De week van 17 tot 24 februari

Het was voorjaarsvakantie dus moest ik al vroeg oppassen en zo ging ik om half 8 al op het fietske naar Sneek maar wat is het heerlijk dat het al veel vroeger licht is 's morgens en het was ook nog eens helder weer en de vogels zongen al hun ochtend serenade, dat beloofde een heerlijk tochtje met een mooie zonsopkomst, wat wil een mens nog meer! Nou de zon zag ik onderweg niet helaas maar ik vloog zowat naar Sneek :) jeetje wat een stormachtige wind en die had ik heerlijk in de rug en gelukkig heb ik wel wat windvang ;) soms is het wel fijn om geen slanke den te zijn haha! Ik was zodoende wel veel te vroeg in Sneek en dacht; ik maak even een ommetje langs de Oudvaart, dat prachtig stukje natuurgebied aan de rand van Sneek; helaas zijn er van die lelijke blokkendozen van huizen bij gebouwd … tja je woont er prachtig en gedeeltelijk boven het water maar betonnen blokkendozen in een stukje natuur lijkt toch nergens op, maar misschien ligt dat aan mij hoor maar als ik daar zou kunnen gaan wonen werd het een leuk hutje ofzo meer het idee van een natuurhuisje.

Maar ik bofte ontzettend toen ik daar fietste want de zon kwam tevoorschijn, zo mooi bij de vijvers! De aalscholvers en de ganzen zwommen gezellig rond en de eenden badderden op ondergelopen gras en ik genoot … en toen op naar de kids!

En met de drie schatjes had ik een heerlijke ochtend; fijn creatief bezig geweest met raamhangers verven en kleedjes knippen … ach de morgen vloog om!

 

En 's middags hoefde ik niet in de stormwind weer naar huis te fietsen want Eva ging mee voor een logeerparty bij pake en beppe en we gingen gezellig samen met de bus!

Eva bleef 3 dagen logeren en dat was erg gezellig, puzzelen en boekje lezen en natuurlijk ook creatief bezig! We hebben met strijkkralen kunstwerkjes gemaakt en ik had nog een wit vogelhuisje staan wat Freddie gemaakt had en nog opgeschilderd moest worden en dat wilde Eva wel doen! De vogeltjes krijgen nu een prachtig gekleurd huisje wat best op zal vallen tussen de andere saaiere huisjes! Een modern huisje, zullen de vogeltjes wel waarderen!

Woensdagochtend zag ik wat geweldigs toen ik met Eva aan de koffie/limonade zat, we keken naar de voederplek in de tuin en ik zag torenvalken rondvliegen bij de grote wilg die in het plantsoen staat bij ons voor huis; die zie je niet dagelijks in het dorp. Ik zei tegen Eva: beppe moet even de tuin in om naar de boom te kijken en wat zag ik … in het gat in de boom wat nu goed zichtbaar is nadat de boom flink gesnoeid is waren 2 torenvalken bezig! Jeetje, roofvogels vlak voor je neus! Wat geweldig en bijzonder zo vlak bij ons voor de deur, het gat werd goed nagekeken en ik hoop dat ze het een goede plek vinden om een gezinnetje te stichten, er was ook al eten naar binnen gebracht want opeens kwam er een valk met een muis naar buiten! Super dat ik dit kon kieken maar ik zag ook wat anders … 

er waren kauwen die ook belangstelling hadden voor deze plek! Help wie gaat dit winnen, ik hoop op de torenvalken uiteraard omdat ik dat bijzonder vind en omdat ze muizen eten, handig dat ze ons helpen tegen de plaag! Ik kan dit alles kieken vanuit onze tuin en dan sta ik achter de schutting en stoor de vogels niet en ik hoop dat andere dorpsgenoten die dit lezen ook afstand houden want anders zullen ze zeker vertrekken. Ik hou ze in de gaten vanaf mijn schuilplekje en hou jullie op de hoogte!

Ik zag ook veel prachtig gekleurde vink mannetjes in de tuin, eentje zat zo mooi op het tuinhekje in de steeg naast ons huis en die liet zich mooi kieken maar toen ik de foto's goed bekeek zag ik wat naars ... allemaal witte schubjes op de pootjes (foto's links in de collage). Na enig speurwerk op internet kwam ik erachter dat het kalkpootjes zijn, onder invloed van een mijt verdikken ze en komen er schubjes, het is een vorm van schurft. Vogels gaan er niet dood aan maar het is wel een teken van ouderdom en zwakte. Sneue boel.

Donderdags bij Myrthe en Leonie, altijd gezellig en leuk, het was shit weer maar we zijn toch even naar buiten geweest, even wandelen langs de Geeuw en de eendjes voeren, Myrthe vind het zo leuk! De eendjes waren niet zo hongerig maar de meeuwen wel, het waaide zo hard dat het brood ons om de oren vloog!

 

Ik ben weer vroeg naar huis gegaan want er werd zulk slecht weer voorspeld, gelukkig kwam ik net voor de bak regen thuis maar het waaide zo hard dat mijn elektrische fietsje zelfs moeite had en zelfs een keer uitviel! De hoogste ondersteuning die ik eigenlijk alleen gebruik bij harde wind kon het niet aan, de lichtere ondersteuning gelukkig wel anders had ik kunnen lopen, help! Ik ben klaar met de storm!!!

Vrijdags was het Jennifer dag! Die wilde ook zo graag een dagje bij pake en beppe dus hebben we haar opgehaald en hadden we een heel gezellig dagje met z'n drieën, puzzelen en memory spelen en pake en beppe kunnen niet meer winnen van Jennifer! We werden alle twee ingemaakt … ooohhh! Jennifer heeft 3 schilderijtjes gemaakt … tja ik doe tijden over 1 doek en zij doet 3 in een middag (!) het zijn 3 leuke vrolijke kleurrijke werkjes geworden, en natuurlijk wilde ze ook met de strijkkralen aan de slag net als haar zusje Eva gedaan had. De dag vloog om en einde middag kwam de gehele familie de Leeuw bij ons eten en Jennifer weer ophalen.

En … Freddie bracht de salontafel mee! Onze unieke tafel die gemaakt is bij houtzaagmolen “De Jager” van eikenhout; helemaal gemaakt naar hoe wij het wilden van hout wat we zelf uitgezocht hebben en je ziet de vormen van de boom er nog in, zo mooi! Freddie heeft de tafel nog extra geschuurd en in de lak gezet en het leuke is dat hij dat gedaan heeft met speciale lak die je niet ziet; het is net of is de tafel niet gelakt, het eikenhout is helemaal puur en echt! We zijn superblij met aanwinst!

Zaterdags weer harde wind … ik ben er zo klaar mee! Maar we hebben ons goed ingepakt en zijn gaan wandelen bij het Heegermeer; een fijne plek met mooi en met slecht weer! Ook nu was het fijn; ik zag dat de iep al volop in knop zit en van afstand is die boom niet bijzonder maar als je die knopjes van dichtbij kiekt zijn ze zo mooi! Soms moet je gewoon even goed kijken om hele mooie dingen te zien. Bij de boten-helling zagen we wat minder moois … iets heel triest eigenlijk! In het gras lag een plastic tas met lege blikjes bier en verspreid in de buurt lag nog meer troep, blikjes en flesjes en plastic afval en zelfs lachgas patronen, nou de jeugd is lekker bezig geweest en ze laten de troep gewoon in de natuur achter … onvoorstelbaar! Frans en ik hebben de troep opgeruimd en thuis in de container gedaan, we doen dit wel vaker maar dit was wel heel erg. Ik kan er naar van worden dat mensen zoiets doen.

'S middags had ik samen met Hennie een hele andere en veel mooiere beleving van de natuur in Friesland! We gingen naar een lezing van Jan Tijsma over het nationaal landschap zuid-west Friesland in bezoekerscentrum Mar en Klif. Wat een boeiende en interessante lezing en wat kan Jan Tijsma prachtig en enthousiast vertellen! Na de pauze kregen we een diavoorstelling met allemaal natuurfoto's van Jan Tijsma; de 4 seizoenen in ons landschap zuid-west Fryslân prachtig in beeld gebracht. Iedereen in de zaal was muisstil, het was zo mooi … wat is de natuur schitterend mooi en dit alles werd begeleid met ook nog eens hele mooie achtergrond muziek. Een fantastische middag en voor wie ook meer wil weten over cultuurlandschap in onze omgeving kan ik deze website aanraden: www.landschapsbiosudwesthoeke.nl echt een aanrader!

Zondags weer rot weer! We hebben een droge bui afgewacht, toen de kaplaarzen aan en op naar de Bremer Wildernis, lekker het bos in en weinig last van de harde wind en … het was droog! Onderweg zagen we al fleurige narcissen en krokusjes maar in het bos schrokken we van het hoge water ... wow de greppels zijn brede sloten geworden en stukken grond zijn verandert in moeras lijkt het en op de paden waren grote plassen … jeetje de regen moet nou toch echt ophouden! Kunnen we met z'n allen niet een anti-regendans doen? Wie weet helpt het, ik hoorde trouwens van de mensen die denken het te kunnen weten dat we in maart veel beter weer krijgen, nou nog 1 week het het is maart! Yeah, op naar het lente weer!

We zagen ook nog heksensnot oftewel sterrenschot (linksboven in de collage) een glibberige aparte substantie … ik heb al vaker uitgelegd wat dat is en anders staat de uitleg wel op mijn natuurfoto website (janniesnatuurkiekjes.nl) voor degene die niet weten wat het is; in het menu bij de winter en dan amfibieën.

In het bos zijn vele mooie bomen en soms zie ik er gezichten in of dieren, altijd leuk om te zien, toen ik deze boom zag moest ik erg lachen! Tja een boom met een piemel is toch wel iets bijzonders, haha! Geen manneke pis maar boompke pis! Tja dat moet ik dan kieken!

Ik heb mijn diamond painting werkstuk ook ingelijst en die hangt nu mooi in de kamer; ben er echt heel blij mee!

 

Nu de nieuwe week, nieuwe ronde nieuwe kansen :) ik hoop in ieder geval op een droog fietstochtje naar Sneek om mee te beginnen en voor de rest zien we het wel!

 

 

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

De week van 10 tot 17 februari

Met de bus naar Sneek maandags vanwege het slechte weer, jammer geen fietstochtje dus :( en geen fotomomenten dacht ik … maar toen ik richting de wijk Stadsfenne liep zag ik in het omheinde parkje van de gemeente Sneek de reeën vlakbij! Dus ik naar ze toe, ze keken nieuwsgierig naar me maar waren niet onder de indruk van die rooie fotograaf en zo kon ik het groepje hindes mooi kieken! Pa reebok lag apart en hield als een echt opperhoofd zijn vrouwtjes goed in de gaten, hij lag vlakbij en ik kon hem mooi bewonderen … wat een machtig mooi gezicht dat grote gewei! Toch nog wat leuks gekiekt op de koude stormachtige maandag!

Het bleef slecht weer maar gelukkig ook af en toe de zon en toen we op een middag gingen wandelen bij het Heegermeer zagen we prachtige luchten en zonnestralen! De stralen boven de wolken uit of eronder en … ik zag een parmantig wandelend hondje in de wolken :) geweldig! Het was wel erg koud maar droog en heerlijk!

Donderdag is het beppedag met Myrthe en toen ik 's morgens vroeg nog in mijn warme bedje lag en even op buienradar keek wat voor weer ik zou krijgen tijdens mijn fietstochtje naar Sneek schrok ik! Help wat een bak regen kwam eraan, hup uit bed en in de douche en na een hap eten en een snel rondje met de hondjes … fietsen!

Ik zat voor half 8 op de fiets in de ochtendschemer en het was al wat dreigend boven me in de lucht … maar wat schetst mijn verbazing toen ik Woudsend uit fietste en een dikke rode streep zag aan de horizon! Wow wat een mooi gezicht en wie had dat nou verwacht in het donkere trieste weer, even een stop op de Wellebrug voor wat kiekjes en toen snel fietsen en voor de bui losbarstte was ik al bij huize van der Veen aangekomen en zag Leonie verbaasd op dat ik er al was ;) en zo kon ik mooi Myrthe uit bedje halen die helemaal niet verbaasd was dat ik opeens bij haar bedje stond; ze deed net of was het de normaalste zaak van de wereld!

In de volksmond noemt men dit slechte weer “hondenweer” maar toen ik poes Pino heerlijk opgerold zag liggen in haar mandje vond ik het echt kattenweer ;) wat heerlijk zo knus en warm … je zou er jaloers op worden!

 

Myrthe vond de regen minder … ze moest haar regencape aan en ze was zachtjes gezegd “not amused” ! Haha. We hadden haar beloofd om naar speelparadijs Ballorig te gaan en dat wist ze nog heel goed dus na het ontbijt moesten we door de regen … maar bij Ballorig was het genieten!

Genieten voor jong en oud ;) ja beppe speelt ook nog graag! Myrthe kan daar naar hartelust spelen; klimmen en schommelen en de trampoline en op de glijbaan … en Leonie en ik deden fijn mee! Na het eten van patatjes werd Myrthe wel wat moe … en kwam lekker tegen me aan kruipen, zo lief!

Na een heerlijke dag weer op weg naar huis en zowaar kwam ik in Sneek nog een paartje nijlganzen tegen! Zulke mooie vogels en ze waren gezellig aan het scharrelen in het gras en helemaal niet bang.

Vrijdags was het Valentijnsdag en meestal geven Frans en ik elkaar wel iets leuks; ik regel meestal een ticket voor een leuk concert maar het was er dit keer niet van gekomen en Frans had ook niks bedacht, we gaan er gewoon samen een leuk dagje van maken stelde Frans voor en daar was ik het helemaal mee eens!

