan volop in de aanval maar als ze even weg zijn gaan de kauwen weer in het gat zitten dus die geven het ook nog niet op. Wordt vervolgd!

Afgelopen week kiekte ik zowaar een paar bevroren bloemetjes in het gras, nou hoe is het mogelijk, haha!

Nu weer een nieuwe week en gelukkig knap ik leuk op, sinds een paar dagen geen pijnstillers meer al heb ik nog wel pijn maar het is wel te doen als ik me rustig hou, het huishouden doe ik in slow motion net als een 100 jarige 😂 straks ga ik weer naar Sneek maar met de bus want een eind fietsen lukt me nog niet, gezellig naar de kleintjes, oppassen hoef ik niet want Jolanda hoeft vanwege het corona virus niet naar haar vrijwilligersbaan in het ziekenhuis en de kids zijn ook vrij dus dan gaan we wel wat leuks doen met elkaar. Het weer schijnt lenteachtig te worden dus ik zou zeggen lekker genieten en de buitenlucht in als het kan, en voor degene die ziek zijn of beperkt door het virus; sterkte!

 

Fijne week, met liefs

 

 

 

De week van 2 tot 9 maart

Het was een andere week dan normaal maar ik heb me toch wel vermaakt, veel rusten en mijn lijf gaf dat ook wel aan, als ik teveel deed kreeg ik gelijk meer pijn dus dan wil je wel. Boeken lezen en het vogel gebeuren in de gaten houden en ook mijn oude foto's eens doornemen want ja … tijd zat nu!

 

Best leuk om terug te kijken … 

Veel reiger foto's kwam ik tegen en de bijzonderste zijn die foto's van de reigers terwijl ze aan de maaltijd zijn, vond het geweldig dat ik dat kon kieken, zo'n reiger met een dikke vis in zijn snavel of zelfs die ene met een rat en dan die ene foto waar de reiger als een soort potlood venter in de zon staat met zijn jas (vleugels) wijd open! Dat doen ze trouwens om luizen en mijten kwijt te raken, door hun vleugels te spreiden wordt het voor het ongedierte te heet en vallen ze van de vogel af.

En dan de voeder foto's, wat leuk om die terug te kijken! Nr 1 in de collage is zo leuk met mama pimpelmees bij de ingang van het nestkastje met een spinnetje in haar snavel voor haar kids en dan zo grappig dat je ook de schaduw van spinnetje ziet op de foto, een van mijn favoriete foto's gemaakt bij een vriendin terwijl we op haar terras zaten.

Nr 2 zijn de zwaluwen, mama zwaluw met haar schreeuwende jonkie die onder het nest hangt … oh wat hebben die zwaluwen het druk en vliegen zo snel af en aan!

Nr 3 de merels, mama merel voert haar jonkie die haar snavel al wijd open heeft.

Nr 4 zijn de kauwen, ik herinner me nog dat die kleine kauw ontzettend haard krijste … ging me door merg en been, maar kauwen kunnen ook zo krijsen!

 

Nr 5 en 6 zijn musjes en vooral foto 6 waarop mama haar kleine voert staand op de pindakaas pot is zo leuk, ma mus nam steeds een hapje pindakaas en propte het zo bij haar jong in het bekkie, het ging heen en weer en was een prachtig gezicht! Ik heb nog wel meer voeder foto's ze zijn te zien op mijn website, ik hoop komend voorjaar weer zulke foto's te maken.

Ook nu kon ik vogeltjes kieken die bij ons komen eten, gewoon zittend vanaf de bank kiekte ik een hele serie van het pimpelmeesje, zo'n leuk gekleurd vogeltje en ze poseerde zo leuk voor mij als een echt fotomodel 🥰 om mij te plezieren denk ik! En dan het simpele gewone huismusje, toch een plaatje hoor dit veel voorkomende vogeltje. De Turkse tortels zijn ook vaste gasten op de voederplek, ook leuke vogels met een lieve blik.

Kees is ook vaste gast op onze voederplek en hij heeft verkering 💖! Tegenwoordig neemt hij zijn vrouwtje ook mee; door ons vrouw Kees genoemd. Eerst was vrouw Kees wat bang en vloog ze weg als ze die rooie fotograaf achter het raam zag staan maar de laatste dagen vertrouwd ze me en blijft ze gewoon dooreten als ik bij het raam sta om naar haar te kijken en te kieken, misschien heeft Kees haar ook wel verteld dat ik alleen maar kiekjes maak en haar geen kwaad doe, leuk stel die 2 merels.

