De week van 10 tot 17 juni

 

 

Het was een heerlijke pinkstermaandag, een heerlijke wandeling gemaakt op de hei en in het bos, de hondjes rollebollen zo fijn in de stekelige heide … bbrr moet er niet aan denken om daar met mijn blote lijf in te rollen maar misschien zijn die prikken wel goed, een soort alternatieve acupunctuur! Er vlogen heel veel libellen rond maar ze waren druk en wilden niet even stil zitten helaas … Benji nam nog een bad in de vijver, het was ook erg warm daar.

Later toen we in de tuin zaten zag ik een heel klein insect op een paal zitten en dacht; even een macro foto maken want dan zie je pas hoe zo'n diertje er echt uitziet en wat zag ik … een bijzonder diertje van maar 1 cm groot maar prachtig gebouwd en getekend en uit zijn onderlijf kwam een sliert met met piepkleine balletjes, eitjes misschien? Je kon dit met het blote oog niet zien! Erg nieuwsgierig geworden wat dit was heb ik de foto ingezonden op het forum van Vroege vogels en even later kreeg ik al antwoord, zijn naam is; Cloeon dipterum of te wel “gewone tweevleugel” een eendagsvlieg en de slierten die onderuit zijn lijf hangen zijn geen eitjes maar gewone staartdraden. Nou weer wat geleerd over zo'n heel klein diertje van ongeveer 1 cm en wat is dit kleine insect prachtig als je dat met de macro-lens kiekt! Jammer dat dit diertje 's avonds alweer dood gaat … wat een kort leventje heb je als eendagsvlieg, hoop dat ie genoten heeft van zijn korte leventje in onze tuin!

Dinsdagochtend wandelde ik met de hondjes en het was triest weer, geen weer om scherpe mooie foto's te maken en dan zie je 2 vogels die je niet vaak kiekt en dan lukt het niet om die mooi op de foto te krijgen! Shit! Eerst zag ik de rietgors in het riet en die zong uit volle borst een liedje voor mij … die heb ik nog nooit gekiekt en toen zag ik een prachtige torenvalk zitten op een boerderij in Ypecholsga en beide keren heb ik geprobeerd ze te kieken maar de foto's zijn gewoon niet scherp dus weg ermee, ik moet de kwaliteit van mijn foto's toch wel wat hoog houden.

'S middags miezerde het nog en mijn fietstochtje naar Sneek was niet echt fijn maar de rest van de middag en avond wel want we vierden een gezellig feestje, Freddie was dinsdags jarig en trakteerde familie en vrienden op een BBQ! Een gezellig gebeuren en toen ik na het eten en het drinken van enkele wijntjes met een knus rond buikje weer naar huis fietste was het heerlijk zonnig … en ik hield het pad recht! Haha, zoveel drink ik niet hoor als ik nog de weg op moet al is het op het fietske!

Woensdag einde middag hebben we gewandeld bij het Heegermeer en een klein ritje gemaakt met de auto door natuurgebied ”Het Swin” veel te kieken was er niet maar de geiten maakten alles goed, we zagen ze bij elkaar staan en ze waren zo lief aan het knuffelen! Wat een vertederend plaatje was dat, zo zachtjes streken ze met hun kopjes tegen elkaar en af en toe de oogjes dicht … wat een liefde en zo kun je zien dat dieren ook gevoel hebben en emoties. Zouden er over een tijdje kleine geitjes komen? Ik hoop het :) en hou het in de gaten!

Donderdags beppedag, vroeg op het fietske naar Sneek, afslag Heeg genomen en zo via leuke kleine wegen via IJlst naar Sneek en toen ik op het schelpenpad fietste tussen IJlst en Sneek zag ik jong geluk! Een familie zwaan zat met elkaar in de sloot en ik telde wel 5 jonkies! Prachtig gezicht en ze lieten zich rustig kieken al hield pa zwaan mij wel goed in de gaten, gracieus gleden ze over het water, lief! Even verderop zag ik een eend met kleine “pykjes”! Dat er nu nog nog steeds jonkies zijn zeg, geweldig leuk. Verderop weer een mama eend met haar gezinnetje … wat een weelde! Waarschijnlijk de tweede leg, wat een drukte zeg zoveel kids en dat 2 of misschien wel 3 keer per jaar, ppfff! Nou ja, ze zullen wel niet allemaal groot worden …. de natuur regelt het allemaal.

Mijn beppedagje bij Myrthe was weer heerlijk, ik had dit ook 3 keer gemist door vakantie en ziekte. Myrthe laat ons ook zo genieten en lachen, ze danst vrolijk op de muziek, handjes in de lucht en stampen met de voetjes! Ze heeft een eigen keukentje gekregen en speelt er al leuk mee maar anders dan eigenlijk de bedoeling is! Ze vind de kastjes erg leuk en haalt de plank eruit en kruipt in het keukenkastje! Een pracht gezicht :) tja in de echte keuken mag ze niet in de kastjes komen dus ze zal wel denken … ik grijp mijn kans! Lekker chippies eten met beppe ;) ach van die paar chippies groeit beppe vast niet! Het eten is altijd feest en de laatste hapjes mag ze altijd zelf doen en dan wordt dan een heerlijke smeerboel! Ik had net mijn haar in de henna gezet en poes Pino vond dat erg lekker (!) zat steeds in mijn haar te likken, gek! Vrijdags had ik nog een beppedag omdat Leonie een kleine ingreep aan haar hand moest ondergaan, ze heeft last van een peesontsteking in haar vinger; een triggervinger en dat moest opengesneden worden om zo de klachten te verhelpen. Frans met Leonie naar het ziekenhuis en beppe paste op Myrthe, het was mooi weer dus wij gingen fijn de stad in om even later een dikke plensbui op de kop te krijgen! Myrthe onder het regendek en beppe kletsnat geregend … pppfff. Maar gelukkig is alles goed verlopen met Leonie alleen is ze nu wel beperkt in alles met haar hand in de doek. Hopen dat het snel opknapt!

Ik was een nachtje in Sneek gebleven vanwege de twee beppe-dagjes achter elkaar en heb 's morgens vroeg even een rondje gefietst, even kijken bij Oudvaart en het sluisje, zoals gewoonlijk weer prachtig met zonsopkomst, een rustige fijne plek al is het vlak naast de rondweg.

Vrijdag einde middag naar de camping en we kwamen rond 6 uur aan en wat fijn dat je dan gelijk uitgenodigd wordt bij je overburen voor een borrel en een bbq! Zo val je dus met de neus in de boter :) geweldig toch! We hadden een hele gezellige avond met veel verhalen over nieuwe caravans … wij hebben net een nieuwe en de buurtjes krijgen over ruim een week ook een nieuwe, het wordt steeds mooier op ons veld!

 

 

Zaterdagochtend was het regen regen en nog eens regen … er viel weinig te kieken voor mij op mijn kijkhutplekje maar als er in de natuur niks te kieken is vind ik soms toch nog wel wat anders leuks … we hebben cd's aan het afdak hangen omdat ik had gelezen dat het muggen en wespen af zou schrikken, nou of dat helpt weet ik zo net nog niet maar ik zag wel wat anders leuks met het cd gebeuren … regendruppels op cd's geven een prachtig effect! Wat bijzonder apart en kleurrijk, het lijkt wel een abstract schilderij! Misschien moest ik dit eens schilderen!

We hebben gewandeld in het bos met de paraplu's op en de regenlaarzen aan, 's middags gelukkig beter weer en kon Frans nog wat klussen en hebben we later nog een heerlijke wandeling gemaakt in een voor ons onbekend bos, ik was getipt door iemand van de camping dat het er zo mooi wandelen was en inderdaad was het prachtig alleen raakten we de routebordjes kwijt … oh oh net weer wat voor ons! Dus dezelfde paden maar terug gelopen en gelet op de routepaaltjes in omgekeerde volgorde en zo kwamen we weer bij de auto ;).

Zondags was het heerlijk weer en was er volop drukte op de voederplek :) het eekhoorntje kwam veel en pa specht kwam met zijn zoon eten! Zo leuk om te zien en kwetteren dat ze deden, jammer dat ik het niet kon verstaan want ik had wel willen weten waar ze het over hadden! De jonge specht ging zelfs aan de vetbol peuzelen … heb ik spechten nog nooit zien doen maar dit jonge diertje wilde het wel uitproberen! De houtduif kwam een keer tegelijk met het eekhoorntje, ze waren behoedzaam en voorzichtig aan het eten, ze zagen elkaar niet maar voelden dat er iemand vlakbij ook aan het eten was. Toen ik later buiten op ons terras zat kwamen de houtduif en de specht tegelijk eten maar ze hielden elkaar goed in de gaten, tja je weet maar nooit! De specht is altijd heel schuw maar komt soms toch eten als we buiten zitten, leuke gezellige drukte was het bij vogeltjes-restaurant Hoekstra!

In het bos nabij de camping waar we even wandelden zagen we al paddenstoelen, door de vele regen denk. Leuk al die kabouter huisjes. Door de storm lagen er nog bomen over het pad en Benji wist niet hoe hij erover heen moest … och die pop is zo krakkemikkerig geworden dat ik hem moest helpen, hij bleef gewoon staan voor de boom en wachtte af … ach hij weet wel dat we hem altijd helpen, we tillen hem ook al in de auto want er zelf in springen lukt ook al niet meer.

De prachtige berenklauw bloeit ook al volop! Deze prachtige maar gevaarlijke plant is echt een plaatje, net een parasol en ik maak graag foto's van deze bloem maar hou wel goed afstand want bij aanraking van deze plant kan je lelijke blaren of brandwonden oplopen, gevaarlijk voor mens en dier!

Zondags einde middag weer naar huis en toen hebben we nog even gezellig een borreltje gedronken op het bankje voor ons huis, ik zag dat een vlinder op de weg ging zitten en al is het niet druk met auto's in ons smalle straatje ... af en toe rijd er wel een auto dus ik dacht ik jaag de vlinder even voorzichtig het plantsoen in en de camera even mee natuurlijk ;) een paar foto's gemaakt van de mooie atalanta vlinder en toen voorzichtig geprobeerd het diertje te bewegen om ergens anders te gaan zitten want hij niet echt wilde, eerst ging ie even in de tuin zitten maar steeds weer terug naar de straat ... tja dan weet ik het ook niet meer, de stenen zijn lekker warm dus daarom zitten ze op straat weet ik maar verstandig is het niet .... tja van verkeersveiligheid heeft dit diertje nog nooit gehoord, ook het leven van een vlinder zit vol risico's ....

'S avonds op verjaardags visite bij vriendin Lydia, ook spannend want het doek wat ik net af heb ging mee ... een tijd geleden hadden de dochters van Lydia mij gevraagd of ik Chica het hondje van Lydia die begin dit jaar overleden is wilde schilderen, zij wilden dit graag aan hun moeder cadeau geven. Ik vond het een mooie opdracht om Chica te schilderen en het is dan wel een spannend moment of het doek in de smaak valt, omdat de dochters zelf verhindert waren deze dag mocht ik het doek uit naam van de dochters aan Lydia overhandigen en gelukkig vind Lydia het prachtig! Opdracht geslaagd! Een mooi aandenken aan de lieve Chica en het doek hangt al in de kamer. We hadden een gezellige avond en ik kon later heerlijk slapen op de wijntjes .... 

 

Nu is het alweer maandag, de tijd vliegt! Ik ben al bezig met de komende expositie en heb nog 3 natuurfoto's uitgezocht die ik af laat drukken en in laat lijsten, nu heb ik in totaal 9 ingelijste natuurfoto's en 10 schilderijen voor de expositie, flyer is klaar en over 2 weken mag ik inrichten in de mooie Karmelkerk. 

Het doek voor Michael waar ik mee begonnen ben krijgt al vorm, het onderwater gebeuren met 2 haaien en die staan al op het doek, koraal en planten schilderen is erg mooi om te doen, leuke klus dit!

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

 

 

 

 

 

De week van 3 tot 10 juni

 

Ik was maandags vroeg in Sneek omdat ik mijn oude laptop weg zou brengen naar de pc-winkel zodat mijn bestanden enzo overgebracht konden worden op de nieuwe, zo had ik nog veel tijd over voor ik de kids uit school moest halen en dacht laat ik maar een mooi eindje gaan fietsen en ik koos voor het mooie fietspad bij de Oudvaart, een prachtig stukje natuur! Ik zag korenbloemen in verschillende mooie kleuren en bij de vijvers was ook prachtig groen, opeens zag ik een kraai op het pad met iets redelijks groots bezig … oh hij was net aan de maaltijd! Oeps niet leuk om te zien :( het molletje leefde nog en spartelde! Toch mijn camera gepakt om het te kieken … tja het is toch een normaal gebeuren in de natuur maar ik kiekte het gebeuren met gemengde gevoelens ….

De kraai was er druk mee maar vertrouwde mij niet echt, vond mij maar vervelend of zag mij als een concurrent die zijn maaltijd af wilde pakken, hij vertrok dus met zijn prooi in de snavel.

 

Er waren ook nog punkertjes! Ik dacht dat de meeste kleintjes al aardig groot zouden zijn maar las op internet dat meerkoeten wel 2 tot 3 nesten hebben elk seizoen, vandaar dus dat er weer van die gekke grappige jonkies zijn, ze zijn zo leuk! Pa en ma meerkoet waren er maar druk mee en ik genoot van hun bezigheden!

Dinsdagochtend heb ik het schilderij af gekregen wat ik in opdracht heb gemaakt, ik kan het nog niet tonen want de opdrachtgever moet het eerst zien, ik hoop het binnenkort te tonen, ik ben er zelf tevreden over. Ik had een heerlijke ochtend en voelde me zo fit maar schijnt bedriegt blijkbaar want in de middag werd ik niet lekker en toen ik ook weer steeds een plasje moest plegen wist ik het wel … weer blaasontsteking! Weer met een flesje met afvalvocht naar de doktersassistente, gelukkig was er een vriendin zo lief om met mij te rijden want ik moest naar Balk en zelf rij ik niet, toch best lastig hoor dat je niet in je eigen woonplaats terecht kan, met medicijnen weer naar huis, waarschijnlijk is de vorige medicijnenkuur niet sterk genoeg geweest en sluimerde de bacterie nog … tja hopen dat ik nu wel genoeg medicijnen heb om de vervelende bacteriën voorgoed te verbannen! Wegwezen en niet weer terug komen! Ik vind het ook een naar idee dat je het zomaar krijgt en dan gelijk zo heftig dat ik me ook ziek voel, je zal maar een dagje op stap zijn en elk kwartier moeten plassen ….

 

Nou ja, ik ga er maar vanuit dat het nu klaar is!

Ik ben 2 dagen niet fit geweest en wat omgehangen maar ik wilde er toch graag op uit, even een ritje in de auto en een kuierke in het bos en gelukkig was Frans er na zijn werkdag daar ook wel voor te porren! Op naar het Harichsterbos, vlakbij en heel mooi :) bij de vijver met veel libellen die niet wilden poseren! Het veld vol lupinen is prachtig, zo kleurrijk en vol met bijen en een paar vlinders die ook allemaal niet in waren voor een foto sessie helaas. Boef ging lekker midden in de lupinen zijn behoefte doen, kleurrijk poepen! We zagen zelfs een stinkzwam, normaal zie je die in de herfst maar door het vochtige weer ook nu dus, en de prachtige maar o zo gevaarlijk berenklauw staat op knappen ... de knoppen komen bijna uit! Zo'n mooie plant maar kom er niet aan! Later reden we via de Bokkeleane naar natuurgebied "Het Swin" waar de schapen lui in het gras lagen, het was een heerlijk tochtje, wordt een mens blij van!