Eerst maar even lekker naar het bos en zo reden we naar de bossen bij Harich en bij “de kleine plantage” zijn we gaan wandelen, als je door het bos loopt kom je bij een stuk open veld met een prachtige vijver en het is daar net een paradijs zo mooi en vredig en het weer deed ook goed mee, geen wind en een temperatuur die aan het voorjaar deed denken al was de zon er nog niet eens bij. Ik zei nog; hier wil ik wel eens een paar uurtjes zitten gewoon om in alle rust te genieten … nou dat zoiets niet de bedoeling is kwamen we al snel achter … op weg terug kwam er een meneer aanlopen en die sprak ons streng aan: u mag hier alleen lopen op de paden en niet op het open veld en bij de vijver want dat is privé-terrein! Oeps … wisten wij veel! Maar hij had ons vanaf de weg zien staan en was ons dus tegemoet gelopen om een hartig woordje met ons te spreken want we hadden het moeten weten zei hij; bij de ingang van het bos stond een bordje met de melding; alleen wandelen op de paden … tja dat hadden we niet gelezen. We hebben plechtig beloofd om niet weer bij de vijver te komen, wel erg jammer want het is er zo mooi, we zagen zelfs nog gele trilzwammetjes! Dag paradijsje … maar gelukkig heb ik de foto's nog!

Thuis aan de koffie en daarna op naar de cadeauwinkel bij ons in het dorp om onszelf een cadeau te geven; een prachtig beeld van een sneeuwuil! We hadden dit beeld al eerder bewondert en omdat we geen cadeautje voor elkaar gekocht hadden opperde Frans om iets moois te kopen wat we allebei graag wilden hebben :) leuk idee van mijn lief!

Om de dag ook nog eens leuk af te ronden zijn we in de namiddag naar de chinees gegaan voor een heerlijke maaltijd :) we reden via de Krimweg naar Sneek en wat zagen we … reeën! Wow wat een verrassing 3 reeën redelijk dichtbij en dat gebeurt niet vaak; echt een cadeautje! Eentje ging zelfs plassen terwijl we naar ze keken :) die trok zich echt niks van ons aan! Ook veel roofvogels gezien maar die wilden niet poseren helaas, de zon was wazig maar spiegelde toch mooi in het water van de Tsjerkesleat. Een heerlijk Valentijnsdagje!

Zaterdags met Hennie op pad; op naar Oudemirdum naar het bezoekers centrum van “Mar en klif” waar een expositie is van natuurfotograaf en IVN gids Jan Tijsma, een prachtige tentoonstelling en wat een verrassing dat de heer Jan Tijsma zelf ook langs kwam! We hebben wel 3 kwartier met hem gesproken over onze passie; de natuur! Wat kan die man veel vertellen zeg en op een boeiende manier. We hadden vorig jaar ook al eens een natuurwandeling gemaakt met Jan Tijsma als gids door natuurgebied “het swin” zo interresant. Hij vertelde ook over verschillende kijkhutten in de buurt; sommige moet je reserveren en sommige

zijn vrij toegankelijk. De kijkhut in Rijs gaan Hennie en ik binnenkort reserveren; met een picknickmand vol lekkers een paar uur vogels spotten, het lijkt ons leuk … en gezellig! We besloten na ons bezoekje van de expositie naar de vrij toegankelijke kijkhut in Molkwerum te rijden.

Via een toeristische route kwamen we bij de kijkhut aan, aan het IJsselmeer. Wat een mooie aanblik die hut aan het water met het riet en we hadden allebei zoiets; het lijkt de negerhut van oom Tom wel! Binnen was het donker en je kon aan alle kanten luikjes openen en er was een grote verrekijker, wonder boven wonder kwam de zon zowaar even om het hoekje kijken! In de verte meende Hennie zwarte paaltjes te zien maar toen ik met mijn camera inzoomde zag ik dat het een grote groep aalscholvers was! Wel honderden! We zijn er niet heel lang gebleven want het was koud en we waren er niet op gekleed.

Toen verder met ons toeristische uitje en kwamen we in Hindeloopen … zo'n gezellig stadje! We hebben een wandeling gemaakt door het dorp maar omdat het zo koud was moesten we wel ergens onderduiken om van iets warms te genieten ;) en dat werd het schaatsmuseum, we zijn het museum niet in geweest want het was al laat maar het restaurant was wel open en daar hebben we iets gezelligs warms gedronken. Na opgewarmd te zijn nog even naar de zeedijk en toen weer naar huis, een heerlijke middag!

Zondagochtend werd ik wakker en hoorde “Dennis” om ons huis rond spoken … ook goedemorgen Dennis! Dennis nam ook nog eens een bak regenwater mee dus na het uitlaten van de hondjes verders maar een thuisdagje en lekker bezig met het diamond painting project en het is klaar!!!

Duizenden piepkleine steentjes liggen keurig op hun plekje en Frans heeft even een foto gemaakt toen ik het laatste steentje op z'n plek legde; een plechtig moment! Ik vind het resultaat zo mooi, nu nog inlijsten en dan een mooi plekje uitzoeken voor mijn engel :) in 4 weken af gekregen en dat is best vlot vind ik.

We hebben 's middags nog wel een kleine boswandeling gemaakt in het bos bij Ruigahuizen maar in de stromende regen is het niet fijn en volgens mij dachten de hondjes er net zo over … dus snel weer in de auto en na een klein toerritje weer naar huis.

Ach en thuis kan je ook genieten van het mooie uitzicht op de voederplek zoals op de foto wel te zien is, Haha! De vogeltjes komen wel eten en kunnen dat bij ons overdekt doen maar ik vind het wel sneu voor hun zo in de regen te leven, ik hoop maar dat ze goede schuilplekjes hebben.

Ik ontdekte in onze tuin op de voorraad boomstammetjes kleine oranje stipjes; huh, een boomstam met pukkels? Het macro-lensje er maar even bij gepakt en wat zag ik … hele kleine zwammetjes! Wat grappig en na speuren op internet zijn het waarschijnlijk meniezwammetjes, weer wat geleerd. Op de stenen buitenkachel zat mos en dat heb ik ook maar even gekiekt met het macro-lensje; leuk en apart zo uitvergroot en dat is gedraaid knikmos volgens mij na speurwerk, lang leve google!

Mijn doek was ook eindelijk klaar; het takkewijf! Ik heb me lekker surrealistisch uitgeleefd en zo ontstond dit takkewijf met de ransuil; ik heb ook glanzend goud en koperverf gebruikt want anders vond ik het te saai en als ik ergens niet van hou dan is het saai ….

De uil staat volledig op het doek en het takkewijf niet … dat heb ik zo gedaan omdat ik de uil het belangrijkste vind.

 

Het gedichtje geeft precies weer wat ik bedoel; wat zou het machtig zijn als uilen en andere vogels op mij zouden gaan zitten … 

Het Takkewijf

Oh was ik maar een takkewijf

met mijn kruin als vogelverblijf

wat zou ik stralen

als de uilen

op mij neer zouden dalen!

 

Op social media kreeg ik al fantastische mooie reacties en dat doet me goed!

Nu weer een nieuwe week, hopelijk met beter weer en ik hoop stiekem nog steeds op winterweer!

Het is nu voorjaarsvakantie en Eva komt gezellig bij ons logeren en die houd me wel gezellig bezig!

 

Fijne week allemaal, met liefs

 

 

 

De week van 3 tot 10 februari

 

Maandags weer triest weer :( ik was er zo klaar mee maar ja wat moet je … het waaide erg hard en toen ik naar Sneek fietste had ik zijwind en als het dan zo hard waait dan wordt je zowat de berm ingeblazen! Maar ik kwam heelhuids in Sneek en 's middags ook weer heel thuis.

Veel te kieken viel er niet maar toch zag ik wel weer wat grappigs; ik liep even de tuin in bij huize De Leeuw en ook daar viel niks te kieken dacht ik … maar toen ik een klein fris blaadje goed bekeek zag ik daar kleine stipjes op … nieuwsgierig als ik ben heb ik het macro-lensje er even bij gepakt en wat zag ik toen; hele kleine bladluisjes! Tja eigenlijk zijn dat geen leuke diertjes in je planten maar ze zien er toch wel leuk en grappig uit als je ze uitvergroot!

Dinsdags zowaar blauwe stukken lucht aan de hemel en de zon!!! Jippie! Overdag had ik het druk maar om half 5 hebben we heerlijk gewandeld met de hondjes gewoon buiten Woudsend (tja geen auto dus geen ritjes Heegermeer ofzo) maar wat was het heerlijk in de buitenlucht met de zon en de maan, mooi gekleurde bloemen ... als de zon schijnt lijkt de wereld gewoon veel mooier en leuker en ik kreeg helemaal een voorjaarsgevoel! Lekker lang gewandeld en de heerlijke voorjaarslucht goed geïnhaleerd ;) als ware het drugs … maar dan dus gezonde drugs waar je blij van wordt :) zonder nare bijverschijnselen!

Woensdag ook mooi weer maar ik kon er niet op uit, tja helaas maar er moet ook wel eens gewerkt worden ;) !

 

Donderdags vroeg op het fietske naar Sneek in de ochtendschemer dus viel er toen ook weinig te kieken. Leonie moest al vroeg naar de tandarts en dus ging ik al vroeg oppassen en zo kon ik mooi Myrthe uit bedje halen :) zo leuk! Later met Leonie en Myrthe en Jolanda shoppen in de stad, zoiets moet ook gebeuren af en toe ;) en is heel gezellig!

'S middags toen Myrthe haar slaapje deed ging maar weer eens een poging wagen om de schuwe ekster eens kieken die geregeld komt eten bij huize van der Veen (nooit bij ons!) en die nooit op de foto wil! Ik het gordijn een eindje dicht schuiven en met de camera in de aanslag zat ik achter het gordijn … nou geen vogel te zien, shit! Leonie lachte en zei: je maakt jezelf al verdacht door het gordijn een eind dicht te schuiven en dan vertrouwen de vogels het al niet meer dus doe het gordijn nou gewoon open. Oké ik het gordijn open en zelf een beetje aan de zijkant van het raam staan en … verhip even later kwam de ekster eten! Ik kieken :) wat is deze vogel toch mooi met die hele lange groene staart en de prachtige knalblauwe vleugels met wit en zwart … wat een kleurenpracht! Een plaatje is het en hij of zij keek zo lief naar me :) en ik kon plaatjes kieken zoveel ik wilde zelfs toen ik gewoon voor het raam ging staan en hij me gewoon zag! Echt een cadeautje en Leonie had gelijk dus, niet stiekem doen! Haha. Deze vogel kan behoorlijk krijsen maar hoort toch bij de zangvogels; ze kunnen liedjes zingen! Het zijn ook rovers maar ze zijn ook heel nuttig; het zijn aaseters en ruimen dode dieren op, eten veel insecten en de parasieten van schapen en koeien en ook wel eens jonge vogeltjes helaas maar heel weinig … en ja ook die lieve eekhoorntjes die we allemaal zo leuk en lief vinden eten jonge vogels uit de nesten dus zo gaat het nu eenmaal in de natuur.

Toen ik rond 4 uur weer naar huis fietste was de zon achter de wolken maar af en toe piepten er wat stralen tussen de wolken door en dat gaf wel weer mooie plaatjes, ik fietste via IJlst, lekker rustige weggetjes met niet veel auto's :) heerlijk tochtje al was het fris!

Donderdag einde middag kon Frans de auto weer ophalen bij de garage, Frans had al contact gehad met de garagehouder en die had al verteld dat de diagnose van de anwb meneer totaal niet klopte en dat was goed nieuws voor ons en onze portemonnee! Het was wel gek dat onze auto er weer zin in had toen hij maandags bij de garage aankwam en het weer prima deed … een spookauto! Haha! Maar alles is gecheckt en nagekeken, het kan zijn dat de uitlaat een beetje verstopt is geweest maar verders was er niks te vinden en wij kunnen er nu weer op uit!

Vrijdags zou het weer mooi zonnig worden en aangezien wij een “leuk” bezoekje moesten brengen aan de tandarts maar vroeg op pad gegaan om even via een omweggetje in Sneek te belanden, ik had natuurlijk gehoopt op een prachtige zonsopkomst maar dat viel tegen maar toen we bijna in Sneek waren zag ik een gouden bolletje tevoorschijn komen ... toch nog en ik riep tegen Frans; snel even op een P want ik moet dat gouden bolletje kieken! Er was nog een P dus Frans auto parkeren en zo kon ik de opkomende zon kieken samen met honderden ganzen :) leuk! En even later toen we al in Sneek waren zag ik de zon door de bomen schijnen :) mooi!

Nadat de tandarts wat gaatjes had gevuld zijn Frans en ik ons tochtje gaan maken wat we de zondags daarvoor al hadden willen doen maar toen zei de auto; bekijk het maar! Op naar Oosterlittens op zoek naar de roestplek van de ransuilen! We waren nog nooit in die buurt geweest en wat kom je dan in leuke onbekende dorpjes en mooie plekjes, wat een heerlijk ritje! Bij het ons aangegeven adres zagen we de bomengroep waar ze zouden zitten, eerst zagen we ze niet maar ze zijn dan ook kampioen verstoppen ;) maar toen we goed keken zagen we er eentje … en nog eentje en wow steeds meer!

Er zaten wel 15 ransuilen in de bomen maar de meesten goed verstopt, gelukkig kon ik er wel eentje in vol ornaat kieken en de anderen gedeeltelijk met blaadjes en dat gaf ook mooie kiekjes! Wat was het prachtig om daar te zijn en zoveel van die prachtige uilen te zien in de vrije natuur. En wat is Oosterlittens een prachtig dorpje! Wij maken vaak toerritjes maar waren hier nog nooit geweest maar om hier te wandelen is echt fijn met zoveel groen en water.