Tja en dan het verhaal van de grote wilg in het plantsoen voor ons huis, nou ik ben bang dat de torenvalken het voor gezien houden helaas, ik zie ze nog maar sporadisch … ze kunnen de kauwen wel aan denk ik maar de kauwen zijn in grote groepen aan het klieren en gaan ook steeds in het gat zitten, die onrust en stress vinden ze vast niet leuk en dat snap ik ook wel, zo wil je niet een gezinnetje stichten.

 

Maar ondertussen zijn er ook weer nieuwe geïnteresseerden voor de schitterende locatie met uitzicht op het plantsoen! Tja het kan niet op, nu zijn het ook de houtduiven die belangstelling hebben voor het grote gat in de boom, er werd nieuwsgierig rond geneust … nou het zal me benieuwen, zoveel interesse in deze plek en als dat straks maar niet eindigt dat ze het allemaal af laten weten ... wordt vervolgd!

Langzaamaan gaat het gelukkig iets beter met me al heb ik nog veel pijn, ik moet wel blijven bewegen merkte ik want ik werd zo stijf als een plank dus woensdagochtend maar weer eens een bakje koffie gehaald bij mem die vlak bij woont, voorzichtig aan maar het ging redelijk.

Woensdag was het zulk mooi weer dat ik er op uit wilde, ik was niet te houden en zei tegen Frans: ik ga met je mee einde middag voor een wandeling bij het Heegermeer. En wat was het fijn om daar te wandelen met het prachtige zonnige weer en een blauwe lucht, ik genoot zo! Nog een klein ritje gemaakt door “Het Swin” en langs de Fluessen waar de zon zo mooi onderging. Na de autorit weer onderuit op de bank want mijn lijf vond het minder leuk … ik wordt gewoon terug gefloten. Pppfff geduld is een schone zaak maar tja … als je niet zo'n geduldig mens bent … maar oefening baart kunst toch.

Ondertussen ben ik al met de derde dikke pil bezig … de ontzettende spannende thrillers van Lars Kepler … jeetje wat heerlijke boeiende spannende boeken. Het lezen wordt me niet altijd makkelijk gemaakt door Storm die het liefst bovenop me ligt en das erg onhandig als je wil lezen! Maar ik kan haar ook niet steeds wegsturen want ze is ook zo lief en af en toe krijg ik een likje van haar met die ruwe tong (!) bbrr dat voelt zo gek aan, net als schuurpapier! Haha.

'S middags heb ik voor de gezelligheid de tv aan op omrop Fryslan, de radio uitzending op tv. Als er muziek gedraaid wordt zijn er filmpjes te zien van Friesland en live web-cams en ook worden er natuurfoto's getoond en ik was verrast dat er ook geregeld natuurfoto's die ik gemaakt heb voorbij komen met mijn naam erbij! Wat een leuke verrassing!

Vrijdags was Frans gelukkig vrij en ik wilde zo graag de kleintjes weer eens zien, ik miste ze dus wij op naar Sneek, eerst koffie drinken bij Leonie en Myrthe. Myrthe was erg ziek geweest en knapte maar langzaam op, gelukkig gaat het nu weer goed met haar en we hadden oranjekoek mee genomen omdat ze daar zo gek op is. Lekker eten bij pake op schoot. Bij beppe op schoot zitten ging nog niet wist Myrthe; beppe boem beppe au! Haha wat een geweldige korte maar goede duidelijke uitleg! Schitterend die peuter-taal!

Toen op naar Jolanda en de kids en daar werd ik verblijd met mooie kleurplaten die Jennifer en Eva voor me gemaakt hadden. Jennifer had haar eerste rapport gekregen en dan krijg je natuurlijk centjes van pake en beppe! Eva kreeg ook een cadeautje omdat ze helemaal zindelijk is en voor Michael hadden we ook maar een kleinigheid gekocht want je slaat niet eentje over.

We kregen lekkere eigengemaakte cup-cakes en ik kreeg veel knuffels, ze hadden beppe ook gemist!

Toen weer naar huis en ben ik onderuit gegaan, weer in de rust module!

Onze auto kreeg net als ik wat problemen met bewegen … tja die dacht ik doe gezellig mee 😕  gelukkig wordt dat komende week opgelost maar nu kunnen we alleen wat kleine ritjes maken dus zaterdagochtend met het mooie weer even naar het Heegermeer, wandelen in het zonnetje met een strak blauwe lucht, wat zalig! Ik zag het groot hoefblad al opkomen, een prachtige paarse bloem die nog veel groter wordt en nog een leuk geel bloemetje waar ik de naam niet van weet. Een kleine wandeling maar wel erg fijn!