Donderdagavond op naar de camping voor een heel lang weekend, 4 dagen in het bos! Vrijdagochtend gingen we wandelen en als eerste naar het bos waar de "Tosca boomstronk" staat en jawel weer was er een verrassing! Een slijmzwam zat op de stronk en wel de "blote billetjes" zwam, een grappige naam voor een hele leuke zwam met al die ronde bolletjes en ... er was een bolletje die had de vorm van een hartje :) tja dat betekent voor mij wel iets heel speciaals! Een teken van Tosca!  Geweldig en bijzonder dit hartje! Deze bolletjes verdwijnen altijd heel snel, ze zijn er maar 1 dag en precies op de dag dat wij daar liepen waren ze op hun mooist!  'S middags ben ik er weer even gaan kijken en toen werden de oranje bolletjes al wat grijs, zie de 2 foto's rechts in de collage. De officiële naam van deze leuke zwam is: Lycogala epidendrum ... maar dat vergeet ik maar snel, dat onthoud ik echt niet!

Vrijdag en zaterdag waren klusjesdagen en ik was Frans zijn assistente ;) en het leuke is dat we samen goed kunnen klussen! Haha, ik mocht schroeven aangeven toen Frans onder de caravan lag om de trespa platen vast te schroeven om de onderkant netjes af te werken,  gelukkig is Frans heel dun want ik zou niet onder  de caravan passen denk maar ik zou het ook niet durven!  Frans schoof er zo onder! Toen de platen op z'n plek zaten hebben we de dakgoten van het afdak geplaatst en toen werd ik bevordert  tot zager of zaagster eigenlijk! Ik mocht met de decoupeerzaag klosjes afzagen en zowaar ging dat goed, ik heb al mijn vingers nog! Zo zijn er weer een paar klusjes klaar, het klus-echtpaar klust er leuk op los :) nu nog een afdak achter de caravan maken voor de houtopslag, ook dat zullen we wel redden samen!

Veel te genieten was er 's morgens vroeg op de voederplek en ik kon naar hartenlust foto's maken vanaf mijn zetel in de privé-vogelkijkhut,  zittend op de pot! Haha! Wat een weelde dat ik nu dichter bij de voederplek zit en zo ook mooie close-up foto's kon maken, de groenling heeft toch wel een erg mooi koppie! Veel visite op de voederplek en ook het drink/badder bad is in trek, de vogels drinken er lekker uit maar nog geen badder festijn ... moet het eerst warmer weer worden denk ik. Het eekhoorntje komt ook geregeld langs, veel kleurrijke  bezoekers en dat is genieten

Zondagochtend vroeg heb ik een fietstochtje gemaakt, zondags is de fijnste dag om vroeg te gaan fietsen want dan is het stil ... geen werkverkeer en de meeste mensen liggen wat langer in hun mandje en dat stille is zo heerlijk en deze zondag was het ook nog eens prachtig weer, de zon scheen heerlijk! Ik genoot sowieso al en toen ik ook nog eens een stelletje reeën zag werd ik helemaal blij! Ze liepen vlak naast de weg maar toen ze me zagen liepen ze verder het veld in, tja dat snap ik wel .... je weet maar nooit wat de mens in het zin heeft. Ik draag in het bos geen felle kleuren om niet op te vallen maar ja ... mijn rode haar valt wel op, ik moet maar een groene burka aanschaffen ;) dan zien ze me niet! Ik kon ze mooi op de foto zetten, ze keken nieuwsgierig naar me maar er was rust en voor hun een veilige afstand denk ik. Heerlijk tochtje!

Een mooi tochtje maakten we later zondags samen, met de auto naar  het natuurgebied "Engelgaarde" nabij Ruinerwold, een rondje om de grote vijver heen, de hondjes even lekker in het water badderen en lekker wandelen, het kleine stukje naaktstrand wat je dan ook tegen komt was gelukkig leeg, ik voel me dan toch wat opgelaten als we daar wandelen en de mensen daar liggen in hun blootje maar het is een wandelpad en we wandelen daar graag dus tja, ... de hondjes houden we wel vlakbij ons als er mensen zijn ... ze zouden eens kunnen denken; ha een lekkere hot-dog! Haha.

Het was er heerlijk en er waren veel libellen en deze wilden wel poseren! Zelfs toen er 2 bezig waren met de voortplanting vonden het niet erg dat ik dat kiekte ... tja de privacy regels maar even overschreden! Ik had dit nog niet eerder gekiekt, het voortplantings gebeuren bij de libellen, ik wist wel hoe ze "het" doen, het is een kunst op zich! Als je ziet hoe het mannetje als een soort slangemens naar het vrouwtje toe buigt ... onderlangs! Wat bijzonder en kunstig! Leuk dat ik dit kon kieken!

We hebben op veel plekken stormschade gezien, de storm van afgelopen week heeft veel sporen nagelaten, onderweg naar de camping zagen we omgevallen bomen en heel veel afgevallen grote takken en ook een beschadigt ooievaarsnest! Het grote brede nest van deze ooievaar is een triest  gezicht, alleen op de boom liggen nog takken en mama of papa ooievaar stond zonder haar jonkies op het nest ... dit nest staat naast een woonhuis dus ik denk dat de bewoners zich wel over de jonkies ontfermt hebben. Het ooievaarsnest in Havelte is gelukkig heel gebleven! De 3 jonge ooievaars zagen we weer en mama liep in het veld er naast om eten te zoeken, prachtig!

Het was een zalig weekend en einde middag gaan we weer naar huis, wat een luxe zo'n lang weekend! 

Thuis kan ik verder met een nieuw doek, de achtergrond en de schets heb ik al op het doek, het wordt een groot schilderij voor onze kleinzoon Michael die gefascineerd is van haaien ... dus wordt het een onderwater gebeuren wat ik zelf in mag vullen als er maar haaien op komen! Nou dat komt goed, leuk om dit voor hem te doen!

En ik moet nog veel foto's op mijn natuur website plaatsen, ik moest even geduld hebben afgelopen week want ik kreeg een waarschuwing van Novosite waar ik mijn website ondergebracht heb dat ik te veel GB gebruikte en ik was over de limiet heen ... dus het was of veel foto's verwijderen of bijbetalen. Tja dat was even dubben en ik kan natuurlijk foto's verwijderen maar ik plaats ook elke week weer nieuwe foto's om mijn site aantrekkelijk te houden ... dus ik heb besloten om maar bij te betalen, ik kan weer even vooruit!

En wat is het heerlijk om te werken op een nieuwe laptop! Alles gaat snel en zonder gedoe en stress, het is ook wennen omdat er veel anders gaat dan op mijn oudje maar ik ben er heel blij mee!

Vandaag nog genieten in het bos als bosjesvrouw en vanavond weer Friezin, ik heb een dubbel paspoort!

Fijne week, met liefs

 

 

 

De week van 27 mei tot 3 juni

 

Eerst zal ik nu eindelijk het ingelijste diamond painting werkstuk tonen want dat vergat ik steeds, ik heb de lijst van een paar euro uit de kringloop geschuurd en geschilderd in goudkleur en zelf ben ik er erg blij mee!  Het is groot maar hangt op een mooie plek aan de muur,  Als ik al die piepkleine steentjes zie denk ik wel ppfff wat was het een klus die 48.000 steentjes maar ook een hele leuke! In de herfst begin ik wel weer aan een nieuw diamond painting project.

Het was een week met hele mooie luchten, prachtige wolken een machtig mooi gezicht, 's morgens vroeg al met mooie zonsopkomsten en dat is genieten. Wolken waar je van alles in kan zien als je tenminste een rijke fantasie hebt en die heb ik gelukkig :) verschillende dieren en objecten verschijnen in de lucht en een paar tellen later is het alweer wat anders!

Toen ik in de Indijk wandelde op een ochtend hoorde ik veel geschreeuw en gekrijs, ruzie bij de vogels dacht ik. Ik zag in de verte een buizerd op een paaltje zitten en daar scheerden 2 kievieten  vlakbij langs ... het was paniek!  Toen had ik wel door wat er aan de hand was, de buizerd loerde vast op hun jonkies. Ik heb het een tijdje gade geslagen, de buizerd bleef rustig zitten en bewoog alleen een beetje met zijn bovenlijf om de vogels te ontwijken, hoe het afgelopen is weet ik dus niet. Wel naar voor de kievieten ... ze zullen je kindjes maar willen vermoorden maar ja, de buizerd moet ook eten ... ppff het is niet altijd leuk hoe het gaat in de natuur! Bij ons voor huis in het voederhuisje was ook ruzie tussen een kauw en een tortelduif, ik dacht dat zal de grote zwarte kauw wel winnen maar de duif maakte zich dik en bleef zitten en de kauw droop af! Wat een dapper duifje!

Bij de Wellebrug zag ik mama fuut met 2 jonkies! Niet piepklein meer, eentje zwom zelf rond en eentje op mama's rug. Het ene jong dook zelf ook al onder om eten te zoeken. Ze zijn zo leuk die kleine fuutjes met hun gestreepte kopjes die later veranderen in een mooi wit en roodbruin koppie en een prachtige lange snavel en een grappig zwart pruikje haar, echt een prachtige watervogel!

We hebben op een middag een wandeling gemaakt bij het Heegermeer en dat is altijd mooi, ik zag een kleine groene libelle, een juffer in het lange gras en het lijkt wel een zoekplaatje ;) ik zag hem of haar vliegen en toen gaan zitten anders was het me niet opgevallen en ze bleef net lang genoeg zitten zodat ik een close-up foto kon maken!  Na de wandeling even een klein ritje gemaakt met de auto door natuurgebied "het Swin" en wat zag ik daar ... de lepelaars! Die grote witte vogel met z'n gekke grote platte snavel,  ze zochten de bodem af voor voedsel en dan is zo'n platte bek die als een stofzuiger over de grond gaat wel handig natuurlijk, op een klein eilandje zag ik een reiger en een lepelaar en een paar eenden bij elkaar, die zijn geen vijanden dus! Het is gelukkig niet altijd ruzie in vogelland.

Woensdagavond op naar de camping voor een lang weekend! Ik had me voorgenomen om het nieuwe kijkhutplekje uit te proberen, ik zat in de oude stacaravan altijd mooi op een krukje in de slaapkamer bij het raam maar op die plek is nu de badkamer ... dus zou ik er nog wel kunnen zitten en foto's kunnen maken op de voederplaats?  Ik had een kussentje op het toiletdeksel gelegd en kon daar op zitten :) het raam een stukje open en klaar dacht ik! Nou niet dus, het eekhoorntje kwam langs maar zag me zitten ... en vertrok! Tja er hangt een rolgordijn en dat had ik een stukje omhoog gedaan natuurlijk, er was een aanpassing nodig en die vond ik na enig zoekwerk in de schuur, een stukje vitrage en dat heb ik met knijpers aan het rolgordijn gehangen en zo kon ik me weer verstoppen!  Ik achter de vitrage en de cameralens er tussen uit en wat een geweldige plek is het nu want ik zit nu nog dichter bij de voederplek en kan zo de vogels en het eekhoorntje nog mooier kieken ... zittend op het toilet als een koning op zijn troon! Haha! En wat kwam er veel moois bij ons vogeltjes restaurant!  Het eekhoorntje en de appelvink, de gaai, de groenling, de boomklever en de specht, een musje werd gevoed door mama en het vogeltje de bonte vliegenvanger waar ik gemengde gevoelens bij heb omdat ze een herrieschopper is ... maar ze poseerde prachtig! Wat geweldig mooi dit prive-kijkhutplekje ... alleen mis ik het gesnurk van Frans wel op de achtergrond!

In de tuin was het druk met insecten, vooral met libellen! Het leek de libelle-zomerweek wel bij ons! Ik geloof niet dat ik ooit zoveel libellen rond heb zien vliegen en gelukkig gingen ze ook af en toe in de tuin zitten, poseren lukt lang niet altijd, ze vliegen meestal snel weer weg maar soms lukt het wel! En zo kon ik 3 verschillende libellen prachtig kieken in close-up!  Ik weet van eentje de naam; de onderste libelle in de collage is de bruine korenbout libelle en die komt niet vaak voor maar wel bij ons in de tuin dus! Van de anderen moet ik de naam nog opzoeken. Het blauwe vlindertje kiekte ik op de hei waar we hebben gewandeld, dat is het icarus-vlindertje of het blauwtje, daar ben ik nog niet uit. Het zal wel door het warme weer gekomen zijn deze insecten explosie.

Geklust is er ook nog, er moet nog het een en ander gebeuren op ons plekje, gelukkig kreeg Frans hulp van broer Piet en de bouwbroers zijn goed bezig geweest! Alle golfplaten liggen nu op het afdak en de palen van het afdak die door de verhuizing niet meer recht stonden staan nu weer waterpas! Hondje lady was ook mee gekomen met Piet, gezellig! Het was een nuttige en gezellige klusdag met ook nog eens heerlijk weer!

Met dit mooie weer is het 's morgens ook zo mooi vooral als de witte wieven rond zweven over het land, ik heb verschillende fietstochtjes gemaakt in de vroege ochtend, nu het zo vroeg licht is ben ik ook vroeg wakker, meestal zo rond 4 uur of half 5. Dat is mijn ritme denk, zo zit ik in elkaar blijkbaar want ik kan dan echt niet meer slapen. Een uurtje wandelen met de hondjes op het gemak en dan een uurtje fietsen en dan ben ik toch rond half 8 weer terug op de camping en dan genieten op het kijkhutplekje.  Frans slaapt dan nog heerlijk en ik heb al een stuk van de dag gehad!  maar het is wel genieten 's morgens in de vroegte van de natuur en de dieren!

Bij de ooievaars is het druk! Pa en ma ooievaar vliegen af en aan met voedsel en de hongerige kleintjes kijken uit of ze er al aan komen, een prachtig gezicht zoals ze op het nest staan op de uitkijk en als pa of ma komt wordt het voedsel in de grote snavels deponeert.  Zondags stonden de kleintjes met de snavel open vanwege de warmte denk ik ... ach sneu hoor, ze staan ook volop in de zon op die hoge nesten maar als het regent krijgen ze ook alles op hun kop. In 1 nest zagen we maar 1 kleintje, die ouders hebben het niet zo druk. Nog even en ze vliegen uit denk, ze doen al vlieg oefeningen op het nest,  hebben de ouders het weer wat makkelijker, ze hebben vast niet last van het lege nestsyndroom!

Zaterdag even naar Woudsend en toen ik de brievenbus leegde zag ik een grote envelop aan mij geadresseerd ... van de Friesland Post!  Ja ik wist waarom ik die kreeg want ergens in april had ik al een berichtje van hun gehad dat mijn foto van een bijzondere zonsondergang geplaatst zou worden in hun blad! Nou daar ben ik best wel een beetje trots op en ze hebben ook de tekst die ik hun bij de foto geschreven had erbij gezet, dat het voelde of kreeg ik een teken uit de hemel, echt bijzonder! 

We gingen zaterdags even naar huis om een feestje te vieren, een verlaat verjaardagsfeestje van mijn broer Tjebbe en hij trakteerde ons op en heerlijk etentje bij restaurant Vis en Meer,  met mijn moeder en de kinderen van Tjebbe en aanhang gezellig met elkaar heerlijk gegeten, Echt een fijn familie gebeuren waar we zo van genieten en mem straalt helemaal, die vind het zo fijn! Later met een knus vol buikje weer richting camping, we zouden buiten zitten maar ik geloof dat de muggen de rosé lucht die vast om me heen hing wel erg lekker vonden! Ik werd  zowat aangevallen en ben dus maar naar binnen gegaan. 

Misschien vinden de insecten ons nu ook wel leuker want Frans en ik hebben alle twee voor het eerst een tekenbeet opgelopen, Frans ontdekte vrijdags een teek op zijn been en ik zondags ... bbbrrr wat naar zo´n beest wat in je huid kruipt! We hadden ze er wel snel uit maar dat is ook nog eens pijnlijk, ze zitten echt vast in je huid! Nu maar opletten dat de plek niet rood wordt want dan moeten we naar de huisarts, de ziekte van Lyme moesten we maar niet oplopen!