Einde middag weer eens naar het Heegermeer, daar waren we de hele week nog niet geweest en wat fijn dat je dan getrakteerd wordt op een schitterende zonsondergang! Wow wat een heerlijke wandeling in de zon die zo mooi gespiegeld werd in het water … prachtig! De hondjes gingen zelfs in het water :) gekkies! De eendjes waren nog aan het zonnebaden, prachtig einde van een heerlijke dag!

Zaterdag een fijn relaxt schilderdagje en het doek is klaar! Het was best een klus maar de uil en het takkewijf staan erop! Ik moet nog even een goede foto maken van het doek, dat doe ik altijd buiten en dat lukte niet vanwege het slechte weer dus nog even geduld voor ik het toon.

Ook mijn diamond painting project vordert, het gaat niet zo snel maar ik ben al ver over de helft en het wordt zo mooi! Zij krijgt een mooi plekje straks! Het is leuk om doen en ik moest lachen om Frans die een tijdje naar me had staan kijken en zei; wat is er nou leuk aan om die piepkleine steentjes op het doek te plakken? En toch is het erg leuk en als je ziet wat er tevoorschijn komt ... dat is ook zo verrassend prachtig! Al heb ik genoeg hobby's dit doe ik er graag bij!

En toen kwam de zondag … de dag van de Ciara; de storm! Wij houden ervan om lekker uit te waaien met harde wind en het liefst ergens bij het water en ik hoopte dat we er op uit zouden kunnen gaan en aangezien volgens de deskundigen het hoogtepunt van de storm pas 's middags zou komen zei Frans; kom, we gaan naar Stavoren! Op naar het IJsselmeer! Nou dat leek mij ook geweldig en zo gingen we na ons kopje koffie op pad, onderweg was de harde wind wel te voelen en als we onder dikke boomtakken door reden was ik bang dat die dikke takken op onze auto zouden vallen … maar we kwamen zonder brokken bij Stavoren aan.

Frans parkeerde de auto vlakbij de haven, ik deed de deur van de auto open en werd bijna al weg geblazen … wat een geweld! we  moesten de deuren goed vasthouden en toen op naar het water, wow wat was het machtig, wat een golven en wat een herrie en wat is dat prachtig om te aanschouwen! Wat hebben we genoten al werden we bijna weg geblazen.

Onverwachts zagen we de reddingsboot van de KNRM verschijnen op het IJsselmeer en oh jeetje wat ging dat spectaculair … de boot verdween soms gewoon in de golven om dan weer omhoog te komen! Wat een dappere mannen om dit te durven, ze waren aan het oefenen … voeren steeds een eindje het meer op en dan weer naar de haven. Het was een machtig mooi gezicht en ik heb respect voor die mensen en ik hoop dat ze niet echt in actie hoefden te komen.

De hondjes vermaakten zich ook wel op het strand, Boef ging rennen en graven en Benji liep gewoon lekker met zijn neus in de wind en ging af en toe even pootje baden. Een zalig uitje en toen weer naar huis voordat de storm nog heftiger zou worden.

Nu weer een nieuwe week en ik hoop dat het herfstweer dan verandert in winterweer, ach hoe het ook komt; bekijk het leven maar door een groene bril ;) net als deze uil! Haha! Ik kiekte deze uil vrijdag en zag thuis pas op mijn laptop dat ik deze uil zo grappig had gekiekt!

Ik ga aanstonds maar niet op het fietske naar Sneek, het is nog zo onstuimig en er wordt onweer en hagel en windstoten voorspeld en ik moest maar niet van de weg waaien ;) al ben ik geen licht veertje … ik neem maar geen risico!

Fijne week allemaal, met liefs

 

 

 

De week van 27 januari tot 3 februari

Maandags vroeg oppassen omdat Eva niet fit was en dus niet naar school kon, in het schemer naar Sneek gefietst en me zo verwondert over de fietsers die ik zag op de parallelweg zonder licht; aardig wat jonge kinderen in Hommerts/Jutrijp die zonder licht naar de lagere school fietsten … jeetje denken die ouders niet na … maar ja ik zag ook ouders die zonder licht bij hun kids fietsten! Niet best want je ziet ze echt slecht!

Eva was niet erg ziek gelukkig en we hadden een gezellige knutselochtend, creatief met ijslollie-stokjes! Die stokjes vond ik in de knutselkast en daar zijn we leuk mee bezig geweest; met stift kleuren en dan versieren; poppetjes/diertjes en een vis gemaakt! Leuke bezigheid zo samen.

'S middags bijtijds weer naar huis voor mijn vrijwilligersbaantje; de kerkkrantjes uitdelen aan de bezorgers en mijn eigen route lopen/fietsen. Op de voorkant van het krantje een natuurfoto die ik gemaakt had! Een foto die ik maakte in het Eysinga bos nabij Sint Nicolaasga (ik wist dat deze erop zou komen want er wordt me altijd keurig toestemming gevraagd om een foto te mogen gebruiken).

 

Het weer was nog redelijk gelukkig en dan is het rond brengen van de krantjes een heerlijk klusje in de buitenlucht.

Wat een weer dinsdags, regen en harde wind! Gelukkig werd het 's middags droog en we zijn aan het einde van de middag lekker gaan uitwaaien bij het Heegermeer! Heerlijk wandelen in de harde wind en genieten van het spektakel want het is een machtig mooi gezicht die hoge golven die op de oever botsen. Ik ben normaal geen watermens maar als het stormt ga ik graag kijken naar de woeste golven! Het haar waait van onze kop af riep Frans ;) zo voelde het inderdaad al valt er bij Frans weinig weg te waaien met z'n kale kop! Het haar eraf en de krullen uit de kop gewaaid en met frisse rode wangen weer naar huis!

Woensdags en donderdags waaide het nog hard maar ik heb toch tochtjes gemaakt op m'n fietske en gelukkig scheen ook de zon af en toe, koud was het wel dus sjaal om en muts op … een muts met een muts ;) haha! Mooie blauwe luchten met wolken en ik zag ook een hele leuke wolk; een bad-eendje zwom door de lucht op een wolkje ;) ik vind het altijd leuk om naar de wolken te kijken en ik zie er ook vaak van alles in. Veel doerebouten gezien vaak half ontploft en ook al wilgenkatjes en die zijn altijd zo leuk en harig en van binnen rood! De krokussen gaven wat kleur aan de natuur al waren ze nog niet eens open!

Mijn beppedagje met Myrthe was zoals altijd fijn, die kleine pop vind van alles uit ... je ziet haar soms denken: wat zal ik nu eens gaan doen? Alle speelgoed uit de speelgoedkist halen en er zelf in gaan zitten … dat is zo leuk en als mama een pakketje van de post krijgt helpt Myrthe uitpakken en … gaat zelf in de doos! Een machtig gezicht!

Vrijdags is het voor ons al weekend en gaan we meestal wel een leuk tochtje maken met de hondjes, nu op naar het Harichtsterbos en daar zag ik zowaar nog leuke zwammetjes die als een soort van bloemenslinger een dode boomstronk versierden, wat leuk! Het is nog kaal en triest in het bos maar bij de vijver is het altijd mooi. Tijdens het autoritje door natuurgebied “het swin” zagen we veel ganzen en er was veel beweging bij de vogels waarschijnlijk door de vele knallen die we hoorden in de verte omdat sommige mensen menen deze mooie vogels af te moeten schieten :( gelukkig zijn ze veilig in dit natuurgebied en ik zou wel willen roepen; blijf hier beestjes want jullie zijn niet veilig op andere weilanden … maar helaas ken ik de vogeltaal niet en kan ze dus niet waarschuwen. Ik kon wel een groep ganzen prachtig kieken met een wazig zonnetje als achtergrond en dan lijken de vogels donker; heel apart en zo mooi. Een reiger liep in de sloot naar een maaltje te zoeken.

 

Zaterdags een relaxt schilderdagje en het verenpak van de uil is nu klaar; geen kale uil meer op het doek gelukkig :) Haha! Het takkenwijf wat erbij komt nadert ook de voltooiing al is het geen echt takkenwijf geworden want daar is ze te mooi voor … tja het lukte me niet om een lelijke vrouw/boom te schilderen maar ik ga nog wel even met haar bezig dus misschien lukt het nog … hopelijk krijg ik het doek komende week af dan kan ik het werk volgende week tonen!

 

En dan kan ik met een volgend project bezig en ik heb me toch een leuke opdracht gekregen! Ik mag er alleen niks over zeggen maar ik vind het een fantastische uitdaging!

Zondags gaan we meestal een leuk tochtje maken met de auto en ergens wandelen met de hondjes en dat was ook nu de bedoeling, na de lunch leek het weer wat op te knappen en wij op pad … tot we vlak bij Sneek waren en ons oude autootje er opeens geen zin meer in had … ! Help help wat nu? Frans bleef rustig (hij wel!) en is de parallelweg opgereden en gelukkig liet onze trouwe brik ons niet helemaal in de steek en bracht ons met een slakkengangetje toch weer thuis; anwb gebeld en die constateerde later dat de koppelingsplaten kapot waren, de auto moet dus naar de garage … en dit grapje is niet leuk voor ons spaarpotje :( maar we zijn veilig thuis gekomen en daar ben ik heel blij om! Lijkt me niet fijn om ergens te stranden met de hondjes!

Thuis is er gelukkig ook veel leuks te zien, ik zag in de bloembak in onze tuin dat de beltsjeblom (fuchsia) al knoppen kreeg en de ene knop was al verder uit dan de andere en zo kon ik het hele gebeuren van knop tot het uitkomen kieken en dat deed ik met het macro-lensje en dat was best leuk! Net of je een cadeautje opent!

Mijn merel-vriendje Kees is zo media-geil dat ik foto's van hem kan maken zoveel ik wil, hij poseert met plezier ;) en ik kan het niet laten om hem te kieken en wat ontdekte ik toen! Ik zag toen ik Kees in close-up kiekte dat Kees als een echte man een snor heeft! Nog nooit gezien bij een merel en wat leuk die snorharen; Kees is een echte man! Haha.

We kregen leuke visite op de voederplek van het roodborstje en het vinkje (mannetje) en die hadden ook zin in een foto-shoot! Wat een eigenwijsje dat roodborstje met dat parmantige koppie en ook het vinkje keek nieuwsgierig om zich heen en omhoog, zo leuk!

'S middags gewandeld in de regen … niet echt fijn maar toch kon ik leuke kiekjes maken! Bloemetjes kieken met regendruppels en met de flitser … wat een leuk effect gaf dat! De winterakoniet, de kleine iris en krokussen en sneeuwklokjes en nog wat leuks waar ik de naam niet van weet. Zo was er zelfs op een druilerige zondag veel moois te zien.

 

Komende week schijnt het kouder te worden, van mij mag het al krijg ik al wel lentekriebels vooral toen ik zondagochtend buiten stond in de ochtendschemer en getrakteerd werd op een concert van verschillende vogeltjes … wat heerlijk en mooi en ik heb een tijdje staan genieten in mijn uppie van dit concert op een verders stille zondagochtend!

Nu weer een nieuwe week en misschien staat de winter voor de deur!

Fijne week voor iedereen, met liefs

 

 

 

De week van 20 tot 27 januari

Het was volgens de media blue Monday … nou toen ik 's morgens vroeg buiten kwam zag ik dat het geen blue maar een red Monday was! De lucht kleurde al vroeg rood voordat de zon verscheen en toen ik later op mijn fietske naar Sneek vertrok was de lucht knalrood! Wow wat een schitterend gezicht! Het fietstochtje was best fris maar wel fijn en met heerlijke frisse rode wangen kwam ik in Sneek aan.

Eerst op naar het ziekenhuis waar ik mijn moeder opwachtte die met de taxi zou komen en toen samen met mem voor een apk naar de cardioloog, na onderzoek bleek dat mem haar hart het nog goed doet; geen achteruitgang gelukkig! We hebben dit in het “Roefke” even gevierd met koffie en gebak! Mem haar conditie is niet geweldig maar dat komt door een versleten rug en heup problemen, gelukkig red ze haar nog goed met haar rollator!

Toen kon ik op naar huize De Leeuw maar voordat ik daar heen fietste even bij het Wilhelminapark langs; ik was nu toch zo vlakbij en wilde zo graag even bij de jonge zwaantjes kijken! Gelukkig zag ik ze gelijk ... ze scharrelden gezellig rond samen, wat een plaatjes zijn het toch! Nu bijna 4 weken oud en kans dat ze het halen wordt steeds groter. Ik heb een tijdje bij de vijver gestaan en genoten van die kleintjes en zag dat er een woerd heerlijk lag te slapen in het zwanennest, lekker plekje!

Die maandags was het redelijk weer maar toen de rest van de week … bah wat een triest weer en dus ook heel weinig foto momenten.

 

Woensdagochtend kreeg ik opeens last van mijn keel … oh oh en een drukke dag voor de boeg. Werken en naar de kapper, 's middags naar de podoloog voor controle en 's avond op stap, help hoe ga ik dit redden! Dus maar aan de paracetamolletjes met ibuprofen en dat hielp gelukkig. 

Ik ging 's middags op het fietske naar Sneek, onderweg weinig te kieken op een kuifeendje na en ik was te vroeg voor mijn afspraak met de podoloog dus maar even een kuierke gemaakt langs de gracht aan de Zwettekade en dat was best leuk ondanks het trieste weer, ik zag een grote kraai op een balkon en die zat zo mooi rustig dus maar even kieken; het leek wel een balkonscène ;) de kraai bleef maar rustig zitten ondanks mijn belangstelling en dat verwonderde me … toen ik de foto even goed bekeek op mijn camera en inzoomde zag ik een tyrapje om de rand van het balkon … en er ging mij een lichtje branden; een nep kraai! Haha, wat een muts ben ik soms! Verderop kwam ik bij de Oosterkerk en daar zag ik een aalscholver die een rustpunt had op het grote groene kruis, nou die zal wel denken: hier zit ik veilig ;) op godshuis!