Van kleurige fleurige bloemetjes wordt je blij en ziet alles er vrolijker uit en Frans had vandaar mooi gekleurde primula's gekocht en een heide plantje en nu lijkt onze tuin alweer een stuk leuker en vrolijker, echt voorjaar!

 

 

Zaterdagmiddag kwam Tjebbe bij mem en hij had vele videobanden voor haar gekopieerd en op dvd's gezet en met z'n drieën hebben we al stukjes dvd bekeken van vroeger, de kids nog kleuters zo leuk om te zien en ja … dan zie en hoor je ook mijn vader weer zo echt; net of is hij nooit weg geweest. Best confronterend maar ook wel fijn, beetje dubbel gevoel.

Zondags was het triest weer, harde wind en dreigende luchten maar na de koffie zei Frans; zullen we maar een klein tochtje maken, klein omdat zowel de auto als ik niet in ons beste doen zijn … maar het was wel een heel fijn tochtje, in het Harichsterbos zagen we wilgenkatjes die al uitbundig bloeiden! Wat een mooi gezicht al die gele draadjes! De vijver is enkele meters buiten de oevers getreden en veel groter geworden, de bomen en grote stenen waar we normaal lopen staan nu in het water!

En vlak naast het bos zag ik in het weiland de eerste lammetjes! Ik wist wel dat ze er al waren maar had ze nog niet gezien dit jaar, wat een plaatjes 😍! Als er iets is wat mij het voorjaarsgevoel geeft is het wel dit, deze geweldige leuke diertjes met hun onschuldige koppie! Nou daar werd ik wel blij van!

 

'S middags waren we uitgenodigd om een verjaardagsborrel te halen bij vrienden en dat was erg gezellig, even een leuk gezellig uitje met een hapje en een drankje!

En zo was de week alweer voorbij, komende week wil ik mijn pijnstillers afbouwen en rustig aan meer bewegen … dat is goed voor me en ook wel nodig want ik groei! Te weinig bewegen en teveel lekker eten maar ja; Frans verwend me ontzettend … elke keer als hij boodschappen doet neemt hij wat lekkers voor me mee! Mijn moeder komt geregeld langs en neemt iets lekkers mee en van Leonie en Jort en Myrthe kreeg ik ook al zakjes met mijn favoriete snoep … oh oh! Als jullie straks een rode tuimelaar door het dorp zien schuiven ben ik dat dus 💃! Haha!

 

Fijne week allemaal, met liefs

 

 

 

De week van 24 februari tot 2 maart

Lekker fietsweer was het niet echt maandags maar er waren toch lichtpuntjes zoals de prachtige gekleurde krokussen en narcissen die net buiten Woudsend staan en die ik onderweg zag bij Jutrijp, prachtig dat dit gedaan wordt door de buurtbewoners! En groot was mijn verrassing dat ik juffrouw ooievaar weer zag staan op het nest net buiten Jutrijp! Op haar gemak stond ze op het nest en ik kon haar mooi kieken! Ben benieuwd of ze nu een echt gezinnetje gaat stichten op die plek en zo ja … dan kan ik het mooi volgen want ik fiets er vaak langs!

Helaas kwam ik niet droog in Sneek aan, vlak voor Sneek begon het te regenen ... en dat hield niet weer op! Knutselweer dus en ik heb met de kids na schooltijd eieren geverfd, zo leuk om te doen!

 

De regen en de harde wind hield maar aan en Jolanda zei al; blijf maar hier. Eigenlijk wilde ik naar huis maar zag toch ook heel erg tegen de fietstocht op dus ben ik gebleven en Freddie verraste ons ook nog door eten bij de chinees te halen! Nou daar ben ik dol op :) zo werd ik dus ook nog verwend!

Dinsdagochtend vroeg weer op het fietske naar huis, de harde wind was er nog maar het was droog! Yeah! De beloofde zon kwam niet helemaal tevoorschijn maar wel bijna, de zonnestralen gaven prachtige kiekjes en de vogels waren ook blij dat het droog was want die vlogen vrolijk door de lucht!

We zijn einde middag nog even gaan uitwaaien bij het Heegermeer, mooie wandeling met prachtige luchten en de zon gaf de natuur een gouden glans! De eendjes zaten genoeglijk in het zonnetje en we zagen de zon mooi vertrekken net als de reiger die ik wilde kieken :( geen zin in een fotoshoot helaas!