Zondag einde middag weer naar huis, het was warm en we hadden de ramen van de auto open, dat vinden we fijner dan de airco aan, de hondjes lekker met hun snuit bij het open raam. We zagen in een sloot een mama zwaan met haar jongen, prachtig mooi! En vlakbij Woudsend zagen we dat er een weiland onder water gezet werd en daar kwamen heel veel vogels op af! Een prachtig gezicht.

Zo was de week weer voorbij, vandaag ga ik mijn nieuwe laptop ophalen die ik vorige week gekocht heb, de oude breng ik weg en dan worden de bestanden enzo over gezet. Dit oudje gaat dan echt met pensioen want hij weigert steeds vaker te doen wat ik wil dus het is klaar! Het zal wel wennen zijn met de nieuwe laptop maar dat zal ook wel weer goed komen, ik hoop dat ik nu minder stress heb om te schrijven want het gaat zo vaak mis, vorige week met de opmaak van de tekst ... dat was echt niet naar mijn zin.

Ik moet nog veel foto´s plaatsen op mijn website en op het doek de laatste streekjes zetten.

Genoeg te doen! Fijne week allemaal, met liefs

 

 

 

 

 

 

 De week van 20 tot 27 mei

Mijn vakantieweekje begon ietwat gestrest!   Ik dacht ik ga op mijn gemak mijn blog schrijven maar helaas dacht mijn pc er anders over ... die dacht; zij vakantie dan ik ook vakantie dus ik doe niks ... na veel gedoe en stressen heb ik de laptop alle hoeken van de caravan laten zien en ben eerst gaan wandelen, eerst maar even de irritatie weg laten waaien want ik kan er niet goed tegen als mijn pc niet werkt en ik het niet oplossen kan, de frustratie weg laten waaien lukte goed want toen ik in het bos liep zag ik opeens 2 grote oren tussen de varens! Precies op de plek waar ik vorige week de reebok had gezien stond nu een vrouwtje ... zijn vrouwtje denk ik en ook deze ree liet zich rustig kieken! Machtig mooi, mijn hart gaat sneller kloppen als ik een hertje van dichtbij zie want dat gebeurt niet vaak, ik was weer blij en de stress was weg en toen ik later weer de laptop opstartte was die ook weer beter en kon ik mijn blog schrijven! Voor de rest een fijn dagje met lekker weer!

Dinsdags was het koud! Na de wandeling de kachel maar aangezet en het werd een binnen dagje maar dat was niet erg, heb lekker geschilderd, het doek is bijna af maar als je een bepaalde kleur vergeet mee te nemen van huis kun je het niet afmaken ... muts!

Wat zalig dat het woensdag weer lekker weer was, de zon kwam al snel tevoorschijn en zo kon ik buiten koffie drinken en kreeg onverwachts visite! Ik hoorde luid piepen maar wist eerst niet welke vogel dit deed, ik zag niks ... toen kwam er opeens onder de coniferen vandaan een klein jong vogeltje aanhippen en die kwam gewoon naar me toe! Ik schrok me kapot, ik heb de camera altijd bij me liggen dus nam snel wat foto's van Calimero en heb hem toen opgepakt want hij eigenlijk niet wilde maar Boef vond het ook al interessant dus ik moest iets! Tja Boef is nu eenmaal een jachthond, dat denkt hij tenminste ;) Boef is gewoon een asbakkenrashond maar vooruit. Ik wist niet wat ik met het vogeltje aan moest, hij wilde niet bij me zitten en toen ik een grote doos gepakt had om hem daar in te doen vloog hij eruit, er vlogen ook vogeltjes rond dus ik heb het kleine ukkie maar weer los gelaten buiten onze tuin uiteraard en hij hipte weer weg, hoe dit afloopt weet ik niet maar volgens mij waren pa en ma in de buurt dus ik heb wel hoop. Calimero kon al een beetje vliegen dus dat is ook belangrijk.

'S middags heb ik een fietstochtje gemaakt en ben gaan kijken bij het ooievaarsnest dat midden in Havelte zit, ik zag de 3 jonkies zitten, een prachtig gezicht! Pa en ma waren boodschappen aan het doen voor de avondmaaltijd denk ik want ze waren niet in de buurt en ik heb een tijdje staan wachten maar zag ze niet en ik weet dat ze best een tijd weg kunnen blijven dus maar weer verder op de fiets. Op het andere ooievaarsnest net buiten Havelte zag ik maar 1 jonkie.

Prachtige bloemen gezien in diverse tuinen, kleurrijk en groot! Wat een weelde zeg, een enorme rhododendron en de sierui en in de bermen de boterbloem, gele lis en de dagkoekoeksbloem (wat een naam!), allemaal plaatjes!

In het bos waar ik veel gewandeld heb was het ook weer genieten van de smalle paadjes die bijna overgroeien dus dat is af en toe bukken en als er dan een boomstam over het pad ligt dan klauter ik er wel overheen, Boef springt erover heen en Benji die zoekt de beste plek op zodat hij niet hoeft te klauteren, Benji wordt echt moeilijker ter been ... of ter poot moet ik eigenlijk zeggen in dit geval, het gaat verders wel goed met hem maar het is wel echt een oud hondje die snel moe is en niet soepel meer beweegt. Ik vind het machtig zulke paden en ik zag weer een draak! 

En ik heb leuke insecten gezien, een rood juffertje en een mooie witte vlinder, het oranje tipje, zonder oranje maar dat oranje aan hun vleugels hebben alleen de mannetjes, en het is nog mei dus de meikever liet zich ook zien, het was niet zo'n mooi exemplaar, ik miste de mooie voelsprieten die zo leuk zijn met die borsteltjes, misschien is dit een oude meikever, ze leven ook maar een weekje las ik dus dan ben je snel oud en bejaard. Maar ik kon hem zo leuk close-up kieken aan de voorkant! Je ziet zijn oogjes!

Mooie wandelingen heb ik gemaakt 's morgens, soms was het zonnig maar koud en soms bewolkt! Als de zon scheen ging ik lekker op het zandpad lopen tussen de weilanden in, lekker warm! Genieten van de dauwdruppeltjes op de planten en bloemen, zo leuk om dat te kieken. Een keer waren de witte wieven er! Zo'n prachtig natuur verschijnsel, mysterieus mooi! Het maisveld ziet er prachtig uit, alle plantjes netjes in de rij en soms met een bochtje, leuk al die kleine v-tjes in het land. Bij de sloot is het mooi met alle begroeiing en de reiger zat al klaar om zijn ontbijtje te scoren en een buizerd haalde zijn ontbijtje uit het veld ... een klein muisje was de sigaar, die had geen goed begin van de dag. Mijn dag begon super en daarna lekker koffie drinken in de tuin en daarna weer wat inpakken en poetsen, de gezellig was wel weg in de kale caravan.

Donderdag einde middag kwam Frans weer op de camping en wat waren we allemaal blij! De hondjes kennen het geluid van onze auto en ik had al wat met ze gebabbeld zo van; het baasje komt zo en toen ze de auto hoorden vlogen ze naar het tuinhekje en blaffen en toen Frans verscheen waren ze niet te houden! Baasje was er weer en de roedel was weer compleet. Boef was helemaal gek, die ging rondjes rennen in de tuin en steeds bij Frans opspringen, zo mooi die liefde van een hond!

De vogeltjes waren druk in onze tuin, donderdagochtend zag ik voor het eerst al kleine kopjes naar buiten loeren door het gaatje in het nestkastje ... voorzichtig kijken naar de grote wereld buiten hun hokje! Ik hoopte zo dat ik uitvliegen ook zou kunnen zien! Vrijdags bleven ze nog in het hokje maar zaterdagochtend was het bingo! Ik zag eentje hup zomaar naar buiten vliegen en bleef toen opletten, het duurde even maar toen kwam er weer een kopje voor het gaatje en hup .. die vloog eruit maar niet ver, hij ging zitten op boomstronken die vlak onder het nestkastje staan en daar bleef ukkie even een tijdje zitten en toen vloog ukkie op een ander nestkastje en ik maar foto's maken, ukkie vond het prima! Even later vloog ukkie gelukkig naar de bomen achter onze tuin waar de rest van de familie ook bijeen was, wat leuk dit en wat fijn dat ik het kon meemaken en foto's kon maken! Hoeveel kindjes er precies waren weet ik niet, ik heb ze niet allemaal zien weg vliegen. Ik hoor ze nog wel piepen in de bomen en struiken achter onze tuin. Andere koolmeesjes en pimpelmezen zoeken nog een woninkje, elk huisje wordt bezocht maar ze kunnen niet kiezen geloof ik ... ze hebben het er maar druk mee.

De nacht van donderdag op vrijdag sliep ik slecht want vrijdags was het grote stacaravan gebeuren! Ik was vroeg op ... nog vroeger dan anders! En na mijn wandeling met de hondjes kwam Frans ook al uit bed (!) en kon ik beginnen met de stacaravan leeg maken en Frans ging alvast alles los maken wat nog los moest en hij kreeg gelukkig hulp van Freddie die samen met Jolanda en de kids gekomen was en wat troffen we het met het weer! De kids heerlijk spelen op het grote veld en wij druk bezig en om 13.00 kwam de eerste medewerker van MUHA, het bedrijf waar we de stacaravan gekocht hebben en ging het beginnen! 

Ik was gespannen maar werd gerustgesteld door de medewerker die zei geen problemen te zien ... gelukkig! En het hele gebeuren verliep soepel! Toen alles los gekoppeld was kwam de grote trailer met de nieuwe stacaravan en onze oude werd weg gesleept en de nieuwe werd op z'n plek gereden! En nadat die stabiel en waterpas stond konden Jolanda en ik beginnen met poetsen en inrichten!

Een geweldige drukke maar leuke dag en wat hebben we nu een prachtig vakantie/weekend verblijf! Zo blij mee! Rond 6 uur aan de chinees en toen vertrok familie De Leeuw weer en ging ik afwassen en douchen en toen onderuit :) lekker nagenieten van het hele gebeuren wat ik best spannend vond maar wat zo soepel verliep!

Zaterdags kwam Frans zijn broer Wiebe helpen, samen met Frans met de uitbreiding en aanpassing van het afdak bezig wat nog niet zo simpel was omdat het afdak omhoog gebracht moest worden omdat anders de deur niet helemaal open kon, het lukte allemaal wel maar de mannen zijn de hele dag bezig geweest, druk maar ook gezellig! Komend weekend de rest afmaken, nog een paar golfplaten plaatsen en de afwerking aan de onderkant van de caravan. Het is al met al wel een heel gebeuren! Maar wat zijn we blij met onze prachtige ruime stacaravan en de hondjes voelen zich ook al helemaal thuis .... haha! De bank ligt goed!

Mijn vakantieweekje zit er weer op, ik kijk terug op lekkere rustige dagen .... nou ja de eerste dagen dan ;) lekker in mijn camping-smoking lopen en geen make-up op (dat zegt wat hoor, normaal kom ik zonder lippenstift de deur niet uit!) En toen het hele caravan gebeuren wat druk was maar ook heel leuk en gezellig!  Fantastische tijd gehad en woensdagavond gaan we alweer naar ons buitenverblijf omdat er een lang vrij weekend voor de deur staat!  Vandaag hoef ik niet op te passen dus ga ik het doek af maken ... heb nu alle kleuren verf weer tot mijn beschikking! 

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

De week van 13 tot 20 mei

 

Toen ik maandags naar Sneek fietste was het heerlijk weer met echte Hollandse vergezichten, blauwe lucht met wolken en de koeien in de wei en reigers langs de sloot, ze speelden het spelletje 4 op een rij geloof ik ;) . In een weiland even verderop zag ik een koe alleen in de wei staan, wat vreemd dacht ik en wat deed die koe raar .... de koe was iets aan het eten maar dat ging vreemd, ze slingerde met het eten en ze kreeg het bijna niet weg ... toen zag ik opeens iets kleins zwarts bij haar in de buurt liggen en toen snapte ik het! Deze koe was net bevallen en ruimde nu de bevallings-resten op! BBrrr gelukkig gaat dat in de mensen wereld anders! Was ik even eerder geweest dan had ik live de bevalling gezien waarschijnlijk! Ik dacht trouwens dat koeien die op het punt van bevallen staan bij de boerderij zouden staan om in de gaten gehouden te worden, nou ja het is goed gegaan gelukkig!

Toen ik in Sneek aankwam ben ik eerst even bij de Franekervaart gaan kijken of de futen misschien ook in de buurt van hun nest waren met hun jonkies, helaas geen fuut te zien ... zo jammer want dat is zo'n mooi gezicht die kleine gestreepte fuutjes op de rug van papa of mama. Ik hoorde in de vijver vlakbij wel veel gekwaak dus ben ik daar maar even gaan kijken en ja hoor .... allemaal kikkers! Machtige leuke grappige diertjes en met gouden ogen! Ze lieten zich mooi kieken en ook de meerkoetjes vonden mij wel interessant, deze jonkies zijn niet meer zo klein dus die zullen het wel redden, maar ze zijn niet meer zo mooi als eerst, die hele kleintjes zijn veel leuker met hun rode kop en het gele punkhaar! Leuk dit in de vijver!

Wat minder leuks zag ik toen ik bij mijn moeder een bakje koffie dronk en we samen naar de voedertafel keken waar veel musjes kwamen eten ... er was een mama mus haar kindje aan het voeren maar er was iets raars aan haar, er hing iets onder of aan haar snaveltje! Het was me wel duidelijk dat het niet zomaar iets was want ik hield haar een tijdje in de gaten en het bleef er maar hangen, ik heb foto's kunnen maken en die gedeeld in de vogelaars-facebookgroep en daar kreeg ik van deskundigen te horen dat het waarschijnlijk een vergroeiing van de ondersnavel was en dat dit niet goed gaat komen voor dit vogeltje omdat ze niet goed kan eten, nou ja ze at nu nog goed en voerde haar kindje zelfs dus hoe het verder gaat .... ik weet het niet en ik hoef ook niet alles te weten.

De ochtenden waren prachtig! De zon die opkomt en dan een beetje mist, de witte wieven! Het water wat rookt ... zo mooi en mysterieus dit! En dan de bloemetjes met de kleine dauw druppeltjes en in het zonnetje, de paardenbloem en de rode klaver! Machtig mooi als je dat in close-up fotografeert. Frisse maar heerlijke wandelingen in de vroege ochtend dat is genieten en ik zou het niet graag willen missen ... ik snap de langslapers echt niet! haha, en zij mij niet denk ik!

Donderdagavond mijn koffer ingepakt en vrijdagochtend met Frans en de beestjes in de auto op naar Costa del camping! voor 10 dagen vakantie, ikke dan ... Frans niet, die bleef alleen het weekend. Verder dan Drenthe hoef ik echt niet om vakantie te vieren, daar in de bossen ben ik op mijn plek en geniet ik volop, later ooit ... gaan we er de hele zomer wonen!

Een prachtig geniet moment had ik vrijdagmiddag al! Ik was alleen met de hondjes op pad want Frans was druk in de tuin bezig, op mijn gemakje liep ik in het bos en wat zag ik opeens tussen de hoge varens staan! Deze prachtige reebok! Hij keek mij aan en ik keek hem aan en we hadden contact en goed contact blijkbaar want hij dook niet weg maar liet me rustig foto's maken! Wat een bijzonder mooi moment was dat!  Ik ben na het nemen van de foto's rustig verder gelopen en heb later mijn twee schatjes even tussen het fluitenkruid gezet, zo'n mooi plaatje! 

Zaterdagochtend scheen het zonnetje lekker en ben ik na de wandeling met de hondjes gaan fietsen in de omgeving en dat was een schitterend tochtje, een beetje mistig en de zon erbij, ik zag reeën en de schotse hooglanders aan het eten en aan de wandel op de hei en het voelde of was ik ergens op de prairie in een ver land ... betoverend mooi. Een uurtje rond gefietst en dan kom je weer in de caravan en ligt je mannetje nog in dromenland ... maar mijn droom was mooier en echt!