Bij de podoloog was ik snel klaar, de zooltjes zijn wat aangepast omdat ik nog niet helemaal pijnvrij ben, en toen snel weer naar huis!

'S avonds met vrienden naar het theater in Sneek waar de muzikanten Jan Akkerman en Bert Heerink samen met een live-band een ode brachten aan The Rolling Stones met het album Sticky fingers. Het was een heerlijke avond met de geweldige muziek van The Stones zo goed gezongen en gespeeld door de mannen samen met 2 zangeressen en de band, ook met verhalen van de beroemde mannen en wat er zoal speelde in de tijd dat ze dit album uitbrachten. Na de tijd gezellig nageborreld in de foyer en zo was de leuke drukke dag voorbij en rolde ik moe in bed om er donderdagochtend behoorlijk “min” uit te rollen …. tja het niet fit zijn en toch doorzetten met pilletjes eiste zijn tol.

Geen beppedagje donderdags maar een dagje bankhangen en wat ompielen; toch af en toe aan de slag met mijn diamond painting werkstuk en geprobeerd te schilderen wat niet lukte en omdat ik toch al niet tevreden was met het verenpak van de uil heb ik een vel schuurpapier gepakt en het verenpak van de uil gedeeltelijk verwijderd … en nu opnieuw de uil “aankleden” ! Het is best wel een klus om een uil te schilderen ... waarom ben ik er in hemelsnaam aan begonnen!? O ja omdat ik uilen zo prachtig mooi vind en van uitdagingen houd! Haha, ben benieuwd of het goed komt met mijn uiltje!

Met mijn diamond painting werkstuk ging gelukkig wel goed en ik heb al bijna 1/3 klaar en ik vind het nu al super mooi worden, de engel komt al een beetje tevoorschijn! Het is een verslavende hobby … oh oh!

Gelukkig knapte ik redelijk snel op maar ik had dan ook als een echte heks kruidendrankjes gemaakt van gember en citroenen en honing en dat scheelt toch denk ik en zo kon het zaterdags gebeuren doorgaan; Myrthe en Michael zouden een dagje bij pake en beppe komen! 

Zaterdagochtend onderweg naar Sneek om de kids op te halen en ik had gehoopt om wat mooie kiekjes te maken maar het weer was zo triest dat dat helaas niet lukte al zag ik wel wat moois, 2 buizerds vlakbij elkaar aan de maaltijd … tja dat zie je niet vaak maar de foto's zijn niet mooi scherp helaas. Het is een prachtig stukje natuur aan de Krimweg achter de Hommerts en Jutrijp dus genoten we toch wel.

De zaterdag was een geweldige leuke dag met Myrthe en Michael, die 2 kunnen het zo goed vinden met elkaar en spelen zo leuk samen en pake en beppe deden volop mee natuurlijk :) boekjes voorlezen en met de bal spelen, de kamer vol speelgoed ;) een heerlijke dag en Myrthe wilde dus ook niet op bed voor een middagslaapje, einde middag weer op weg naar Sneek en Michael viel in de auto al in slaap en toen Myrthe thuis kwam gaf zij de strijd tegen de slaap ook op en viel bij pake op schoot in slaap, zo lief! (Michael staat niet op de foto's maar dat is omdat Freddie en Jolanda geen foto's van hun kids op internet willen)

Zondags zou volgens de deskundigen alweer een trieste dag worden maar dat viel mee gelukkig :) yeah de zon scheen! We hebben een heerlijke wandeling gemaakt in het Harichsterbos bij de vijver, een prachtige omgeving al zijn de bomen wel kaal en donker maar de zon scheen en de lucht was blauw en het gras was groen ;) later nog een leuk autoritje gemaakt, we zagen zelfs een hertje in het veld.

In onze kleine tuin zag ik dat de planten er ook al weer zin in hebben om tot leven te komen, de hortensia, de rozenstruik en de vlinderstruik spruiten alweer uit, klein maar prachtig die knopjes! Wat ook maar heel klein was maar ook zo mooi was het vochtdrupje aan een takje waar de zon in blonk … piepkleine schoonheid.

Afgelopen week kon ik merel 'Kees' prachtig mooi kieken in de skimmia! Dat is toch het mooiste als je dieren kan kieken in het groen. Het musje zat op een stokje bij het voederhuisje en het mooi gekleurde vink mannetje zat op de tegels, dat zijn echte grond vogeltjes en dat is handig want ze ruimen de restjes voer zo mooi op die de andere vogels morsen. Het duifje zit graag op het dak van het voederhuisje voor hij/zij gaat eten en daar zijn we niet blij mee :( ze vernielen het strodakje met hun pootjes, ik heb dan bijna de neiging om het liedje van Peter Koelewijn luidkeels te gaan zingen; kom van dat dak af!

 

Afgelopen weekend is het Chinese nieuwjaar begonnen en het is nu het jaar van de rat en wat is mijn teken in de Chinese dierenriem … ik ben geboren in 1960 en dus ben ik een Rat! Nou dit wordt mijn jaar dus :) ik vind de karaktereigenschappen die omschreven worden van de rat echt wel bij me passen; ik heb me er uiteraard even in verdiept en verschillende horoscopen gelezen, ja dan klopt het wel aardig; kom maar op 2020!

Komende week wordt het weer herfst volgens de weerdeskundigen; regen en harde wind! Lekker knus binnenweer, onze kat Storm is ook gezellig veel binnen en ligt graag bij Frans op schoot … Frans vind dat niet altijd leuk want Storm ligt zo dat Frans zich zo ongeveer niet meer kan bewegen!

Het zal voor mij wel regenpak weer worden; fietsen in de regen is niet echt fijn maar als echte stoere Friezin fiets ik toch! Dus als jullie komende week iets roods op het fietspad zien … dan ben ik dat in mijn knalrode regenpak!

 

Fijne week iedereen! Met liefs

 

 

De week van 13 tot 20 januari

Ik had een heerlijk fietstochtje maandags naar Sneek en was ruim op tijd bij Huize de Leeuw, tijd voor koffie voor ik de kids uit school moest halen en tijdens het koffie drinken genieten van de vogeltjes op de voederplek, roodborstjes en koolmeesjes en pimpelmeesjes waren lekker aan het eten maar het leukste vond ik de 2 tortelduifjes die zo knus en gezellig in de boom zaten bij elkaar; samen veertjes poetsen en daarna samen een beetje dommelen op een tak, ach wat lief en misschien zijn ze al aan het nadenken; waar zullen we nestje bouwen om een gezinnetje te stichten .. tja het voorjaar nadert!

Ik zag ook een boomkruiper omhoog kruipen in een boom, een heel leuk gezicht en zijn naam is wel heel toepasselijk! Dit leuke vogeltje kreeg ik niet scherp voor de camera maar op de foto is wel duidelijk te zien hoe lang zijn snaveltje is waarmee hij in de schors van een boom zoekt naar insecten, en de kleine pootjes die zich aan de boom vastklemmen, ik hoop dat ik binnenkort dit vogeltje eens van dichterbij en scherp kan kieken!

Onderweg viel er niet veel te kieken, de vogels hadden geen zin om te poseren maar een wegvliegende reiger liet me wel zijn enorme grote vleugels zien … wow wat een afmetingen hebben die vleugels zeg en ze zijn zo sierlijk als ze vliegen, de grote vleugels zwaaiden zo mooi naar me en ik had het idee dat de reiger dacht; doei, je krijgt me lekker niet op de kiek! !

 

Rond half 5 kwam ik weer thuis en normaal gesproken staan er dan 2 hondjes kwispelend achter de deur mij op te wachten maar nu was alleen Boef degene die me enthousiast opwachtte … Benji bleef op de bank liggen en wachtte wel tot ik hem een aai over de bol kwam brengen wat ik natuurlijk deed, ach de lieverd heeft zo'n moeite met overeind komen met dat grote lijf, hij gaat steeds een beetje verder achteruit en alles kost steeds meer moeite vooral het opstaan … zijn leventje gaat als een nachtkaarsje langzaam uit en dat grijpt me best aan.

Dinsdags en woensdags was het weer zo slecht dat zelfs mijn hondjes niet happig waren voor een wandeling, tja dat zegt wat hoor! Woensdagmiddag liepen we in de miezerige regen langs de ijsbaan en zag ik tot mijn verrassing licht aan de horizon! Totaal onverwachts omdat het weer nog steeds zo triest was en dan zie je opeens een stukje gekleurde lucht boven de landerijen! Prachtig!

Donderdags voor de verandering een beppedagje bij beppe thuis; Leonie had een afspraak bij de kapper hiero en zo kon ik mooi oppassen. Myrthe is altijd erg duidelijk in wat ze wel en wat ze niet wil … en ze besloot dat ze niet op bedje wilde 's middags dus ging ik fijn met haar wandelen in het prachtige weer en zo viel Myrthe al schommelend in de wandelwagen heerlijk in slaap en ondertussen genoot ik van de voorjaarsboden die ik zag; bloeiende sneeuwklokjes en al veel knoppen aan de planten zoals een magnolia-knopje en wat heeft zoiets veel haar zeg, mooie wilgenkatjes en andere leuke knopjes die ik niet zo kan benoemen. Toen we in Waterwende liepen zag ik opeens iets kleins fladderen (!) hé zag ik dat nou goed? Ja ik zag het goed; er vloog al een vlinder rond! Een prachtige groene citroenvlinder vloog rond en ging zitten op een muur … ik kon het niet laten en ben even illegaal de tuin in gelopen bij dit huis en kon zo de mooie vlinder kieken :) bijzonder en al is dit een voorjaarsvlinder … dit is echt veel te vroeg!

Myrthe is ook met eten duidelijk; ik wil zelf eten! En dat lukt haar ook al aardig goed en wat ziet ze er dan prachtig uit als ze haar toetje eet! Ze had door dat we het prachtig vonden en ging mooi poseren met haar toetje snoetje!

Donderdagavond had ik de foto van de citroenvlinder ingestuurd naar de website van “Vroege vogels” omdat de foto zo mooi is en omdat het bijzonder is dat deze vlinder nu al rondvliegt en vrijdagochtend kreeg ik opeens felicitaties binnen via de mail! Yeah mijn foto was ingedeeld in de categorie; mooisten! Glim glim!

 

 Vrijdags op het fietske naar Sneek in de regen helaas … regenpak aan en geen foto momenten, tja soms zit het mee en soms zit het tegen. Freddie en Jolanda hadden een leuk uitje naar ahoy: De vrienden van Amstel live! Dus ging ik een dag/nachtje oppassen op de 3 kids wat heel leuk en gezellig was.

Toen ik zaterdagmiddag weer naar huis fietste was er zon maar ook veel donkere luchten, mijn fietstochtje startte ik in wat miezerige regen maar onderweg kwam de zon ook tevoorschijn en de regenboog! Wauw! Ik zag zwanen heel dichtbij en het valt me op dat ik tegenwoordig heel veel zwanen zie, meer dan anders. Later zijn Frans en ik nog even bij het Heegermeer geweest met de hondjes en ook daar donkere luchten en de zon achter de wolken, het gaf mooie plaatjes.

Zondags heerlijk weer en onze poes Storm lag dan ook heerlijk in het zonnetje op de tuinbank die voor ons huis staat … en zodoende kregen wij geen vogeltjes op de voederplek :( ik heb Storm een paar keer weggestuurd maar mevrouw wilde pertinent zonnen op de tuinbank dus …

Wij hebben een heerlijke lange tocht gemaakt met de auto op smalle binnen weggetjes, via de Krimweg naar Jutrijp, dan via IJlst naar Pikesyl en via Parrega en andere kleine dorpjes beland bij het Heidenskip waar we de hondjes en onszelf uitgelaten hebben, wat een zaligheid dit weer, het was echt genieten en ik zag onderweg al een narcis die bijna ging bloeien! Yeah het voorjaar komt eraan … o jee de winter moet nog beginnen!

We hebben weer veel windwijzers gespot, ik had al een paar leuke gezien afgelopen tijd en daar kwamen vandaag 5 bij! Bij het Heidenskip ontdekte Frans een fierlepper windwijzer (in collage midden links), wauw wat een mooie en zo toepasselijk in dit fierlep-dorp, in Parrega zag ik een soort disney-muis (links onder in collage) en nog ergens een tractor enz … we hadden geregeld stops dus onderweg ;) boem ho stop, camera erbij en kieken! Komende week mijn website aanvullen met deze bijzondere windwijzers! Het blijft leuk om steeds weer nieuwe bijzondere windwijzers te kieken.

Hobby's heb ik al genoeg maar ik had toch ook zin om weer een diamond panting te maken en afgelopen week heb ik er eentje besteld; geen eigen natuurfoto wat ik eigenlijk van plan was maar ik kon niet kiezen dus maar een pakket uitgezocht wat me aanspreekt; een engel! Ik houd van engelen en geloof erin en deze vrouwelijke engel vind ik een plaatje. Een groot doek dus voorlopig ben ik 's avonds heerlijk bezig met de duizenden piepkleine steentjes! Weer een leuk project!