Wat had ik zin in donderdag, samen met Leonie en Myrthe naar het heerlijke subtropische zwembad in Joure! Ik ging al voor zonsopkomst op pad naar Sneek en toen ik net buiten Woudsend kwam zag ik een prachtige paars/roze/oranje gekleurde lucht! Jeetje wat mooi en bij de Wellebrug heb ik wat kiekjes gemaakt, de lucht werd zo mooi gespiegeld in de water van de Welle! Toen ik verder fietste kwam de zon tevoorschijn en werd de lucht opeens knaloranje! Wat een schouwspel kreeg ik cadeau! Toen ik bijna in Sneek aankwam was het hele kleuren spektakel weg ... zo snel gaat het dus! Ik was precies op het juiste moment aan het fietsen :) !

Met z'n drieën gingen we om 9 uur al met de bus naar Joure, lekker vroeg om lang te kunnen genieten in het zwembad, en we hadden veel plezier met die kleine Myrthe die het zo geweldig vind in het water. Rond een uur of 11 haalde ik mijn camera op om wat foto's te maken en toen … gleed ik uit en viel met een smak op de grond!

Als ik nou gewoon op mijn achterwerk was gevallen waar ik wel wat stootkussens op heb zitten was het vast wel meegevallen maar ik viel precies met de zijkant van mijn lijf op een van de mooie rotsblokken die aan de zijkant liggen … oh jeetje wat een pijn! Ik kon eerst niet overeind komen en wat naar dat de mensen die vlakbij je staan/zitten wel allemaal naar je kijken maar niemand kwam even bij me … maar misschien moet ik wel blij zijn dat ze hun telefoon er niet bij haalden om het te filmen (!) Leonie was in het grote bad met Myrthe en kon niet zo snel bij me komen, toen kwam de badmeester aanwandelen; gaat het mevrouw? Nou nee dus. Leonie kwam bij me en ik toen ik wat bijgekomen was van de schrik ben ik weer overeind gekrabbeld en hoopte dat het mee zou vallen maar helaas werd de pijn steeds erger, de EHBO post kon me niet eens helpen aan een simpel paracetamolletje (!) Leonie zag mijn pijn en zei; we gaan snel weg mem. 

Na een snelle lunch zijn we dus weer naar de bushalte gelopen met een tussenstop bij de supermarkt vlakbij waar ik pijnstillers kocht en die snel heb ingenomen. Bij Leonie thuis op de bank, jeetje wat een pijn had ik! Naar huis fietsen lukte uiteraard niet maar Frans heeft me opgehaald. En dan hoop je dat het overgaat en dat je de volgende dag wakker wordt en dat het over is … tja niet dus en zo op naar de huisarts die constateerde dat ik gekneusde ribben heb en er misschien wel ook een scheurtje in zit ... conclusie; rust en pijnstillers slikken. Nou rust is normaal niet mijn ding maar nu ben ik blij dat ik op de bank lig, elke beweging snijd me door het lijf en zelfs iets te diep ademhalen is au … zo ben je dus ineens gevloerd. Van de medicijnen kreeg ik een nare allergische reactie waar ik bang van werd dus die laat ik staan en slik wel paracetamol met ibuprofen, ach zolang ik niet beweeg is het wel te doen …

Nou ja, ik ga er niet dood aan dus zo bekeken is het niet erg alleen heel erg vervelend, volgens de huisarts is de eerste week het ergste en gaat het daarna langzaamaan beter dus daar ga ik maar vanuit en over een week of wat zal ik wel weer het heertje zijn of vrouwtje in dit geval. Het komt alleen zo slecht uit want ik zou komende week bij Leonie en Jort in huis om op Myrthe te passen en het huishouden te doen omdat Leonie voor de tweede keer geopereerd moest worden aan haar triggervinger, gelukkig is na overleg met het ziekenhuis de operatie een paar weken uitgesteld.

En nu lig ik veel op de bank en wandel af en toe een rondje door de kamer of rond het huis, onze huisdieren zijn wel heel blij dat ik veel lig … onze kat Storm ligt steeds bij me te kroelen en het liefst kruipt zij bovenop me … op mijn borstkas met haar kopje in mijn hals, erg lief maar als ademhalen al zwaar gaat niet fijn! Boef komt ook af en toe knus bij me liggen maar die gaat gelukkig niet op mijn borstkas liggen! Benji klimt niet meer op de bank maar komt me geregeld liefde brengen! Zo lief!