Overdag is Frans druk bezig geweest om de ruimte achter de caravan op te ruimen omdat de nieuwe caravan 2 meter langer is, gelukkig kreeg hij hulp van Stevie en de hondjes, Stevie klimt altijd snel van z'n kooi af als hij ziet dat Frans aan het klussen is, dan doet hij graag mee! De hondjes neusden nieuwsgierig in het zand ... of Frans echt blij is met de hulp??? Nou nee maar hij moet er ook wel om lachen dus hij laat ze zo veel mogelijk "meehelpen"!

Het vogeltjes gebeuren hier is ook een verhaal ... in het ene nestkastje gaat het goed gelukkig! Pa en ma koolmees zijn razend druk met voeren, ze vliegen af en aan met rupsjes. De jonkies zullen nu zo'n week of 2 zijn dus die eten steeds meer! Misschien kan ik deze week zien dat ze uitvliegen! In het andere nestkastje is het helaas mis en dat door het mooie zangvogeltje; de bonte vliegenvanger! Die heeft de boel goed verprutst hiero, het nestkastje is verlaten door de koolmeesje en dus zijn de 7 eitjes verloren gegaan, ik was hier vorige week al bang voor en heb het nestkastje nu maar leeg gehaald ... wat een prachtig nestje met die 7 kleine eitjes, zo jammer! De bonte vliegenvanger is hier nog steeds maar blijft klieren en heeft nog steeds niet definitief besloten om hier te nestelen dus aanstonds is het ook nog voor niets geweest dat de koolmeesjes hun nestje hebben verlaten! Wat is het eigenlijk een .... ik zal het maar niet zeggen wat ik van dit vogeltje vind. Ze ging ook nog eens prachtig voor me poseren vlak voor mijn neus op een tak! Tja en plaatje maar een wolf in schaapskleren dus!

Er zijn een paar diertjes aan het nestelen in onze tuin ... maar daar zijn we niet blij mee! Ik laat ze nog even hun gang gaan want we hebben geen last van ze  en ik vind het ook wel interessant om te zien hoe ze hun nest bouwen, laagje voor laagje. Maar als ze vervelend worden gaan ze wel weg, dan ga ik in actie ... helaas voor hun maar ik heb geen zin in wespen steken!

Een ander insect kwam ook bij ons op visite en wilde even drinken uit de honden drinkbak maar dat ging mis, hij viel erin. Ik heb dit mooie diertje gered, wat een mooie kleuren, zwart met rood, net mijn kleuren ;) en wat een lijf!  Groot en apart van vorm en het puntige achterlijf duid erop dat het een vrouwtje is, maar wat ook een mooie tekening op het lijf,  gek dat ik voor dit diertje niet bang ben!  Deze langpoot mug ziet er toch wel wat griezelig eng uit maar ik vind haar gewoon bijzonder en leuk! Nadat ze weer opgedroogd was vloog ze weer verder!

In de ooievaars nesten die we volgen is het druk! Allemaal hebben ze jonkies en wat is het een leuk gezicht die kopjes boven de nest-rand uit, ze wiebelen heen en weer en af en toe haalt mama wat eten omhoog uit haar keel en dan wordt dat in de snavels van de kleintjes gedeponeerd, zo leuk om te zien. Ze zijn nog klein, als ze straks groter zijn komen ze wel beter in beeld. In 1 nest zag ik zelfs 3 kopjes en dat is veel .... hopen dat ze het redden!

Zondagmiddag ging Frans weer naar huis en bleef ik met de hondjes op de camping .... en dan zie je hoe trouw een hondje is! Boef snapte er niks van, baasje ging weg en hij ging niet mee ... Boef heeft een hele tijd in het hoekje bij  het hek gelegen en keek maar naar het pad waar zijn baasje verdwenen was en af en toe keek hij mij even aan met een gezicht van; waar is het baasje nou, waar blijft hij. Zo sneu, ik heb hem afgeleid en later was het weer oké gelukkig maar hij vind wel dat de roebel bij elkaar moet blijven!

Frans was nog niet lang weg of er kwamen donkere luchten aandrijven en barstte er een hevig onweer los met dikke regenbuien ... niet fijn hoor maar het was gelukkig nog licht en dan is het minder erg dan als zoiets in de nacht gebeurt. 

Nu ga ik deze week lekker wandelen en schilderen en inpakken natuurlijk want vrijdag moet de caravan leeg zijn, dan komt de nieuwe! Ik ben al wat bezig geweest en heb het keukengerei al ingepakt, ik ga toch niet koken voor mezelf dus heb geen pannen nodig ;) ik eet deze week hapklare brokken, lekker handig en makkelijk. En als je steeds hetzelfde bordje/kopje/glas  gebruikt heb je weinig afwas .... ooohhh erg hé! Maar ik wil gewoon fijn met mijn hobby's bezig en zo weinig mogelijk huishoudelijke taken doen! Ik wordt lui!!!

Fijne week voor iedereen, met liefs

 

 

 

De week van 7 tot 13 mei

 

Yeah! Mijn "diamond painting" werkstuk is klaar! Afgelopen week de laatste steentjes gelegd dus alle 48.000 steentjes zitten nu op hun plekje en dat binnen 2 maanden! Dat had ik eigenlijk niet verwacht zo snel want ik ben er niet elke avond mee bezig. Ben er erg blij mee, een eigen natuurfoto die ik gemaakt heb in steentjes! Het was leuk om te doen, je ziet echt de foto langzaam te voorschijn komen. Het op de foto zetten van dit werkstuk lukte niet zo goed met al die glimmende steentjes, als ik het ingelijst heb zal ik het nog eens proberen. Voorlopig even geen nieuw project, dat is meer iets voor de winteravonden dus tegen die tijd ga ik weer een foto uitzoeken die ik in steentjes wil. 

Frans en ik zijn echte dierenvrienden maar bij sommige diertjes hebben we onze twijfels ;) op een ochtend pakte Frans koek uit de kast en kreeg hij een onaangename verrassing! De verpakking was opengemaakt en er was een stuk afgeknabbeld! Oh wie verwacht dat nou in ons huis met honden en een kat dat er een muisje durft te komen eten! Het muisje zal wel gedacht hebben; bij huize Hoekstra zijn alle dieren welkom ... nou helaas klein muisje, niet alle dieren! Voortaan alle koeken enzo maar in een afgesloten trommel. Ik hoop niet dat dit diertje ook in de andere kastjes komt want dan kan ik al ons eten wel in bussen of bakken doen! help!

Op mijn oppasdagje bij Huize de Leeuw was ik de hele ochtend samen met Michael die nog niet helemaal fit was en dus niet naar de peuterspeelzaal ging, wel koortsvrij gelukkig! We hadden een gezellige ochtend samen, het is ook weleens leuk dat je een van de kids alleen hebt die dan alle aandacht krijgt. We hebben een wandeling gemaakt naar het meerkoetjes-nest en daar zag ik dat er nog maar eentje over was, vorige week waren er twee kleine "punkertjes" en nu nog maar èèn, toen we verder wandelden zag ik een mama eend met ook nog maar èèn jonkie! hé wat sneu, ik werd er niet blij van. Gelukkig snapte Michael het niet, hij vond de jonkies leuk! 

Woensdagmiddag zijn Frans en ik naar het bos geweest in de regen, Frans stelde het voor en ik zei; naar het bos ... in de regen? Wandelen doen we toch zei Frans en in het bos lopen onder de bomen dus worden we niet nat! Oke, wij naar het Harichtsterbos en het was er inderdaad fijn, veel te kieken viel er niet ... dacht ik! Maar toen ik goed keek naar de planten zag ik leuke kleine vliegjes met piepkleine regendrupjes op hun lijfje en als je die close-up kiekt worden het toch leuke kiekjes! De lupline's bloeien al en een mooie lijsterbles, prachtig en .... de regen viel erg mee!

Amina kwam weer een middag schilderen en heeft het doek waar ze al eerder mee bezig was geweest nu klaar, een schilderij voor haar zoon, het is een soort stilleven geworden, serieus bezig geweest met mooi resultaat! We hadden weer een gezellige middag

Donderdagochtend op het fietske naar Sneek, afslag Heeg genomen en zo langs rustige wegen richting IJlst, heerlijk! In de vijver in IJlst zag ik dat de fuut nog op het nest zat maar, jammer nog geen kleintjes dacht ik ... maar toen ik goed keek zag ik twee kleine kopjes tevoorschijn komen uit de veren van mama! Wat een leuk plaatje, ze hebben van die leuke gestreepte kopjes, hopelijk zie ik ze later ook zwemmen bij moeders op de rug! Bij het schelpenpad vlak voor Sneek zag ik veel ganzen en jonkies! Een pracht gezicht en ze liepen zo trots te pronken, de ouders met de kids! Een aalscholver zat hoog in de boom, ik zag nog een fuut op het nest en pa fuut erbij die nog wat takjes aanleverde. Heerlijk daar die omgeving!

Met Leonie en Myrthe gaan shoppen, op zoek naar een grote lijst voor het Diamond painting doek, nou dat viel nog niet mee, een moeilijke maat bleek. We zijn naar kringloopwinkels gegaan in de hoop voor een paar euro een grote lijst te vinden, nou in de tweede winkel die we bezochten en na heel veel zoeken met hulp van de eigenaar vond hij een ingelijst borduurwerk en dat leek wel de goed maat, als dit de juiste lijst is ga ik je omhelzen riep ik .... nou zei hij; kom maar op dan want dit is de lijst met het goede formaat! Help, wat had ik nu weer in mijn enthousiasme geroepen ... haha, maar ik was zo blij! Nou een mooie houten lijst en het borduurwerk gaat eruit en mijn diamond painting gaat erin en dan kan ie aan de muur!

Vrijdagochtend naar de camping! Wat heerlijk weer, vlak voor de camping zagen we het ooievaarsnest maar nog geen jonkies te zien, spannend wanneer we de kleine koppies gaan zien! In Havelte zelf zit ook een ooievaarsnest en wat zag ik daar .... een klein koppie wat amper boven de rand uitkomt maar ik zag het net! Wat leuk!

En dan op ons campingplekje ... hoe zou het zijn met de koolmeesjes? Zouden er jonkies zijn? Nou we kunnen aan de beschuit met muisjes hoor! Jippie, welke kleur muisjes weet ik niet ;) denk zowel roze en blauw, maar er is duidelijk gezinsuitbreiding, er wordt zo druk gevoerd door pa en ma! Lekkere rupsjes voor de kids en als de ouders weer uit het vogelhuisje vliegen hebben ze poep in hun snaveltje, eten erin en poep eruit! Fantastisch huishoudinkje! Het is machtig om te zien hoe ze hun best doen, we hebben er zo van genoten!

En dan het andere vogelhuisje waar we actie hadden gezien, wat was daar aan de hand? Onze verrassing was groot toen we gasten zagen die we bijna nooit zien bij ons in de tuin, de Bonte Vliegenvangers verrasten ons! Wat leuk dat dit zwart/bruin en witte zangvogeltjes echtpaar weer terug is op onze plek, vorig jaar nooit gezien en het jaar daarvoor een enkele keer. Maar het is wel een vreemd gebeuren want het nestkastje wat ze uitgezocht hebben wordt ook bezocht door familie koolmees! Hoe gaat dit verder ... wie wint deze strijd en gaat hier een gezinnetje stichten? Omdat ik zag dat het koolmeesje met een rupsje naar binnen wilde heb ik even heel snel het nestkastje open gemaakt en wat zag ik .... wel een stuk of 8 koolmees-eitjes! Ow jeetje, de bonte vliegenvanger heeft dit broeden verstoord dus .... Wat naar voor de koolmeesjes! Ik heb op internet gezocht naar meer informatie over de Bonte Vliegenvanger en las dat het vogeltje overwintert in Afrika en pas laat terug komt in Nederland en dan zijn veel nestkastjes al bezet en dan gaat het echtpaar Bonte Vliegenvanger dus de strijd aan met andere meesjes om het huisje in te nemen ... nou dat is er dus aan de hand en ik denk dat de eitjes nu niet meer uitgebroed worden of zelfs al niet meer goed zijn. Tja, moet ik het nestje nu leeg halen zodat de bonte vliegenvanger erin kan of toch maar afwachten? Geen idee ... en ondertussen zijn de koolmeesjes van slag en beginnen nu bij het andere nestkastje waar jonkies in zitten en waar druk gevoerd wordt herrie te schoppen en daar zijn pa en ma koolmees niet blij mee! Jeetje ... wat een gedoe, goede tijden slechte tijden is er niks bij!

Tijdens onze wandelingen in het bos was het opletten dat we niet tegen de rondzwevende rupsjes aanliepen, die hangen en zweven nu volop aan de eikenbomen, ik vind rupsjes niet eng of vies maar ik hoef ze niet in mijn haar of op mijn lijf! Ze zijn prachtig van kleur en de vogeltjes eten er volop van dus het is mooi dat er genoeg van is, al worden ze ook met gif bestreden helaas wat veel jonge vogels het leven kost want als ze die vergiftigde rupsjes voorgeschoteld krijgen van pa en ma gaan de jonkies dood. Als je de beestjes van dichtbij bekijkt zijn ze echt mooi en het worden prachtige vlinders!

Zaterdagmiddag was het lekker zonnig en zijn we met de hondjes op pad gegaan, kijken of we een leuke wandelplek konden vinden en die vonden we, het Domineespaadje! Daar waren we nog nooit geweest! Een leuk pad met een prachtige poort waar je eerst door heen loopt, een grote boom of 2 bomen die aan elkaar gegroeid zijn ... ik weet het niet, leuke zijweggetjes die grappige namen hadden, de bank-route waar ik eigenlijk allemaal bankjes verwachte maar er stond maar 1 ... het hazenpad, zonder hazen en het puttenpad en geen put gezien! En waar komt het Domineespaadje uit? Bij de kerk uiteraard! Leuk gewandeld daar! Het paadje dateert uit 1672!

In het bos vlakbij de camping staat de "Tosca"  boomstronk, trouwe lezers van mijn blog weten wat ik bedoel, en toen ik bij de boomstronk kwam zag ik weer wat moois! Weer een cadeautje van Tosca want zo zie ik het; dit keer kleine witte bolletjes op een hoopje en ik had geen idee wat het was maar; dat zoeken we op! Het is de witte slijmzwam! Wat leuk en grappig. Elk jaar verbaas ik me erover wat de boomstronk laat zien, vorig jaar 3 keer een verrassing en ik zie het als tekens/cadeautjes van Tosca! Je kan het geloven of niet maar ik geloof erin!

Wij hebben heerlijke wandelingen gemaakt in de bossen en afgelopen week werd dat 3 mensen fataal, wandelen met je hond en vermoordt worden! Wat een verschrikkelijk drama en daar denk je toch wel aan als je rond loopt in het bos en als ik 's morgens vroeg in mijn uppie op pad ga ... kan dat niet meer? Ik blijf vroeg op pad gaan, laat de angst niet regeren maar je gedachten gaan toch, zondagochtend ging ik voor 6 uur al op pad en koos ik daarom toch voor een zandpad in het open veld in plaats van het bos .... 

We hebben een klein vijvertje aangelegd in de tuin voor de vogels, een bad en drinkplek met fonteintje! Het staat zo leuk in de tuin en de vogeltjes hebben er al even bij gekeken maar waar ging het koolmeesje heen voor een bad .... in de oude kapotte drinkbak voor de hondjes! Nou ja zeg! Doe je zo je best .... haha!

Onder ons afdak aan de caravan komen wel eens insecten en die vinden het dan moeilijk om er weer onderuit te komen, ik ben eerlijk ... als er een wesp onder zit mep ik die eruit, sorry hoor maar die diertjes haat ik, maar bijtjes of andere leuke diertjes red ik en zo kwam er afgelopen weekend een kleine libelle een juffertje onder het afdak en wist de weg terug niet meer, ik strekte mijn arm uit en ze kwam op mijn vingers zitten :) heb het diertje weer onder het afdak vandaan gebracht, snel een paar kiekjes gemaakt en dat vond het juffertje wel oké, ze bleef even zitten als dank denk ik en toen vloog deze kleine libelle weer verder! Mooi toch!