Afgelopen week zag ik een kraai in het gras vlakbij; toch wel een prachtige vogel al is het niet mijn favoriet en waarom weet ik niet want ik hou wel van de mooie kleur zwart en kraaien zijn ook super intelligent las ik … ze kunnen mensen herkennen en heel goed communiceren met elkaar. Deze kraai liet zich rustig kieken door mij van dichtbij … herkende hij mij ook als die rooie fotograaf die alleen maar kiekjes maakt en verders niks doet? Tja zou zomaar kunnen hè! Ik zag op de voedertafel een musje met heel veel wit … de pigmentafwijking leucisme misschien die voorkomt bij vogels? Als hele veren wit gekleurd zijn dan is het meestal die afwijking maar als veren gedeeltelijk wit zijn is het meestal een teken van een slechte conditie. Ik vond het musje er fit uitzien gelukkig en ook mooi en apart.

 

Zo is de week weer voorbij gevlogen, geschilderd heb ik ook en het doek is bijna klaar maar ik ben niet tevreden over de veren van de uil ... dus is er nog werk aan de winkel, het takkewijf wat erbij hoort is zo goed als klaar, haha! Het gekke is dat ik het gedichtje al in mijn hoofd heb wat ik erbij bedacht heb ... dat gebeurt ook niet vaak, ik weet altijd wel wat ik uit wil beelden maar het lukt niet altijd vlotjes om dat op papier te krijgen ... nu dus wel! 

Komende week veel op het programma dus of ik het doek afkrijg ....

Fijne week iedereen, met liefs 

 

 

 

De week van 6 tot 13 januari

Vroeg oppassen maandags en dus in het donker al op het fietske naar Sneek, bang ben ik 's morgens niet in het donker maar als je na de verlichte Wellebrug een soort van donker gat in duikt voelt dat niet fijn … het zwarte gat! Haha klinkt luguber maar zo erg is het nou ook weer niet, de auto's die naar Sneek rijden verlichten ook het fietspad maar de auto's die me tegemoet komen verblinden me … niet in de autolichten kijken zegt Frans altijd, tja ik weet het en toch heb ik er last van en zie even niks.

Bij Hommerts aangekomen is er gelukkig weer straatverlichting en de kerk stond er prachtig mooi verlicht bij, toch nog iets moois te zien in het donker! Toen ik Jutrijp uit fietste werd het al wat licht gelukkig en dan fiets je naar het verlichte Sneek, de duisternis is weer voorbij!

Jennifer had nog een dagje vakantie en samen zijn we gezellig creatief bezig geweest; schilderen op doek en Jennifer vond houten eierdopjes in de knutselkast en die wilde ze graag versieren ... we hebben ze geschilderd en versierd met glitters, is het maar vast klaar voor Pasen toch ;) mooi op tijd en waarschijnlijk liggen de paaseitjes toch al snel in de winkel want zo gaat dat tegenwoordig. We rollen van de kerstdagen zo de paasdagen in!!

Zowaar kwam 's middags de zon nog tevoorschijn en toen ik naar huis fietste dacht ik; even langs het Wilhelminapark en kijken of de jonge zwaantjes willen poseren … en ja ik had geluk! De 2 kleintjes zwommen in de vijver en gingen eten bij de voerbak op de kant, wat een mazzel dat ik ze kon kieken en zelfs samen met een prachtige mandarijneend. Pa zwaan hield me goed in de gaten maar deed niet dreigend … misschien herkende hij me; och die rooie die doet niks … tja ik ben nogal aardig herkenbaar met dat knalrode haar! Blij met mijn kiekjes!

Met een mooie zonsondergang fietste ik naar huis, langs de vijver bij de wijk Tinga waar de zonsondergang altijd zo mooi is en later zag ik Woudsend ... ons dorpje lag in een rode gloed, een mooie aanblik als je uit het Jelte aquaduct fietst met de molen duidelijk in beeld, zo herkenbaar!

Dinsdags een dag met herinneringen aan 22 jaar terug … de sterfdag van mijn vader. Mijn geweldige vader net als mij een natuurmens, vergeten doen we hem nooit maar op zo'n dag is het toch anders/erger. Je denkt aan die nacht toen we holderdebolder naar het ziekenhuis reden en dat mijn vader al was overleden … alleen. Dat heeft me lang dwars gezeten maar we wisten niet dat hij stervende was en dan gebeurt het, maar ik had zo graag zijn hand vast gehouden zodat ik hem had kunnen steunen en hij niet alleen had hoeven te vertrekken. Tja het is niet anders, 's middags ben ik naar het kerkhof gefietst met een bloemetje en dan komen er toch weer tranen zelfs na 22 jaar. Ik heb nog maar een eind gefietst in de koude harde wind … de krullen uit mijn kop laten waaien en thuis gekomen heb ik een borrelglaasje jonge jenever gedronken en geproost naar de hemel, vroeger dronken mijn vader en ik af en toe samen een glaasje jonge jenever en nu in gedachten deed ik dat weer; proost heit en tot later!

Met Hennie ging ik 's avonds naar de bios in Sneek, elke dinsdagavond is er filmhuis; dan wordt er een film gedraaid met een verhaal of een boodschap. En in een bomvolle zaal keken we naar: Mi Vida! Een pracht film met een boodschap, realiseer je dromen en verwachtingen, grijp je kansen. Een prachtfilm met Loes Luca in de hoofdrol. Ik kan deze film aanraden, onderweg naar huis hebben Hennie en ik het erover gehad .. over onze dromen. Deze film blijft nog wel even hangen bij me en dan denk ik ook over mijn droom; hoe kan ik die verwezenlijken … mijn eigen atelier! 

Ik durf het bijna niet te melden maar omrop Fryslan plaatste alweer een natuurfoto die ik maakte; de opkomende zon die ik kiekte bij het Slotermeer gevangen in een plant. Grappig vond ik het om de zon zo te kieken, blijkbaar valt het ook bij anderen in de smaak :) !

Donderdags op het fietske naar Sneek, het was miezerig triest weer en om te fietsen niet fijn maar toen ik bij huize Van der Veen aan kwam en Myrthe uit haar bedje mocht halen ... nou dan wordt je zo blij! Myrthe die net wakker werd en gelijk begon te kletsen en te lachen, wat heerlijk! Een heerlijk dagje met een thema ;) koken met Myrthe! Myrthe had koks-kleren van Woezel en Pip gekregen en als een echte kok met muts en schort en wanten stond ze in haar keukentje te koken voor beppe! Ze is dan zo echt en serieus bezig ... wat een prachtig gezicht! 

Vrijdags moest ik werken in Sneek, ik fietste in de binnenstad en wat zag ik daar bij de Koninginnebrug ... op een van die palen in het water vlak naast de brug zat een grote reiger! Jeetje in de binnenstad en op een hele drukke plek! Even afstappen dacht ik en hopen dat mevrouw of meneer reiger blijft zitten ... en dat deed ie! Onverstoorbaar zat ie daar en keek me aan zo van; wat moet je? Het was nog niet helder daglicht dus de foto's zijn ietsje donker maar wat leuk dat ik deze reiger van zo vlakbij kon kieken, tja hij zal wel wachten of er een ontbijtje voorbij komt zwemmen ...

Na mijn werk kon ik het niet laten en ben weer even bij de jonge zwanen gaan kijken in het Wilhelminapark ... hoe zou het gaan met die 2 kleintjes? Gelukkig zag ik ze al toen ik aan kwam lopen ... wat zijn ze mooi! Ik kon ze nog beter kieken dan afgelopen maandag! Gezellig zwommen ze rond met pa en ma zwaan en kwamen ook weer eten op de kant, wat geweldig leuk! Hoop zo dat ze het gaan redden maar wat als er nog echt winterweer komt? 

Toen ik thuis kwam was Frans druk aan het schilderen in de hal maar gelukkig wilde hij rond 4 uur wel met mij en de hondjes naar het Heegermeer voor een wandeling, ik had gehoopt op een mooie zonsondergang maar de zon zat al verstopt achter de wolken, ik kiekte wat ontplofte lisdodden (doerebouten) en verwachte verders niks moois te kieken maar toen keek Frans achterom en zei; kijk eens daar naar de maan! Ik draai me om en zag een prachtige volle maan achter de bomen tevoorschijn komen! Jeetje wat mooi en dat mis je dan bijna! Achterom kijken heeft dus soms toch nut ;) en ik kon toch nog een paar mooie plaatjes kieken!

Zaterdagochtend gingen we Jennifer ophalen die zin had in een dagje bij pake en beppe en wij vinden dat ook heel gezellig :) we reden rond half 9 Woudsend uit en werden verrast door een schitterende knalrode lucht! Wow wat mooi zeg dus ik roep tegen Frans stop! Frans de parallelweg oprijden en de auto stil gezet en ik snel naar buiten voor wat kiekjes! Het was zo mooi!

We hadden de hondjes mee om onderweg naar Sneek eerst ergens te gaan wandelen en omdat de zonsopkomst zo mooi was zei ik; laten naar de Grienedyk gaan net buiten Sneek, daar is de zonsopkomst vast mooi te zien ... nou het was inderdaad een kleuren spektakel daar, wat een weelde! Een heerlijke wandeling daar in dat mooie natuurgebied naast het Sneekermeer met veel vogels en reeën en een prachtige rode lucht en een mooie zon gespiegeld in het meer, wat kan je daar blij van worden!

Jennifer en ik hadden een gezellig dagje; puzzelen en schilderen en vogeltjes kijken enz. Jennifer heeft een prachtig roodborstje geschilderd en ze wilde een fantasie schilderij maken; nou ik was erg benieuwd wat daar uit voort zou komen ... het werden strepen en stippen in allerlei kleuren! Erg leuk en kleurrijk en dat ze zoiets zomaar bedenkt, daar hou ik wel van om de fantasie te laten stromen. Jennifer is ook een echte dierenvriend en geregeld aait ze de honden, Benji lag op het kussen op de grond en Jennifer stak haar hand naar hem uit en wat geweldig dat hij zijn poot op haar hand neer legde ... wat liefdevol! Een high five vol liefde!

Zondags was het een trieste regenachtige dag maar toen ik 's morgens even op Instagram keek ging voor mij de zon schijnen! Ik zag dat de foto die ik zaterdags gemaakt had bij het Sneekermeer geplaatst was bij Omrop Fryslân! Jeetje ... ik heb echt niks te klagen over belangstelling! Ondertussen heeft de foto al ruim 1400 likes gekregen! Ik bloos en geniet!

Overdag heb ik maar eens een collage gemaakt van "Kees" ik hoor jullie denken; Kees? Ja alle zwarte merels heten bij ons Kees en dat komt omdat een goede kennis van mij een zwarte merel als vaste gast had bij de voedertafel en deze vogel was niet schuw, ze had echt contact met hem en gaf hem daarom een naam: Kees. Tja dan hoor je dat en neem je dat over en zodoende noemen Frans en ik ook alle zwarte merels Kees en de merel vrouwtjes noemen we "vrouw Kees" ! Haha, ik vind het leuk om dieren een naam te geven, mussen noemen we altijd Matsie Mosk en die naam zullen mijn dorpsgenoten wel kennen van vroeger! Kees is de laatste tijd wel in voor foto-shoots dus daar bof ik mee, ik kon Kees volop kieken; ik hou wel van Kees!

Matsie mosk had ook wel zin in foto-shoots, ik had in de kerstboom bij ons voor in de tuin vetbollen gehangen, kerstballen eruit en vetbollen erin! En nu de musjes in de kerstboom eten komen halen geeft dat leuke kiekjes en ik kan ze zo kieken vanuit de woonkamer en wat is een doodgewoon musje dan toch een leuk vogeltje met lieve oogjes!

'S middags werd het toch nog droog en hebben we een lekker wandelingetje gemaakt langs de haven en over de camping en door het dorp met Boef en Benji in de Bennie-mobiel; ondanks het trieste weer nog wat diertjes gekiekt en een piepklein madeliefje met regendruppeltjes ... zo klein maar toch zo mooi!

Nu weer op naar de nieuwe week, weer lekker bezig met het schilderij; het gaat wel lekker ... geloof wel dat het een leuk doek wordt! 

Fijne week allemaal, met liefs xxx

 

 

De week van 30 december tot 6 januari

Maandags geen oppasdagje dus nadat ik mijn blog had geschreven alle tijd voor een wandeling en met Frans want die had vakantie en wat zag ik … alweer rode wolken aan de hemel! Het kan niet op de laatste tijd met prachtige fotomomenten; waar zullen we heen zei Frans? Ja als Frans vrij is gaan we vaak met de auto een mooi plekje opzoeken om te wandelen, we besloten naar de Krimwei te gaan (achter Jutrijp) waar een uitkijkpost is en je mooi op het water (de Ooster Wijmerts) uitkijkt. En wow wat was het goud in de lucht, ik snel de uitkijkpost opklimmen en Frans Benji tegen houden die achter me aan wilde! Hij is zo trouw aan mij en volgt me altijd maar traplopen kan niet meer, hij zou er zomaar af kunnen kukelen met zijn gammele lijf. Het was erg koud maar wat een schitterend uitzicht en na mij is Frans ook naar boven geklommen om te kijken naar het kleurenspektakel! Het naar ons zwaaiende riet leek wel van goud ... oei wat mooi! Later gingen we naar Balk voor een paar boodschapjes en toen we weer terug reden en een om weggetje maakten door natuurgebied “het Swin” zagen we weer een zilverreiger redelijk dichtbij! Zo lukt het nooit om er eentje te scherp te kieken en zo 2 keer vlak achter elkaar … zouden ze het erom doen? Haha! Zelfs met een blauwe reiger op de achtergrond. Yeah!