Ik heb gelukkig veel leesvoer, lekkere spannende thrillers! Voor ons huis gebeurt ook van alles in de grote wilg … de burgeroorlog tussen de torenvalken en de kauwen is in volle gang, ze eisen allemaal de boom en het grote gat op, er wordt wat afgeschreeuwd hiero voor huis. Ondertussen hebben de spreeuwen de boom ook ontdekt en zitten er ook steeds op en zijn nieuwsgierig bezig met de kleinere gaten te inspecteren … misschien ook plannen voor gezinsuitbreiding? De specht doet ook gezellig mee ;) bikt er lustig op los en verdwijnt af en toe ook in een gat, zou die hier ook willen nestelen? Wat geweldig trouwens zo'n boom voor je huis en omdat hij net gesnoeid is kun je alles goed zien! Best druk dus en voor mij geen saai beeld.

De natuur is aan het ontluiken, voordat ik omviel had ik de kersenpruim al zien bloeien, prachtig die fijne bloemetjes! En de gele hulst bloeit zo mooi! Net als de vogels is de natuur ook al in de lente stemming! Heerlijk!

De eerste dagen op de bank waren gelukkig toch niet saai door leuke visite van vrienden en familie en ik wordt ontzettend verwend … dat voel je je toch weer een bofkont en Frans is een schat; zo zorgzaam voor mij!

 

 

Zondags ging Frans alleen met de hondjes naar het Heegermeer, ik baalde dat ik niet mee kon maar een ritje in de auto met pijn bij elke hobbel zag ik niet zitten maar mijn shit viel in het niet toen ik een telefoontje van Leonie kreeg vanuit het ziekenhuis … help! Schrik maar niet mem maar Jort en ik zijn met Myrthe in het ziekenhuis! De schrik slaat je om het hart natuurlijk, ik wist wel dat Myrthe 's nachts ziek was geworden maar dat er zoiets ergs aan de hand was … jeetje wat een schrik! Leonie vertelde dat Myrthe 's middags een koortsstuip had en van de wereld was; Leonie heeft 112 gebeld en de ambulance kwam snel, de broeders vonden het noodzakelijk dat Myrthe naar het ziekenhuis ging en daar is ze onderzocht en na een tijdje bleek dat ze blaasontsteking heeft en daar is ze dus behoorlijk ziek van compleet met zeer hoge koorts. Gelukkig mocht Myrthe weer mee naar huis! Wat een schrik, hopen dat ze snel opknapt!

Nu op naar de nieuwe week en mijn uitzicht vanaf de bank is best leuk, ik hou er zo van om naar de vogeltjes te kijken, vanaf de bank zie ik de voederbol die aan het raam hangt en waar de vogeltjes eten halen en het voederhuisje heb ik ook mooi in beeld, als ik door de kamer kuier of rond ons huis wandel kan ik de bomen in de gaten houden, de drukte en de strijd van de vogels

Ik moest wel lachen om de kauwen die ook veel bij de kerk rond vliegen en soms pauzeren bij de kerkklok … of wilden ze de zomertijd al invoeren soms ;) ik snap nu wel waarom de klok zo vaak de onjuiste tijd aangeeft want ik zag de kauwen op de wijzers gaan zitten en de wijzer zakte gewoon een eindje! Tja dan kun je de klok er op gelijk zetten dat ie niet meer gelijk loopt! Haha!

 

Of ik volgende week een blog schrijf is de vraag, weinig te beleven vanaf m'n bankie!

 

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

De week van 17 tot 24 februari

Het was voorjaarsvakantie dus moest ik al vroeg oppassen en zo ging ik om half 8 al op het fietske naar Sneek maar wat is het heerlijk dat het al veel vroeger licht is 's morgens en het was ook nog eens helder weer en de vogels zongen al hun ochtend serenade, dat beloofde een heerlijk tochtje met een mooie zonsopkomst, wat wil een mens nog meer! Nou de zon zag ik onderweg niet helaas maar ik vloog zowat naar Sneek :) jeetje wat een stormachtige wind en die had ik heerlijk in de rug en gelukkig heb ik wel wat windvang ;) soms is het wel fijn om geen slanke den te zijn haha! Ik was zodoende wel veel te vroeg in Sneek en dacht; ik maak even een ommetje langs de Oudvaart, dat prachtig stukje natuurgebied aan de rand van Sneek; helaas zijn er van die lelijke blokkendozen van huizen bij gebouwd … tja je woont er prachtig en gedeeltelijk boven het water maar betonnen blokkendozen in een stukje natuur lijkt toch nergens op, maar misschien ligt dat aan mij hoor maar als ik daar zou kunnen gaan wonen werd het een leuk hutje ofzo meer het idee van een natuurhuisje.