Zondags na de koffie weer richting huis, het was Moederdag en dan gaan we altijd naar mijn moeder, maar nu niet koffie drinken bij mem maar 's middags richting huize De Leeuw met z'n allen, Freddie zou voor ons koken! Freddie heeft enkele weken geleden een hele grote luxe barbecue gekocht en maakt daar heerlijke gerechten op en wij mochten komen proeven, nou daar waren we wel voor in! Jort en Leonie en Myrthe waren ook uitgenodigd en zo was de hele familie compleet en wat zijn we verwend! Wat een verrassingen; groente en gepofte aardappelen, verschillende soorten vlees en voor mij vegetarische verrassingen! Nou het was super, wat heeft hij zich uitgesloofd voor ons, een gezellige en heerlijke Moederdag met z'n allen en met een vol en rond knus buikje gingen we 's avonds weer naar huis!

Nu weer een nieuwe week en het lijkt fijn weer te worden en dat komt mooi uit want vanaf donderdagavond ga ik voor 10 dagen vakantie vieren in Drenthe :) ! Weekends is Frans er ook en doordeweek ben ik alleen met de hondjes die op me moeten passen ;) ! 

Fijne week allemaal, met liefs

 

 

 

De week van 29 april tot 6 mei

 

Dikke mist afgelopen maandag en Frans zei tegen mij; dat wordt geen lekker fietstochtje naar Sneek, nou dacht ik ... dat kan wel eens een heel mooi fietstochtje worden als de zon tenminste ook verschijnt! Ik wandelde eerst met de hondjes rond 7 uur en zag al dat de zon probeerde door de mist heen te breken dus vol verwachting stapte ik even later op de fiets en inderdaad kwam de zon er voorzichtig bij en de mist zweefde over het land ... de witte wieven! Zo'n prachtig natuurverschijnsel vind ik dat, zo mysterieus en bijzonder ... daar geniet ik zo van! En de zon leek wel op een kikkervisjes, hij had een staartje! Wat mooi dit en ondanks dat ik toch wel nat werd van de mist genoot ik volop :) heb zelfs nog op m'n knieën gelegen om een uitgebloeide paardebloem te kieken, zo mooi met die dauwdruppeltjes en er zat zelfs een klein vliegje op zag ik later toen ik de foto in het groot op mijn laptop zag. 

Ik was vroeg in Sneek en kon dus nog wel even rond fietsen voor ik bij Huize De Leeuw verwacht werd en ik was zo benieuwd of er al kleintjes waren bij het meerkoetennest wat ik volg en ik zag ma meerkoet lekker op het nest zitten en ..... 2 kleine knalrode kopjes kwamen af en toe onder de vleugels vandaan! Wat bofte ik, deze jonkies waren nog piepklein en dan zijn ze zo leuk, knalrood koppie en geel punkhaar en verders grijs/zwart, ik vind ze geweldig en grappig! Ik heb er een tijdje gestaan en genoten, ze kwamen ook af en toen onder moeders vleugels vandaan, pa bracht steeds eten, wat machtig mooi! Later zag ik in het gras nog een mama eend met "pykjes" en die liet zich mooi kieken, ik hield afstand want ik wilde niet dat ze zich bedreigd zouden voelen en dat werkte goed, ze bleven rustig in het gras. Wat is het toch mooi dit kleine grut!

Omdat het vakantie was waren alle kids thuis en nadat Jolanda vertrokken was zijn we gaan knutselen, nou ja Jennifer en ik dan en Eva en Michael met papier en potloden erbij aan de tafel ... die zijn nog ietsje te klein om met verf enzo om te gaan, dat kan alleen als ik 1 op 1 met hun knutsel en dat kon nu niet. Maar ze tekenden leuk en Jennifer maakte een mooie pony, verven en glittertjes erop plakken en dan lichtjes erin, wat een leuk knutselpakket met mooi resultaat, later hebben we nog met glasverf raamhangers gemaakt, beppe vond het net zo leuk als Jennifer :) ! 

Dinsdags was ik bij Leonie en Myrthe, beppe-dagje en tevens moesten Leonie en ik allebei naar de tandarts, bbrrr maar geen rare dingen gelukkig! Einde middag belde Frans me op omdat er een grote envelop was gekomen met een boekje erin, heeft dat iets met jou foto's te maken vroeg hij? Ja zei ik; dat is het boordboekje wat bij de Friesland Post hoort; kijk snel even naar het item van de "elfstegentocht"  in ons dorp waar ik voor gevraagd was om de foto's te maken ... en ja Frans vond het en er staan 2 mooie foto's in die ik gemaakt had maar .... Frans vertelde toen dat mijn naam nou niet bepaald goed vermeld was ... helaas! Ten eerste heet ik en noem ik mijzelf Hoekstra-Haringa en dan laten ze Hoekstra weg ... nou ja ... en dan vergeten ze bij Haringa de laatste letter ... tja dan heet ik dus Jannie Haring! Nou daar baalde ik eerst best van! Later zakte dat en dacht ik; laat ik er maar om lachen, het is zoals het is ... ik ben een visje en dat terwijl ik niet eens kan zwemmen! Ik heb het wel even gemeld aan de redactie en kreeg een sorry terug.

Tijdens mijn fiets- en wandeltochtjes zie ik de gele bermen langzaamaan veranderen in wit, van code geel naar code wit! Het fluitenkruid komt nu aan de beurt! Wat machtig mooi en gelukkig wordt het nog niet gemaaid! De insecten kunnen er nog lekker van genieten :) en wij genieten van de prachtig gekleurde bermen. Sommige landerijen worden nog niet gemaaid en daar wordt het nu oranje/bruin. wat een kleuren allemaal.

Vanwege de kou hadden we besloten niet naar de camping te gaan, Frans houd niet van de kou, het maakt mij niet uit maar ja ik heb meer vet om me heen die de warmte vast houd ;) toch ergens goed voor dus die vetkussentjes! Ik was vrijdagochtend mooi vroeg op pad gegaan met de hondjes, voor 6 uur de deur uit en Frans sliep nog als een roosje. En toen ik bij de jachthaven aankwam zag ik de wolken prachtig gekleurd en de zon kwam voorzichtig te voorschijn! Nou deze ochtendstond had echt goud in de mond! Wat was het mooi met het zicht op het vogelreservaat "De gouden Boaium" en in de haven. Heerlijke wandeling. Dat we niet naar de camping waren kwam ook wel goed uit bleek later, Jolanda was die nacht behoorlijk ziek geworden dus ben ik naar Sneek gegaan om op te passen, gezellig dagje met de kids en Jolanda kon uitzieken. Michael werd in de loop van de dag ook ziek ... waarschijnlijk gaat het virus de hele familie door, hoop dat ik het niet krijg! 

Zaterdagochtend was het zonnig en ik dacht; ik loop naar het Heegermeer met de hondjes, ik heb een briefje voor Frans op het aanrecht gelegd met de vraag; haal je mij weer op? Wat een prachtig tochtje maakte ik, wat een weelde om me heen! Het geel en wit en groen in de bermen, het weidse land en de vergezichten, de boerenzwaluwen die voor me langs scheerden als ware het vliegtuigen die schijnaanvallen deden en dan bij het Heegermeer ... de regenboog! Ik stond bij vissteiger en de lucht werd donker en ik zag opeens de regenboog verschijnen, eerst een stukje en ik foto's maken, hij werd steeds groter en op het laatst was de regenboog helemaal compleet ... ik kreeg hem niet helemaal op de foto dus ik zou de panorama-stand instellen op mijn camera om de hele regenboog te kieken maar het begon te stortregenen dus ik moest mijn camera snel inpakken helaas. Ik moet nog es een klein camera-paraplutje zien te kopen die ik op de camera kan zetten, ik zie het zo voor me maar of zoiets in de handel is, zou wel handig voor me zijn. Ik kreeg vele natuurverschijnselen te zien en over me heen maar het was zalig en toen ik zo'n 5 km gelopen had hoorde ik; toet toet! Mijn lief in de auto! We hebben nog een ritje gemaakt door natuurgebied "het Swin" en later weer naar huis. 'S middag gezellig met vriendin Lydia op stap, rond neuzen in kringloopwinkels! Vinden we heerlijk om te doen en we hebben nu ook weer leuke spulletjes gevonden :) !

 

Het is de eerste zaterdag van mei ook altijd de "naakt tuinierendag" ik zag het op "social media" weer voorbij komen, ik heb maar niet meegedaan, veel te koud en als het warm was geweest had ik ook niet meegedaan trouwens ... ik moet altijd erg lachen om zulke gekke bedenksels!

Ook ben ik lekker bezig geweest met het "Diamond painting" gebeuren en het vordert ... nog een stukje en dan is het af! Het wordt mooi en het is een leuke bezigheid in de avonduren als ik toch niet schilder, nog een paar duizend steentjes denk, het totaal is 48.000 dus ik heb al heel wat steentjes gelegd! Mijn doek waar ik mee bezig ben heb ik vorige week op de camping achter gelaten, daar kan ik over 2 weken als ik er een weekje alleen verblijf mooi aan werken, de volgende opdracht is er al dus ik hoef me niet te vervelen!

 

Zaterdagavond de herdenking van de oorlogslachtoffers, Frans gaat altijd naar de plechtigheid die bij ons voor huis is, ik blijf bij de hondjes want ik zou beslist niet willen dat ze zouden gaan blaffen, ik zie de herdenking op tv en vind het altijd emotioneel deze plechtigheid. Als je er bij nadenkt ... het herdenken is goed, laten we hopen dat er nooit weer oorlog komt. Helaas is er niet overal vrede ... zou dat ooit kunnen?

Zondags Bevrijdingsdag, voor ons een relaxdagje met een prachtig toerritje in de auto door kleine dorpjes en over binnenweggetjes, veel moois gezien, een zwaan op het nest die ook nog even haar eitjes aan me toonde .... nou ja, eitjes! Wat een grote eieren heeft een zwaan zeg! Een fuut die ook haar eitjes showde :) en aalscholvers op het dak van een hokje, een mama met haar jong denk ik en het jong was met vliegoefeningen bezig! Een grutto met z'n prachtige lange snavel en Friese paarden en een mama eend met kuikens ... de reiger stond gelukkig voor de kuikens op een heel andere plek! De kastanjeboom bloeit zo prachtig, wat een bloesems! Het was een prachtige rit en ook nog een wandeling gemaakt met de hondjes, heerlijke Bevrijdingsdag!

Wandelen maakt hongerig ... Benji komt zich wel melden als hij nog wat lekkers wil! Het is zo leuk als de hondjes een toetje-schaaltje uit mogen likken en dan het keurig weer bij ons brengen ... of melden dat ze nog wel wat lusten! Haha!

 

 

Nu weer een nieuwe week, hopen dat het weer mooier weer wordt, ik ben deze kou wel een beetje zat en velen met mij denk ik!

En anders duiken we maar onder net als deze valk! Nou ja, dit valkje is niet echt ondergedoken hoor maar zat te broeden op haar nest, ik wist dat deze nestkast bewoond was en hoopte een mooie foto te kunnen maken maar helaas liet pa valk zich niet zien en moeders bleef stiekem naar ons loeren maar kwam niet even met haar kopje boven de rand uit, vond het wel een grappig gezicht dit kleine stukje van haar kopje en je kan net een stukje van haar oogjes zien! Ach andere keer beter!

Fijne week iedereen! Met liefs

 

De week van 22 tot 29 april

 

Wat hadden we nog een heerlijke paasmaandag! 'S morgens genoten op mijn kijkhutplekje, genoten van het leuke eekhoorntje en de vogels, later een heerlijke wandeling gemaakt in bos en op de hei en eindelijk weer eens een vlinder kunnen kieken; het bont zandoogje wilde poseren :) en in de vijver zagen we het water al druk in beweging en ja hoor ... wat we al gehoopt hadden was er; kikkervisjes! Wat een drukte zeg, wel duizenden krioelden er in het ondiepe water. De hondjes hebben we dus niet in het water gelaten, ik weet niet wat er dan zou gebeuren met die beestjes die om hun heen krioelen, zou ze er naar happen of zouden de visjes aan hun haar gaan hangen? Onderweg zagen we een ree staan in het veld, zomaar vlakbij! Wat een leuke verrassing! En 's middags kregen we onverwachts leuke visite! Eerst kwam mijn broer Tjebbe op zijn motor en even later Martha en Hendrik met Boris! Wat leuk deze onverwachtse visite en zo hadden we een hele gezellige middag en einde middag weer op naar huis, het lange paasweekend was weer voorbij!

Dinsdags was het feest! Myrthe die dag alweer 1 jaar ... wat vliegt de tijd zeg! Een jaar geleden zo in spanning en nu zie je een vrolijke drukke en vooral een heel lief spontaan meisje die de wereld aan het ontdekken is en waar we zoveel van genieten! Wat een rijkdom! Het hele huis versiert en Jort had taarten gebakken en met familie en vrienden met Myrthe als stralend middelpunt in een prachtig verjaardagsjurkje de hele dag feest gevierd! Myrthe snapte het hele gebeuren nog niet zo maar ze genoot volop van alle aandacht van ons allen en van het spelen met de nichtjes en neefje en vriendinnetje en toen iedereen weg was knapte ze af en viel in slaap .... ach wat een dag voor haar!

Tijdens mijn verschillende fietstochtjes naar Sneek zag ik weinig vogels, allemaal druk met eitjes uitbroeden denk al zal er toch ook gegeten moeten worden. Wel zag ik een mama eend met een paar pykjes, niet veel meer helaas maar zo gaat dat, ze zag er wel happy uit, net of glimlacht ze ;) een trotse mama. Woensdagavond fietste ik naar huis en hoewel er erg slecht weer voorspeld was had ik mazzel .... dacht ik! De zon scheen nog een beetje en de zonnestralen zetten IJlst in de spotlights, opeens voelde ik een drup ... en nog eentje en toen ik bij afslag Heeg was ging het serieus regenen maar voor het onweer losbarstte was ik gelukkig thuis!

Donderdagavond op naar de camping! Auto volladen en onze hondjes worden dan altijd al wat zenuwachtig net of zouden ze bang zijn dat we ze vergeten mee te nemen ofzo wat natuurlijk nooit zou gebeuren maar je weet niet wat er in hun koppie omgaat, dus eerst de hondjes maar in de auto dan zijn die gerust en toen alle bagage onder toeziend oog van de hondjes ;) !

Toen we bijna bij de camping aankwamen zagen we het ooievaarsnest wat we elk jaar volgen en papa stond trots op het nest en mama lag lekker de eitjes warm te houden! Een lief plaatje en ik ben zo benieuwd wanneer we voor het eerst jonkies gaan zien, dat is zo'n leuk gezicht die kleine kopjes boven de nestrand uit!

Ik had me voorgenomen om 's morgens vroege fietstochtjes te maken en vrijdagochtend vroeg op pad maar helaas in de miezerige regen dus de camera hield ik in de tas maar op Koningsdag toen er zoveel regen voorspeld was was het rond 6 uur licht bewolkt dus ik dacht hup weer op het fietske en er op uit! De zon kwam op en knipoogde naar me :) en ik zag heel veel reeën! Ze zagen mij ook maar waren niet bang voor die rooie of ze kennen me nog ;) en weten dat ik niks doe alleen maar foto's maken. De regenboog verscheen ook nog, wat een cadeautje en een buizerd zat in een oude kale boom, op afstand maar het was een mooi gezicht zoals hij zat in het zonnetje. Voor mij begon Koningsdag dus super!

En dan kom je weer terug in de caravan en dan zie je je mannetje nog heerlijk slapen en wie heeft zich heerlijk bij zijn baasje genesteld ... Boef! Onze hondjes mogen eigenlijk niet op ons bed maar ach ... ik vond het zo lief dus ik heb ze maar lekker nog even laten slapen!