En toen was het oudjaarsdag en we hadden besloten om maar vroeg te wandelen want dan slaapt de jeugd nog dachten we en is er nog geen geknal … nou mis dus! Het was nog maar net licht en de witte wieven zwierven over het veld, machtig mooi en we genoten maar o shit ... daar waren de eerste knallen al te horen en daar werden onze hondjes niet blij van. Thuis gekomen heb ik de hondjes ingepakt ;) nou ja ingezwachteld dan en dat helpt zo goed tegen de angst, ze worden er zo rustig van! Maar hondjes moeten er ook uit voor een plas en poep dus 's middags sjaals maar af en hup in de auto en een rustig plekje opzoeken; help overal was geknal van vuurwerk en carbid te horen! Bij Sloten naar het strandje gereden en daar bij het Slotermeer hebben we een eindje gelopen en wat was het er mooi! De zon scheen en het water was als een spiegel zo vlak, in de verte was wel geknal te horen maar het viel mee, Benji en Boef hebben heerlijk rond geneusd :) . Thuis gekomen de hondjes snel weer “ingepakt” klaar voor oudejaarsavond en die was gezellig, Frans en ik samen met zwager Wiebe hadden een genoeglijke avond en de hondjes waren alleen rond 12 uur even bang maar toen was het ook zo heftig met de knallen … voor de rest ging het prima al hebben we de hondjes wel bij ons boven laten slapen alhoewel ik Benji bijna niet de trap op kreeg, hij wilde dolgraag mee maar traplopen kan ons oudje niet meer en om te tillen is hij veel te zwaar en te groot … maar we kwamen boven en op nieuwjaarsdag weer met moeite naar beneden, maar al hoe krakkemikkig Benji is; we zijn blij dat hij er nog is en dat hij happy is, onze schat leeft al een jaar in bonustijd en hopelijk krijgt hij nog een tijdje hier bij ons! 

En zo belanden we in 2020 … en het jaar begon nat! Niet door de regen maar door de extreem dikke mist die helaas ook veel ongelukken veroorzaakte op de weg. Vriendin Lydia appte me dat er in haar tuin een prachtige "natte" roos stond te bloeien dus ik naar haar toe met de camera en wat een mooi gezicht deze roos met druppels als een soort pareltjes op haar blaadjes en er was meer schoons in de tuin te zien, de hypericum (hertshooi) en een roos in de knop (!) en de winter jasmijn en de helleboris (kerstroos) vol met druppels. Elk natuurverschijnsel heeft dus wel iets moois als je het maar wil zien! 

En natuurlijk gingen we naar mijn mem om haar gelukkig nieuwjaar te wensen, zo blij en dankbaar dat ze nog bij ons is en dat ze zich met een beetje hulp zelf red en haar koppie werkt nog prima, ze weet veel en houd de actualiteiten goed in de gaten, altijd het journaal kijken en het programma Pauw en ze lacht zich slap om VI met mopperkont Johan Derksen. We hebben geproost op het nieuwe jaar, mem met een lekker advocaatje!

En we hebben nog een ritje gemaakt naar Gaasterland en gewandeld bij landgoed Kippenburg, Prachtig mooi dat landgoed en de bossen. Ik zag dat je het landhuis ook kan huren ... nou dat lijkt me wel wat voor Frans en mij, dan zou ik me net Pippi Langkous voelen in zo'n groot huis met de dieren ... machtig! Rood haar heb ik al dus met 2 staartjes in het haar ben ik net Pippi en dan leven met de instelling van Pippi met haar bekende lijfspreuk; ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan! Geweldig toch. Als ik ooit de postcode loterij win dan ga ik het landgoed kopen en verander ik de naam in Villa Kakelbont! Wie komt er logeren?

Toen ik even het weerbericht zou bekijken op de omrop Fryslân app zag ik tot mijn verrassing dat er weer een foto van mij geplaatst was! Jeetje wat leuk en de verrassing werd nog groter!!! Vrijdags zag ik even op Instagram en toen kwam opeens mijn natuurfoto van die maandags voorbij; de zonsopkomst bij Jutrijp! Omrop Fryslan had op hun instagram mijn foto geplaatst met een leuke tekst; om de regenachtige vrijdag wat leuker te maken laten we hier een prachtige zonsopkomst zien, uiteraard met mijn naam erbij vermeld ... tja dan ben ik stiekem toch wel een beetje trots, dat er geregeld foto's van mij geplaatst worden als gewone hobby-fotograaf! Glim glim!

Iets leuks zag ik bij ons in de voortuin, een tortelduifje ging in de druilerige regen slapen op het voederhuisje en toen het hem of haar te gortig werd met de regen ging ze in het voederhuisje verder slapen en af en toe zat ze wat eten op te pikken; slim bekeken van dit duifje, heerlijk op zo'n droog plekje! Het is net een bed&breakfast bij ons ;) slapen en eten bij B&B Hoekstra! Frans en ik stonden geregeld bij het raam naar haar te kijken en ze keek gewoon terug, helemaal niet bang. Urenlang is ze gebleven en ik hield haar ook wel wat in de gaten want stel dat ze ziek en zwak zou zijn, maar in de loop van de middag vloog ze weer gewoon weg!

Er was meer leuks met de vogeltjes bij huis, we zagen vogels die niet vaak of helemaal nooit bij huize Hoekstra verschijnen, zoals de specht die geregeld even de kwaliteit van de pas gesnoeide wilg controleert ;) die bij ons voor huis staat, ze bikt er vrolijk op los boven in de dikke grote boom, een erg leuk gezicht deze mooie grote gekleurde vogel in actie. De heggemus (linksonder in de collage) zien we ook niet vaak maar die vereerde ons met een bezoekje, scharrelde op de grond naar een lekker hapje en er ligt genoeg want de koolmeesjes en de musjes mikken heel wat voer uit het voederhuisje. Bijzonder was dat het kleine vogeltje de boomkruiper (rechtsonder in de collage) verscheen in de andere dikke boom in het plantsoen bij voor ons huis, dit leuke bolle vogeltje met het lange snaveltje kruipt langs de boom omhoog op zoek naar insecten in de schors, dit vogeltje heb ik hier nog nooit gezien ... wat bijzonder en leuk! Zaterdags zagen we iets heel bijzonders, we zagen een grote bruine vogel over het plantsoen vliegen ... wat was dat? Allebei snel voor het raam en wat zagen we, een grote kerkuil vloog naar de kerk en ging in een nis in de muur zitten!!! Jeetje een kerkuil die heb ik nog nooit in het "wild" gezien, een machtig mooie vogel! Ik snel naar buiten met de camera en hoopte zo dat ik hem zou kunnen kieken. Maar deze prachtige vogel werd opgejaagd door kraaien of kauwen die schreeuwden en krijsten en de uil aan wilden vallen en de opgejaagde uil vloog weer weg om de kerk heen ... ik ook richting kerk lopen maar daar kwam de groep alweer aan vliegen ... de uil voorop en de zwarte vogels er krijsend achteraan en zo vertrok de prachtige uil zonder dat ik hem kon kieken ... wel naar en sneu dat hij zo opgejaagd werd en wat was er aan de hand? Tja antwoord krijg ik niet maar dat er hier in de buurt een kerkuil woont vind ik bijzonder alleen wordt hij niet bij de kerk getolereerd blijkbaar ... toch heet hij niet voor niks kerkuil ... toch? Ik heb gelezen op internet dat ze veelal in grote gebouwen zitten zoals grote schuren en kerken dus wie weet woont deze kerkuil wel vlakbij ons zonder dat we dat weten! En nu let ik steeds op of ik hem zie maar volgens Frans komt hij hier echt niet weer met die vervelende kraaien en kauwen ... maar ik hou hoop!

In het weekend was Eva gezellig bij ons te logeren en dat betekent spelletjes spelen en voorlezen en creatief bezig zijn, omdat beppe zo van vogeltjes houd maakte ze 2 pentekeningen voor me van vogeltjes! Wat leuk en lief en knap gedaan voor een driejarige!  Die kleine dame houd me altijd leuk bezig dus zelf schilderen kwam er niet van maar dat maakt niks, het is zo gezellig met die schat!

Ik was afgelopen week al wel bezig geweest met een nieuw doek, ik schilder een uil en een takkewijf! Haha, heerlijk dit en het wordt een combi van realistisch en surrealistisch ... wordt vervolgd!

Zondags Eva weer thuis gebracht en omdat we toch in Sneek waren even in het park gekeken want ik wist dat er 2 jonge zwaantjes uit het ei gekomen waren! Toch nog! Bij de vijver aangekomen stond pa zwaan al dreigend naar me te kijken maar ik hield wel afstand, ma zwaan zat lekker op het nest en ik zag beweging onder haar vleugels dus de kleintjes zaten lekker warm onder haar vleugels, fijn voor hun en helaas voor mij ... geen kiekjes van het jonge spul! Nog een auto ritje gemaakt en gewandeld met de hondjes langs de Oudegeaster brekken, prachtig stukje natuur. Toen nog via Blauwhuis naar Greonterp want ik wilde zo graag het monument van Gerard Reve eens zien, prachtig bijzonder en apart alleen jammer dat het glas zo vies was maar ja ook dat gebeurt in de natuur. Ik had gehoopt nog uilen te zien in Blauwhuis maar niks te bekennen, waar zijn ze gebleven?  

Het schijnt volgens de kalender toch echt winter te zijn maar het lijkt er niet op, geen ijs of sneeuw en ik wil het zo graag! Lekker wandelen in de sneeuw en sneeuwballen gooien met de hondjes en met Frans ;) al vind Frans dat minder haha! Met de kids een sneeuwpop maken ... tja de meningen zullen er verdeeld over zijn maar ik hoop toch dat er nog winter komt en dan geen gekwakkel maar echt kou. We zullen zien, gelukkig hebben wij mensen er geen invloed op want dan kwam er nog meer oorlog ... 

Nu weer de nieuwe week, vakanties zijn voorbij en het normale leven begint weer en dat is maar goed ook ... te veel eten/drinken en te weinig in beweging ... oohhh! Maar nu weer actie! Weer aan de slag en Frans weer aan het werk en gelukkig houd hij het komende jaar de vrijdags vrij al moet hij daarvoor wel salaris inleveren maar ach dat zullen we ook wel redden ... drinken we maar een borrel minder!

Ik heb alweer een expositie in het vooruitzicht en er staat meer op stapel! Aan belangstelling voor mijn werk heb ik niet te klagen!

Fijne week iedereen, met liefs

 

 

 

 

 

De week van 23 tot 30 december

 

Maandags vroeg op het fietske naar Sneek en het was nog donker en het gekke is dat ik 's morgens niet bang ben in het donker en 's avonds wel … donker is donker zou je zeggen maar blijkbaar voelt het toch anders terwijl de idiote dingen die ik me 's avonds in mijn hoofd haal net zo goed 's morgens kunnen gebeuren zoals griezels of spoken die vanuit het niets voor mijn fiets zouden springen vanuit de berm ofzo!

Ik hoorde al veel vogels maar zag ze uiteraard niet en dan denk ik bij mezelf; waar zitten ze en wat doen ze, zien ze wel wat in het donker? Ik heb mijn lichtje op de fiets maar die vogels hebben geen zaklampje … of hebben alle vogels ogen net als de uilen? Ik moet dit maar eens uitzoeken.

Mijn oppasdagje met de kleintjes was leuk, we hebben raamhangers gemaakt met glasverf en de kids waren natuurlijk vol van het kerstfeest, speelden Jozef en Maria en kindje Jezus met hun drieën en ze waren in hun spel de tijd ver vooruit … Jozef en Maria gingen met kindje Jezus in het vliegtuig naar Spanje! Prachtig toch en ik heb stiekem zo gelachen! De favoriete liedjes van de kids; Kling klokje klingelingeling en oh denneboom hebben we veel met elkaar gezongen en toen ik weer naar huis fietste zong ik het nog ;) tja als zo'n melodietje eenmaal in je hoofd zit! Een heerlijk dagje! 

Toen ik weer thuis kwam waren de bouwbroers Frans en Piet druk in actie met het vernieuwen van het dak van de schuur, zwager Piet had me al wat foto ge-appt dus ik was op de hoogte maar je schrikt toch van de aanblik van een schuur zonder dak … deze opknapbeurt was erg nodig want er was veel hout verrot. De klus is nu klaar en we hebben weer een netjes nieuw dak en geïsoleerd!

En toen was het kerst, de zon scheen en omdat we wisten dat de hondjes verders die dag niet veel aandacht en beweging zouden krijgen zijn we 's morgens lekker met de hondjes er op uit gegaan, een wandelingetje bij het meer en genieten van een fijn autoritje door de natuur, de zonsopkomst op de Trophornsterweg en de bossen bij Harich en door natuurgebied “Het swin” zo waren we klaar voor de rest van de dag :) een heel gezellig samen zijn met ons gezin en mijn mem!

En het was een heerlijke dag met elkaar, de 4 kleintjes speelden volop en wij kletsen onder het genot van hapjes en drankjes en aan het einde van de middag genieten van een Chinese en Indische rijsttafel, Freddie eet dan met stokjes en hij heeft het Jort ook geleerd en een poging gedaan om het mijn mem ook te leren … helaas was die poging geen succes maar wel erg komisch! Een zalig dagje met elkaar!

Tweede kerstdag weer leuke plannen; ik met mem op naar Hoorn naar mijn broer Tjebbe en Frans ging naar een kerstshow van landbouwminiaturen. Na een gezellig taxirit met nog 2 Sneker dames waren we 11 uur bij Tjebbe en aan de koffie met gebak :) 's middags hebben we een prachtige documentaire gezien van de astronaut Gene Cernan en Tjebbe liet me een boek zien van de astronaut Alan Bean die zijn ervaringen als astronaut op doek heeft gezet … wat een prachtig boek vol foto's en verhalen en ik werd geïnspireerd, er kwamen bij mij verschillende ideeën boven borrelen … wordt vervolgd! De hele dag binnen zitten kan ik niet dus ben even naar Blokker gewandeld en bij het Beatles monument gekeken, altijd leuk om stil te staan bij hun eenmalige optreden in Blokker en Nederland! Tijdens mijn wandeling zag ik zowaar al sneeuwklokjes en narcissen uit de grond komen ... wat vroeg! Ondertussen waren de kids ook gearriveerd en hebben we met elkaar genoten van eigen gemaakte gluhwijn en een zalig kerstdiner, alweer een heerlijk dagje en ik kreeg van Tjebbe nog een cadeautje voor Frans mee, een kruikje berenburg die Tjebbe had gekregen toen hij bij de feestelijke inwijding was van de JSF op vliegbasis Leeuwarden, Frans blij met een uniek kruikje met lekkere inhoud :) !