Maar ik bofte ontzettend toen ik daar fietste want de zon kwam tevoorschijn, zo mooi bij de vijvers! De aalscholvers en de ganzen zwommen gezellig rond en de eenden badderden op ondergelopen gras en ik genoot … en toen op naar de kids!

En met de drie schatjes had ik een heerlijke ochtend; fijn creatief bezig geweest met raamhangers verven en kleedjes knippen … ach de morgen vloog om!

 

En 's middags hoefde ik niet in de stormwind weer naar huis te fietsen want Eva ging mee voor een logeerparty bij pake en beppe en we gingen gezellig samen met de bus!

Eva bleef 3 dagen logeren en dat was erg gezellig, puzzelen en boekje lezen en natuurlijk ook creatief bezig! We hebben met strijkkralen kunstwerkjes gemaakt en ik had nog een wit vogelhuisje staan wat Freddie gemaakt had en nog opgeschilderd moest worden en dat wilde Eva wel doen! De vogeltjes krijgen nu een prachtig gekleurd huisje wat best op zal vallen tussen de andere saaiere huisjes! Een modern huisje, zullen de vogeltjes wel waarderen!

Woensdagochtend zag ik wat geweldigs toen ik met Eva aan de koffie/limonade zat, we keken naar de voederplek in de tuin en ik zag torenvalken rondvliegen bij de grote wilg die in het plantsoen staat bij ons voor huis; die zie je niet dagelijks in het dorp. Ik zei tegen Eva: beppe moet even de tuin in om naar de boom te kijken en wat zag ik … in het gat in de boom wat nu goed zichtbaar is nadat de boom flink gesnoeid is waren 2 torenvalken bezig! Jeetje, roofvogels vlak voor je neus! Wat geweldig en bijzonder zo vlak bij ons voor de deur, het gat werd goed nagekeken en ik hoop dat ze het een goede plek vinden om een gezinnetje te stichten, er was ook al eten naar binnen gebracht want opeens kwam er een valk met een muis naar buiten! Super dat ik dit kon kieken maar ik zag ook wat anders … 

er waren kauwen die ook belangstelling hadden voor deze plek! Help wie gaat dit winnen, ik hoop op de torenvalken uiteraard omdat ik dat bijzonder vind en omdat ze muizen eten, handig dat ze ons helpen tegen de plaag! Ik kan dit alles kieken vanuit onze tuin en dan sta ik achter de schutting en stoor de vogels niet en ik hoop dat andere dorpsgenoten die dit lezen ook afstand houden want anders zullen ze zeker vertrekken. Ik hou ze in de gaten vanaf mijn schuilplekje en hou jullie op de hoogte!

Ik zag ook veel prachtig gekleurde vink mannetjes in de tuin, eentje zat zo mooi op het tuinhekje in de steeg naast ons huis en die liet zich mooi kieken maar toen ik de foto's goed bekeek zag ik wat naars ... allemaal witte schubjes op de pootjes (foto's links in de collage). Na enig speurwerk op internet kwam ik erachter dat het kalkpootjes zijn, onder invloed van een mijt verdikken ze en komen er schubjes, het is een vorm van schurft. Vogels gaan er niet dood aan maar het is wel een teken van ouderdom en zwakte. Sneue boel.

Donderdags bij Myrthe en Leonie, altijd gezellig en leuk, het was shit weer maar we zijn toch even naar buiten geweest, even wandelen langs de Geeuw en de eendjes voeren, Myrthe vind het zo leuk! De eendjes waren niet zo hongerig maar de meeuwen wel, het waaide zo hard dat het brood ons om de oren vloog!

 

Ik ben weer vroeg naar huis gegaan want er werd zulk slecht weer voorspeld, gelukkig kwam ik net voor de bak regen thuis maar het waaide zo hard dat mijn elektrische fietsje zelfs moeite had en zelfs een keer uitviel! De hoogste ondersteuning die ik eigenlijk alleen gebruik bij harde wind kon het niet aan, de lichtere ondersteuning gelukkig wel anders had ik kunnen lopen, help! Ik ben klaar met de storm!!!

Vrijdags was het Jennifer dag! Die wilde ook zo graag een dagje bij pake en beppe dus hebben we haar opgehaald en hadden we een heel gezellig dagje met z'n drieën, puzzelen en memory spelen en pake en beppe kunnen niet meer winnen van Jennifer! We werden alle twee ingemaakt … ooohhh! Jennifer heeft 3 schilderijtjes gemaakt … tja ik doe tijden over 1 doek en zij doet 3 in een middag (!) het zijn 3 leuke vrolijke kleurrijke werkjes geworden, en natuurlijk wilde ze ook met de strijkkralen aan de slag net als haar zusje Eva gedaan had. De dag vloog om en einde middag kwam de gehele familie de Leeuw bij ons eten en Jennifer weer ophalen.