Later kwam er wel veel regen en het was frisjes, we hebben 's avonds maar een borreltje gedronken op Willem-Alexander al was de kleur niet echt oranje, Frans zijn cola-tic is bruin en mijn cognacje is eerder goud dan oranje maar het was wel lekker en warm bij de houtkachel! Een "smûk plakje"  op z'n Fries gezegd!

Door de regen die zo nodig was en de zon is het bos nu schitterend groen! Wat een kleur explosie in een paar dagen tijd! De frisse lente groene kleuren spatten je tegemoet en het ruikt zo heerlijk dus al zal niet iedereen blij geweest zijn met de regen, de natuur wel! Het was echt zo nodig en ook voor de vogeltjes en andere dieren. We hebben veel gewandeld in de bossen en genoten!

Veel vogeltjes kwamen weer eten op onze voederplek en elke ochtend om 5 uur begon het vogeltjesconcert .... net of kunnen de vogels klok kijken ;) maar het wordt dan al een klein beetje licht in de lucht en mijn biologische klok zegt dan ook; wakker worden! De koolmeesjes waren druk met hun woninkje, nog geen beschuit met muisjes denk ik maar dat verwachten we binnenkort wel! Er is ook al jong geluk, ma en kindje pimpelmees waren geregeld samen aan het eten en af en toe kreeg de kleine hapjes van ma pimpelmees, leuk om te zien!

Vanwege de regen had ik de pindakaaspot neergelegd en dat was even wennen voor de specht die toch redelijk groot is maar na enige pogingen ging hij toch met zijn kopje er in om te eten en steeds weer om zich heen kijken of de kust nog veilig was. De appelvinken kwamen ook weer en de boomklever was er veel en ging op z'n kop de pindakaas opeten .... gekkie! Het was wel ontzettend genieten van dit alles!

Net buiten Havelte staan in het land 2 merries met hun veulentjes, prachtig wat een plaatjes! De boer kwam even bij me staan toen ik foto's ging maken en vertelde me dat de veulentjes 2 weken oud zijn en nu leuk met elkaar spelen maar dat was eerst wel anders want de mama's waren zo beschermend naar hun veulentje toe dat de eerste kennismakingen gepaard gingen met trappen naar elkaar maar gelukkig is het goed gekomen want deze boer wil graag dat deze dieren in groepjes leven omdat dat veel beter is voor hun, goede gedachte!

Wij waren al een tijdje aan het rond kijken op internet naar stacaravans en vrijdagochtend zag ik een stacaravan te koop staan bij een bedrijf hier uit de buurt en dat leek me precies de stacaravan die we zochten dus zijn we gaan kijken en waren allebei gelijk verkocht, precies de afmetingen en inrichting die we willen, ruimer en mooier en met een extra slaapkamer en met douche ... na wat overleggen en een nachtje slapen hebben we zaterdag de knoop doorgehakt en hebben deze stacaravan gekocht! Ontzettend blij zijn we met deze aankoop en nu kunnen we ook loge's krijgen, dat willen we graag want het is toch leuk dat de (klein)kinderen nu kunnen komen logeren! Nog een paar weken en dan wordt onze oude stacaravan opgehaald en de nieuwe op z'n plek gezet, nog een hele operatie maar we hebben er zin in!

Zondags heb ik het eekhoorntje uitgebreid kunnen fotograferen, hij of zij zat zo heerlijk te smullen van de pinda's en de zonnebloempitjes :) een prachtig gezicht! Op z'n gemak en alle tijd en in het zonnetje, wat machtig mooi! Volgens mij had hij wel door dat ik zat te kijken want het is net of kijkt hij in de camera ... of zou ik me dat inbeelden? het zit wel goed met het eekhoorntje en mij :) ik zag nu ook goed dat zijn oortjes gestreept zijn, wat een plaatje!

Toen we 's middags naar huis zouden gaan en ik bij de blokhut stond en even om me heen keek ... zag ik opeens iets geks aan de blokhut hangen, wat was dat nou .. een klein zakje met een gat onderin? Ik erheen met de camera (uiteraard!) en ik zag een diertje die niet echt welkom bij ons is om een nestje te bouwen ... het begin van een wespennest! Nou bijna alle dieren zijn welkom bij ons maar deze insecten niet! Ik ga volgend weekend wel weer even kijken en als we last krijgen van deze diertjes gaat het nest er echt wel weg! Ik tolereer niet alle dieren dus ...

Nu weer op naar de nieuwe week en als het tegenzit .. verstop ik me wel achter de rhodondendron ;) grapje hoor maar ik moest toch echt aan het liedje van Tol Hansse denken toen ik deze prachtige bloem kiekte; Mien zat in haar nachtjapon achter de rhododendron, ik zie het zo voor me! Deze rhododendron die ik kiekte bij een goede kennis is zo mooi! Daar wil je wel achter zitten! haha!

 

Fijne week allemaal, met liefs

 

 

De week van 15 tot 22 april

 

Wat een heerlijk weer afgelopen week! En als ik met de hondjes wandel of een fietstochtje maak geniet ik ook volop van de gele bermen, wat bloeit het raapzaad schitterend! Wat hou ik van deze code geel :) hier wordt je toch zo blij en vrolijk van! Ik hoop maar dat de bermen niet snel gemaaid worden, zo jammer voor de insecten! Onze hondjes wilden wel even poseren in het geel ... ach voor een brokje doen ze bijna alles, ze weten dat ze beloond worden als ze iets voor me doen, heel handig!

'S morgens vroeg was het koud maar wat een mooie zonsopkomsten heb ik gezien, als ik mijn rondje met de hondjes loop en langs de haven van ons dorp is het altijd mooi te zien als de fel gekleurde bal verschijnt boven het land van de "Gouden Boaiem" het mooie natuurgebied, ik zou willen dat alle ganzen daar konden verblijven ... wordt er niet op hun geschoten! Ik wordt beroerd als ik jagers hoor schieten en een tijd geleden zag ik toen we wandelden in de landerijen achter Jutrijp zelfs uit de verte een donker stipje naar beneden vallen ... toen kwam er een golf van misselijkheid bij me omhoog! Daar gaat weer een onnodig gedode gans :( een pijnlijke dood .... zo triest. Ik weet ook wel dat er heel veel ganzen zijn maar dat is met meer dieren zo, maar de natuur lost zoiets zelf altijd wel op, moeten wij ons niet met bemoeien. Helaas denkt niet iedereen er zo over.

Donderdags was ik bij Leonie en Myrthe en we hadden het over het prachtige zonnige weer en over de komende eerste verjaardag van Myrthe en toen herrinnerden we ons weer dat het precies een jaar geleden ook zulk mooi weer was en dat we toen na de zoveelste zwangerschap controle naar het terras zijn gegaan, even genieten en het belangrijke nieuws verwerken .... Leonie had toen te horen gekregen dat ze zondagavond opgenomen zou worden om de bevalling op te wekken omdat het kleine meisje wat in haar buik zat beter af zou zijn buiten haar buik. Het was een spannende zwangerschap met veel zorgen en als je die kleine meid nu ziet!!! Wat een prachtig en flink meisje is het al geworden! Het gaat zo ontzettend goed met Myrthe en dat is iets waar we zo dankbaar voor zijn, ik zei tegen Leonie; dat gaan we vieren! En zo zaten we nu weer op hetzelfde terras met Myrthe in de kinderstoel heerlijk in het zonnetje, wat een verschil tussen de ene foto en de andere!

'S avonds fietste ik weer naar huis en wat was het heerlijk met de zon er nog bij dus maar een omweggetje gemaakt, langs het schelpenpad naar IJlst en dan achter de Jutrijp langs, ik zag een hongerige reiger maar die had ook al een hapje gehad van het een of ander, ik zag later op mijn pc toen ik de foto groot in beeld had dat er bloed sporen op zijn snavel zaten ... bbbrr, tja ik weet hoe het gaat, het is eten of gegeten worden in de natuur. Wat een verrassing in een grote vijver in IJlst! twee nesten vlakbij elkaar! Een fuut en een meerkoet zitten gezellig op nog geen meter afstand van elkaar te broeden! Dat zijn geen vijanden blijkbaar, leuk hoor om te zien! De zon ging mooi onder en het werd frisser, thuis gekomen maar even een opwarmertje genomen ;) !

Ik had die afgelopen week thuis en bij de kids ook leuke vogels gezien, een grote kraai die niet in het voederhuisje paste ... een koolmeesje bij de pindakaaspot en een prachtige gekleurde spreeuw in het gras en net buiten ons dorp zag ik een fuut op het nest, niet verstopt en zo dichtbij!

In de heg voor ons huis bij het plantsoen groeit zomaar een verrassing :) een prachtige paarse bloem met bladeren in een hartvorm steekt boven de heg uit! Wat een plaatje, geen idee wat het was maar gelukkig heb ik een vriendin die veel van bloemen en planten weet en die vertelde dat het een judaspenning is, mij totaal onbekend en ik vind het een vreemde naam maar wel een mooie bloem en een prachtig blad! Ik was nieuwsgierig hoe die plant aan die aparte naam komt en zocht het op; toen Judas na zijn verraad zijn loon kreeg en de zilverlingen weggooide groeiden later op die plek deze planten die elk jaar weer grote platte zilverkleurige vruchten (zilverlingen) laat zien als een herinnering aan het verraad, leuk om te weten.

Zaterdagochtend gewandeld met de hondjes bij het Heegermeer en daarna via natuurgebied "Het Swin" naar Balk voor nog wat boodschapjes, en wat zagen we daar in het natuurgebied ... eindelijk de lepelaars! Ze komen daar elk jaar maar ik zie ze zelden, meestal lopen ze erg achteraf en nu kreeg ik ze eindelijk redelijk in beeld, prachtige witte vogels met die gekke grote snavel! Als bonus zagen we later ook nog een familie gans, zo leuk! Het is alleen zo jammer dat de ganzen altijd snel weglopen als ze je in de gaten hebben en zo zie je vaak alleen konten .... maar vooruit, het was een leuk gezicht!

Zaterdagmiddag een gezellige familiemiddag gehad met het hele gezin en mijn moeder erbij, eerst het dorp in waar het gezellig was met het shanty-festival en een markt en later met elkaar om de grote eettafel ... we passen er nog net omheen met z'n allen! Ik had een uitgebreid koud en warm buffet gemaakt en met elkaar hebben we gezellig en heerlijk gegeten, wat een rijkdom dacht ik toen ik om me heen keek, wat kan een mens zich dan dankbaar voelen!

Toen iedereen vertrokken was zijn Frans en ik in gaan pakken, alles hup in de auto laden, bagage en beestjes en op naar de camping! Rond 9 uur zaten we op ons plekje en snel de houtkachel aan en een opwarmertje erbij al was het niet koud maar het is zo gezellig ;) ! Ik had de voederplaats al snel gevuld want die was zo goed als leeg.

Zaterdagochtend was het maar 8 graden in de caravan .... bbbrr wat koud! Overdag warm en 's nachts nog behoorlijk fris dus. Even de kachel opstoken en rond half 7 op mijn kijkhutplekje, wie zou er komen? Zouden ze al weten dat er weer volop voer aanwezig was ... gelukkig kwamen de stamgasten weer bij ons vogeltjes-restaurant, de specht en de boomklever en de gaai en ook het eekhoorntje kwam eten, ik zag hem aankomen in de bomen achter de schutting ... veel bewegende takken en hup ... daar zat ie op de schutting! Hij past niet helemaal in het voederhuisje ... de staart blijft buiten! Een hele tijd zat het prachtige diertje zo lekker te smikkelen van de zonnebloempitjes, wat een leuk gezicht! Echt druk was het niet maar wel leuk! Ik geloof dat er in 2 vogelhuisjes gezinnetjes gesticht worden ... spannend!

In het bos zag ik veel leuke gekleurde bloemen, het tranend hartje ... sneue naam maar wat een lief bloemetje! De brandnetel bloeit prachtig met gele bloemetjes en nog een witte bloeiende struik en een uitgebloeide paardenbloem, als je die kiekt met de zon erachter is het zo'n plaatje! Ik ben gek op die bloem als ie uitgebloeid is, om te kieken en om lekker uit te blazen!

Overdag heeft Frans nog wat planten geplant en wat leuk dat Stevie ging helpen! Stevie loopt en speelt graag in het gras en opeens kwam hij aangelopen met een plastic bloempotje in zijn snavel! Zo leuk! 'S middags lekker naar het terras gewandeld, het was er weer voor en na het eten van een lekker "chineesje" uitbuiken bij de houtkachel, lekker onderuit, wij en de hondjes!

Nu nog een lekker relaxt dagje op de camping, genieten van het heerlijke weer al mag het eigenlijk wel gaan regenen, het is zo droog in het bos!

 

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

De week van 8 tot 15 april

 

Maandags was het prachtig weer dus ik dacht ik ga vroeg op het fietske naar Sneek en ga even naar het Wilhelminapark, kijken hoe het met de jonge zwanen is en gewoon genieten van het mooie park, en wat was het er schitterend! De bomen zo mooi gekleurd en vrolijk gekleurde planten, toen ik bij het water kwam zag ik al jonge meerkoetjes :) ik kreeg ze niet echt scherp op de foto want ze bleven op afstand helaas, bij de vijver van de zwarte zwanen aangekomen zag ik de jonkies ... nou ja wat zijn ze al verandert, het dons is bijna weg! Ze zien er nu niet echt mooi uit maar nog even en dan veranderen ze in prachtige zwarte zwanen dat weet ik net als in het verhaal van het lelijke jonge eendje! Het was heerlijk in het park!

Toen op naar de plek waar me verteld was dat er een fuut zat te broeden vlak aan de waterkant, dat is mooi om foto's te maken maar eigenlijk vind ik het ook beangstigd want er lopen ook idioten op de aardbol rond die het leuk vinden om dieren te mishandelen of nesten te vernielen. Eerst zag ik in het gras een aalscholver die wilde poseren, hij/zij keek nieuwsgierig naar me met zijn prachtige groene ogen en was in voor een fotosessie!Yeah! Even later zwom ie weg, genoeg geposeerd ;) en ik weer verder langs het water en daar zag ik de futen! Mama zat op het nest en papa zwom in de buurt en bracht af en toe weer een stokje, mama fuut ging af en toe overeind en herschikte de eitjes en zo kon ik ze prachtige bewonderen op enige afstand weliswaar, ik wilde ze niet storen. Ik heb er wel een kwartier gestaan en genoten van het lieflijke tafereel! Bedankt voor de tip taxichauffeuse!

In de wijk bij huize De leeuw werd ik verrast door een mama eend met maar liefst 14 pykjes! Wauw wat een weelde zat daar in het gras aan het water en later in het water .... 14 pykjes! Je zal maar een 14-ling krijgen .... lieve help. Gelukkig eten ze zelf en hoeven ze ook geen schone pamper ;) anders was het ook niet te doen! Hoeveel zullen het redden? Ach daar wil ik niet aan denken! Het was een prachtig gezicht! Toen ik Jennifer uit school haalde zaten ze er nog en hebben we samen staan kijken, Jennifer vond het ook prachtig: wat zijn ze klein hé beppe! Ik kiekte ook nog mooie bloemetjes en een kleine bij, wat is de natuur toch prachtig mooi! Ik zag een meerkoet op een nest ... maar er lagen 2 eieren onder! Ik kon er niet bij om ze weer in het nest te deponeren maar misschien waren die eieren er ook wel door de mama uitgegooid, geen idee maar vond het wel wat naar.

Dinsdagochtend was het me toch koud tijdens mijn vroege wandeltochtje met de hondjes maar de zon kwam al op en hoe! Als een gloeiende bal met een rode gloed erom heen, wat een machtig gezicht! Ik vond het de hele week 's ochtends erg koud, soms liepen de tranen uit mijn ogen van die koude wind, lijkt het net of loop je te huilen en lopen mijn camouflagekleuren onder mijn ogen ...