 

Ik was compleet met de dagen in de war, al die zondagen … maar na de kerstdagen was het gewoon vrijdag en Benji moest even naar de nagelknip mevrouw in Sneek, we reden naar stad met een prachtige zonsopkomst die ik vanuit de auto kon kieken :) het nagelknip klusje was snel klaar maar Frans had nog een boodschap in Sneek en aangezien Benji niet in de meeste winkels mag zei ik; dump mij en Benji maar even in het Wilhelminapark, even lekker wandelen en kijken hoe het gaat bij het zwanen echtpaar die weer een gezinnetje aan het stichten waren, nou dat lijkt helaas niet goed … de zwanen waren druk met poedelen en veren in de plooi strijken maar zaten niet op het nest. Ik sprak met een beheerder van het park en ook hij zag het somber in want de eieren hadden al uit moeten komen, tja jammer. Het was een fijn zonnig wandelingetje in het park, veel vogels te zien en de dan prachtige mandarijn eenden in de vijver, wat een plaatjes met dat kleurrijke verenpak!

Zaterdagochtend kleurde de lucht al een beetje rood rond half 8 en toen Frans om 8 uur beneden kwam en ik enthousiast vertelde dat de zon vast prachtig op zou komen zei hij; zullen we dan naar het Slotermeer rijden en genieten van de zonsopkomst? Jaaaa wat een goed idee! Dus snel de thee door de keel gieten en met brandblaren in de mond ;) hup in de auto met de hondjes en … wow wat was de lucht prachtig gekleurd en om 10 voor 9 kwam de zon voorzichtig om het hoekje kijken … wat een heerlijke wandeling bij het Slotermeer met dit uitzicht! Koud was het wel maar dat kon de pret niet drukken! Onderweg naar huis zagen we nog een groepje zwanen in het bevroren land en een stelletje gezellig in het water, zwanen zijn sierlijk en zo mooi!

Zaterdagmiddag op naar Sneek met Martha, naar het theater voor het oliebollenconcert van de folk koor Rolling home! Dit jaarlijkse concert is altijd een feestje en ook nu weer was het genieten van hun prachtige optreden dit keer samen met Piter Wilkens en Anneke Douma. Een heerlijke middag was het, mee swingen en zingen met de hele zaal en genieten! Een machtig mooi concert met heerlijke muziek en gezellige mensen!

Zondags op naar Havelte, wat zakken hout brengen en even de boel checken bij de caravan, het was kil en koud en ongezellig in de kale tuin en in de koude caravan, heel anders dan in het campingseizoen. Maar snel het bos in voor een wandeling en dat is altijd genieten, bevroren paddenstoelen en blaadjes zijn prachtig! Na de wandeling weer naar huis langs leuke binnenwegen en wat is me eindelijk goed gelukt ... de prachtige maar o zo schuwe zilverreiger kunnen kieken! Jeetje wat ben ik daar blij mee! Ik zie ze vaak van afstand en soms van ietsje dichterbij maar ze zijn zo schuw en vliegen altijd snel weg, deze zilverreiger zat bij een vijver ietsje verscholen achter een struik en hij/zij voelde zich redelijk veilig denk ik en vanuit de auto kon ik foto's maken en hij bleef zitten! Prachtig dat het nu eindelijk gelukt is om de zilverreiger scherp op de kiek te krijgen! We zagen verliefde paarden die het voorjaar al in het hoofd hadden ;) een heerlijk ritje! 

Ik werd ook getrakteerd door een roodborstje! Dit vogeltje is ook redelijk schuw maar laat zich toch wel kieken af en toe, afgelopen dagen was het vogeltje veel bij ons in de tuin en ging echt poseren! Wat een verrassing dat het vogeltje zich zo thuis voelde bij ons en zich rustig liet kieken, ik stond voor het raam met de camera en ze keek me zelfs aan! Kopje scheef en ik zag haar denken; wat doe je? Oh je wil een fotoshoot van mij? Oke hoor, ik poseer wel! Machtig mooi dit vogeltje, een van mijn favorieten, het zijn soms net verenbolletjes ;) maar kunnen ook heel slank zijn en dan die prachtige kleur en dat koppie!!! Stiekem ben ik verliefd op dit vogeltje ... 

En dan is het nu maandagochtend en het jaar is bijna om, ik geniet onder het typen van de Top2000 op tv, heerlijke muziek die je soms tijden niet gehoord hebt. Maar het schrijven van mijn blog waar ik zondags meestal al mee begin valt me wat zwaar, de druk om maandagochtends de blog online te zetten wordt me een beetje teveel ... ik heb veel lezers en dat vind ik geweldig leuk en ook wel bijzonder want ik schrijf maar over de gewone dingen die gebeuren in mijn leventje, sommigen lezen bij hun kopje koffie of het ontbijtje mijn blog en dat vind ik een leuke gedachte. Schrijven vind ik heerlijk om te doen maar ik ga het iets anders opzetten, ik ga zeker door met schrijven maar zet nu een paar keer per week al iets op mijn blog op mijn website zodat ik niet alles in keer alles online hoef te zetten op de maandagochtend, voor mij beter. Maandags plaats ik dan het linkje op Facebook net als voorheen.

Nu op naar oud en nieuw, ik hoop op een rustige jaarwisseling  vooral voor de dieren! Onze hondjes zijn ook zo bang en Storm onze poes heeft al huisarrest al is ze het er niet mee eens, maar ze is zo bang dus ik neem geen risico dat ze weg vlucht. Iedereen een goed nieuwjaar toegewenst, wat het ons brengt weten we niet en dat is maar beter ook. Tot volgend jaar!

Met liefs xxx

 

 

De week van 16 tot 23 december

 

 

Maandags eerst met Leonie en Myrthe naar het ziekenhuis, Myrthe moest weer voor controle naar de kinderarts en die constateerde dat het heel goed gaat met Myrthe wat wij ook wel wisten want die kleine pop ontwikkeld zich prima! Wat dankbaar ben je dan! We hebben even een kopje koffie gehaald bij Jolanda die werkt op de activiteiten afdeling en toen ging ik Michael en Eva uit de peuterspeelzaal halen. 'S middags knutselen met Jennifer en wat kan je van simpele ijslolly stokjes leuke dingen maken, we maakten kerstboompjes en een stalletje met Jozef en Maria en het kindje Jezus, zo leuk! Mijn moeder kwam ook op visite omdat Jolanda jarig was en dus maakten we voor “alde beppe” ook een stalletje waar ze heel blij mee was!

Woensdagmiddag fietste ik naar Sneek omdat ik 's avonds op moest passen en onderweg genoot ik nog van het zonnetje, vlak voor Sneek zakte de zon al bijna in het water bij de vijver naast de wijk Tinga, een mooi plaatje! Ik had een heerlijk fietstochtje met de zon, dat scheelt toch al snel een jas.

Donderdags op naar Leonie en Myrthe, ik was al in Sneek dus geen vroeg fietstochtje door de natuur, Myrthe stond al uit te kijken voor het raam en dat is zo leuk, dan kom je aanfietsen en zie je dat koppie en als ze je herkent dan komt er een dikke smile, wat prachtig is dat!

We zijn de stad even in geweest en na de lunch moest Leonie nog even weg en paste beppe op, Myrthe had alleen geen zin in slapen in haar bedje en bakte dus maar even een lekker cadeautje voor beppe, een dikke poepbroek! Tja en toen wilde ze niet weer in bed dus wat doe je dan … dan mag ze gewoon lekker bij beppe slapen ;) want dat wilde ze wel!

Toen ik weer naar huis fietste had ik de mazzel dat de zon scheen en via het schelpenpad naar IJlst ben ik weer naar huis gefietst, een mooi tochtje langs het water en door de landerijen. Fris was het toch wel en toen ik thuis kwam heb ik mezelf maar even getrakteerd op een glaasje gluhwijn :) lekker warm!

Vrijdagochtend hadden we een leuk uitje, Frans en ik zijn met mijn moeder en Jolanda en Michael en Eva en Leonie met Myrthe naar Ballorig geweest! Het speelparadijs voor de kleintjes … nou ja, pake en beppe waren ook weer even kinds ;) Frans en ik samen in de ballenbak en balletjes gooien haha … zoiets als; nooit te oud! Mijn moeder was er nog nooit geweest en ze vond het schitterend om de kleintjes zo te zien spelen, we hadden een hele gezellige ochtend met elkaar en mijn mem genoot aan het einde van de ochtend nog even van een patatje!

'S middags een leuk uitje naar Blauwhuis, naar Francine! Frans was zo lief om me te brengen en na een lekker kopje koffie zijn Francine en ik samen in het donker naar de prachtige kerk gegaan waar een kleine kerstmarkt was, klein maar wel heel knus en gezellig. Genieten van een hapje en een drankje en ik kocht 2 lootjes en … laat ik nou een hoofdprijs winnen! Een prachtige grote natuurfoto van Willem van der Meer die ook op de expositie heeft gehangen in het Teatskehûs! Een prachtige foto van een koe die over een brug loopt en dit alles gespiegeld in het water, echt een plaatje en ik ben er heel blij mee, het bijpassende mooie gedicht heeft Francine erbij gezocht, zo hing het ook op de expositie; foto met gedicht. En ik kwam nog een oud klasgenoot tegen van heel lang geleden! Wat leuk en we hebben even bijgekletst over ons leven na de schooltijd. Een gezellige middag hadden we!

 

 

Zaterdags hebben we Jennifer en Eva opgehaald die kwamen logeren bij pake en beppe, wat een gezelligheid met die 2 dametjes, puzzelen en memory spelen (wat beppe niet meer kan winnen van Jennifer ... oh oh) boekjes lezen en natuurlijk wilden de dames weer een schilderij maken, ik wil zo'n schilderij maken die beppe ook maakt zei Jennifer ... tja helaas moet Jennifer daar nog wel wat voor oefenen ;) maar ze hebben zich wel leuk uitgeleefd op doek, bij Eva zie ik zoiets als een vis en Jennifer ... tja die mikte zoveel verf op het doek maar toch zie ik een kop van een dier met een permanentje! Zo leuk om dit te doen met hun! Het was een heerlijk dagje en einde middag kwamen Freddie en Jolanda ook met Michael en zijn we na het eten het dorp in gegaan, 

waar het heel gezellig was; Woudsend in kerstsfeer. Veel activiteiten in de Midstraat en de kerstman liep er ook rond en we zijn samen even op de foto gezet! Tja een ontmoeting met de kerstman gebeurt je niet elke dag! Familie de Leeuw vertrok later weer maar Eva bleef bij ons, die logeert zo graag bij pake en beppe! Het is jammer dat Jennifer last van heimwee heeft, ze wilde graag blijven maar ging toch maar mee naar huis, ach hopelijk lukt het in de toekomst wel.

Zondagochtend zijn we met Eva naar het bos geweest en dat vond ze prachtig, we hebben paddenstoelen gezocht die er nog volop zijn, de gele trilzwam was wel het mooist en die heeft Eva zo bewondert. Tijdens de autorit naar huis zagen we van alles en Eva was al net zo enthousiast als pake en beppe als we iets moois zagen zoals grote roofvogels en de prachtige zwanen, ik had gehoopt om ook reeën te zien vooral voor Eva maar die zagen we niet; ze slapen zeker nog zei Eva ;) ja wie weet!

Later die middag belde Jolanda op; komen jullie om half 5 Eva terug brengen en dan trakteren we jullie op een lekker etentje! Nou dat was een hele leuke verrassing, Freddie en Jolanda wilden me bedanken voor al het oppassen ... nou dat is super al hoeft dat niet natuurlijk want beppe past met veel plezier op! Zo gingen we op naar Drachten, naar wereldrestaurant Omnia waar je ontzettend lekker en uitgebreid kunt eten! We zijn heerlijk verwent en gingen later met knusse ronde buikjes weer huiswaarts ... en later uitbuiken op de bank!

Zo was de week weer voorbij, met het trieste weer zijn er minder mooie fotomomenten maar toch zie je soms wat moois zoals knalrood gekleurde wolken als de zon bijna tevoorschijn komt en tijdens een wandeling met Eva en Jennifer zagen we de regenboog verschijnen wat de dames geweldig vonden, net als beppe trouwens!

En dan is het nu bijna kerst en kreeg ik van Facebook deze herinnering ... Tosca met kerstmuts, ach wat geweldig en ik kreeg een traantje in mijn ogen. Het is morgen alweer 5 jaar geleden dat we Tosca los moesten laten, een dag voor kerst. Tja, kon ik hem nog maar eens in mijn armen nemen en knuffelen ... maar hij woont in mijn hart en dat zal voor altijd zijn, ik kan en wil deze geweldige hond niet vergeten die me zoveel liefde heeft gegeven, we waren 2 handen of moet ik zeggen poten op een buik, waar ik was was Tosca ook ... ach hopelijk heeft hij het nu ook goed daar boven in de dierenhemel met Max en Bibi zijn vriendjes.