En … Freddie bracht de salontafel mee! Onze unieke tafel die gemaakt is bij houtzaagmolen “De Jager” van eikenhout; helemaal gemaakt naar hoe wij het wilden van hout wat we zelf uitgezocht hebben en je ziet de vormen van de boom er nog in, zo mooi! Freddie heeft de tafel nog extra geschuurd en in de lak gezet en het leuke is dat hij dat gedaan heeft met speciale lak die je niet ziet; het is net of is de tafel niet gelakt, het eikenhout is helemaal puur en echt! We zijn superblij met aanwinst!

Zaterdags weer harde wind … ik ben er zo klaar mee! Maar we hebben ons goed ingepakt en zijn gaan wandelen bij het Heegermeer; een fijne plek met mooi en met slecht weer! Ook nu was het fijn; ik zag dat de iep al volop in knop zit en van afstand is die boom niet bijzonder maar als je die knopjes van dichtbij kiekt zijn ze zo mooi! Soms moet je gewoon even goed kijken om hele mooie dingen te zien. Bij de boten-helling zagen we wat minder moois … iets heel triest eigenlijk! In het gras lag een plastic tas met lege blikjes bier en verspreid in de buurt lag nog meer troep, blikjes en flesjes en plastic afval en zelfs lachgas patronen, nou de jeugd is lekker bezig geweest en ze laten de troep gewoon in de natuur achter … onvoorstelbaar! Frans en ik hebben de troep opgeruimd en thuis in de container gedaan, we doen dit wel vaker maar dit was wel heel erg. Ik kan er naar van worden dat mensen zoiets doen.

'S middags had ik samen met Hennie een hele andere en veel mooiere beleving van de natuur in Friesland! We gingen naar een lezing van Jan Tijsma over het nationaal landschap zuid-west Friesland in bezoekerscentrum Mar en Klif. Wat een boeiende en interessante lezing en wat kan Jan Tijsma prachtig en enthousiast vertellen! Na de pauze kregen we een diavoorstelling met allemaal natuurfoto's van Jan Tijsma; de 4 seizoenen in ons landschap zuid-west Fryslân prachtig in beeld gebracht. Iedereen in de zaal was muisstil, het was zo mooi … wat is de natuur schitterend mooi en dit alles werd begeleid met ook nog eens hele mooie achtergrond muziek. Een fantastische middag en voor wie ook meer wil weten over cultuurlandschap in onze omgeving kan ik deze website aanraden: www.landschapsbiosudwesthoeke.nl echt een aanrader!

Zondags weer rot weer! We hebben een droge bui afgewacht, toen de kaplaarzen aan en op naar de Bremer Wildernis, lekker het bos in en weinig last van de harde wind en … het was droog! Onderweg zagen we al fleurige narcissen en krokusjes maar in het bos schrokken we van het hoge water ... wow de greppels zijn brede sloten geworden en stukken grond zijn verandert in moeras lijkt het en op de paden waren grote plassen … jeetje de regen moet nou toch echt ophouden! Kunnen we met z'n allen niet een anti-regendans doen? Wie weet helpt het, ik hoorde trouwens van de mensen die denken het te kunnen weten dat we in maart veel beter weer krijgen, nou nog 1 week het het is maart! Yeah, op naar het lente weer!

We zagen ook nog heksensnot oftewel sterrenschot (linksboven in de collage) een glibberige aparte substantie … ik heb al vaker uitgelegd wat dat is en anders staat de uitleg wel op mijn natuurfoto website (janniesnatuurkiekjes.nl) voor degene die niet weten wat het is; in het menu bij de winter en dan amfibieën.

In het bos zijn vele mooie bomen en soms zie ik er gezichten in of dieren, altijd leuk om te zien, toen ik deze boom zag moest ik erg lachen! Tja een boom met een piemel is toch wel iets bijzonders, haha! Geen manneke pis maar boompke pis! Tja dat moet ik dan kieken!

Ik heb mijn diamond painting werkstuk ook ingelijst en die hangt nu mooi in de kamer; ben er echt heel blij mee!

 

Nu de nieuwe week, nieuwe ronde nieuwe kansen :) ik hoop in ieder geval op een droog fietstochtje naar Sneek om mee te beginnen en voor de rest zien we het wel!

 

 

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

Op deze site is het niet mogelijk om alle blogs te bewaren... vandaar dat ik oudere blogs moet verwijderen.