Zo ook donderdagochtend toen ik rond 7 uur naar Sneek fietste en al in de zon dat wel maar bbrrr wat een koude tegenwind! Er zaten vele spreeuwen in de touwen van de masten, grappig gezicht ... net of zouden ze de zeilen reven! Ik had me goed ingepakt, ik leek wel een vrouw in een boerka ;) en de handschoenen aan en zo kon ik wel tegen de kou, ik fietste genietend in een soort van gouden gloed, zo mooi was het in de natuur en in de zon!

Met Myrthe was het weer genieten, voor het eerst gingen we op pad met Myrthe op haar driewielertje naar de eendjes, altijd leuk! Een schommel heeft ze nu ook en dat vind ze super! Laatst waren we in de kinderboekenwinkel in Sneek en daar zag ik een prachtige poster van een schitterende vis, ik wees Leonie erop en Leonie kende het verhaal van de poster; die poster hoort bij het boekje "De mooiste vis van de zee" zei ze en ik heb dat boekje thuis en dat is een prachtig verhaal met een boodschap. Leonie kocht de poster en later weer thuis liet ze mij het boekje zien wat ik even las, het is een kinderboekje dus dat is snel gelezen ;) en wat een mooi en duidelijk verhaal zeg over die prachtige vis en wat heeft het een goede boodschap over het delen van de mooie dingen, een echte aanrader voor groot en klein kan ik wel zeggen. En ik kreeg al ideeën om zo'n prachtige vis te schilderen ....

We zouden vanwege de weersvoorspelling niet naar de camping, de kou en de winterse buien leken ons geen campingweer, eigenlijk maar goed ook want ik voelde me die vrijdagochtend opeens niet zo lekker, eerst geen idee wat er aan de hand zou kunnen zijn maar toen ik steeds moest plassen en buikpijn kreeg ging me een lichtje op en dus maar even met een potje afvalvocht op naar de doktersassistente en later kreeg ik al te horen dat ik een penicilline-kuur kon ophalen, blaasontsteking dus ... nog nooit eerder gehad en dat komt dan zomaar opeens aanwaaien, nou ja dan weet ik ook hoe dat voelt :( niet topfit maar ook niet echt ziek ... zo voelt het dus.

We hebben ons tweede ritje naar Balk om de medicijnen op te halen maar gecombineerd met een bezoekje aan het Harichsterbos en dat was fijn! Wat wordt het al groen in het bos en de varens ontrollen zich al, zo'n prachtig gezicht! Ik zag nog een soort varen in de knop met een vliesje erom heen, geen idee wat dat is. Zwammen in een boom als een soort van trapje, leuk! Op de terug reden we door natuurgebied "Het Swin" en daar stonden 2 nieuwsgierige Hollandse Landgeiten, nog niet eerder daar gezien, er lopen anders altijd schapen. We zagen grutto's in het veld en in het nest van een grote boom waar vorig jaar een buizerd gezinnetje zat zit nu de familie valk! Wat leuk dit hergebruik en handig voor de valken, hoeven ze geen nieuw nest te bouwen, ik zag net het koppie van het valkje boven de nestrand uitkomen! Wat leuk deze ontdekking maar als de boom straks weer vol blad zit zie je ze niet meer ... ach wel fijn voor de vogels!

Zaterdagmiddag met Martha naar boer Thijs die ook nog eens De Boer heet, hoe toepasselijk! Ik mocht de Friese paarden op de kiek zetten dus samen met Martha naar het land en allebei eigenlijk bang voor die prachtige maar o zo grote dieren! Maar wat zijn ze lief en rustig, het jongste paard "Antje" was zo nieuwsgierig, die kwam gelijk bij ons :) en de andere paarden kwamen later ook, we konden ze gewoon aaien al vonden we dat doodeng! Helden op sokken zijn we en Thijs moest daar wel om lachen! Ik kon de prachtige Friese paarden mooi op de foto zetten. En wat een lief hondje heeft de boer, Beike liep gewoon bij de paarden in het land, de paarden en het hondje speelden gewoon wat met elkaar, uitdagen en weg rennen! Een leuk bezoekje op de boerderij! Na dat bezoekje zijn we ondanks de kou nog even gaan fietsen ... en kregen als bonus een sneeuwbui over ons heen! Leuke middag!

Geen vogeltjes op de camping gekiekt dus maar thuis wel en wat een verrassing kreeg ik ... de groenlingen kwamen op visite op onze voederplek! Die komen zeer zelden bij ons eten en nu afgelopen week komen ze geregeld langs, het menu staat ze nu wel aan zeker! Super zeg! De gewone stamgasten blijven ook leuk om te zien en tijdens een wandeling zagen Frans en ik een specht ... eigenlijk hoorden we die eerst en toen we op het voetpad naast het ijsbaanterrein liepen zag ik hem ... op de lantaarnpaal en druk bikken! Machtig gezicht en wat een herrie! Ik weet dat ze dat doen om indruk te maken op de vrouwtjes ... hoe meer herrie hoe beter ze hem horen! Leuk!

Een rustig weekend verders, ik zou schilderen maar als je niet helemaal fit bent lukt dat niet ... dan doet de kwast niet wat je wil ofzo, dus maar aan de slag met het "diamond painting" project" en dat is ook zo fijn om te doen maar als je je kop er niet bijhoud ... ik lette niet goed op blijkbaar en maakte de domme fout om de 6 en de 9 te verwisselen terwijl ik deze cijfers goed onderstreept had! Maar toen ik zag dat de zwaan wel een erg vreemde uitstulping kreeg naast zijn hals had ik door dat er iets niet klopte! Oh oh! Ik moest een klein stukje uithalen en nu heeft de zwaan weer een moois slanke hals ... en ik wist dat ik goed moest blijven opletten! Het project is nu voor de helft klaar :) de zwaan met haar kuikens verschijnen al mooi ... nog 24.000 steentjes te gaan!

Zondagmiddag nog een heerlijke wandeling gemaakt met de hondjes op de Griene Dyk net buiten Sneek, wat is het daar toch altijd prachtig en de zon scheen heerlijk. De algen groeien volop op de vochtige sloot en dat was een apart gezicht, veel groen en kleur in de berm en in het water veel watervogels. Een heerlijke wandeling al was het er wel behoorlijk druk!

Op de terugweg zagen we in het land twee hazen en ze hadden het druk! Er vloog een buizerd laag over hun heen maar die zagen ze niet! Wij wel maar gelukkig vloog de buizerd verder, misschien ook wel omdat wij in de buurt waren. De haasjes waren zo leuk bezig en ik moest denken aan het liedje wat de band Hydra ooit zong; als het gras twee kontjes hoog is! Ik denk dat velen met mij dit liedje nog wel kennen! Dat deze haasjes op de kiek kwamen hadden ze niet eens door volgens mij ;) ! Haha. Nu weer op naar een nieuwe week, genoeg te doen ... ik moet nog veel foto's plaatsen op mijn website en hoop weer te schilderen en weet ik nog meer. Straks eerst op het fietske naar Sneek om op te passen, altijd leuk!

Fijne week voor iedereen en ga genieten want het schijnt prachtig weer te worden! Met liefs 

 

 

 

De week van 1 tot 7 april

 

Nadat ik mijn blog had geschreven die maandag ging ik wandelen met de hondjes en het was fris! Het zonnetje scheen al maar op de grond waren het gras en de bloemetjes bevroren en dat zag er prachtig uit, ongelofelijk dat we in het weekend in de zon zaten in zomerkleren en nu nachtvorst ... het was wel heerlijk buiten! Voordat ik naar Sneek vertrok ging ik nog even een bakje halen bij mijn moeder en daar kwam de prachtige spreeuw zijn hapje halen, zo'n mooi gekleurd vogeltje die zelden bij ons komt eten maar wel vaak bij de voedertafel in de tuin van mijn moeder verschijnt ... geen idee hoe dat kan want we voeren precies hetzelfde ... sommige keuzes van mens en dier snap ik niet. Deze spreeuw zag er zo aandoenlijk lief uit, wat een koppie!

'S middags ging ik shoppen met Jolanda en Leonie en de kleintjes voor nieuwe zomerkleren voor de kids en wat zag ik toen we bij een fietsenrek onze fietsen parkeerden .... een wel hele leuke dorstlesser voor onderweg bij iemand op z'n fiets! Haha, wat grappig, een Weduwe Joustra likeurtje! Ik denk niet dat er echt wat in de fles zat maar ik vond het zo leuk, dat moest ik even kieken!

Dinsdagmiddag op het fietske naar Blauwhuis, ik had afgesproken met Francine. Het was prachtig weer maar de voorspelling voor einde middag was niet best ... ik waagde het erop en hoopte dat het mee zou vallen. De fietstocht naar Blauwhuis was schitterend met het zonnetje en de wind in de rug, wat wil een mens nog meer, het is een prachtig ritje door de natuur en ik kon mooie foto's maken van een hongerige reiger, een valk op de rand van een nest, een aalscholver, een haas die gewond was ... ik zag wonden op zijn rug, misschien gepakt door een buizerd en weer ontsnapt? Tja daar kom ik niet achter, hoop dat het beestje geneest! Ik fietste langs "Lytshûzen" waar het huisje staat waar vroeger mijn pake en beppe woonden en altijd blijf ik er even staan kijken omdat er dan veel herinneringen boven komen, ik logeerde er geregeld en mocht dan de geitjes en de kippen voeren en als het regende zat ik bij de geitjes in het hok ;) toen al gek met dieren! Mooie herinneringen! Het huisje is grondig verbouwd maar gelukkig ziet het er aan de buitenkant nog altijd het zelfde uit. Bij Francine was het weer erg gezellig! Lekker bijkletsen, genieten van koffie met taart :) en we hebben de tentoonstelling van de natuurfoto's van Willem van der Meer bezocht waar Francine gedichten bij gezocht heeft, een prachtige combinatie! De middag vloog om en de terugreis viel mee, af en toe een miezerig regenbuitje maar de wind was afgezwakt dus ik fietste genietend weer naar huis!

Woensdag was Leonie met Myrthe bij mijn moeder op visite om wat huishoudelijke klusjes te doen en "Alde" beppe houd dan een oogje in het zeil op Myrthe die zo ondernemend is en van alles uitvind dus die kan je geen moment alleen laten en toen ze moe werd is ze heerlijk in slaap gevallen bij mijn moeder op schoot! Mem vond dat fantastisch, ze straalt er ook over! 

Wij gingen einde middag wandelen bij het Heegermeer, het was zo lekker buiten! En het was er heerlijk! Toen we op de terugreis nog een klein ommetje maakten met de auto in de omgeving kwamen we zowaar een paard en wagen tegen ... 2 Friese paarden! De mooiste die er bestaan, in mijn ogen dan. Frans stopte de auto even aan de kant van de weg en ik ging naar buiten om een mooi plaatje te schieten en deze mensen waren zo aardig, ze gingen er echt voor poseren! Ze vonden het leuk om op de kiek te komen! Wat een prachtig gezicht, binnenkort mag ik Friese paarden fotograferen ... heeft Martha voor me geregeld :) super!

Donderdags was het erg triest weer dus ik trof het niet met mijn fietstochtje naar Sneek, een waterig zonnetje deed zijn best maar kwam er maar vaagjes door, jammer .. ik had zo gehoopt om met een mooie zonsopkomst en witte wieven in het land te fietsen.

 

Mijn beppedagje was gezellig, spelen met Myrthe en toen Myrthe 's middags een slaapje ging doen werd beppe zelf ook wat "min" ! Ik heb eventjes de oogjes dicht gehad, Leonie zat naast me en hield een oogje in het zeil anders had ik mijn ogen niet dicht gedaan want stel je voor dat die kleine pop wakker zou worden en van de bank af zou klimmen! We hadden samen echt een relaxte siësta!

'S avonds op naar huize De leeuw om op te passen, Freddie en Jolanda even samen op stap en beppe bij de kleintjes! Nog even een gezellig uurtje gehad en toen het hele spul op bed brengen, zo leuk met elkaar. De volgende ochtend ben ik rond 7 uur een uurtje gaan fietsen in de omgeving, bij de Oudvaart en ik ben naar het sluisje gelopen, daar is het 's morgens vroeg zo mooi! Helaas was er weer geen mooie zonsopkomst maar genoten heb ik wel ... het was stil en een beetje mistig en dat vind ik wel mooi in de vroege ochtend, een beetje een mysterieuze sfeer en daar geniet ik dan heerlijk van in mijn uppie.

Toen ik later uit het raam keek naar de grote boom met het nest van de kauwen was ik stomverbaasd! Wat zag ik nu? Was het nest gekaapt .... of woningruil? Ik zag 2 houtduiven die bij en in het nest bezig waren! Tja ik zou wel weten hoe dit gegaan is, hebben ze de kauwen er uit gemept of hadden die het in aanbouw zijnde nest verlaten? Daar kom je nooit achter natuurlijk, ik zal het in de gaten houden. In de achtertuin stonden bakken vol met tuinplanten klaar omdat Freddie en Jolanda in het weekend met de tuin bezig zouden gaan, ik zag zoveel mooie gekleurde bloemen en dacht welke zal ik eens kieken ... en toen viel mijn oog op een groene plant met 1 rode bloem en die vond ik toch zo mooi! Het is een gewone aardbeiplant maar wat bloeit die toch geweldig mooi!

Vrijdagmiddag weer naar de camping en ik zag toen we aankwamen dat de voederplaats zo goed als leeg was ... hier was goed gegeten in de week dat we er niet waren! Dus snel bijvullen! En zaterdag hopen op leuke en mooie visite ... vooral op het eekhoorntje die ik dit jaar nog niet had gezien! Rond half 6 stapte ik uit bed zaterdags en het was nog donker buiten, eerst maar snel de kachel aan dacht ik .... maar ik vond een briefje op het aanrecht van Frans: kachel is leeg! Oh jee, de olie in de kachel op en dat tankje vullen we altijd buiten en buiten was het nog pikkedonker ... ik denk graag in oplossingen dus heb zo'n 20 waxinelichtjes aangestoken en hopen dat dat zou helpen, nou ja de temperatuur ging van 10 naar 14 graden en toen hield het wel op helaas! Ben wat met mijn website site bezig geweest met koude vingers en toen het licht werd op mijn kijkhutplekje gaan zitten en wachten wie er zou verschijnen ... veel vogeltjes maar nog geen eekhoorntje :( waar waren die leuke beestje toch?

Maar zo rond half 9 zag ik een eekhoorntje in de bomen achter onze tuin! Eindelijk! Het zijn geen vroege diertjes zeker ;) maar langslapers. helaas kwam het beestje nog niet op de voederplek maar ik had goede hoop en jaaaaa, na een tijdje wachten was het ineens hup .. en zat het eekhoorntje op de schutting en ging lekker eten van de zonnebloempitjes en ik kon veel foto's maken, hij wilde poseren :) ach hij had me helemaal niet door. Later kwam er nog een andere eekhoorn eten, deze was wat anders gekleurd, meer rood/bruin. En ook deze at lekker van de zonnebloempitjes uit het voederhuisje en ging pinda's pakken uit het eekhoornhuisje, handig deed hij het klepje open en klom bijna in het huisje om er een pinda uit te halen, klauteren aan de schutting voor een hapje uit een gevuld netje .. de eekhoorn is zo handig! Wat fijn dat ze weer bij ons komen eten, veel andere vogels kwamen ook weer langs :) het was genieten! En al had ik steenkoude vingers ... het kon de pret niet drukken en toen Frans eindelijk van bed kwam hebben we als eerste de kachel bijgevuld en kon ik opwarmen!