Ik wil iedereen hele fijne en gezellige kerstdagen toewensen ook namens Frans natuurlijk! Kerst is niet voor iedereen een leuk feest dat weet ik en voor degene die om welke reden dan ook geen leuke kerst in het vooruitzicht heeft; veel sterkte!

 

Wij gaan met ons gezin en met mem kerst vieren en dit jaar gaan we het anders doen ... ik hoef niet te koken! En dan nog een dagje naar mijn broer, ik verheug me er op! 

Fijne week, met liefs xxx

 

 

De week van 9 tot 16 december

 

 

Het weer was niet stralend die maandags maar wat had ik een mazzel tijdens mijn fietstochtjes naar Sneek en terug, het waaide best hard maar ik had zowel de heen als de terugreis de wind in de rug en als bonus zag ik een prachtige regenboog boven Jutrijp! Mijn beschermengel zorgde prima voor mij en dan klaag ik echt niet over de enkele regenbuitjes die ik op mijn kop kreeg, die nam ik vrolijk op de koop toe! 

Ik kiekte leuke vogeltjes afgelopen week, toen ik thuis op de bank zat en naar buiten keek zag ik iets redelijks groots bij de kerk rond vliegen … zag ik nu een roofvogel vlak bij huis??? Ik met de camera naar buiten en ja hoor; ik zag een torenvalk zitten op de kerk! Jeetje wat bijzonder zo midden in het dorp en wat zoekt dit valkje hier nu? Tja antwoordt kreeg ik niet maar ik kon hem wel kieken op afstand, toen ik dichter na de kerk toe liep vertrok het valkje weer helaas, het was ook nog eens triest weer dus een super scherpe foto is het niet maar ik vond het wel bijzonder! Als ik 's morgens wandel met de hondjes is het nog donker dus valt er weinig te kieken maar ik zag wel een merel in een besjes boompje die al aan het ontbijt was dus ik de camera pakken en hopen dat de merel bleef zitten eten en dat deed hij en zo maak je dan met flitser wel een aparte foto, de felle rode besjes en de zwarte merel, leuk effect! Een andere etende merel kiekte ik bij daglicht, smakelijke gele besjes! Ik zag bij een goede kennis van mij groenlingen aan de maaltijd en wat hebben ze een leuk etensbord ;) ze eten de zaadjes uit een kopje, zo grappig! Een vinkje kwam bij ons eten en ik zag wat geks, ik weet niet of het te zien is in de collagefoto maar dit vinkje heeft allemaal witte bultjes op de pootjes, de hele pootjes zijn bedekt, op internet kon ik er niks over vinden maar wat dit is? Toen ik bij mijn moeder was zag ik dat daar in de tuin op de voederplank twee duifjes druk bezig waren … niet alleen met eten maar ook met hele andere bezigheden! En dat op het etensbord! Oh oh eten en sexen … die duifjes toch! Vogeltjes blijven altijd leuk!

Het wordt 's morgens laat licht -als het al echt licht wordt tenminste- en als ik naar Sneek fiets is dat dan ook laat voor mijn doen, zo rond half 9 pas, het wordt dan pas echt licht en donderdags zag ik de zon mooi tevoorschijn komen, ik zag de lucht mooi rood kleuren dus hield ik het in de gaten of de zon in beeld kwam … en dat kwam hij! Zo mooi en dan stap ik af en kiek! Vlak voor Sneek zag ik een reiger die nog moest ontbijten, vis stond op het menu maar ja die moet hij dan zelf nog vangen! Gelukkig gaat dat bij ons mensen makkelijker, wij trekken gewoon de (koel)kast open en kunnen eten, wat een luxe! Rond half 4 's middags ga ik alweer naar huis omdat het zo vroeg donker wordt en ik niet in het donker wil fietsen, de zon ging mooi onder en dat gaf een mooi plaatje bij de vijver bij de wijk Tinga en even verderop vlak na afslag IJlst zat een dikke buizerd op een hek, deze buizerd zit daar vaak, het is zijn rayon denk ik. Nog nooit liet hij zich kieken maar deze keer wel :) soms zit het mee! Ik kon een paar kiekjes maken en toen vond hij het welletjes en vertrok maar ik was er blij mee!

Het was erg koud die dag, een koude harde tegenwind toen ik naar huis fietste en de zon was zo goed als weg … de tranen liepen gewoon uit mijn ogen van de koude wind. Ik kwam nog iemand tegen die het boerka verbod overtrad en die heb ik maar even gekiekt ;) haha. Tja met dit weer is dik inpakken echt nodig en dan ben ik ook incognito!

Het beppedagje met Myrthe was heerlijk, Myrthe heeft een kerstboompje gekregen van stof die ze zelf kan versieren en dat doet ze, zo leuk dit! Beppe mocht af en toe ook meehelpen. De zingende kerstman is ook erg in trek, Myrthe danst vrolijk met hem mee en beppe af en toe ook … maar dat hebben we maar niet gekiekt :) haha! Tijdens de lunch vond Myrthe het wel een idee om haar bord op haar hoofd te zetten, lol maken is toch leuk! Haar haar zat onder de pindakaas … maar misschien is dat ook wel goed voor het haar, wie weet!

Het is volop kerst overal en ik geniet daar zo van, in ons dorp is het zo gezellig met alle verlichting en de prachtige kerststal, ik wandel einde middag als het al donker is graag door de straatjes, gezellige winkels en zoveel mensen hebben hun huis versiert en dan het mooie verlichte Woudsender skûtsje, prachtig! 

We hebben in het weekend leuke tochtjes gemaakt, lekker uitwaaien want het waaide hard maar dat is ook zo fijn! Alle krullen uit je kop laten waaien en dan thuis komen met rode wangen. Er waren prachtige luchten te zien en nabij Elahuizen zagen we een hele grote groep zilverreigers! Wat een machtig mooi gezicht, ze zijn erg schuw helaas maar al die reigers bij de sloot gaf een mooi kiekje net als de reeën die we zagen vlakbij het Heegermeer, ik heb geen telelens maar kan gelukkig wel een eind inzoomen dus kreeg ze wel leuk in beeld. Als ik ooit schathemeltje rijk wordt koop ik een camera met een telelens … maar ik ben nu ook heel tevreden hoor met mijn camera, leuke kiekjes maken lukt me gelukkig wel!

 

Zondagmiddag op naar Sneek om de verjaardag van Jolanda te vieren, morgen is ze jarig maar gister hebben we het al gevierd, 37 jaar alweer … waar blijft de tijd! Een gezellige middag hadden we met familie en vrienden en lekker eten en drinken.

 

 

Het schilderij voor Jennifer had ik ook klaar! Wat had ik een ontzettend leuke opdracht gekregen van Jennifer om een soort van sprookje voor haar te schilderen, Jennifer had me verteld wat op het doek moest komen; een zeemeermin en een dolfijn, daar begon het mee en later kwamen daar nog meer dieren bij … een schildpad vind ik ook zo leuk beppe en zeepaardjes en mooi gekleurde vissen en toen ik het doek bijna klaar had moest er nog een schatkist bij komen! Toen ze zag hoe ik de schatkist geschilderd had riep ze; oh kijk, er zit ook nog wat in beppe! Ja hoor, beppe heeft er sieraden en gouden munten in gedaan, haha zo leuk! Jennifer is zo blij met het doek en ik smolt zo ongeveer toen ze heel lief en oprecht tegen me zei; wat kan beppe mooi schilderen! Zo'n compliment van je kleinkind doet je wat, dat ontroert …

 

Wat me ook ontroert is dat die lieve Benji steeds meer aanhankelijker wordt, hij zoekt me constant op, als ik zit te schilderen aan mijn bureau ligt hij aan mijn voeten en 's avonds komt hij bij me op de bank, hij kan zelf amper meer op de bank klimmen maar dan help ik hem, krijgt hij van mij een “kontje” ! Hij wil zo graag knuffelen en dat doe ik, als ik hem streel dan legt hij zijn poot op mijn hand, net of wil hij me vast houden. Die lieve Benji gaat langzaamaan achteruit en ik denk dat hij het zelf voelt … mijn hart breekt als ik eraan denk en ik zal er alles aan doen om zijn laatste tijd hier op aarde zo leuk mogelijk te maken, kleine wandelingetjes in het bos of bij het Heegermeer en met de hondenkar op pad en vooral veel liefde geven, meer kan ik niet doen … en terwijl ik dit schrijf krijg ik tranen in mijn ogen, die super lieve knuffelbeer Benji!

 

Ondertussen ben ik alweer bezig met een nieuw doek, het wordt surrealistisch maar niet helemaal! Ik schilder een uil maar hoe ik die neerzet … tja, ik verklap nog niks maar deze uil die ik zelf kiekte komt niet gewoon op een tak in een boom! Wordt vervolgd!

 

Nu weer de nieuwe week, nog even werken en dan 2 weken vakantie! Frans gaat ook klussen met broer Piet, de bouwbroers gaan een nieuwe dak op de schuur zetten, dat is ook echt nodig want het lekt en nu wordt het ook geïsoleerd, zal ook wel schelen in de stookkosten … we stoken al zoveel minder nu ons huis goed geïsoleerd is, wat zullen we straks een leuke verrassing krijgen bij de jaarafrekening van het gas :) daar kunnen we vast iets leuks mee doen!

 

Fijne week allemaal, met liefs

 

 

Op deze site is het niet mogelijk om alle blogs te bewaren... vandaar dat ik oudere blogs moet verwijderen.

Dit speciale verhaal van mijn lieve schat zal ik niet verwijderen.

 

Kerstochtend 25 December 2014

Normaal schrijf ik aan het begin van de week mijn stukjes maar nu een extra verhaal, het verhaal van mijn hond Tosca die gisteren overleden is.

Ruim 8 jaar geleden kwam jij in ons leven, in de week van dierendag stond er een advertentie in de Sneker courant met foto's en verhaaltjes over honden en poezen die een plekje zochten: wie geeft deze hond nog een kans stond er bij jou foto. Onze hond Gismo was net anderhalve week daarvoor overleden en daar hadden we veel verdriet van en dachten nu even niet een nieuwe hond. Maar we zijn toch naar het asiel gegaan omdat een vriendin van me zei ( die er was wezen kijken voor een poes) die hond die daar zit is net wat voor jullie. We moesten in het kantoortje wachten en toen werd je bij ons gebracht en besprong mij gelijk,het was duidelijk..de klik was er en we waren gelijk gek op elkaar. Die vrijdag kwam je bij ons wonen en je was gek en druk en hyper maar zo blij dat je bij ons was. We hebben van de mensen van het asiel over je verleden gehoord en dat was niet best, je woonde bij verschrikkelijke mensen die je in de tuin hadden vastgebonden aan een klein stukje antennedraad en je was uitgehongerd en verwaarloosd. De buren van die mensen hebben de dierenbescherming ingelicht en die hebben jou daar weggehaald en in het asiel ben je opgeknapt en rond dierendag mocht je weg. Als ik aan je verleden denk wordt ik beroerd want hoe kun je een dier dit aandoen, ik moet er niet teveel aan denken. Je gaf zoveel liefde en wij hebben dat ook aan jou gegeven, knuffelen was je hobby! Maar door je verleden had je ook een trauma en aan de lijn lopen was geen succes vooral als we andere honden tegenkwamen en ik was ook nog eens een waardeloze leider, een paar cursussen gedaan maar ik kreeg steeds te horen dat ik veel te lief was en niet streng genoeg en dat klopte ook, ik kan dat niet. Maar als je los was speelde je met andere honden en elke ochtend wandelden wij samen met mijn vriendin en haar hond Bibi en dat was je grote vriend en jullie hebben veel gespeeld tot Bibi en haar baasje verhuisden en ook met de honden van onze oudste dochter en haar vriend, Max en Benji, was je dikke vriendjes.Naast de fiets rennen vond je ook prachtig, onze tochtjes s'morgens vroeg naar het strandje bij het meer en dan daar spelen waren heerlijk! Toen we later nog een pup erbij kregen was je super blij, een eigen speelkameraadje! Je was zo'n blije enthousiaste hond, soms iets te enthousiast ! Blij als onze dochters en hun mannen hier kwamen en altijd maar willen knuffelen en kroelen en op schoot zitten.

Op de camping in het bos en met de grote tuin daar was je zo graag, rennen en spelen met Boef. De laatste tijd werd je minder, we weten niet eens hoe oud je bent geworden omdat je leeftijd geschat was in het asiel, je bent een paar keer erg ziek geweest maar kwam er weer bovenop, deze keer niet want je nieren en je lever lieten het afweten, we wisten al een tijdje dat je niet meer beter zou worden maar het ging nog redelijk, zondag heb je nog gespeeld bij het natuurgebied nabij Sneek. Dinsdagavond kwamen we thuis na een prachtig kerstfeest en toen lag er overal poep in de kamer en jij lag zielig op je kleed, later ging je overgeven en raar liggen en je wilde niet meer eten, het was duidelijk dat het slecht ging.Na een slapeloze nacht s'morgens met de dierenarts gebeld en die was duidelijk maar toen kon ik je nog niet wegbrengen, je liep nog rond en kwispelde nog tegen mij en Frans, later weer met de dierenarts gebeld want we zagen dat het slecht ging en toen de knoop doorgehakt en s'middags ben je op mijn schoot in slaap gevallen om niet weer wakker te worden.Wat een drama..... Later hebben we jou lichaam naar het crematorium in Drachten gebracht en volgende week gaan we je uitstrooien. Lieve knuffelbeer wat ga ik je missen en ik niet alleen, Frans ook en onze naaste familie en vriendje Bjorn waar je zo gek op was en hij op jou.En Boef niet te vergeten die nu ons enigste hondje is, hoe zou hij dit ervaren?

Lieve Tosca bedankt voor al je liefde, ik hoop dat je nu bij Bibi bent in de hondenhemel.