Dit speciale verhaal van mijn lieve schat zal ik niet verwijderen.

 

Kerstochtend 25 December 2014

Normaal schrijf ik aan het begin van de week mijn stukjes maar nu een extra verhaal, het verhaal van mijn hond Tosca die gisteren overleden is.

Ruim 8 jaar geleden kwam jij in ons leven, in de week van dierendag stond er een advertentie in de Sneker courant met foto's en verhaaltjes over honden en poezen die een plekje zochten: wie geeft deze hond nog een kans stond er bij jou foto. Onze hond Gismo was net anderhalve week daarvoor overleden en daar hadden we veel verdriet van en dachten nu even niet een nieuwe hond. Maar we zijn toch naar het asiel gegaan omdat een vriendin van me zei ( die er was wezen kijken voor een poes) die hond die daar zit is net wat voor jullie. We moesten in het kantoortje wachten en toen werd je bij ons gebracht en besprong mij gelijk,het was duidelijk..de klik was er en we waren gelijk gek op elkaar. Die vrijdag kwam je bij ons wonen en je was gek en druk en hyper maar zo blij dat je bij ons was. We hebben van de mensen van het asiel over je verleden gehoord en dat was niet best, je woonde bij verschrikkelijke mensen die je in de tuin hadden vastgebonden aan een klein stukje antennedraad en je was uitgehongerd en verwaarloosd. De buren van die mensen hebben de dierenbescherming ingelicht en die hebben jou daar weggehaald en in het asiel ben je opgeknapt en rond dierendag mocht je weg. Als ik aan je verleden denk wordt ik beroerd want hoe kun je een dier dit aandoen, ik moet er niet teveel aan denken. Je gaf zoveel liefde en wij hebben dat ook aan jou gegeven, knuffelen was je hobby! Maar door je verleden had je ook een trauma en aan de lijn lopen was geen succes vooral als we andere honden tegenkwamen en ik was ook nog eens een waardeloze leider, een paar cursussen gedaan maar ik kreeg steeds te horen dat ik veel te lief was en niet streng genoeg en dat klopte ook, ik kan dat niet. Maar als je los was speelde je met andere honden en elke ochtend wandelden wij samen met mijn vriendin en haar hond Bibi en dat was je grote vriend en jullie hebben veel gespeeld tot Bibi en haar baasje verhuisden en ook met de honden van onze oudste dochter en haar vriend, Max en Benji, was je dikke vriendjes.Naast de fiets rennen vond je ook prachtig, onze tochtjes s'morgens vroeg naar het strandje bij het meer en dan daar spelen waren heerlijk! Toen we later nog een pup erbij kregen was je super blij, een eigen speelkameraadje! Je was zo'n blije enthousiaste hond, soms iets te enthousiast ! Blij als onze dochters en hun mannen hier kwamen en altijd maar willen knuffelen en kroelen en op schoot zitten.

Op de camping in het bos en met de grote tuin daar was je zo graag, rennen en spelen met Boef. De laatste tijd werd je minder, we weten niet eens hoe oud je bent geworden omdat je leeftijd geschat was in het asiel, je bent een paar keer erg ziek geweest maar kwam er weer bovenop, deze keer niet want je nieren en je lever lieten het afweten, we wisten al een tijdje dat je niet meer beter zou worden maar het ging nog redelijk, zondag heb je nog gespeeld bij het natuurgebied nabij Sneek. Dinsdagavond kwamen we thuis na een prachtig kerstfeest en toen lag er overal poep in de kamer en jij lag zielig op je kleed, later ging je overgeven en raar liggen en je wilde niet meer eten, het was duidelijk dat het slecht ging.Na een slapeloze nacht s'morgens met de dierenarts gebeld en die was duidelijk maar toen kon ik je nog niet wegbrengen, je liep nog rond en kwispelde nog tegen mij en Frans, later weer met de dierenarts gebeld want we zagen dat het slecht ging en toen de knoop doorgehakt en s'middags ben je op mijn schoot in slaap gevallen om niet weer wakker te worden.Wat een drama..... Later hebben we jou lichaam naar het crematorium in Drachten gebracht en volgende week gaan we je uitstrooien. Lieve knuffelbeer wat ga ik je missen en ik niet alleen, Frans ook en onze naaste familie en vriendje Bjorn waar je zo gek op was en hij op jou.En Boef niet te vergeten die nu ons enigste hondje is, hoe zou hij dit ervaren?

Lieve Tosca bedankt voor al je liefde, ik hoop dat je nu bij Bibi bent in de hondenhemel.