'S middags zaten we lekker in de tuin en ik zag koolmeesjes en pimpelmeesjes die nestmateriaal zochten en uitkeken naar een geschikte woning ... keus genoeg in de Hoekstra-tuin! Opeens herinnerde ik me dat ze vorig jaar hondenhaar zochten van het hondenkleed en ik dacht; ik ga de hondjes kammen .... dus Boef en Benji gekamd en de haren in het gras neergelegd, nou het duurde nog geen 5 minuten of ze hadden het door en kwamen het halen! Zo'n leuk gezicht die kleine vogeltjes met hun snavel vol haar! Ben benieuwd welke huisjes ze gaan uitzoeken, 4 huisjes hadden hun interesse en er was zelfs eentje die de blokhut wilde kapen! Jaja, dat is wel een erg grote woning voor zo'n klein vogeltje! Hij zat steeds voor het raam van de deur, net of wilde hij naar binnen! Ach, keuze genoeg wij zijn een all-round hotel; we leveren appartementen en beddengoed en ontbijt- lunch en diner! Nou wat willen ze nog meer :) ! Haha.

Zondags was het heerlijk weer en ik maakte met de hondjes een fijne wandeling in de vroege ochtend en de zon kwam al mooi op! Toen ik weer terug kwam bij de caravan Frans wakker gemaakt en gezegd dat het echt zo zonde was dat hij nog lag te snurken ;) met dit mooie weer! Fijn in de tuin koffie gedronken, het was heerlijk! Een lui dagje in de zon met het boek wat ik nu aan het lezen ben; Judas, geschreven door de zus van Willem Holleeder, ppff wat een heftig verhaal ... wat een leven heeft die familie gehad en vooral de zussen van hem ... en nu nog denk ik. Niet best! De vogeltjes kwamen gewoon bij ons eten ondanks dat we vlakbij op het terras zaten! Na nog een heerlijke wandeling over de hei met de hondjes weer op huis aan.

Weer een nieuwe week en het schijnt vandaag nog lekker weer te worden dus ik tref het met mijn fietstochtje naar Sneek!

 

Fijne week iedereen! Met liefs

 

 

De week van 25 maart tot 1 april

 

Ik fietste maandags naar Sneek in het zonnetje maar wat een koude tegenwind! Moest echt opwarmen toen ik bij huize De leeuw aan kwam, dus koffie en bij de kachel! Toen ik door het keukenraam naar buiten zag werd ik blij ... daar zat de houtduif weer op het oude nestje van vorig jaar waar zij toen 2 jonkies heeft groot gebracht! Wat leuk dat het echtpaar weer terug is op het oude stekkie en zo kan ik ze mooi volgen, de boom staat pal naast de tuin. Leuk hoor, en toen ik Eva en Michael uit school haalde zag ik al een meerkoet die aan het broeden was ... lang leve de lente!

Dinsdagmiddag hele middag druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de expositie, ik ontdekte dat mijn visitekaartjes bijna op waren en die ontwerp ik zelf dus daar mee aan de slag en bestellen en een flyer ontworpen om in de Rabobank op te hangen en misschien op nog een paar plekken, zo vloog mijn "vrije" middag om en had ik nog niet eens met de stofdoek en de stofzuiger rond gewapperd in de kamer .... oh oh, nou ja dat komt ook wel goed, ik vind mijn hobby's en de daarbij behorende klusjes leuker dan poetsmiep zijn ;) de hondenharen vliegen niet weg en de bende die Stevie en Jopie altijd maken wachten ook wel op mij!

Woensdagmiddag hadden Hennie en ik een uitje gepland en dat werd de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest, Hennie was er nog nooit geweest en ik jaren geleden al wel. En wat hadden we een leuke middag tussen de aapjes, vlinders, vogels (lori's) en de flamingo's en nog meer dieren en uiteraard de schitterende orchideeën! De lori's komen zo op je hand vliegen als je tenminste een lekker sapje voor ze koopt en dat deden wij natuurlijk, er kwam zelfs eentje op mijn hoofd zitten en toen ik onder een dikke tak door liep waar lori's op zaten was er eentje zo leuk om op mijn hoofd een verrassing los te laten ..... nou ja, dat brengt geluk toch ;) haha! Eigenlijk vonden we de diertjes leuker dan de bloemen, het is zo mooi wandelen daar in de prachtige tuinen met zoveel natuurschoon en de dieren, net of ben je in een andere wereld. De diertjes lieten zich ook mooi kieken :) ! Natuurlijk nog lekker sapje met een taartje genuttigd en nog wat spulletjes geshopt en zo was de mooie middag om!

Donderdags weer op naar Sneek voor mijn beppe-dagje bij Myrthe en Leonie, ik hoopte 's morgens vroeg mooi te kunnen fietsen met de opkomende zon maar helaas .... geen zon maar miezerige regen! Jeetje terwijl het woensdags zo zonnig was en ik gewoon dacht dat dat donderdag ook zo zou zijn, niet dus. Nog wel een ommetje gefietst op het mooie fietspad tussen IJlst en Sneek en ik zag een aalscholver prachtig zijn veren showen in een boom en die heb ik gekiekt maar door het trieste weer is het geen topfoto geworden .. wat was dit een mooie foto geweest als de zon geschenen had! Nou ja, misschien krijg ik wel eens een herkansing want ik fiets daar geregeld langs. Mijn beppe-dagje was weer fijn!

Vrijdagochtends was het wel mooi! Ik ging wandelen en de zon kwam op, ik zag hem door de bomen en later toen ik langs de jachthaven liep scheen hij al zo mooi in het water, wat een super mooi plaatje krijg je dan. Het was genieten en ik heb heerlijk lang gewandeld met mijn hondjes, Frans sliep nog lekker en toen hij om 8 uur beneden kwam was ik net weer thuis en toen hij zei: zullen we er uit met de hondjes? Frans zei ik; ik heb al gewandeld en je hebt wat gemist! Tja onze bioritme is nu eenmaal verschillend, ik ben altijd vroeg wakker en Frans moet de wekker gebruiken anders slaapt hij lang door dus onze ochtendwandeling is niet altijd samen want als het mooi buiten is wacht ik niet tot zijn wekkertje gaat.

Het was vochtig buiten en ik weet dat dauwdruppels vaak erg mooi zijn als je ze close-up kiekt en dus knielde ik in het gras en ach wat leuke druppeltjes op de grassprietjes, je ziet piepkleine grassprietjes weerspiegeld! En ik zag een spinnenwebje met dauwdruppels en zonder spin gelukkig dus ik durfde de camera wel dichtbij het web te brengen, zo leuk om zo'n mooi bouwwerk met de dauwdruppeltjes te kieken!

En toen de auto vol geladen met schilderijen en gingen Frans en ik samen met Lydia op naar Sneek naar de Rabobank waar ik een expositie in mocht richten! Een prachtige locatie en toen we aan het uitpakken waren kreeg ik al enthousiaste reacties van het personeel :) het is altijd wel een klus om alles mooi op gelijke hoogte en op kleur bij elkaar passend neer te hangen dus ik was heel blij met de hulp van Lydia en Frans, de doeken moesten verdeeld over 5 spreekkamers dus wat hang je bij elkaar ... we hebben een popsterren kamer ingericht met de doeken van de artiesten die ik geschilderd heb en voor de rest alles mooi verdeeld ... de gedichtjes erbij en het is een mooi geheel geworden. De schilderijen zijn te bezichtigen als de spreekkamers niet bezet zijn, dan staan de deuren ook open maar door de glazen deuren en wanden is alles sowieso goed te zien.

En ´s middags op naar de camping! Wat heerlijk met dit prachtige weer en onderweg werden we ook nog eens getrakteerd ... op de binnenweggetjes waar wij graag rijden zat vlak voor Langelille een buizerd op een paaltje en dat vlak langs de weg ... Frans remde maar hij kan natuurlijk niet opeens vol op de rem trappen want dan zouden de hondjes en de bagage voorin de auto belandden dus we reden het paaltje een klein eindje voorbij, ik het raampje open om te proberen de buizerd te kieken ... en dat lukte! Ik zei tegen Frans; rij maar voorzichtig nog een beetje achteruit dan kan ik misschien nog wat meer foto's maken en warempel de buizerd bleef zitten en zo kon ik prachtige foto's maken. We zijn niet helemaal tot het paaltje gereden natuurlijk, ik wil geen stress veroorzaken maar wat super dat hij zich zo liet kieken! Later reden we langs een paar ooievaarsnesten en eentje was druk bezig met het huishouden ;) opruimen en herschikken! Leuk om dat te zien en we wachten vol verwachting wat er de gaat komen ... de jonkies!

Op de camping aangekomen was de voederplaats goed bezocht zag ik, er was goed gegeten in het vogeltjes-restaurant en dat gaf me hoop voor de zaterdagochtend als ik op mijn kijkhutplekje ging zitten. Vrijdags konden we heerlijk buiten zitten bij de houtkachel en later lekker bij de kachel binnen, we hebben binnen ook een smoek plekje! Zaterdags vroeg op, bbbrrr wat was het koud, snel kleren aan en de kachel ... het was maar 6 graden in de caravan! Het vogeltjes-concert was al om kwart over 5 begonnen maar het was toen nog te donker om te fotograferen dus moest ik wachten tot het goed licht werd en toen op mijn plekje ... vol verwachting wie er zou komen eten! En wat werd ik getrakteerd! Wow wat een verrassingen zeg! Het echtpaar appelvink kwam eten en die zijn zo mooi! Hun blauwe snavel en hun prachtige kleuren en het mannetje nog mooier dan het vrouwtje ... tja dat is meestal zo in de dierenwereld, de boomklever kwam langs en de specht en het roodborstje en de gaai ....

die snaait meestal meerdere pinda's tegelijk en dat kan deze vogel doen want hij heeft een keelzak en ik kiekte precies op een mooi moment want te zien is dat hij al pinda's in zijn keelzak heeft en nog een andere pinda pakt, handig zo'n zak! Ik zag ook staartmeesjes maar die wilden niet poseren en ik vond het erg jammer dat er geen eekhoorntjes kwamen ... vorig jaar veel gezien maar nu nog niet

Zaterdags nog geshopt en toen we bij de winkel kwamen waar we altijd vogeltjes-voer kopen werden we enthousiast begroet; ha zijn jullie er weer! Leuk we zijn natuurlijk een goede klant ;) we kregen zelfs nog een cadeautje mee ... een voederhanger met pinda's! Leuk hoor en we hebben weer goed ingeslagen.

Verders lekker bezig geweest met wat poetsen en klusjes en gewoon genieten van de tuin en de wandelingen. Zondagochtend was het best fris maar wel zonnig, we zagen een pimpelmees die een nestje had in een gat in de boom en in het veld een gezellig groep schapen, mama's met lammetjes en lekker aan het eten en ach wat sneu ... papa lag in een ander stuk land heel alleen! Het zal wel niet anders kunnen maar het kwam op mij wat sneu over dat hij niks van de gezelligheid mee kreeg.

We hebben nog een leuk autoritje gemaakt in de omgeving en zagen een groep van wel 8 hertjes! Wat een verrassing en al was het niet echt dichtbij ... ik kon ze wel aardig op de foto zetten! En dan rij je door het dorp weer terug naar de camping en opeens ziet Frans een ooievaarsnest in het dorp! En we rijden of fietsen daar geregeld langs maar het was ons nog nooit eerder opgevallen, en wat konden we de ooievaars mooi zien! Nog een nest erbij om te volgen :) !

 

Einde middag weer naar huis, en wat hebben we genoten!

Nu weer op naar een nieuwe week, hopelijk met mooi lenteweer!

Het is in ieder geval lekker lang licht 's avonds, bij de kerkklok van de kerk voor ons huis heeft een kauw de klok op de zomertijd gezet ;) haha, de kauwtjes hebben volgens mij een nestje ergens achter het uurwerk want ze vliegen af en aan en zitten soms op de wijzers wat ik erg grappig vind!

 

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

 

 

 

 

Op deze site is het niet mogelijk om alle blogs te bewaren... vandaar dat ik oudere blogs moet verwijderen.

Dit speciale verhaal van mijn lieve schat zal ik niet verwijderen.

 

Kerstochtend 25 December 2014

Normaal schrijf ik aan het begin van de week mijn stukjes maar nu een extra verhaal, het verhaal van mijn hond Tosca die gisteren overleden is.

Ruim 8 jaar geleden kwam jij in ons leven, in de week van dierendag stond er een advertentie in de Sneker courant met foto's en verhaaltjes over honden en poezen die een plekje zochten: wie geeft deze hond nog een kans stond er bij jou foto. Onze hond Gismo was net anderhalve week daarvoor overleden en daar hadden we veel verdriet van en dachten nu even niet een nieuwe hond. Maar we zijn toch naar het asiel gegaan omdat een vriendin van me zei ( die er was wezen kijken voor een poes) die hond die daar zit is net wat voor jullie. We moesten in het kantoortje wachten en toen werd je bij ons gebracht en besprong mij gelijk,het was duidelijk..de klik was er en we waren gelijk gek op elkaar. Die vrijdag kwam je bij ons wonen en je was gek en druk en hyper maar zo blij dat je bij ons was. We hebben van de mensen van het asiel over je verleden gehoord en dat was niet best, je woonde bij verschrikkelijke mensen die je in de tuin hadden vastgebonden aan een klein stukje antennedraad en je was uitgehongerd en verwaarloosd. De buren van die mensen hebben de dierenbescherming ingelicht en die hebben jou daar weggehaald en in het asiel ben je opgeknapt en rond dierendag mocht je weg. Als ik aan je verleden denk wordt ik beroerd want hoe kun je een dier dit aandoen, ik moet er niet teveel aan denken. Je gaf zoveel liefde en wij hebben dat ook aan jou gegeven, knuffelen was je hobby! Maar door je verleden had je ook een trauma en aan de lijn lopen was geen succes vooral als we andere honden tegenkwamen en ik was ook nog eens een waardeloze leider, een paar cursussen gedaan maar ik kreeg steeds te horen dat ik veel te lief was en niet streng genoeg en dat klopte ook, ik kan dat niet. Maar als je los was speelde je met andere honden en elke ochtend wandelden wij samen met mijn vriendin en haar hond Bibi en dat was je grote vriend en jullie hebben veel gespeeld tot Bibi en haar baasje verhuisden en ook met de honden van onze oudste dochter en haar vriend, Max en Benji, was je dikke vriendjes.Naast de fiets rennen vond je ook prachtig, onze tochtjes s'morgens vroeg naar het strandje bij het meer en dan daar spelen waren heerlijk! Toen we later nog een pup erbij kregen was je super blij, een eigen speelkameraadje! Je was zo'n blije enthousiaste hond, soms iets te enthousiast ! Blij als onze dochters en hun mannen hier kwamen en altijd maar willen knuffelen en kroelen en op schoot zitten.

Op de camping in het bos en met de grote tuin daar was je zo graag, rennen en spelen met Boef. De laatste tijd werd je minder, we weten niet eens hoe oud je bent geworden omdat je leeftijd geschat was in het asiel, je bent een paar keer erg ziek geweest maar kwam er weer bovenop, deze keer niet want je nieren en je lever lieten het afweten, we wisten al een tijdje dat je niet meer beter zou worden maar het ging nog redelijk, zondag heb je nog gespeeld bij het natuurgebied nabij Sneek. Dinsdagavond kwamen we thuis na een prachtig kerstfeest en toen lag er overal poep in de kamer en jij lag zielig op je kleed, later ging je overgeven en raar liggen en je wilde niet meer eten, het was duidelijk dat het slecht ging.Na een slapeloze nacht s'morgens met de dierenarts gebeld en die was duidelijk maar toen kon ik je nog niet wegbrengen, je liep nog rond en kwispelde nog tegen mij en Frans, later weer met de dierenarts gebeld want we zagen dat het slecht ging en toen de knoop doorgehakt en s'middags ben je op mijn schoot in slaap gevallen om niet weer wakker te worden.Wat een drama..... Later hebben we jou lichaam naar het crematorium in Drachten gebracht en volgende week gaan we je uitstrooien. Lieve knuffelbeer wat ga ik je missen en ik niet alleen, Frans ook en onze naaste familie en vriendje Bjorn waar je zo gek op was en hij op jou.En Boef niet te vergeten die nu ons enigste hondje is, hoe zou hij dit ervaren?

Lieve Tosca bedankt voor al je liefde, ik hoop dat je nu bij Bibi bent in de hondenhemel.